Hoe je aquarium schoonmaken in 1-2-3 als een echte professional

Auteur

Gilles

Comments:

10 Comment

Datum

februari 08, 2016

Aquarium schoonmaken

Eén van de minder leuke dingen aan een aquarium? Je moet hem regelmatig schoonmaken en het water verversen. Voor mij althans, ik ben namelijk een beetje lui 😀

Onlangs kwam ik op deze interessante video uit van professionele aquascaper George Farmer:

Daarin geeft hij enkele tips over hoe je aquarium onderhoudt.

Laten we het eens in detail bekijken zodat jij ook in 1-2-3 je bak kan proper maken én houden zoals een echte pro.

Ontkoppel de aquariumfilter en maak de onderdelen proper

Het eerste wat je doen wanneer je je aquarium wil proper maken, is je filter even uitschakelen. Het waterpeil zal namelijk sterk zakken en daardoor kan het gebeuren dat je filter lucht aanzuigt. Dat vermijd je best, want het kan je filter op termijn beschadigen.

Vervolgens kun je de lily pipes of de plastic filterin- en uitlaten verwijderen. Een trucje: duw de slang even naar boven. Daardoor verbreekt de “zegel” en kun je de slang heel gemakkelijk van het glas of plastic afschuiven. Dus eerst even naar boven, dan naar onder en eraf.

Glazen lily pipe
Mijn “Flow” lily pipe wanneer hij schoon gemaakt is, mooi hé

Daarna met een buisborsteltje de binnenkant schoonmaken onder stromend water, de buitenkant kun je met wat filterwol afschrobben. Mooi proper? Dan doe je het zelfde met de filterslangen en koppel je alles terug aan.

Je aquariumbodem schoonmaken zonder teveel smurrie

Blijft er veel vuil achter op je aquariumbodem? Dat ziet er niet alleen lelijk uit, maar het kan ook nog eens problemen veroorzaken, blauwalg bijvoorbeeld!

Als je goed kijkt naar de video van George Farmer, dan zie je hoe hij zijn bodem schoon maakt. Hij stopt de hevelslang niet in de bodem (zoals sommige merken aanraden), maar zweeft er een beetje over. Ondertussen doet hij de vuiligheid opwaaien en wordt die vervolgens afgeheveld. Bijzonder efficiënt  en dat zonder je aquascape te storen.

Algen? Slechte blaadjes? Snoei ze vlug weg

Heb je last van lelijke algen in je aquarium? Vreselijk, toch? Niet alleen staat het lelijk, ze kunnen ook nog je plantjes aantasten. Daarom is het belangrijk dat je tijdens je aquariumonderhoud ook vlug even alle algen verwijderd.

Draadalg kun je verwijderen met een oude tandenborstel, baardalg moet je letterlijk wegplukken of -snoeien. Blauwalg kun je ook wat afhevelen zodat die zich niet verspreidt.

Draadalg uit aquarium halen
Dit bladje snoei je weg of je verwijdert de draadalg met een tandenborstel

Als je merkt dat enkele plantjes wat lelijke bladeren hebben, bijvoorbeeld gele bladeren, gaatjes, bealgd, … dan raad ik je aan om die te verwijderen met een goede aquariumschaar. Op die manier kan de plant zijn energie stoppen in nieuwe blaadjes in plaats van die lelijke, aangetaste bladeren. Je zult zien dat het plantje zal heropleven.

Een goede waterverversing doet wonderen

Hét geheim van een gezonde aquascape? Veel waterverversingen.

De reden daarvoor is eenvoudig: je hevelt er een hoop afvalstoffen mee af en tegelijk breng je een hoop lekkere mineraaltjes voor je planten in het water. Ook de hoeveelheid CO2 & zuurstof krijgt even een piek, wat goed is voor je visjes en planten. Kijk eens terug naar de video van George Farmer. Op het einde van de video zie je hoeveel water hij ververst: gemakkelijk zo’n 50%!

waterverversing aquarium
Zo doe ik mijn wekelijkse waterverversing

Je moet dus geen schrik hebben om regelmatig het water te vervangen, het heeft enkel maar voordelen. Op Aquascaping-Blog vind je trouwens een uitgebreid artikel om je aquarium te verversen binnen de 30 minuten. Zeker eens lezen.

Heb je nog een oude tandenborstel liggen? Tijd om die boven te halen …

Terwijl het proper water terug in je aquarium loopt, kun je enkele snelle taakjes doen:

 • Gebruik je oude tandenborstel ook even om de randen van je aquarium schoon te maken en schrob hier en daar stenen en decoratie materiaal schoon;
 • De kalkvlekken op de randen van je aquarium kun je met wat azijn schoonmaken;
 • Met wat filterwol of je tandenborstel verwijder je de bruine algen & puntalge van het glas;
 • Als je een drop checker hebt: even kuisen en de vloeistof vervangen;

Als dat klaar is en de bak bijna opnieuw gevuld is, kun je het snoeimateriaal dat op het wateroppervlakte drijft verwijderen.

Zo, klaar! Nu weet je hoe je je aquarium proper maakt én proper kunt houden.

Weet jij nog meer tips? Laat het mij hieronder weten!

Hoe je aquarium schoonmaken in 1-2-3 als een echte professional | PlantedBox

[kkstarratings]

 

10 reacties op "Hoe je aquarium schoonmaken in 1-2-3 als een echte professional"

 1. Hoe maak je een zandbodem schoon kan dit met bodemreiners bv gravelcleaner 2000 of lukt dit niet met zand?

  1. Hey Hans

   Ik denk dat je dan ook zand zal meesleuren. Wat ik doe is de slang in de hand houden en ondertussen met mijn vingers “wapperen” zodat het vuil van de grond komt en vervolgens opzuigen met de slang. Werkt goed!

   Groetjes
   Gilles

 2. Hoy Gilles , Inde cichlide aqua heb ik een Eheim buiten ilter 1250l/ u met opzuig en spraybar aan zelfde zijde van rechts naar links stromen ,daarbij een extra binnen filterpomp 1000l/u met purigen om het gewoel van het zand die de vissen meebrengen weg te werken en aan de overzijde een 600 liter opvoerpompje die tegen de voorruit stuwd , dus haaks op de stroming ,kan deze laatste kwaad voor de stroming of niet Mvg Patrick

  1. Dag Patrick

   Zolang de vissen er geen last van hebben (bv. onrustig worden) en doet de bodem niet opwaaien of planten losrukken, dan is er geen probleem.

   Groetjes
   Gilles

 3. Blauwalg is er eigenlijk eentje die niet in het rijtje thuishoort, het is namelijk een bacterie, geen alg. Ik heb er in mijn bak in het verleden regelmatig last mee gehad. Reden? Bij mij was het voornamelijk het gebruik van lavasteen in de bak, wat door de poreuze structuur veel vuil verzamelt. Dat is dus al 1 ding waar je op moet letten bij blauwalg: geen hoekjes en gaatjes waar vuil in ophoopt. Ok teveel/te lang verlichten van het aquarium kan blauwalg aanwakkeren.
  De tweede tip om het te bestrijden: haal het uit je aquarium en stop het in het filter. Vraag mij niet waarom, maar het werkt als een tierelier.
  De commercieel verkrijgbare middeltjes kun je beter vermijden: ze werken op de korte termijn, maar zolang je de oorzaak niet hebt aangepakt is het binnen no-time terug.

  1. Dag Jacobus

   Klopt! De oorzaak aanpakken, niet enkel de gevolgen want dan krijg je gegarandeerd opnieuw last van deze alg. En dat geldt eigenlijk voor alle algen.

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

 4. Snap iets niet. Ik dacht je om de maand al het water uit de aquarium moest halen en volledig kuisen en dan nieuw water in doen. Kan ik het ook kuisen met gedeeltelijk water in te laten? Hoe moet ik dan de vuil aan de bodem proper maken waaronder uitwerpselen? Kan ik het vuil gewoon meenemen met een spons?

  1. Dag Andy

   Bij verversingen wordt meestal 50% ververst, 100% is niet nodig tenzij om dringende redenen (bijv. overdosis van een product).
   Voor het vuil aan de bodem kan je een oude filterslang gebruiken en met je hand “wapperen” zodat het vuil gaan zweven. De filterslang zuigt dan het vuil op.

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *