Je aquariumplanten groeien slecht? Zo los je het op!

Auteur

Gilles

Comments:

25 Comment

Datum

juni 07, 2016

aquariumplanten groeien slecht

Tijd voor een (helaas) herkenbaar verhaal. Een paar jaar geleden kocht ik mijn eerste, “echte” plantenaquarium. Natuurlijk ook met een grote hoeveelheid frisse aquariumplantjes, ik denk voor gemakkelijk 100€. Na een hele namiddag planten was ik blij met het resultaat. Tevreden plofte ik in mijn zetel, biertje in de hand. De bak zag er lekker kleurrijk en fris uit. Maar na een paar weken begonnen mijn nieuwe aquariumplanten steeds slechter te groeien. Sterker nog, ze gingen één voor één dood.

Wat was er aan de hand?

De wet van Murphy?

Een klassiek voorbeeld van de wet van Murphy? Waarbij alles wat kan verkeerd lopen ook écht verkeerd loopt? Wel, als je de zaak niet verder onderzoekt, zou je dat kunnen denken. Gewoon brute pech… Maar dat was het niet. Bovendien helpt het je ook geen stap vooruit bij het voorkomen van dode aquariumplanten. Je aquariumplanten doen het slecht? Weten waarom, dàt is het begin van de oplossing!

De wet van Liebig! (neen, niet de bouillon :-))

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik het effect van bouillon op mijn plantenbak nooit heb getest, maar ik denk dat we er wel mogen van uitgaan dat bouillon niet de oplossing is als je aquariumplanten rotten. Weg met de bouillon dus, maar niet met Liebig. Want de wet van Liebig zegt dat de groei van je planten stagneert van zodra er één element is dat ontbreekt in de voeding van je aquariumplanten.

Met andere woorden: je aquariumplanten groeien slecht omdat één van de noodzakelijke voedingsstoffen niet of onvoldoende aanwezig is. Je aquariumplanten rotten weg omdat hun groei stopt van zodra die ene voedingsstof niet langer beschikbaar is.

Wet van Liebig in het aquarium
De Wet van Liebig in het aquarium

Hoe ontdek je voedingstekorten bij je aquariumplanten?

Allemaal goed en wel, maar hoe merk je op tijd op dat er iets niet snor zit? Met andere woorden: hoe merk je voedingstekorten bij je aquariumplanten op? Het is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar een beetje opmerkingsvermogen helpt. En een lijstje met wat je in de gaten moet houden natuurlijk. 🙂 Waar moet je op letten?

Symptoom Element Oorzaak?
Bladeren van aquariumplanten worden geel en/of rood KNO3 (nitraat) tekort
Bladeren krijgen gaatjes & laten los na een tijd KH2PO4 (fosfaat) / CO2 tekort
Problemen met wortelvorming en afsterven van wortels KH2PO4 (fosfaat) / CO2 tekort
Bladeren krijgen gele plekken, maar de nerf blijft groen MgSO4 (magnesium) / Zn (zinc) tekort
Oude bladeren krijgen gele plekken & nieuwe bladeren gele randen. K2SO4 (sulfaat) tekort
Bladeren hebben gele randen, misvormde plantengroei Ca (calcium) tekort
Nieuwe bladeren hebben een gele kleur S (sulfur) tekort
Nieuwe bladgroei is misvormd en “kroezelig” CO2 tekort
De toppen van de aquariumplanten zijn wit, de nerven blijven groen Fe (ijzer) tekort
De nerven zijn intact, maar het blad sterft tussenin af Mn (mangaan) tekort
De bladpunten & randen zijn donkerder, vlekkerig Cu (koper) / CO2 tekort
Nieuwe stekken & blaadjes sterven af B (boor) / CO2 tekort
Aquariumplanten groeien niet of blijven klein, witte vlekken op de bladeren CO2 tekort

De bovenste tabel is weliswaar gebaseerd op onderzoek naar “terrestriële planten” en niet waterplanten. Wees dus kritisch, ze zijn niet allemaal van toepassing op waterplanten.

De oplossing voor slecht groeiende aquariumplanten?

Je zou elke stof extra kunnen toevoegen van zodra je problemen ziet. Maar dat is nogal vervelend en bovendien zie je de problemen pas als het al te laat is. Het is veel gemakkelijker om preventief te werken: je gaat gewoon een licht overschot toevoegen zodat de plantjes nooit een tekort kunnen krijgen. Je kunt bijvoorbeeld de Estimative Index volgen, maar nog gemakkelijker is om mijn All-in-One te doseren. Zo 1 flesje bevat eigenlijk al alle voedingsstoffen in 1 dosering en in de juiste hoeveelheid.

Het enige waar jij nog op moet letten is:

 1. Goede watercirculatie: ik heb hiervoor een handig plannetje;
 2. Voldoende CO2;
 3. Een regelmatig onderhoud van je aquarium.

Je aquariumplanten groeien slecht? Zo los je het op! | PlantedBox

Hulp nodig?

Zit je met een specifiek probleem of geraak je er niet uit? Ik help je graag verder. Laat me weten waar je mee sukkelt en we gaan samen op zoek naar de oplossing voor het probleem met je aquariumplanten.

[kkstarratings]

25 reacties op "Je aquariumplanten groeien slecht? Zo los je het op!"

 1. Hallo,

  Ik heb een 240 liter bak en een paar planten erin, nog niet te veel omdat ik eerst alles stabiel wilde hebben. Ik voeg zo nu en dan vloeibare plantenvoeding toe. En ook voeg ik bio Co2 toe en houd dat in de gaten met een Co2 constant test. Nu laten van sommige plantjes de is te bladeren allemaal los en heb ik onderaan een kale stam maar bovenaan wel verse groene bladeren. (Geen gaatjes in de bladeren) nu heb ik een tijdje geleden een rgb led strip geplaatst en tussen het blauwe en rode licht gezeten. Maar nu ben ik bang dat het licht niet sterk genoeg was en niet tot aan beneden kwam. Ben nu weer op de TL overgegaan. Mijn vraag is heeft dit ook te maken met het licht? Mvg.

  1. Dag Dominic

   Je kunt inderdaad proberen om iets sterker licht te gebruiken, maar hou er dan rekening mee dat je voor die sterkere verlichting waarschijnlijk ook meer CO2 moet gaan toevoegen of je krijgt algen (draadalg, baardalg, …). Ik weet niet of dat mogelijk is met je huidige bio CO2.

   Wat zegt de CO2 continu tester momenteel?

   Groetjes
   Gilles

 2. Ik heb een aquascape aquarium van 400l en mijn planten staan bijna allemaal stil in groei en ik krijg draadalg.
  Ik geef wekelijks spoorelementen, ijzer, complete voeding en fosfo. Dagelijks Carbo van easy life en CO2 (CO2 continu test kleurt groen tot licht groen). Er liggen 7 leds van Sera op (op 100% sterkte) voor 10u per dag. Nitraat 10 en po4 0,5.

  1. Dag Kris

   Volgens mij is de lichtduur én de lichtsterkte gewoon teveel voor een bak met enkel een vloeibare koolstofbron. Vergeet niet dat een vloeibare koolstofbron minder efficiënt is dan CO2 voor het voorzien van koolstof aan je plantjes. Wat ik aanraad: dim het licht tot bv 75% (misschien zelfs lager om te beginnen) + beperk het tot 8u in totaal. De plantjes zullen dan trager groeien dan bij heel sterk licht, maar net door die tragere groei daalt hun vraag naar koolstof (en andere voeding), wordt het CO2-tekort dus kleiner en verdwijnen stilaan de draadalgen en slechte plantengroei.

   Daarna kan je overschakelen naar een CO2-systeem (lijkt me ook voordeliger op lange termijn voor een 400 liter bak) en je licht langzaam terug naar 100% brengen om de groei weer te versnellen.

   Groetjes
   Gilles

 3. Gilles,

  Ik gebruik Carbo en heb een CO2 installatie. Met Carbo alleen kan mijn CO2 continu test niet groen kleuren 😉
  Als ik de lampen minder zet (sterkte en/of lichturen) dan stoppen de planten volledig met groeien.

  1. Dag Kris

   En is er ruimte om meer CO2 toe te voegen? Is dat nog veilig voor de vissen?
   In ieder geval wijst de draadalg op een CO2-tekort. Ofwel te weinig CO2, ofwel teveel licht in verhouding met de CO2, ofwel komt de CO2 niet goed tot bij je planten, of een combinatie van die factoren.

   Groetjes
   Gilles

 4. Hallo gilles,
  Ik heb een 35 liter bak deze staat nu een maand ,ik wilde er een kleine aquascaping bak van maken .
  Ik heb fijne grind met voedingsbodem ,ik heb mijn water laten testen bij een speciaalzaak en volgens hun zag het water er prima uit maar mijn plantjes goeien bijna niet zelfs ze rotten weg heb ik het idee,ik gebruik vloeibare co2

  groet john

 5. Gilles,
  Bedankt voor al je informatie ,ik ga nog wel even kijken voor een nieuwe voorgrond plant,maar je hebt me super geholpen

  groet john

 6. Beste Gilles,

  Heb een 200 liter bak en krijg het niet voor elkaar om de planten normaal te laten groeien, gebruik Led verlichting (16.00 f/m 23.00) op 70% en ververs regelmatig het water, voeg plantenvoeding wekelijks toe volgns dosering, gebruik sinds kort ook vloeibare CO2 niets lijkt te werken, ook uit testen van de waterkwaliteit blijkt geen afwijkende waarden (water is wel relatief hard 7,5.
  Heb sinds kort een mooie moederskant, maar ook hier weinig groei maar wel geel/bruine vlekken en gaten, wil je me advies geven. gr. Henk

 7. Dag Gilles,

  Ja, zowel stippen op mijn ramen als op de bladeren, lijkt op groene
  punt alg, als je goed vindt maak ik een foto.
  Heb al eerder het product Protalon-707 geprobeerd zonder het gewenste effect.

  gr. Henk

  1. Hoi Henk

   Heb je al geprobeerd om het licht wat te dimmen? De meeste LEDs zijn behoorlijk krachtig, wat prima is voor snellere plantengroei maar bij snellere plantengroei hoort ook meer vraag naar voeding & CO2. Die laatste voeg jij niet toe behalve een vloeibare koolstofbron, maar dat is niet zo efficiënt als CO2. Daardoor is de kans groot dat je een licht tekort aan koolstof hebt in verhouding met de hoeveelheid licht die je gebruikt.

   Ik zou dus eens proberen om een maandje minder sterk licht te gebruiken, de alg zoveel mogelijk verwijderen en voor de rest blijven doseren en onderhouden zoals je nu bezig bent.

   Groetjes
   Gilles

 8. Hoi gilles
  Met het oog op het in de toekomst opstarten van een echte aquascape ben ik wat aan het oefenen met mijn goudvisaquarium. Als het hiermee lukt kan ik alles aan denk ik zo
  -Bak van 96 liter
  -Substraat is fijne poreuse lavasteentjes met onderin grotere keien voor circulatie (substraat zit er al een jaar in).
  -Filter is eheim 2213 classic buitenfilter (440l/h). Inlaat is jet onder oppervlak voor rimpeling
  -Verlichting zijn drie 10w led bouwlampen 6500k, 2700 lumen in totaal. 4 uur smorgens en 4 uur savonds
  -Bio co2 met paffrath diffusor (omgekeerd bakje) voor een berekende concentratie co2 van ongeveer 25ppm (is erg beinvloedbaar door stroming, als ik voor meer stroming eronder zorg diffundeert het hele bakje leeg na 30min)
  – Drie goudvissen (5,7 en 15 cm)
  – floracell van hs aqua, conservatief toegediend (iets minder dan dosering op fles)

  Een drietal weken geleden aangeplant met hygrophila rosae australis, hygrophila corymbosa, elodea densa, anubias barteri. De bak staat goed vol en plantjes parelen. Enkele dagen geleden de filter omgeschakeld van enkel watten naar keramiekpijpjes en glasballetjes. (Deel van de oude watten behouden).
  Mijn doel is het bekomen van mooi groeiende planten zonder algen. Momenteel groeien de planten redelijk maar ze hebben wel last van bruinalg en haaralg(groen). De australis krijgt blaadjes die een beetje verfrommeld lijken.

  Concrete vragen:
  – is mijn opstelling redelijk?
  – floracell bevat enkel microelementen en kalium, nitraat in bak ligt rond 17mg/l. TH is rond de 10. KH is ongeveer 5 en pH is rond de 7 (meting met stick). Afgelopen twee weken elke week waterwissel van 40%gedaan. Moet ik extra nitraat en fosfaat toevoegen? (Bodempellets) Of komt dit goed door vissen en voeding eens ik minder water ga wisselen? Wat doe je aan een calciumtekort?
  – Is de belichting in twee periodes ok? (8:00-12:00/18:30-22:30) of houdt ik beter één periode aan? Tussen de periodes staat de bak redelijk duister..
  – tijdens lichtperiodes komen er bellen uit substraat, is dit O2 van plantenwortels ?

  De ironie wil dat ik naast het aquarium een 5l vaas uit de action heb staan met vijverbodem uit de buurt, afgedekt met gespoeld chapezand, wat plantjes, eendenkroos en posthoornslakjes erin. 40w halogeen erboven (eveneens 2 maal 4 u licht). Hierin groeien de plantjes iets trager maar eigenlijk mooier dan in de bak met alles erop en eraan, en algenvrij!!

  Groetjes Joris

  1. Dag Joris

   Je bak is eerlijk gezegd veel te klein voor drie goudvissen, dat zijn namelijk zeer sterke vervuilers en ze hebben hun ruimte nodig. Ik zou voor een bak van minimaal 300 liter gaan om ze de nodige ruimte te geven.

   Wat betreft je andere vragen:

   – Nitraat zou ik niet nog eens toevoegen, aangezien goudvissen zoals gezegd sterke vervuilers zijn. Dat zal er wel al van nature zijn. Idem voor fosfaat vermoed ik: die zal ook al voldoende zijn door verwerking va nde bacterieën
   – Belichting zou ik niet 2x 4u doen maar gewoon 1x 8u. Ik ben sowieso geen voorstander van een “siësta”, maar bij jou zitten die 2 periodes ook nog ver van elkaar (‘s morgens vs ‘s avonds). Dat raad ik af
   – O2: is mogelijk 🙂

   Door de sterke vervuiling + kleine hoeveelheid water (voor goudvissen dan) heb je sowieso meer kans op algen. Ik zou kijken voor een grotere bak en bijhorend sterkere filtratie.

   Groetjes
   Gilles

 9. Dag gilles

  Bedankt dat je me er op wijst dat de bak te klein is, ik was eigenlijk al van zin om ze uit te zetten in een vijver en van nul te beginnen. Het enige dat me weerhoud is dat het zelfkweek goudvissen zijn die het eigenlijk al 15 jaar goed doen..snif .

  Ik denk dat ik van deze oude bak een low tech betta tank ga maken á la Walstad (eindelijk drijfplantjes die niet worden opgegeten ), en ondertussen sparen voor een propere bak voor de aquascape met een mooie school roodkopzalmpjes..

  Heb je al een zich op aanvulling van de voorraad? Ik zou de drop checker kit eens willen testen om te zien of de paffrath diffusor (omgekeerd bakje) zijn werk doet..dit is bij mijn weten de enige manier om de toevoeging van bio co2 min of meer constant te houden..

  Groetjes
  Joris

 10. hallo gilles
  Mijn reactie is verdwenen…Zal het er nog is opzetten…Heb een probleem dat niemand kent…ik draai de klok 2 jaar terug… Op traag groeiende planten kwam een zwarte laag (geen baardalg)… het was na een jaar zo erg dat ik om de 2 weken filter darmen moest kuisen zaten vol donker bruine blubber… alle planten gingen dood… als ik er all in one ingooide was mijn water 2 dagen wit (reactie op? )… Paar maanden geleden aquarium leeg gemaakt uitgekuist en 2 weken donker gezet (afgeplakt)…alles nieuw gekocht van filter tot?…Niks terug gebruikt van ervoor… 3 bleheris goe in de groei veel belgisch groen erbij gezet. en na 4 weken vissen terug erin….Na 2 maanden BAM…;Terug hetzelfde eerst worden planten geel.. En daarna eerst bruin erop en dan zwart (precies zwarte verf) Bleheris krijgen wel nieuw bladeren (bodemvoeding) maar als ze 5 cm zijn stopt het…Zelfs belgisch groen gaat gewoon dood….En hoe meer water ik ververs hoe erger dat het is… Ik vermoed dat het gewoon de zuurstof opneemt…. misschien hier iemand ervaring ermee ?… waterwaarden zijn ok….inhoud 250 liter…Filter eheim ..Pro.4+ 600 Dus stroming genoeg
  Groeten
  Ludo.

  1. Dag Ludo

   Je bericht was niet verdwenen, maar moest eerst nog goedgekeurd worden 🙂

   Voeg je iets van ijzer toe dat niet of zwak gechelateerd is? Heeft je kraanwater een hoog ijzergehalte?

   Als ik het zo lees kan je eventueel last hebben van “precipitatie”, dat gebeurt wanneer (bv.) fosfaat met ijzer reageert. Dit kan dan een soort van bruine laag veroorzaken en ook een waas. In mijn meststoffen zijn om die reden alle bronnen van ijzer (en andere sporenelementen) gechelateerd zodat dit probleem zich niet kan voordoen. Als er echter nog een andere bron van ijzer – los van de meststoffen die je toevoegt – in je water zit, dan kan dat ijzer wel een reactie creëren met het fosfaat.

   Vandaar dus dat ik vraag of er nog een andere bron is. Indien ja, dan raad ik aan om die bron weg te halen + te werken met osmosewater.

   Groetjes
   Gilles

 11. Hallo Gilles
  Buiten all in one gebruik ik alleen carbo
  Ik heb de carbo al is nen tijd stop gezet…Geen verschil
  All in one ook al is stopgezet…Geen verschil
  Heb zo ongeveer alles al geprobeerd…Bijna teneinde raad
  Wat zou je er van denken als ik is een aangetast blad van nen bleheri naar u zou opsturen?
  Misschien kan het u iets vertellen..
  Groeten
  Ludo

 12. Hallo Gilles,

  Ik heb zojuist de JBL Solar Natur Led gekocht. Echter heb ik echt geen idee hoe ik deze kan instellen qua kleuren opties en lichtsterkte. Ik heb nu de licht op een bepaalde sterkte staan die ik prettig vind ogen, maar geen idee of dit goed is! . Heb jij hier enige ervaring mee?

  Mijn bak draait nu anderhalve week en ik zie aan mijn planten dat ze te korten hebben aan:
  – KH2PO4 (fosfaat)
  – Fe2 (ijzer)

  Ik heb je all in one gekocht en ben benieuwd wat die gaat doen!

  De nieuwste toppen zien er wel goed groen en gezond uit. Het zijn vooral de eerste toppen van de plant (wit kleurig) en de bladeren onderin (zwarte stippen en los latende bladeren) die mij enig zorgen geven. Ik ga de witte toppen snoeien maar ik durf onderin niet te snoeien aangezien ik bang ben dat de plant onderin kaal wordt…

  Welk advies heb je voor mij?

  1. Dag Mauro

   Bedankt voor je bestelling!

   Ik heb geen ervaring met die lampen dus kan je er niet mee helpen. Hou er wel rekening mee dat hoe sterker je licht, hoe meer voeding en CO2 je moet toevoegen. Vooral CO2 is vaak een struikelblok, kleurverlies en bladverlies zijn daar ook symptomen van. Let er dus op dat dat in orde is.

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

 13. Hoi Gilles,

  Ik heb een 60 liter aquarium en heb het gevoel dat mijn planten niet heel veel meer groeien, ook heb ik last van baardalg en puntalg. Op de watertest die ik gedaan heb bleek dat er een co2 tekort was dus toen heb ik vloeibare co2 toegevoegd alleen dat hielp niet echt. mijn led lamp heb ik al terug gezet na 6 uur.
  Wat zou jij mij adviseren?

  1. Dag Cees

   Als je vermoed dat je probleem bij CO2 ligt (en dat kan wel bij jou, gezien de algen) en een vloeibare koolstofbron wilt niet werken, dan kan je:

   1) investeren in een CO2-systeem als je daar het budget voor hebt. CO2 (in gasvorm dus) is een veel efficiëntere bron van koolstof voor je planten. Uit praktijkonderzoek verbetert een carbo product de groei 3 tot 5x terwijl dit bij “echte” CO2 tot 10x is
   2) Als je niet het budget hebt, zou ik kijken voor de non-CO2 methode: zwakke verlichting, eenvoudige plantjes, zoveel mogelijk stabiliteit in de bak creëren, … Op deze blog heb ik er een heel artikel over geschreven: https://planted-box.com/aquarium-zonder-co2/

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

 14. hoi hoi heb brobleem met me belgies groen de topen zijn groen en de onderte bladeren krijg gaten en roten er af .
  maar mijn rotela groei goed zoals mijn rode lotes groei ook goed.
  mijn waardes ph 6,8/7 met control. toevoeging co2 kh 5. gh 6. fosfaat 0,5 nitraat 10 en heb 2 hvp cold line er op led verlichting wit 30 procent rood 85 procent bleuw 65 procent groen 30 procent bak is 150x 45×45 en voeg ook sporen element toe van aquarium bemesting meng alles zelf gr rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *