Hoe je lily pipes & glazen diffusers schoonmaken?

Auteur

Gilles

Comments:

5 Comment

Datum

mei 09, 2020

hoe lily pipe schoonmaken

Ziet je lilly pipe of diffuser er groen uit? Of heb je last van wat bruine alg op het oppervlakte? Dan is het tijd om je materiaal schoon te maken. Zeker bij een diffuser is dat belangrijk, want een vuile diffuser is minder efficiënt en dat kan problemen veroorzaken. Hieronder leg ik je uit hoe je je diffuser en lily pipes kan schoonmaken. De goedkoopste manier is door middel van een bleekwateroplossing.

Zo maak je je lily pipe of diffuser schoon

Zo ga je te werk:

 1. Maak een oplossing van 2/10 of 1/10 bleekwater op water. Dus stel je hebt een oplossing van 100ml, dan heb je 10ml bleekwater en 90ml water
 2. Leg je diffuser of lily pipe hierin en schrob (voorzichtig!) tot het weer mooi proper is
 3. Als het vuil hardnekkig is, dan kun je de diffuser enkele uren tot dagen in de oplossing laten liggen
 4. Eenmaal proper spoel je alles heel goed af. Vervolgens maak je een oplossing van water & watervoorbereider (bv product tegen chloor & zware metalen). Hierin leg je dan je diffuser of lily pipe gedurende enkele minuten
 5. Spoel opnieuw alles grondig af.

Opgelet: soms loopt er water terug in de diffuser met daarin nog wat bleekwater. Wat je dan kan doen is hem gewoon aan je CO2-systeem hangen (zoals je altijd zou doen) en het CO2-systeem inschakelen. De CO2 zal dan onder druk het water letterlijk uit de diffuser persen.

Zo, klaar! Nu terug verbinden (oppassen, niet te hard drukken) en je materiaal ziet er weer als nieuw uit.

flow lily pipe aquarium
De Flow lily pipe: elegant de watercirculatie verbeteren in je aquarium

Een veiligere optie is citroenzuur gebruiken

Gebruik je liever geen bleekwater, dan kan je ook citroenzuur gebruiken. Dat is veiliger, maar wel iets minder efficiënt naar mijn ervaring:

 1. Doe een koffielepel bakpoeder/bicarbonaat en een koffielepel citroenzuur (voedingsmiddel in poedervorm, niet het sap) in een kopje
 2. Voeg 150ml water toe, goed roeren tot het is opgelost;
 3. Voeg de diffuser toe en laat staan;
 4. Daarna lichtjes met filterwol erover en schoon spoelen
 5. Klaar!

Extra tips

Geraakt het niet volledig schoon, of gebruik je liever geen bleekwater, dan kun je nog steeds waterstofperoxide gebruiken. Bij veel vuil in de bodem van je lily pipe kan je ook aluminium kraaltjes gebruiken die ze verkopen voor het schoonmaken van wijnflessen, werkt bijzonder goed!

Laat gerust weten als je nog vragen hebt!

Hoe je lily pipes & glazen diffusers schoonmaken? | PlantedBox

5 reacties op "Hoe je lily pipes & glazen diffusers schoonmaken?"

 1. Hallo Gilles,
  Ik gebruik altijd gewoon natuur azijn om een co2 diffusor schoon te maken. Leg de diffusor gewoon in een bakje puur azijn. Na 1 tot 2 uur goed afspoelen met handwarm water.

 2. Hallo Gilles
  Ik heb een kleine diffuser bij je gekocht
  Heb je de steentje ook los te koop om te wisselen bij vervuiling

  1. Hallo

   Helaas zijn ze nog niet apart te koop. Ik raad aan om de diffuser in een oplossing van 1 deel bleekwater op 1 deel water te liggen gedurende minstens een half uur. Daarna goed spoelen en eventueel in een oplossing met watervoorbereider leggen om het bleekwater te neutraliseren.

   Groetjes,
   Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *