Je aquariumplanten snoeien zonder gedoe: enkele tips

Auteur

Gilles

Comments:

11 Comment

Datum

oktober 29, 2017

aquariumplanten snoeien

Voor wie hemel en aarde aan het verzetten is om de plantjes in zijn bak goed te laten groeien, klinkt aquariumplanten snoeien waarschijnlijk als het laatste waar je aan wil denken. En toch …

Om de groei van je planten te promoten en die prachtige bak waar je van droomt te realiseren, is de juiste snoeimethode super belangrijk. Daarom heb ik voor jou deze praktische gids over het hoe, wanneer en waarom van aquariumplanten snoeien geschreven.

Waarom zou je je aquariumplanten snoeien op regelmatige basis?

Omdat een snoeibeurt absoluut noodzakelijk is voor de schoonheid en de gezondheid van je bak. Je aquariumplanten snoeien helpt onder andere bij:

 • De groei van je aquariumplanten te promoten: je aquascape lijkt een beetje op een tuin; constant je aquariumplanten knippen en terugsnoeien zorgt ervoor dat je planten een mooie, dichte begroeiing gaan vormen.
 • Je aquascape in vorm te houden: Je mag deze zin zowel letterlijk als figuurlijk opvatten  Door regelmatig te snoeien verander je de groeiwijze van je planten en geef je je aquascape de vorm die je wilt. Want tenslotte wil je niet alleen een gezonde bak, maar ook een aquascape die er oogstrelend uitziet.
 • Overwoekering beperken: planten die te snel en ongecontroleerd groeien zorgen voor problemen. Zodra ze het wateroppervlak bereiken gaan ze vaak de kleinere aquariumplanten het licht ontnemen en dat wil je voorkomen.

Reden genoeg dus om hier voldoende aandacht aan te besteden! Maar wanneer en hoe snoei je dan het best? Lees dan verder …

Wanneer snoei je best je aquariumplanten?

In je tuin zou je je planten snoeien volgens het seizoen, maar natuurlijk heb je in jouw aquarium geen seizoenen. Wanneer moet je dan je aquariumplanten wel snoeien?

aquariumplanten snoeien
Snoeien is een must! Bron: Wazeter

Wel, ik heb mijn eigen regeltje: plan 1 x per week een snoeibeurt. Dat is de beste manier om te voorkomen dat je achter de feiten (of moet ik zeggen snelgroeiende planten) aan gaat hollen. Door wekelijks je aquariumplanten te snoeien zorg je niet alleen voor routine in je snoeiwerken, maar je dekt er meteen ook de twee andere momenten om te snoeien mee af:

 • Wanneer je last hebt van algen in je bak
 • Om je aquascape in een specifieke vorm te krijgen

Je hoeft trouwens niet alle planten in 1x te snoeien, je kunt perfect in week 1 plantje A snoeien en in week 2 plantje B. Zo hou je je bak stelselmatig in vorm en als je het écht onder de knie begint te krijgen, kun je zelfs de groei gaan “timen” zoals de professionals dat doen!

Op welke manier moet je je aquariumplant snoeien?

De ene plant is de andere niet. Daarom hou je best rekening met enkele dingen bij het knippen van je aquariumplanten.

aquarium mos snoeien
Ook je mosjes moeten soms geknipt worden. Bron: Adana

Snelgroeiende planten snoeien is één ding, maar je snoeitechniek aanpassen aan de plant is ook super belangrijk voor het succes van je snoeioperaties! Om het je makkelijk te maken geef ik je een duidelijk overzicht mee over hoe je moet snoeien volgen de soort aquariumplant.

Soort aquariumplant Voorbeeld populaire plant Hoe deze aquariumplant snoeien?
Bodembedekkers Glossostigma, H. callitrichoides Horizontaal knippen met een schaar, net als een gazon. Je mag die gerust heel kort snoeien, bij goede CO2 groeit hij zo terug
Knolplanten Nymphaea lotus Houd de plant compact door grote drijvende bladeren af te knippen ter hoogte van de knol.
Drijfplanten Limnobium laevigatum Verwijder een deel van het oppervlak met een schepje
Mossen Javamos Gewoon kort snoeien met een Spring Scissor, gaat super gemakkelijk dan. Eventueel kun je het ook voorzichtig “plukken” met de hand
Rizoom (wortelstok) Javavarens De bladeren knippen ter hoogte van de wortelstok en de worstelstok doorknippen om te delen.
Rozetplant Echinodorus tenellus Snoei hele bladeren weg  aan de onderkant en knip scheuten los om te herplanten.
Rozetplant Cryptocoryne wendtii Verwijder volledige bladeren door ze onderaan te snoeien, scheuten kun je afknippen om het jonge plantje te herplanten
Stengelplant (methode 1) Hygrophila polysperma Voor grote en sterke bladeren: de onderkant afknippen en de bovenkant opnieuw in de grond plaatsen. Gebruik de onderkant voor nieuwe aanwas.
Stengelplant (methode 2) Hygrophila polysperma Voor kleine, maar zeer compacte bladeren (struikje): laat de onderkant staan nadat je de bovenkant hebt afgeknipt. De bovenkant kan je eventueel herplanten.

 

Gebruik goed materiaal om te snoeien

Nog een laatste tip die ik je wil meegeven als je aan de slag wilt slaan is om te investeren in goede aquariumscharen en -pincetten.

Wave schaar
De Wave Scissor van PlantedBox

Ik zeg je dit niet als verkooptrucje, maar een goede schaar zorgt voor minder beschadigingen bij je plant (bv. doordat hij bot is) én je hebt specifieke scharen voor specifieke situaties. Enkele voorbeeldjes:

 • De Spring Scissor is top voor nanobakken en bakken met veel mos door zijn super compacte vorm
 • Een Wave Scissor is dan weer zalig als je een volle voorgrond hebt (zo’n mooi grasmatje) en je wil alles snel in 1x en mooi recht afknippen. Met een gewone schaar zou dat moeilijk gaan, maar met een Wave Scissor is dat zo opgelost

Als je nog maar pas net bent begonnen met je aquarium en je hebt nog niets in huis om te snoeien, dan is een toolkit een goed idee. Op die manier heb je in 1 keer alle topmateriaal in huis waar je jàren mee toekomt!

Je aquariumplanten snoeien zonder gedoe: enkele tips | PlantedBox

Conclusie

Aquariumplanten snoeien doe je beter met kennis van zaken, want een correcte snoeibeurt is van levensbelang voor een mooie, gezonde bak. Regelmatig snoeien en knippen helpt namelijk met:

 • De groei van je planten te promoten;
 • Je aquascape in vorm te houden;
 • Overwoekering en slechte plantengroei te beperken.

Lees ook zeker mijn ander artikel over het planten en snoeien van aquariumplanten. Heb je vragen over aquariumplanten knippen of het onderhoud van snelgroeiende aquariumplanten? Stel ze! Of heb je een bangelijke tip of hilarische anekdote? Laat het gerust hieronder weten bij de reacties! 😀

11 reacties op "Je aquariumplanten snoeien zonder gedoe: enkele tips"

 1. Goeiemorgen Giles,
  Ik heb een vraagje over flame mos. Kan/moet/mag je dat ook regelmatig snoeien en groeit het dan weer mooi aan?
  Ik lees met plezier je blogs, heel leerzaam voor mij als beginnend enthousiasteling ….
  Fijne dag,
  Angela

  1. Hey Angela

   Ben blij dat je tevreden bent met de blogs! 😀 Flame moss zou ik snoeien als hij begint te woekeren, te dik wordt of als je hem in een bepaalde vorm wenst. Ook bij algen af en toe eens snoeien.

   Groetjes
   Gilles

  1. Dag Jacqueline

   Natuurlijk kan je ze laten groeien zonder te snoeien, maar ooit gaan ze dan woekeren en dit kan gevolg hebben voor het onderlinge ecosysteem tussen planten. Bijvoorbeeld bepaalde planten die de bak overnemen ten koste van de groei van andere planten, volgens de wet van de sterkste. Ook zal je bak er na een tijd gewoon niet uitzien 😀

   Groetjes
   Gilles

  1. Hi anoniem,
   Misschien dat de Google lens app een optie is. Als je een foto maakt van een plant dan zoekt hij vergelijkende fotos op het internet en komt vaak ook op de naam

   Laatst een restpartij gekocht zonder namen erbij e zat met dezelfde probleem. Niet alleen voor het snoeien maar ook om te weten of de planten extra voeding co2 nodig hebben, plaatsing ect.

 2. hoi gilles mijn naam is gilbert aangename kennismaking
  ik ga me proberen toe te leggen op het snoeien van aquariumplanten
  daarom zou ik graag lid worden van plantedbox

  1. Dag Gilbert

   Aangenaam! Het forum is momenteel inactief, maar we komen met een nieuw concept. Je kan gerust ons al volgen op onze Facebook-pagina! 🙂

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *