CO2 meten met een drop checker: tips & tricks

Auteur

Gilles

Comments:

54 Comment

Datum

januari 11, 2016

CO2 meten met een drop checker

De sleutel tot een mooie, gezonde plantenbak? Dat is voldoende CO2 in je aquarium. Helaas is dat ook één van de moeilijkste factoren om onder de knie te krijgen. Je moest eens weten hoeveel mailtjes over algen ik binnenkrijg via mijn blog (aquascaping-blog). Ik durf te schatten dat 90% van alle algenproblemen door CO2 worden veroorzaakt.

Gelukkig bestaan er wel enkele methodes die je helpen om een betere inschatting te maken van de hoeveelheid CO2 die je in je aquarium hebt. Eentje daarvan is de “drop checker” aka “CO2 continu test”.

Hoe werkt zo’n drop checker of CO2 tester?

Eigenlijk is je CO2 drop checker een soort van pH-tester. Maar in plaats van het aquariumwater te testen, test je de vloeistof die in je CO2 continu test zit, namelijk een drop checker indicator mix.

drop checker aquarium
Een drop checker stoort je aquascape niet

De drop checker wordt vervolgens omgekeerd in het aquarium geplaatst waardoor er een luchtbel ontstaat in de hals. Op die manier krijg je eigenlijk een scheiding tussen de vloeistof in de CO2 tester en het aquariumwater. De CO2 in je bak “zweeft” als het ware over van het aquariumwater, door de luchtbel en zo in de indicator mix. En net dat is hét grote voordeel van de drop checker: er is geen invloed van allerlei producten in het aquariumwater die de uiteindelijke meting kunnen verstoren!

Met andere woorden: CO2 is de enige factor die invloed heeft op de pH van de drop checker vloeistof. Voeg je meer CO2 toe dan zweeft er meer CO2 over naar de vloeistof, wordt die zuurder en daalt dus ook de pH-waarde ervan. Stel dat de pH-waarde van je indicator mix 6,6 pH bedraagt door toevoeging van CO2, dan weet je dat de CO2-waarde ongeveer 30ppm is volgens de pH/KH tabel.

CO2 meten met de pH/KH tabel
De pH/KH tabel

Bij een pH-waarde van 6,6 pH kleurt de indicator mix groen. Je weet dus dat je bij een groene drop checker ongeveer 30ppm CO2 hebt. En dat is prima voor je planten.

Welke kleur zegt wat?

Aan de hand van de kleur van je drop checker kun je dus heel snel een schatting krijgen van de CO2-waarde in je aquarium:

 • Blauw: te weinig CO2 voor je planten
 • Groen: voldoende CO2, ongeveer 30ppm
 • Geel: teveel CO2, kan schadelijk zijn voor je vissen en garnalen!

Hou er wel rekening mee dat dit nog steeds een schatting is. Kleurverschillen zijn niet altijd even duidelijk en bovendien kan het zijn dat je balans CO2 vs licht niet goed zit. Stel: je hebt mooi 30ppm CO2, maar je gebruikt een ton licht boven je bak. Dan kan het zijn dat je toch nog te weinig CO2 hebt net doordat je zo’n grote hoeveelheid licht gebruikt. In dat geval raad ik aan om de lichtintensiteit te verminderen.

Waar plaats je het best je drop checker of CO2 tester?

Ergens onderaan, zo’n 2 à 3cm van de bodem af. Waarom daar? Omdat CO2 stijgt. Als je je CO2 tester bovenaan plaatst, dan is de kans groot dat je een grotere CO2-meting krijgt dan wat je plantjes binnen krijgen. Onderaan je bak zal er namelijk veel minder CO2 zitten dan bovenaan. Vaak kleurt de drop checker bovenaan mooi groen, maar als je hem dan onderaan plaatst, dan is hij eerder blauw-groen. Iets te weinig dus.

CO2 tester aquarium
Deze CO2 tester staat eigenlijk te hoog

Ik raad je in dat geval aan om je CO2 tester ergens onderaan te plaatsen en vervolgens de CO2 ietsje te verhogen. Opgelet: altijd heel goed je vissen in het oog houden wanneer je de CO2 verhoogt! Doe dit ook maximaal 1x per week om schommelingen in CO2 te vermijden.

Heb je mijn “Drop” CO2 tester kit al gezien?

In mijn shop verkoop ik een CO2 tester kit die alles bevat om snel en gemakkelijk de CO2 in je aquarium te meten. Elke kit bestaat uit:

 1. Een mooie, glazen drop checker
 2. Een flesje drop checker indicator mix, om direct aan je drop checker toe te voegen
 3. Een kleine handleiding & extra tips

Zo ontvang je het doosje bij je thuis.

drop checker kit
PlantedBox drop checker kit

Met elk pakketje kom je ongeveer 33 weken toe als je de vloeistof wekelijks (bij elke waterverversing) terug aanmaakt. Lekker lang dus.

Heb jij problemen met je CO2? Of gebruik je een andere methode? Laat het mij hieronder weten in de reacties!

 

CO2 meten met een drop checker: tips & tricks | PlantedBox

[kkstarratings]

54 reacties op "CO2 meten met een drop checker: tips & tricks"

 1. Wat is de beste plek om je co2 diffusor te plaatsen? Voor aan zodat door je uitstroom de co2 belletjes kapot slaan tegen het voor ruit? Tof artikel trouwens dank hiervoor!

  1. Hey Danny

   Bedankt!

   Tegenover je uitlaat (dus bv uitlaat links, diffusor rechts) en dan zo laag mogelijk. Op die manier moeten de belletjes een langere afstand afleggen en worden ze ook beter meegesleurd.

   Groeten
   Gilles

 2. Bedankt voor het advies! Ik heb inmiddels een reactor tussen me uitlaat geplaats aangevuld met van die witte balletjes dit werkt echt veel beterder en je ziet geen belletjes meer dus 100% oplossing lijkt me dan. Ik krijg de dropcheck op geel dit is perfect zolang je geen bewoners erin heb toch?

  1. Hey Danny

   Klinkt goed. Zolang er geen vissen in zitten kan het inderdaad geen kwaad. Wanneer je ze gaat toevoegen, zou ik wekelijks een beetje de CO2 terugschroeven (planten in het oog houden ivm algen) tot de drop checker lichtgroen is.

   Groeten
   Gilles

 3. Is het normaal dat ik elke dag mijn dropmeter moet schoonmaken?
  Elke dag zit er weer een dun wit slijm vliesje in de opening van de dropmeter.
  Ik vervang het vloeistof niet elke dag, maar spoel hem even af en haal het vliesje weg en plaats hem weer in me bak.

 4. ik hou mijn CO2 onder controle door een automatische controller
  Mijn co blijft continu aan ook s’nachts aan, ik kan er misschien een timer tussen zetten zodat die meegaat met mijn verlichting, is dit een goed idee ?
  Maar wat met de verhoging van mijn Ph (ik zie als er geen co2 toegediend wordt dat mijn Ph omhoog gaat)
  Mijn Ph is nu ingesteld op 6,90

  1. Hey Diego

   In principe moet je ‘s avonds geen CO2 toevoegen (de planten gebruiken het niet), dus het is verspilling. Ik heb helaas geen technische ervaring met pH controllers om te zeggen of een timer + controller wel een goed idee is 🙂

   Groeten
   Gilles

 5. Co2 mag je ‘s nachts aan laten staan, zo doe ik het toch. Het ‘s nachts uitzetten van de CO2 zorgt ervoor dat je CO2 installatie héél veel CO2 gaat toevoegen omdat die ‘s nachts niet gewerkt heeft, en je Ph in de hoogte geschoten is. Met de Ph-gestuurde CO2 gaat die dus weer aanschieten en véél CO2 afgeven om je Ph weer goed te krijgen. Zo krijgt je bak een Ph-schok.

  Mijn 2,5 kg fles is na 5 maanden gebruiken nog steeds niet leeg, en ik denk wel dat ik redelijk wat CO2 toevoeg.

  Groetjes!

  1. Hey Raf

   Volgens mij hangt het vooral af van de efficiëntie van je CO2-systeem en hoe snel je de pH kunt doen dalen binnen een bepaalde periode. Als je systeem goed werkt, dan zal het verbruik binnen die paar uur voor lichten aan naar mijn insziens lager liggen dan dat die ‘s nachts 8 à 10u aanstaat.

   Groeten
   Gilles

 6. Hey ho 🙂

  Ik vroeg me af hoe groot de dropchecker is (is deze ook geschikt voor een bak van 20L (25x25x30cm; of wat een alternatief (wel langetermijntest) zou kunnen zijn)? Verder vroeg ik me af, of dat er geen problemen zijn met garnalen in dezelfde bak… worden ze/de indicator vloeistof tegen gehouden door het lucht gedeelte in de checker?
  Alvast bedankt voor de hulp!

  1. Hey Simone

   Hij is een beetje groot voor een nanobakje van 20 liter maar past er natuurlijk zonder probleem in. Garnalen in combinatie met een drop checker is geen enkel probleem hoor, kunnen er niet in kruipen, ik heb het althans nog nooit gezien 🙂

   Groetjes
   Gilles

 7. Beste, gilles
  heb je wat tips voor het schoonmaken van de dropcheck vooral de binnenkant? als ik hem schoonmaak zit er altijd wat condens langs de binnenkant van de dropcheck hoe verwijder ik dit ? ik heb al eens geprobeerd met een wattenstaafje maar lukt niet zo goed of kan dit geen kwaad als er wat condens in zit.

  Groetjes, T. J.

  1. Hey

   Maakt niet zoveel uit, wat je kunt doen is nog eens uitspoelen met osmosewater, dat heeft geen invloed of toch een zeer minieme op het 4KH water.

   Groetjes
   Gilles

 8. Vraagje hoe vaak moet je de vloeistof vervangen van een drop checker, ik heb er nu 1 van dennerle nog niet geplaats. Ik ben nog in mijn opstart fase van me tank.

  1. Hey Remon

   Ik vervang hem bij elke waterverversing. Ik spoel de drop checker dan goed uit met osmosewater, schrob hem schoon, opnieuw afspoelen met osmosewater en dan zoals gewoonlijk vullen. Hoe vaak en op welke manier dat moet met die van Dennerle kan niet precies zeggen.

   Groetjes
   Gilles

 9. Hey Gilles,

  Top producten en uitleg! Ik heb al heel veel bij geleerd door jouw artikels te lezen. Doe zo verder!

  Ik heb een vraagje. Waarom moet je telkens de drop checker vloeistof vervangen bij iedere water verversing? Deze blijft toch onaangeroerd?

  Alvast bedankt
  Grtn Dieter.

  1. Hoi Dieter

   Bedankt voor de complimenten!

   Ik vervang ze elke keer. Er bestaat altijd een kans dat de vloeistof een “contaminatie” van iets oploopt waardoor je een foute meting krijgt, waardoor je de CO2 verkeerd gaat instellen. Beter voorkomen dan genezen denk ik dan … 🙂

   Groetjes
   Gilles

 10. Ik heb mijn aquarium nu opnieuw opgestart nieuwe planten all in one en co 2 bijgestaan de indicator van Colombo is nu blauw groen en hangt in de midden op de zijkant uiteraard nu zie ik dat er op de planten kleine luchtbelletjes hangen is dit van de opstart op iets te maken met CO2 ,

  Mvg nick

  1. Hoi Nick

   Dat zijn waarschijnlijk zuurstofbelletjes en geen CO2 🙂
   Komt wel vaker voor onder bijv. sterke verlichting of vlak na een stevige waterverversing.

   Groetjes
   Gilles

 11. Maar als je nu filtert over turf. Turf geeft zuur af wat reageert met kalk daarbij komt Co2 vrij. Bij mij is de checker knalgeel echter de ph meter geeft geen lage ph waarde aan. Reageert de checker dan op het zuur wat het turf afgeeft? En belangrijker nog heb je zo een reele meting?

  1. Hey Arjan

   Ik been geen scheikundige, maar zolang de vloeistof in de drop checker niet in contact komt met het aquariumwater zal het enige dat effect heeft op de kleurverandering de natuurlijk aanwezige CO2 zijn + de CO2 die je zelf toevoegt met je CO2-systeem. Die zal namelijk als gas door de luchtbel heen gaan (de luchtbel is zogezegd een scheiding tussen je drop checker en het aquariumwater) en vervolgens terug oplossen in de drop checker vloeistof, waardoor zijn kleur verandert.

   Groetjes
   Gilles

  1. Hey Johan

   Nee, drop checkers werken enkel met CO2, dus in gasvorm. Het gas moet namelijk door de luchtbel gaan, dat werkt dus niet met vloeibare koolstofbronnen omdat die geen gas hebben die door de luchtbel kunnen.

   Groetjes
   Gilles

 12. Dag Gilles,
  Ik ben nu sinds 3 weken let co² gestart. Zoals op de instructie gelezen had ik hem een 4-5tal cm onder het oppervlak gehangen. (Net hier gelezen om hem beter lager te hangen, heb ik ook meteen gedaan). De kleur is bij mij eerder olijfgroen, maar op basis van de tabel zit ik rond 23mg/l (pH 6.8 kh 5).
  Echter merk ik dat de nieuwe blaadjes vd planten niet weelderig groen blijven en nieuwe plukjes baardalg verschijnen nog steeds her en der. Hoelang wacht ik best om het echte resultaat te zien van de co²?
  Daarnaast, als ik O² meet met een druppeltest en deze is goed, mag ik er dan vanuit gaan dat de vissen niet zullen vergassen?

  Groeten
  Kim

  1. Hey Kim

   Ik zou je planten nog even de tijd geven. Ook zou ik de baardalg manueel verwijderen als die er al was, die alg gaat namelijk niet vanzelf weg. Zorg er ook voor dat je CO2 toevoegt 1 à 2 uur voordat de lampen aangaan, zodat de CO2 al goed gemengd is voordat de fotosynthese kan beginnen (= lichten aan).

   Als er voldoende zuurstof is, zal het wel veilig zijn voor je vissen. Gewoon voorzichtig zijn als je je CO2 verhoogt: altijd heel kleine wijzigingen en max. 1x per week wijzigen. Daarna goed kijken naar het gedrag van de vissen gedurende een paar dagen.

   Groetjes
   Gilles

    1. Dag Mitchell

     Ja, voor bio CO2 zal een drop checker ook werken. Een luchtpomp voegt wel geen CO2 toe, maar O2 (zuurstof).

     Groetjes,
     Gilles van PlantedBox

 13. hallo ik heb een tweedelige vraag 1 ste vraagje: meet de drop checker ook de vloeibare co2 ??? bv: easycarbo

  2 de vraag: ik ben pas weer begonnen met een Aqarium en heb een kleine aquarium 60 l met luchtfiltercirculatie biorb maar wil toch een plantebak verwijderd de luchtfilter niet al het co2. ik gebruik alleen vloeibare Co2. 1ml per dag

  1. Hey

   1: Nee, het werkt enkel met CO2 in gasvorm
   2: zuurstofpompen hebben inderdaad de neiging om CO2 te verdrijven uit het aquarium, ik zou het dus niet gebruiken in combinatie met CO2-toevoeging. Op EasyCarbo heeft het wel geen invloed

   Groetjes
   Gilles

  1. Dag Jean-Claude

   Een drop checker is bruikbaar voor alle groottes van aquarium. Bij een heel groot aquarium (zoals die van jou) raad ik wel meerdere aan omdat hij anders vooral 1 bepaalde hoek zal meten maar aan de andere kant van je aquarium kunnen de CO2-waardes toch anders liggen.

   Groetjes
   Gilles

 14. Hoi
  Even vraagje? Las is de reacties dat je CO2 diffuser tegen over je uitlaat moet hangen, maar hang je die dan naast je uitlaat of tegeover je uitlaat?
  Ik werk met bio co2 met omgekeerd bakje. Op welke hoogte moet t bakje hangen?

  Nette uitleg overigens

  1. Dag Elies

   Een omgekeerd bakje raad ik eigenlijk af, niet efficiënt genoeg. In verband met de positie raad ik aan om het zoveel mogelijk in de stroming te plaatsen, dit zorgt voor een betere oplossing van de CO2. In de meeste gevallen is dit tegenover de uitlaat, maar dat is afhankelijk van bak tot bak. Ik zou dus zeggen: begin met tegenover de uitlaat, kijk wat dit als resultaat geeft en indien het resultaat niet zoals gewenst is kun je elke 2 weken een nieuwe positie proberen tot je tevreden bent.

   Groetjes
   Gilles

 15. Hallo Gilles,
  Ik heb een 25 liter aquarium en wil een bio CO2 gaan gebruiken. Heb je tip hoe ik de CO2 kan/moet regelen? Hoeveel bellen per minuut bijv.
  Groeten Dennis

  1. Dag Dennis

   Daarvoor gelden dezelfde regels als die voor een CO2-systeem op vlak van aantal bellen. De moeilijkheid is om je recept zo aan te passen dat je die hoeveelheid stabiel houdt …
   Om die reden ben ik geen voorstander van bio CO2.

   Groetjes
   Gilles

 16. Dag Gilles

  Als een omgekeerd bakje niet jou voorkeur is wat zou je dan nemen als je een aquarium
  hebt met een inter filter?

  1. Dag Jos

   Ofwel een interne reactor ofwel een interne atomizer. Een diffusor kan ook, maar is iets minder efficiënt dan de voorgenoemde.

   Groetjes
   Gilles

 17. Misschien handig om te vermelden dat vloeibare CO2 niet bestaat. Goedjes als EasyCarbo zijn een chemisch middel dat er voor zorgt dat het aanwezige CO2 beter wordt opgenomen door je planten.

  1. Dag Jeroen

   “Vloeibare CO2” bestaat inderdaad, maar wordt in de “volksmond” wel vaak gebruikt om te verwijzen naar producten als EasyCarbo.

   Groetjes
   Gilles

 18. Gilles,

  Ik heb een drop checker die over de rand van het aquarium moet geplaatst worden. Met andere woorden deze zal nooit een goede indicatie geven van de hoeveelheid CO2?

  1. Dag Mike

   Jawel hoor, maar dan voornamelijk de CO2 bovenaan. Wil je ook onderaan een indicatie van de CO2 willen, dan is een “in-tank” drop checker handiger.
   De modellen die over de rank gaan worden doorgaans voor nano aquaria gebruikt, waar niet zo’n groot verschil tussen CO2 bovenaan en onderaan is.

   Groetjes
   Gilles

 19. hallo, mijn dropchecker valt steeds naar beneden, waardoor de vloeistof er uit loopt, is dit schadelijk voor mijn vissen ??

 20. Hoi Gilles, maakt het nog wat uit hoeveel water je bij de testvloeistof gooit? Ik heb nu een iets grotere dan ik eerst had en om het goed te kunnen zien moet er totaal 2x zoveel vloeistof in. Mijn logica is dan 2x zoveel testvloeistof + 2 x zoveel water?

  1. Dag Jeroen

   Best hou je wel de verhouding aan, dus als je 2x meer vloeistof gebruikt dan moet je inderdaad 2x meer indicator gebruiken. Meer water en minder indicator zou ik sowieso niet doen, dan wordt de leesbaarheid moeilijker.

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

 21. Hallo Gilles , ik heb onlangs wat producten voor mijn aquarium aangeschaft bij u , o.a de drop checker mix en 4kh- water , Wat zijn de juiste hoeveelheden van deze twee producten om de drop checker te vullen , er staat op de flesjes 1,5 ml 4kh- water en 3 druppels indicator en is dit dan voldoende voor de drop checker met een zwanenhals en bolletje ? Ik heb ook veel last van baardalg en ben daarom ook begonnen met uw plantenvoeding all in one , mvg Peter

  1. Dag Peter

   Die hoeveelheid is voor de “zwanenhals”, maar je kan het ook gebruiken voor de Bulb. Voor de Bulb raad ik doorgaans aan om de hoeveelheid te verdubbelen omdat je gewoon meer ruimte in de dropchecker hebt. Wat betreft de baardalg: check zeker mijn strategie op de blog hierover!

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

   1. Hey Gilles,
    Wat ik mij afvraag, is, of een drop checker evengoed zinvol is om je aquaria te hangen om het co2-gehalte te monitoren, zonder dat je c02 toevoegt.

    Of te wel, kun je dit dus gebruiken om het reeds ‘natuurlijke c02’ wat in je aquarium voorkomt te monitoren, en deze ‘waarde’ vervolgens dus ook gebruiken om de juiste verhouding te finetunen op het gebied van de hoeveelheid planten, lichtsterkte, vissenbestand e.d.? Of, werkt de dropchecker uitsluitend representatief wanneer je co2 suppleert?

    1. Dag Luc

     Je kan het gebruiken, maar doorgaans is het niveau van natuurlijke CO2 in een plantenbak laag en zal de drop checker blauw of blauw-groen blijven.

     Groetjes,
     Gilles van PlantedBox

 22. Hoi Gilles,

  Hoe lang duurt het voordat je de juist kleur gaat zien? Dit zou ik graag willen weten voordat ik me CO2 fles verder open draai 🙂

  1. Dag Gilbert

   Ongeveer 1 à 2u. Ik raad wel aan om maximaal 1 wijziging per week te doen wat betreft de hoeveelheid CO2, en altijd in kleine hoeveelheden.

   Groetjes,
   Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *