Kan jij ook vol bewondering staan kijken naar die prachtige nature style aquaria? Hun strak design, de pure lijnen, de levendige kleuren en vooral, geen filterpijpen of andere apparatuur in zicht.
Zucht…
Het is dé reden waarom ik met aquascaping ben begonnen; een knappe en strakke bak. Eén van die typische must-haves bij een strakke aquascape is een “lily pipe”, en daar gaat dit artikel over!
Wat ga je leren?
Wat is een lily pipe?
Een lily pipe is een glazen aquariumfilter inlaat en uitlaat die toelaat om op een elegante manier je aquariumfilter optimaal te laten functioneren zonder dat je geconfronteerd wordt met een hoop ontsierende plastic filtermateriaal in je bak. Oorspronkelijk hadden ze de vorm van een lelie, vandaar hun naam, maar tegenwoordig zijn er veel verschillende modellen, terwijl de naam lily pipe behouden bleef.
Een afbeelding zegt veel meer dan woorden, dus daarom vind je hieronder een voorbeeld van een aquarium met lily pipe.
Knap toch?

Voor- en nadelen van een lily pipe
Nu … waarom zou je voor een lily pipe kiezen boven de standaard filterinlaat en uitlaat die gratis met je filter kwam? Ik som hieronder enkele voor- en nadelen op die naar mijn mening toch belangrijk zijn om mee rekening te houden …
Voordelen
- Het ziet er bijzonder fraai uit
- Geen storende, groene filterbuizen meer in je bak
- Creëert een uitstekende flow doorheen je bak
Nadelen
- Ze zijn van glas dus breekbaar
- Past vaak niet in een gesloten aquarium
- De kwaliteit van het glas kan sterk verschillen
Welke types lily pipes zijn er?
Stel, je kiest voor een lily pipe aquarium; dan bepaalt je opstelling en de grootte van je bak welke soort lily pipe het meest geschikt is. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, leg ik hieronder beknopt de meest voorkomende lily pipes uit en hun functie. Het is dan aan jou om te bepalen de welke het meest geschikt is voor je bak! 😀
Standaard lily pipe: de standaard lily pipe oftewel de flow lily pipe van PlantedBox is perfect als je nood hebt aan een goede doorstroming in een bak met veel planten. De stroming begint smal maar wordt breder naar het einde toe door de lelievorm van de filteruitlaat, waardoor je een goede diepe en brede watercirculatie krijgt.
Dit model zorgt dus voor voldoende beweging in het water in de bovenste én de onderste lagen van je aquarium, terwijl het ook de bovenste lagen van je bak verlucht. Wanneer je namelijk genoeg stroming door de lily pipe laat stromen, dan zal er tussen de lily pipe en het wateroppervlakte een mini “vortex” ontstaan die de kaamlaag van het wateroppervlakte afzuigt en dus ook voor meer zuurstof zorgt.
Violet pipe: violet lily pipes zijn ontwikkeld om de doorstroming binnen het aquarium gevoelig te verhogen, vooral in de diepte. Dat doen ze door het water onder een grotere hoek in het aquarium te brengen, waardoor het nog beter doorheen de onderlaag in je aquarium stroomt en je daar dead spots vermindert.
Ideaal voor hoge aquaria dus!
De “straight pipe” of jet lily pipe: heb je planten of vissen in je bak die van nature in sterk stromend water leven? Dan is de straight pipe de oplossing. Deze jet pipes zorgen voor een sterke stroming zonder de bodemstructuur te verstoren. Ze creëren vooral in de bovenlaag een sterke stroming, wat sommige vissoorten zeker appreciëren.
Ook als je een (te) zwakke filter hebt, kan deze lily pipe wel helpen om alsnog een goede doorstroming te krijgen doordat hij het water gaat “samen persen” en een sterke straal creëert.
Lily pipe of spray bar?
Regelmatig krijg ik de vraag: moet ik kiezen voor een lily pipe of spray bar?
Voor zij die niet bekend zijn met een spray bar: dat is een plastic buis die je over de hele lengte van je aquarium achterwand plaatst. Doorgaans zijn ze naar de voorkant gericht, waardoor je een mooie circulaire watercirculatie krijgt die achteraan begint, naar de voorkant beweegt en vervolgens via het glas terug “kaatst” naar de achterkant waar normaal ook de filterinlaat is.
Dit is een uitstekende methode om de watercirculatie in je aquarium te verbeteren.

Is een spray bar dan beter dan een lily pipe?
Nee, dat zou ik niet zeggen. Naar mijn ervaring zijn beide uitstekende opties voor een goede watercirculatie. Het verschil zit erin dat een spray bar een rechte stroming creëert over de hele lengte van je bak, terwijl een lily pipe een bredere, diepere stroming geeft die vervolgens ook circulair terugkeert naar de filterinlaat. Een lily pipe heeft wel het voordeel dat hij veel mooier is dan een spray bar, maar heeft dan weer het nadeel dat hij breekbaarder is.
Aan jou de keuze dus! 😀
Lily pipe: hoe plaatsen in je aquarium
De juiste lily pipe kopen is een ding, je moet ook zorgen voor een juiste positionering in je aquarium. Op zich is dat natuurlijk geen rocket science, maar toch is het belangrijk een aantal basisregeltjes te respecteren.
- Zet nooit verschillende stromingsbronnen tegenover elkaar want dan werken ze elkaar tegen (bijv. een stromingspomp vlak tegenover je lily pipe uitlaat)
- Zet de inlaat en uitlaat naast elkaar. Dit is een uitstekende manier om een circulaire stroming in je bak te creëren.
- Gebruik je CO2 in je aquarium? Plaats dan de CO2 diffuser aan de andere kant van de uitlaat om het maximale uit je stroming en CO2-distributie te halen
Conclusie
Lily pipes zijn een echte meerwaarde voor je aquarium, zeker als je into aquascaping bent. Let er dan wel op dat je je lily pipes op de correcte positie in je bak zet en dat je ze regelmatig onderhoudt. Je plantjes zullen je dankbaar zijn en niemand zal opmerken dat die filterinlaat en -uitlaat er zelfs zijn 😉
Hallo Gilles,
ik heb een standaard lily pipe in een 60 liter bak met een extern jbl e702 filter. Nu heb ik twijfels over de reinigende werking van de lily pipe omdat er in de inlaat kleine uitsparingen zitten voor de watertoevoer. Is dit volkdoende om de bak(het water) schoon te houden?
Dag Raymond
Ja hoor, zeker voldoende 🙂
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Kan een lily pipe op een interne filter geplaatst worden en hoeveel liter per uur moet deze pompen voor een bak van 60 liter ?
Dag Tommy
Een lily pipe kan je enkel op een externe filter plaatsen. Voor een bak van 60 liter raad ik een filter met een debiet aan 300 tot 600 l/u aan.
Groetjes
Gilles van PlantedBox
Hallo gilles.
Ik heb net pas een nieuwe serafil 60 geplaatst van 380 l/h maar was aan het denken als ik voorlopig een flexibel buisje eraan maak net zoals een externe filter en laak deze op de buitenkant vast kan ik wel een lily pipe erop plaatsen zo kan ik voorlopig wel verder. Maar welke lily pipe pak ik dan het beste voor dit debiet?
Want daar is blijkbaar nogal verschil in.
Alvast bedankt
Mvg tommy
Dag Gilles.
Welke Lily pipe zou jij adviseren met het gebruik van een inline difussor?
Mijn bak is 80 cm breed
Dag Arjen
De Flow lily pipe 90cm zal prima werken 🙂
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Wat zou je adviseren voor een 128 l open aquarium met een intern filter met pomp van 720 l?
Dag Thomas
Een lily pipe werkt enkel in combinatie met een externe filter.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Welke lily pipe zou u aanraden voor een 2 Meyer aquarium met co2 en veel planten inhoud 600 liter
Mvg
Dag Said
Ik neem aan dat de filter dan een slangmaat van 16/22mm heeft? In dat geval de Flow lily pipe Large.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Hallo Gilles is een lilly pipe bold 16 mm genoeg voor een aquarium van 120x50x50 in en uitstroom
Groet Magda
Dag Magda
Dat werkt wel, of het voldoende is hangt ook sterk af van je externe filter. Die gaat namelijk voor het grootste deel de waterstroming voorzien.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Dag Gilles,
Ik heb een rederlijk beplant aquarium van 60l met een jbl e702. Welke lilly pipe kan ik best gebruiken zodat er voldoende watercirculatie is, maar de oppervlaktestroming biet te sterk wordt voor mijn honinggoerami’s?
Groeten
Gert
Dag Gert
Je kan hiervoor de Flow Medium 60 gebruiken, die zal goed passen.
De oppervlaktestroming is voornamelijk afhankelijk van het debiet van de filter, die kan je wel vertragen indien nodig met een snelkoppeling met kraantje.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Dag Gilles,
Bedankt voor de snelle reactie en de tip!
Groeten
Gert
Met belangstelling je artikel over Pipes gelezen. Kheb 1 opmerking over stroming in combinatie met CO2. Jij stelt dat de Diffusier tegenover de uitlaat van pomp moet geplaatst worden. Nou, ik heb een Diffusier die in de uitlaat slang van mn externe filter is geplaatst is. Dat geeft dus in MIJN opinie het beste resultaat.
Groet, Rob
Hoi hoi, ik heb een aquarium van 80x35x40. En wil een redelijk beplant aquarium welk formaat raad je mij dan aan? Zie namelijk alleen 60cm en 90cm staan in de opties.
Dag Robin
Ik zou dan eerder voor de Flow 60 gaan, ik denk dat de kelk van de Flow 90 iets te breed gaat zijn voor jouw aquarium.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Dankjewel voor je reactie. Heb een jbl e702 filter. Gaat die sterk genoeg zijn om een goede opervlakte circulatie te hebben dat hij een vortex creëert.
Hoi Gilles,
Ik heb een eheim vivaline 150 afmeting 60x50x50 met een externe biomaster 600 thermo. Ik denk erover om de deksels te verwijderen en een lilypipe aan te schaffen. De vraag is welke en tot welke randbreedte kunnen ze gebruikt worden?
Dag Paula
Onder het tabje “Wat zijn de afmetingen?” op de pagina van elk type lily pipe vind je alle afmetingen van elk model, ook de tussenafstand.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox