Heb je last van “dead spots” in je bak?
Tijd om de stroming in je aquarium eens te herbekijken en te evalueren. Heb je misschien te weinig stroming? Of is de stromingsrichting gewoon niet goed?
In dit artikel leg ik je uit wat een goede stromingsrichting is en hoe je kunt merken of er nu te weinig of teveel stroming in je aquarium is.
Wat is de beste stromingsrichting voor je aquarium?
Dé beste stromingsrichting bestaat helaas niet, want elk aquarium is anders: sterkte van de filter, gebruikte planten, vissen, gebruik van CO2 of niet, …
Ik kan je wel een goede richtlijn geven van waaruit je kunt vertrekken en later wijzingen aanbrengen.
- Ten eerste is het belangrijk dat de stromingsbronnen niet tegenover mekaar staan want dan werken ze elkaar tegen. Dus plaats je filteruitlaat niet recht tegenover een circulatiepomp.
- Ten tweede raad ik je aan om de filterinlaat en –uitlaat naast elkaar te plaatsen. Op die manier creëer je een “circulaire” stromingsrichting in je aquarium.
Richard van AquaEssentials heeft dit mooi geïllustreerd in de onderstaande foto:
Zie je wat ik bedoel? De stroming gaat van rechts naar links, kaatst af tegen het glas aan de overkant en keert terug naar de filteruitlaat.
Een alternatief voor de stroomrichting in je bak: de spray bar
Heb je geen gewone filteruitlaat, maar een “spray bar”? Je weet wel, zo’n plastic of glazen tube met gaatjes in.
Wel, dan raad ik je aan om die op de achterkant te plaatsen in de richting van het voorglas. Op die manier kaatst het water af tegen de voorruit, stroomt het naar beneden en zo terug naar de filterinlaat, die ook aan de achterkant is bevestigd.
Dit heeft als extra voordeel dat er veel meer stroming is aan de onderkant van de plantjes. Op die manier geraken de CO2 en andere voedingsstoffen ook aan de onderste blaadjes en groeien ze beter.
Wanneer heeft je aquarium te weinig stroming of watercirculatie?
Dat herken je aan de zogenaamde “dead spots”, in dit artikel lees je daar meer over. Een andere weggever is het feit dat uitwerpselen, rottend materiaal en ander vuiligheid vaak op dezelfde plek blijft liggen in je aquarium. Een extra stromingspompje of je stroming verbeteren kan dan helpen.
[ninja-inline id=5671]
Een handige tip: alle plantjes moeten een beetje meebewegen in de stroming, dan zit de stroming in je aquarium ongeveer goed!
En wanneer is de stroming te sterk?
Wanneer je plantjes losgerukt worden of je visjes amper rust krijgen 😉 In dat geval kun je de stroming in je aquarium verminderen door gewoonweg de pomp te vertragen. Als je niet zeker bent hoe dat moet, best even de fabrikant contacteren!
En jij?
Hoe ziet bij jouw stromingsrichting er uit?
Laat het mij gerust weten in de reacties hieronder!
[kkstarratings]
Hallo gilles
Waar zou jij een skimmmer plaatsen in het aquarium
Mvg stefan
Dag Stefan
Gewoon op de plek waar normaal de filterinlaat staat 🙂
Groeten
Gilles
Hallo
Mijn in en uitlaat en skimmer staan allemaal aan zelfde kant mijn CO2 staat aan de andere kant is dat zo allemaal ok
Mvg stefan
Hey Stefan
Ja, lijkt me wel OK!
Groeten
Gilles
Hallo,
Zou je me een goede circulatie pomp kunnen aanbevelen?
Aquarium is 2m lang, ik werk met co2 met reactor,
Maar ik merk dat mijn planten aan de overzijde van de bak het minder goed doen dan net onder de reactor.
Had graag wat meer beweging gezien in de plantjes 2m verder dan de uitlaat van mijn filter.
Ps. Ik werk met biologische filter met overloop.
M.v.g
Hoi Gina
Hydor is wel een prima merk. Eventueel een goedkope tweedehands filter is ook handig, dan heb je nog de extra filtercapaciteit.
Groetjes
Gilles van PlantedBox
Bij de uitloop van het filter
Beste Gilles,
Om mijn situatie te schetsen, heb ik een een 50 liter bak (netto water inhoud). Ik heb er een binnenfilter in zitten van aqua-flow die beschrijft dat hij 50-200 liter per uur zo filteren. De meegeleverde spray bar heb ik er op zitten en omdat ik een kurk achterwand heb, heb ik de filter tegen de zijwand van de bak geplaatst zodat de spray richting in het verlengde van de bak gaat ongeveer net onder het wateroppervlak. Onder de die spray bar heb ik een CO2 diffuser geplaatst. Maar de voorgrond planten groeien nagenoeg niet en zijn ook met alg beslagen. Dus ik heb een 2e hele kleine filter in de bak geplaatst aan de andere zij wand om zo wat meer water circulatie te vormen en deze zit laag in de bak met de spuit richting ook in het verlengde van de bak, maar ik ben nog niet tevreden met de resultaten. Wat raad jij me aan om dit te verbeteren?
gr.
Timo
Hey Timo
Hoe lang is die aanpassing geleden?
En voeg je wel genoeg CO2 toe?
Groeten
Gilles
Gilles,
Mijn bak is 1 meter lang en er is geen spray bar die zo lang is om de gehele voorruit te besproeien.
Bovendien heb ik een achterwand zodat ik deze niet aan de achterruit vast kan maken.
Heb er dus een aan de zijkant geplaatst naast de inlaat iets onder water in verband met mijn CO2.
Zie wel de visjes aan de andere kant tegen de stroom in zwemmen maar het is moeilijk te zien of alle planten bewegen omdat het nogal dich begroeid is.
Hey
Klinkt wel OK. Zie je de plantjes heel lokaal slecht groeien misschien?
Groeten
Gilles
Ik heb een 1,8m panorama bak.
Ik heb nu 2 filter pompen op de bak staan.
De inlaat van pomp 1 zit in de hoek gericht in de langste. (dus van lings naar rechts) de inlaat zit daar dan ook onderin. Dus, zelfde kant.
De inlaat van pomp 2 zit in ‘t midden van de bak en is ook de, elfde kan ‘t op gericht als pomp 1. Ook hier zit de inlaat daar onder.
Toch merk ik minimale stroming onder in de bak. Is ‘t verstandiger om 2 spray bars te gebruiken(1 helemaal links, 1 in ‘tmidden) en de inlaten bijde te plaatsen aan de linker kant. Dus naast elkaar zeg maar? Of heb ik dan weer een stroming pompje nodig om de stroming onderin, dus richting inlaad te verbeteren? Hoop dat jullie me nog begrijpen
Hallo
Ik zou de positie van pomp 2 veranderen, bijv. pomp 1 links voor naar rechts en pomp 2 rechts achter naar links. Op die manier krijg je een circulaire beweging in je bak.
Groetjes
Gilles
Hoi gilles .ik heb een 2 meter aquarium beplant en maak gebruik van 2 filters. LinkEr filter in en uitstroom links met een co2 reactor. De heb ik met open buis langs de achterwand gericht. Rechterkant achter in de hoek de inlaat bij het vooraam de uitstroom ook open buis .ik merk dat dr linker kant veel minder hard groeit . Weet jij een oplossing .gr daan
Dag Daan
Welke planten zitten daar? De opstelling klinkt op zich wel OK …
Groeten
Gilles
Hoi Gilles
Ik heb een Eheim 2224 in op een Rio 125.
Nou heb ik. Gemerkt dat de stroming te weinig was.
Nu heb ik de spraybar verticaal staan en voor de helf ingekort. Nu heb ik opzich wel voldoende stroming.
Maar vraag me af of het nog beter kan? Of dat dit wel juist is?
Mvg Gene
Dag Gene
Dat is moeilijk te zeggen op deze manier. Bewegen alle plantjes een beetje in de stroming?
Groeten
Gilles
Hallo Gilles
Mijn stroming, uitlaat staat rechts, inlaat staat links(ik heb een juwel 450 liter met een gebogen voorruit).
Mijn planten doen het op dit moment heel slecht wat ze ervoor heel goed deden. Ik heb de lampen vervangen, ik heb plantenvoeding toegevoegd ik heb tijdelijk mijn luchtpomp uitgezet en ik ververs om de veertien dagen 100 liter water ik voeg er dan aquasafe bij. Maar ik zie geen verbetering. Kan je mij raad geven? let wel ik ben een leek en heb de indruk dat ze in de winkel er enkel op uit zijn om te verkopen.
MVG
Jos
Hey Jos
Heb je ook last van algen, bv draadalg of baardalg?
Gebruik je CO2?
Stuur mij anders een foto: gilles [@] planted-box.com (zonder de [] en spaties), dan kijk ik er even naar.
Groeten
Gilles
Goedendag allemaal,
Na het lezen op deze site heb ik ook nog wel een aantal vragen.
Ik heb een aquarium van 200x50x50 met daarin Malawi Cichlides, heb een buitenfilter van 1900l en een zuurstof pompje.
Nu zie ik dat er steeds vuil blijft liggen achter en onder me stenen, er werd mij geadviseerd door de winkelier om de mijn filter zo te installeren, de uitlaatbuis links achter in mijn aquarium en de inlaatbuis rechts van mijn aquarium en dan aan de oppervlakte van het water.
Nu lees ik dat het waarschijnlijk verkeerd zit, wie heeft er een idee voor me om dit op te lossen.
Vast bedankt voor jullie reacties
Dag Marcel
Ik zou het zo plaatsen dat het vuil wordt opgepikt in de stroming en afgevoerd naar de filter. Eventueel een “wave maker” bijplaatsen als een andere filterpositie moeilijk gaat en het vooral in 1 bepaalde hoek/plek blijft liggen. Kost niet zoveel.
Groetjes
Gilles
hoi een vraagje. mijn in en uitlaat van mijn filter zitten aan de rechterkant zou graag een extra wave pomp bij zetten maar waar plaats ik die het best? laat ik hem blazen naar rechts of mee met de uistroom van mijn filteruitlaat? het om meer stroming op de bodem te brengen?
mvg
jochen
Dag Jochen
Je kunt hem richten naar de plek waarvan je denkt dat er te weinig stroming is, doordat je daar bv slechtere plantengroei hebt, meer algen of de plantjes bewegen er niet.
Groetjes
Gilles
hallo allemaal
sins 2 jaar ben ik bezig met mijn aquarium 2mx70x70 zelfbouw
mijn vraag aan jullie was hoe krijg ik minder zwerfafval op de bodem ik heb een overloop in de linkerhoek van mijn aquarium met een 6 vaks bioloog aan de rechterzijde heb ik de uitloop van de co2 reactor en de uitgang van de bioloog+een stromingspomp
Ten eersten vraag ik mij af of ik de uitloop wel aan de goede kant heb?
wat te doen aan het zwerfaval misschien de inloop bioloog buiten de overloop plaatsen?
in afwachting van een reactie mvg willem
Hey Willem
Dat is een grote bak! Een filteruitlaat die iets meer naar onder is gepositioneerd kan helpen (bv de Violet lily pipe) ofwel een extra stromingspomp in de richting van die dode hoeken kan helpen om het vuil in beweging te brengen en zo te laten opvangen door je hoofdfilter.
Je opstelling van de uitloop lijkt me zo wel prima hoor.
Groetjes
Gilles
Beste, Gilles
ik heb uw bovenstaande filmpje bekeken en stel mij de vraag, zo krachtige waterstraal iets boven het wateroppervlakte
heb je dan geen co2 verlies?
ikzelf heb een breedstraal die 5 cm onderwater staat met een zeer lichte oppervlakte beweging.
Groetjes, T.J.
Hey
Ja, je gaat CO2-verlies hebben maar beter meer CO2-verlies dan dat het niet kan ontsnappen en zich gaat “opstapelen”. Heel vaak zie je dan de vissen aan het einde van de dag naar lucht happen en dat wil je net vermijden.
Groetjes
Gilles
Hoi Gilles,
Wij hebben een 70 liter aquarium van jewel met binnenfilter. Nu vind ik de stroming van de uitlaat erg sterk en deze zou ik willen verminderen met een spray bar aan de achterwand. Is hier iets standaards voor te vinden? Zelf maken gaat me voorlopig niet lukken.
Bedankt voor je antwoord.
Hoi Hilde
Ja hoor, je kunt spraybars tegenwoordig in de meeste aquariumwinkels vinden of online. Eheim verkoopt bijvoorbeeld een model dat uitbreidbaar is (ben even de naam kwijt) en JBL heeft een gewone zwarte versie.
Groetjes
Gilles
Dag Karel
Volgens mij plaats je beter de inlaat en uitlaat aan dezelfde kant zodat je een cirkelbeweging krijgt zoals op de foto in het artikel.
Groetjes
Gilles
HI,
Ik heb momenteel een 63l aquarium met rechts achterin een ingebouwd filter en pompje. Hier zit een buisje ofwel filteruitlaat aan. Als ik deze uitlaat erop laat zitten, heb ik niet overal de lichte beweging in de plantjes (zeker niet in de lagere crypto’s links en rechts vooraan in het aquarium. Het wateroppervlak beweegt, maar er is geen echte rimpeling van het water. Afval blijft ook midden voorin het aquarium liggen.
Maar als ik de uitlaat verwijder, gaat het als een malle stromen. Er komt een rimpeling op het wateroppervlak en de cabomba die midden achterin staat hangt dan helemaal scheef. Aangezien ik vloeibare plantenvoeding en co2 ben gaan toevoegen, wil ik natuulijk een optimale verdeling en stroming in het water.
Wat is nou het beste om hiermee te doen?
Hallo
Sorry voor de late reactie, ik was op vakantie.
Heb je al eens geprobeerd met een andere uitlaat?
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles
Ik zit er over te denken om in mijn Malawi aquarium (150cm) met 1500 liter filter een extra binnenfilter voor de meeste ontlasting te nemen, als ik deze zo laag mogelijk plaats aan dezelfde kant als mijn buitenfilter en de uitvoer net voor de spraybar van het buitenfilter laat uitkomen gaat dit werken denk je? Aanzuigpunt buitenfilter wil ik dan iets verder van de bodem doen.
Dag Henk
Moeilijk te zeggen, de enige manier is om het gewoon eens te proberen en zien hoe het werkt 🙂
Ik zou er dan wel op letten dat het de stroming van de spraybar niet tegen gaat.
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles
Bak omgegooid en i.p.v. Cichliden nu allemaal klein spul er in met veel planten. Ik heb 2 filters 1x 2000L en 1x 1500L spaybars verdeeld over de hele achterwand en inzuig rechts heeft uitgang links en links heeft hem rechts (perfecte stroming) Nu heb ik 1 diffusor (omdat ik het mooi vind) is het een optie om dmv een CO2 splitter er ook 1 aan de andere kant te plaatsen voor nog betere Co2 verdeling en de totale CO2 te verdelen over beide diffusors???
Hoi Henk
Ik zou hem dan splitten vanaf de drukregelaar met elk een apart naaldventiel, niet splitten na het naaldventiel want dan is het moeilijk te regelen.
Groetjes
Gilles
Hey Gilles,
Sinds 5/6 weken geleden staat mijn bak te draaien. Een ADA-60P (60x30x36), nu heb ik het idee dat de stroming niet goed loopt en daardoor de CO2 zich niet goed verspreid. De stroming lijkt gedeeltelijk tegengehouden te worden. (Inflow en outflow rechts in de bak, CO2 diffusor links in de bak) links achter in de bak staat echter een flinke bos rotala wallichi en ik heb het idee dat die veel van de CO2 en stroming tegen houden wat zou eventueel een goede oplossing zijn die gemakkelijk uit te voeren is?
Mvg
Dag Steven
Probeer eens de inflow en de outflow aan dezelfde kant te plaatsen, dan krijg je een circulaire stroming. Eventueel kan je ook met een tweede pomp (bv een skimmer) werken.
Groetjes
Gilles
Gilles
Heb een eheim incpiria 300 waar een droge ruimte in het midden zit om alles weg te werken.
Inlaat zit op de bodem en uitlaat was een spraybar maar nu een lilly pipe die in midden hangt.
Pomp heeft capaciteit van 1250l/h met een co2 reactor.
Stroming was met spraybar niet optimaal omdat droge ruimte dit langs achter blokkeerde maar met lilly pipe blijft ook te veel afval links van droge ruimte op bodem liggen.
Hoe zou ik dit op kunnen lossen.
Gr.
Paul
Dag Paul
Wat je zou kunnen doen is een extra, kleinere externe filter bijplaatsen die specifiek die plaats aanpakt. Die kun je dan bijv. ook nog vullen met voornamelijk chemisch of biologisch filtermateriaal voor een specifieke filterfunctie. Bijkomend voordeel is dan ook dat de functie als “back-up” kan diene als er een probleem is met de hoofdfilter 🙂
Groetjes
Gilles
Hallo,
Ik heb een hoek aquarium (trigon 350) hoe zou u de opstelling van filter in/uitlaat dan doen? Ik heb nu de spraybar erin zitten, maar een andere uitlaat is ook mogelijk.
Dag John
In jouw geval zou ik het bij de spraybar houden.
Groetjes
Gilles
Beste
Ik heb ook een Trigon 350, maar met achterwand op de beide zijwanden. Hoe kan ik daar ‘esthetisch’ een spraybar op monteren?
Dag Erik
Gewoon op één van de achterste ruiten plaatsen en zien welk effect dit geeft na een paar weken. Eventueel kan je een apart stromingspompje plaatsen als je echt dead spots merkt.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Goedenavond,
Ik heb 2 vragen
Ik heb een aquarium met daarin een spraybar aan de breedte van me bak zitten, dus me stroming gaat van rechts naar links
Is dit goed of moet het anders?
Mijn 2e vraag is: ik wil een wavemaker erbij hangen voor meer circulatie
Waar moet ik die hangen?
Aan de kant van de spraybar of tegenover gesteld ?
En moet je wavemaker Naar de bodem gericht staan en me spraybar naar de oppervlakte ?
Mvg,
Richard
Hallo Richard
Idealiter van achter naar voor met een spraybar, maar als dit echt niet gaat kun je het zo laten. Eventueel kan je een extra wavemaker of stromingspompje plaatsen.
Het beste is dat je het gewoon test en dan na een maand kijkt of er zogenaamde dead spots zijn.
Je kan een pomp of wavemaker naar de bodem plaatsen, maar let er dan op dat er niet teveel bodem wordt opgewaaid.
Groetjes
Gilles
Dag Gilles,
Ik heb al veel nuttige info ingewonnen door jou. Ik heb een aquarium van 2,5m 40 cm breed 70 hoog (doorkijkaquarium) met interne filter. Linksboven uitlaat en inlaat rechts volledige hoogte. Ik zie dat ik op het einde van de bak een kleine kaamlaag heb. Hoe kan ik deze wegwerken? Wavemaker installeren en zoja op,welke plek?in het midden v d aquarium met de richting v uitlaat op recht tegenoven de filterinlaat aan andere zijde aquarium.
Mvg
Nico
Dag Nico
Gezien de grootte van jouw aquarium zou ik een skimmer plaatsen, kost niet zoveel en heel effectief tegen kaamlagen.
Groetjes
Gilles
Ik heb een bak van 170x70x70. Ik filter met een Eheim 2080 1200XL, de filter heeft 2 inlaat en 1 uitlaat.
De uitstroom is gemonteerd op een sproeibaar aan de achterzijde ,over de ganse lengte van het aquarium, 1 cm onder het wateropvervlak, en naar de voorruit toe gericht.
De instroom zit heel beneden aan elke hoek van het aquarium, eveneens aan de achterzijde.
ik heb bij deze opstelling een mooie rimpeling op het water, en dit tot aan de voorzijde van het glas, dus aan zuurstof geen gebrek.
Alleen heb ik niet het gevoel dat de circulatie van het water op de bodem van het aquarium, bijna nul bedraagt.
Het aquarium is helemaal beplant, en de bodemplanten bewegen niet of nauwelijks. Heeft dit te maken met de diepte van het aquarium ?
En wat kan ik eraan doen ?
Het aquarium is voorzien van een CO installatie met automatische regeling, en de planten groeien op zich wel goed, maar volgens mij kan het nog veel beter.
Kan ik dit oplossen met 1 of meerdere stromingspompen, en zo ja waar plaat ik dan deze ?
ALvast bedankt.
Dag Bruno
Je aquarium is inderdaad dieper en breder dan standaard bakken. Wat ik zou doen is een wave pump plaatsen, die creëren een brede en diepe stroming wat in jouw bak ideaal zou zijn. Hydor verkoopt bijv. goede modellen hiervoor.
Groetjes
Gilles
Hoi Gilles,
Ik heb een aquarium van 120x50x50 met een spraybar over de hele achterwand onder een kleine hoek naar beneden naar de voorkant geplaatst. De pomp is aan de zwakke kant (1000L/u). Ik heb het aantal gaatjes verkleint om een wat grotere stroomsnelheid te krijgen. Toch zie ik op de bodem weinig circulatie en met name de planten bij de achterwand, vooral uit het midden/in de hoeken doen het slecht of sterven zelfs af. Nu wil ik een wavemaker in het midden op de achterwand naar het midden op de voorwand plaatsen om de stroomrichting van de spraybar te helpen. Goed idee? Ik kan op internet weinig vinden over spraybar+wavemaker strategieën.
Dag Jeroen
Dat kan je zeker eens proberen, watercirculatie is een kwestie van aanpassen, kijken wat het resultaat is na x aantal dagen en eventueel opnieuw bijsturen tot je de goede circulatie hebt gevonden voor jouw bak.
Groetjes
Gilles
Wat is nu eigenlijk het beste? Je co2 belletjes in de uitlaat van u filter laten komen (die naar het oppervlak staat gericht) of aan de andere kant van u aquarium zetten zodat de stroming daar de co2 meeneemt?
Dag Wim
Veel hangt af van de stroming in je bak en dat hangt af van verschillende factoren. Ik zou beide testen en zien op welke manier de CO2-bubbels het best worden meegesleurd.
Groetjes
Gilles van PlantedBox
Hoi Gilles,
Ik ben nieuw in de aquariumwereld. En heb 2 weken terug een Juwel primo 110 aangeschaft. Daar zit een ingebouwde filter in. Nu weet ik de juiste hoek van mijn uitstroompijpje niet dat alle plantjes laat meebewegen. En nu ik last krijg van bruin alg, probeer ik alles uit te sluiten.
Hopelijk heb jij een goede tip!
Groetjes Jessica
Dag Jessica
Bruine alg is volledig normaal tijdens de opstart en zal vanzelf verdwijnen eens de bak voldoende gerijpt is 🙂
Groetjes
Gilles van PlantedBox
Beste Gilles ,
Ik ben een beginnend aquariaan , heb veel planten staan zoals javavaren ,ricca flutans lilaeopsis , myrriophyllum , rode cocomba , vallisneria gigantea , dus niet de moeilijkste planten , draait nu al 1 week in , maar heb de indruk dat sommige plantjes dodoe bladjes of glanzige bladeren hebben , heb een spraybar , en circulatie zit goed overal lichte beweging , is een bak van 330 L , brand nu op & led lamp vorige week 2 , wat zou ik moeten doen
grt Tony
Dag Tony
Dit is normaal, je plantjes moeten zich nog volledig aanpassen aan hun “onderwater leven” en zullen in het begin verslijmen om daarna nieuwe, “submerse” bladeren te maken. Nu moet je gewoon geduld hebben en de planten de tijd geven om zich aan te passen, dus ook niet teveel wijzigen.
Groetjes
Gilles van PlantedBox
hallo gilles
ik hen een nieuwe eheim professionel 3 1200xl gekocht voor mijn 240 liter aquarium
nu wil ik met een spraybuis werken kan ik dan nog mijn wavemaker gebruiken die op mijn zij ruit zit of verbreekt hij dan de stroming van de spraybuis die op mijn voorruit gericht is
b.v.d.
groeten henri
Dag Henri
Je kan het zo positionneren dat hij niet rechtstreeks op de stroming van de spraybar zit. Verder gewoon testen en zien welke positie het beste werkt 🙂
Groetjes
Gilles van PlantedBox
Hoi,
Mijn zoontje heeft een superfish aquarium van 25 liter. Eerst bewoog het wat aan de oppervlakte in draaiende beweging maar nu staat het stil. De plantjes bewegen wel. Moet het water aan de oppervlakte ook bewegen of is dit niet nodig, zolang de planten maar bewegen?
Dag Nathalie
Het is altijd wel goed om beweging op het wateroppervlakte te hebben om de gasuitwisseling tussen je aquarium en de omgeving te verbeteren.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox