Aquarium onderhoud per dag, per week & per maand

Auteur

Gilles

Comments:

9 Comment

Datum

juni 24, 2018

aquarium onderhouden

Je aquarium onderhouden … ik moet eerlijk toegeven, ik vind het één van de vervelendste aspecten van onze leuke hobby. Maar goed, dat komt ook omdat ik een beetje lui ben! 

Veel beginnende aquaristen denken: staat je filter eigenlijk niet in voor het aquarium onderhoud? Wel ja, technisch gesproken wel. Die filter doet echt wel het zware werk.

Maar je aquarium onderhoud stopt niet bij je filter. Wil je een gezond aquarium, dan zal je regelmatig nog een aantal andere taken moeten uitvoeren. Denk aan verversen, je CO2 controleren, het aquarium glas schoonmaken, …

Maar hoe vaak moet je een onderhoud doen aan je aquarium, wat en wanneer precies? De antwoorden op die vragen vind je in deze blog post. Om het je makkelijk te maken heb ik dit artikel onderverdeeld in dagelijks aquarium onderhoud en onderhoudstaken die je snel wekelijks of maandelijks moet uitvoeren.

Dagelijks onderhoud van je aquarium

Als je het mij vraagt, maakt de dagelijkse routine eerder deel uit van het genieten van je bak, dan wel van het schoonmaken van je aquarium.

Wat doe je het beste elke dag?

 • Temperatuur checken: een min of meer stabiele temperatuur is belangrijk voor je vissen en garnalen, want plotse temperatuurschommelingen kunnen rampzalige gevolgen hebben. Elke dag eens polsen of de temperatuur van het water binnen de normen blijft, is verstandig.

  aquarium onderhoud temperatur
  Check dagelijks de temperatuur. Bron: Aquariumdetectiv
 • Vissen & garnalen controleren: een visuele controle van het gedrag én het aantal van je vissen en garnalen kan nooit kwaad. Zo merk je snel dat er iets aan de hand is. Merk je een dood visje op? Verwijder het dan zodat het niet gaat ontbinden in de bak. Dit is ook een uitstekend moment om je vissen te voederen. Controleer ook of er geen voedingsresten overblijven en pas desnoods de dosis aan. Te veel overschot vervuilt je bak en dat wil je vermijden want het kan leiden tot blauwalg
aquarium onderhoud dode vis
Actie ondernemen! Bron: Youtube
 • Plantengroei controleren: Hoe zien je planten eruit? Hebben ze een mooie, frisse kleur? Blijven ze goed groeien? Planten die er plots minder fris gaan uitzien zijn, vervormingen krijgen of gaatjes krijgen zijn vaak een teken aan de wand dat er iets niet klopt. Als je vreemde groei ziet bij je planten, check dan even of je CO2-fles nog vol is, je CO2-systeem nog goed werkt en voeg desnoods extra aquarium plantenvoeding toe.
voedingstekort aquariumplanten
Dit wijst op een CO2-tekort. Bron: AquascapingBlog
 • Algen detecteren: Hoe sneller je die vervelende algen hebt gespot, hoe makkelijker je er weer vanaf geraakt. Algen zijn een ellende en dus maak je er best direct komaf mee. Je leest alles over algen bestrijden in dit actieplan.

Kortom, in grote lijnen betekent het dagelijks onderhoud van je aquarium een visuele controle van je bak.

En natuurlijk ook visueel genieten van je aquarium!

Wekelijks onderhoud van je aquarium

Het wekelijks onderhoud van je aquarium vraagt wat meer tijd en inspanning, maar het is een essentieel onderdeel van je hobby, wil je er blijven van genieten.

Wat moet je wekelijks doen om je aquarium schoon te houden? Met stip op 1: je aquarium verversen!

 • Water verversen: zoals je al weet ben ik een voorstander van water verversen in een aquarium. Zeker als je CO2 gebruikt en veel planten en/of vissen hebt, dan is 25 tot 50% van je water verversen per week geen overbodige luxe. Er zijn allerlei technieken om het water van je bak te verversen, lees zeker eens deze blog post. Hou natuurlijk wel rekening met de waterwaardes van je verversingswater om geen grote schommelingen te krijgen.
water verversen aquarium onderhoud
Een wekelijkse waterverversing kan wonderen doen. Bron: Pinterest
 • Aquarium glas schoonmaken: Maak van de verlaagde waterstand van je aquarium gebruik om de ruiten van je aquarium schoon te maken. Gebruik hiervoor wat filterwol en eventueel een tandenborstel voor de hoekjes. Als je merkt dat ook decoratiemateriaal vuil is, kan je die op dezelfde manier schoonmaken.
aquarium glas schoonmaken
Een oude tandenborstel is altijd handig! Bron: Exoaquaristic
 • Planten snoeien: Door een wekelijkse snoeibeurt in te plannen, moet je nooit ingrijpende snoeiwerken uitvoeren in je bak. Je houdt er je aquascape mee in vorm, beperkt overwoekering van bepaalde planten én je promoot de groei van je planten. Wil je alles weten over aquariumplanten snoeien zonder gedoe? Lees dan even dit artikel en je bent binnen de kortste keren een echte snoei-pro

Als je wekelijks dezelfde routine aanhoudt, blijft je aquascape altijd onder controle. Je veroorzaakt geen grote schommelingen of ingrepen in de biotoop van je bak.

Al bij al een fluitje van een cent dus, en wie weet vind je het nog leuk ook! 

Maandelijks onderhoud van je aquarium

Het maandelijks onderhoud van je aquarium bestaat in hoofdzaak uit de filter van je aquarium schoonmaken.

Maak er een regel van om nooit alle filteronderdelen in één keer schoon te maken. De reden hiervoor is eenvoudig: je wil geen ingrijpende schommelingen in de bacteriecultuur van je aquarium veroorzaken.

Hoe maak ik mijn aquariumfilter schoon? Ik spoel de filterwollen uit in oud aquariumwater en plaats ze terug. Ondertussen maak ik de slangen proper met een slangenborstel en kuis de onderdelen (bv. de impeller) met een filterwatje. Ook kan je de rubbers insmeren met een beetje vaseline als je merkt dat ze droog zijn. Op die manier voorkom je lekken ter hoogte van de filterdichtingen.

aquarium filter schoonmaken
Vergeet de impeller niet! Bron: PFK

Een tweede regel is dat je filter schoonmaken en het water verversen best niet gelijktijdig gebeurt om dezelfde reden dat het te ingrijpend kan zijn voor de aanwezige bacteriën in je bak.

Conclusie: aquarium onderhoud moet geen vervelende karwei zijn!

Je aquarium schoonmaken hoeft helemaal geen onoverkomelijke klus te zijn waar je tegenop ziet. Je bereikt veel door oplettend te zijn en elke dag een visuele controle van je bak te doen.

Verder is het onderhoud van je aquarium vooral een zaak van een goede routine. Eenmaal je die hebt uitgedokterd, gaat het (bijna ) als vanzelf.

 • Wekelijks: verversen, het glas schoonmaken en de plantjes snoeien
 • Maandelijks: de filter schoonmaken indien nodig

En als je bedenkt wat voor een prachtbak je terugkrijgt mits het juiste onderhoud, dan doe je het met plezier! Heb jij nog tips voor mij, laat het mij hieronder weten!

Aquarium onderhoud per dag, per week & per maand | PlantedBox

9 reacties op "Aquarium onderhoud per dag, per week & per maand"

 1. Hoi Gillis
  Ik heb een eheimfilter 250 expirience daar zitten 3 groene sponzen in en spirex en watten witte
  Kan ik het witte matje watten wisselen met een losse watten prop uit een zak?
  Wanneer moet ik de spirex vervangen ik spoel het uit maar heb het nu al 1 1/2 jaar?
  Het zelfde geld voor de groene sponzen.
  Gr Wim veerkamp

  1. Dag Wim

   Dat kan, als je de watten goed verdeeld. Ik heb het ook gedaan met mijn Eheim-filter vroeger.

   Spirex en ander biologisch materiaal laat ik met rust, tenzij het écht smerig is. Dan kan je het voorzichtig uitspoelen met aquariumwater, maar niet onder de kraan. Ook niet op hetzelfde moment spoelen als het ander materiaal, kwestie om de bacteriecultuur niet te destabiliseren.

   Groetjes
   Gilles

 2. Ik kom niet aan het filter tot merkbaar het debiet terug loopt.

  Afhankelijk van de situatie kan dat vrij lang zijn.

 3. Beste,

  Ik heb fijn grind en blauwe steentjes in mijn aquarium maar na een tijd worden de stenen groen en zwart.
  Mijn aquarium staat in onze living dus vind het moeilijk om elke week alle stenen uit de bak te halen om ze dan schoon te maken…

  Is er nog een andere, lees iets snellere manier om ze proper te houden?

  Alvast bedankt!

  Mvg

  Ilke

  1. Hoi Ilke

   Een goede filtratie, niet te zware visbezetting en niet te sterk licht kan zeker helpen 🙂
   En natuurlijk regelmatig onderhoud zoals vermeld in dit artikel!

   Groetjes,
   Gilles van PlantedBox

 4. Hey Maat , ga ook eens een vraagje stellen .
  Is het ook ok om in plaats 1 maal te verversen per week de hoeveelheid te verdelen over 7 dagen ? het is maar omdat mijn logica zegt dat er dan misschien minder problemen zouden optreden met de waarden van het water ( ik ververs met kraantjeswater en soms al eens met regenwater ) grtjes

  1. Hoi

   Theoretisch gezien lijkt mij dat ook prima om te doen! Let er wel op dat je je regenwater goed filtert met actieve kool voordat je het gaat gebruiken.

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

 5. Hoi ik heb een 40 liter aquarium met een losse pomp alleen na 2/3 week zijn de planten dood en de vissen happen ook veel naar lucht dus dan zou je denken dat het aan de zuurstof ligt maar het water van de pomp valt wel als een soort water val op het water en de mensen waar ik het aan vroeg zijden dat het zo moet maar ik weet het ook niet want ik heb er echt 0 verstand van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *