Algen in je aquarium; het is een klassiek en veelvoorkomend probleem. Helaas is het voor velen ook meteen de reden om hun bak aan de kant te schuiven. Toch kan je gemakkelijk algen bestrijden, verwijderen en zelfs voorkomen in je aquarium.
Hoe? Ik heb voor jou een handig “actieplan” uitgeschreven waarmee je je aquarium algen bestrijdt als een pro! 🙂
Stap 1: algen voorkomen in je aquarium
Preventie is het halve werk. Daarom is algen voorkomen altijd de eerste stap in je bestrijdingsplan. Vraag is: Hoe houd je je aquarium algenvrij? Dit zijn naar mijn mening de bouwstenen van een aquarium zonder algen:
- Goed onderhoud;
- Niet te veel de vissen voederen;
- Goede plantengroei door voldoende CO2 & voedingsstoffen;
- Voldoende watercirculatie
In principe mag je ervan uitgaan dat een aquarium in balans helpt om algen in je aquarium te voorkomen. Door op de bovenstaande dingen te letten, zul je merken dat je bak veel stabieler is en de kans op algen een stuk lager is.
Maar eerlijk is eerlijk…
Eigenlijk is geen enkel aquarium ooit volledig algenvrij. Algen zijn uiteindelijk een onderdeel van je aquarium. Staar je dus niet blind op dat beetje groene puntalg of bruine alg. Maar teveel algen zijn natuurlijk wel een probleem want voor je het weet nemen ze de boel over en is er sprake van een echte algenpest. Is dat toch het geval? Lees van verder als je je algen wil bestrijden.
Hoe de algen in je aquarium bestrijden?
Preventie … allemaal goed en wel, maar wat als je al last hebt van algen in je aquarium? Je kan uiteraard direct de algen verwijderen, maar beter is om strategisch te werk te gaan. Daarom geef ik je dit 5-stappen actieplan voor algen bestrijden:
Stap 1: je aquarium verversen
Zelf ben ik een sterke voorstander van regelmatige waterverversingen. Op mijn eigen aquaria ververs ik wekelijks 25 tot 50%. Waarom zou je regelmatig je aquarium moeten verversen? Wel, met een goede waterverversing hevel je namelijk een hele hoop afvalstoffen af en breng je nieuwe mineralen in het water. Dus enerzijds slecht nieuws voor je algen, maar goed nieuws voor je planten.
Let er natuurlijk wel op dat je verversingswater overeenkomt met het water in je aquarium, kwestie van je beestjes en planten niet teveel te stressen. Controleer dus even de temperatuur, KH, GH en pH van je aquariumwater en kijk of het verversingswater overeenkomt met die waardes.
Stap 2: verhoog de CO2 in je aquarium
Een van de oorzaken van te veel algen in je bak is een CO2-tekort, heel vaak zie je dan draadalg en baardalg verschijnen. Logisch dus dat de CO2 verhogen goed werkt in je strijd tegen algen.
Maar wat is de beste methode om CO2 toe te voegen? Persoonlijk vind ik een goed CO2-systeem de meest gebruiksvriendelijke en efficiënte manier. Je leest er alles over in dit artikel trouwens. Je werkt dan met een (hervulbare) CO2-fles en een drukregelaar en voegt op die manier CO2 rechtstreeks toe aan je aquarium door het bijvoorbeeld op te lossen met een reactor, diffusor of atomizer. Doordat alles is afgesteld met de drukregelaar in combinatie met een tijdsklok hoef je eigenlijk niets meer te doen behalve af en toe bijsturen en natuurlijk de CO2-fles op tijd (laten) bijvullen.
Geen CO2-systeem of nog niet het budget voor? Er zijn nog andere methodes om CO2 in je aquarium te verhogen:
- Vloeibare koolstofbronnen: die voeg je dagelijks toe volgens een bepaalde hoeveelheid. Het werkt prima, maar is naar mijn mening minder efficiënt in het aanleveren van koolstof voor je planten in vergelijking met CO2 in gasvorm;
- Bio CO2: je gaat in dit geval een mengeling maken van suiker, water en gist. De gist eet als het ware het suikerwater op en produceert daarbij zelf CO2. Een heel eenvoudige en goedkope manier van CO2 toevoegen, maar helaas niet stabiel. Je zal het dus heel goed in het oog moeten houden en regelmatig je fles moeten vervangen.
Welke methode je ook kiest, voorzie voldoende CO2 voor je plantjes en je zult merken dat de plantengroei een heel stuk zal versnellen en verbeteren. Gezondere plantjes = minder algen! 🙂
Stap 3: voorzie voldoende aquariumbemesting & CO2
Ik zei het net al. Planten floreren door voldoende CO2, maar ook door de juiste voedingsstoffen. Ook die zijn belangrijk voor je plantjes!
Meststoffen bestaan uit 3 verschillende groepen:
- Primaire of “macro” elementen: dit zijn de belangrijkste voor je planten en bestaan uit nitraat, fosfaat, kalium en … koolstof (CO2)
- Secundaire elementen, bijvoorbeeld magnesium
- Sporenelementen of “micro” elementen: ook belangrijk, maar de planten hebben hier minder van nodig dan de voorgaande elementen
Denk trouwens aan de gouden driehoek (zie hieronder): wanneer al die elementen in balans zijn, dan zal de plantengroei een heel stuk verbeteren.
Stap 4: dim je licht
Even terugblikken op de gouden driehoek: je moet dus een balans hebben tussen je CO2, voedingsstoffen en licht.
Wat ik heel vaak zie is dat een aquarium heel sterk licht gebruikt, zeker met de LEDs van tegenwoordig. Op zich niets mis mee, dan groeien de planten lekker snel. MAAR: hoe sneller de plantengroei, hoe groter de vraag naar voeding. Extra voedingsstoffen toevoegen is gemakkelijk, gewoon mijn All-in-One gebruiken en klaar. CO2, daarentegen, is al een pak moeilijker omdat het slecht oplost, niet stabiel is en moeilijk meetbaar.
Het resultaat?
Vaak is er een onbalans tussen je CO2 en licht, met algen tot gevolg. Je kunt dan de CO2 verhogen (zie stap 2) maar je kan ook prima het licht dimmen. Daardoor gaan je plantjes wat trager groeien, daalt de vraag naar voeding en verdwijnt het CO2-tekort. En dus ook de algen! 🙂
Stap 5: voeg algeneters toe
Jij mag dan niet dol zijn op algen in je bak, sommige vissen, garnalen of slakken zijn dat wel. Door diverse algeneters aan je aquarium toe te voegen, heb je meer leven in je bak én een gespreide aanpak tegen verschillende algen.
De beste methode tegen algen is een gezond aquarium met goed groeiende planten en de juiste bewoners die wel een algje lusten. 🙂
Ik heb al eens een uitgebreid artikel geschreven over de beste algeneters in een aquarium, zeker eens checken!
Specifiek algen bestrijden? Hier enkele links naar anti-algen strategieën
Wil je specifieke algen bestrijden in je aquarium? Dan kies je voor een gerichte aanpak. En je hebt geluk: ik heb in het verleden al een aantal heel uitgebreide strategieën geschreven tegen bepaalde algen. Je vindt ze hieronder:
- Draadalg: groene draden die je aquarium in hun greep houden, maar niet als je de ultieme tactiek tegen draadalg toepast.
- Baardalg: een gruwel waar je engelengeduld voor nodig hebt. Dit is dé techniek waarmee je baardalg uit je aquarium knikkert.
- Bruine alg: een koppig geval! Verwijder bruine alg met deze strategie!
- Blauwalg: groen-blauw slijm dat je direct moet aanvallen! Lees meer over de keiharde anti-blauwalg aanpak.
- Groene puntalg: minder vaak voorkomend, maar verdomd vervelend. Lees hoe je er in 3 simpele stappen komaf mee maakt.
- Groen water: je ziet je planten en vissen nog amper door het groen water? Met deze strategie krijg je terug helder water.
Mogelijk heb je last van meer dan 1 soort alg. Toch is het ideaal om elke soort gericht te behandelen. Achteraf schakel je over op mijn algemene tips hierboven die algen bestrijden én voorkomen.
Conclusie
Algen in je aquarium zijn een pest. En als het een troost mag zijn, het overkomt iedereen, ook de professionele aquascapers 🙂 Mijn advies: blijf kalm en geduldig. Ga stap voor stap tewerk. Zoek uit welke algen je bak komen verknoeien en volg de stappen uit de verschillende anti-algen strategieën. Daarna is het zaak van het evenwicht in je bak te blijven bewaren met de tips uit dit artikel. En schakel zeker de nodige hulptroepen in, algeneters zijn waanzinnig efficiënt én mooi.
Succes!