Lily pipe voor je aquarium? Ontdek hier de voordelen & extra tips

Auteur

Gilles

Comments:

7 Comment

Datum

augustus 13, 2020

lily pipe aquarium

Kan jij ook vol bewondering staan kijken naar die prachtige nature style aquaria? Hun strak design, de pure lijnen, de levendige kleuren en vooral, geen filterpijpen of andere apparatuur in zicht.

Zucht…

Het is dé reden waarom ik met aquascaping ben begonnen; een knappe en strakke bak. Eén van die typische must-haves bij een strakke aquascape is een “lily pipe”, en daar gaat dit artikel over!

Wat is een lily pipe?

Een lily pipe is een glazen aquariumfilter inlaat en uitlaat die toelaat om op een elegante manier je aquariumfilter optimaal te laten functioneren zonder dat je geconfronteerd wordt met een hoop ontsierende plastic filtermateriaal in je bak. Oorspronkelijk hadden ze de vorm van een lelie, vandaar hun naam, maar tegenwoordig zijn er veel verschillende modellen, terwijl de naam lily pipe behouden bleef.

Een afbeelding zegt veel meer dan woorden, dus daarom vind je hieronder een voorbeeld van een aquarium met lily pipe.

Knap toch?

lily pipe aquarium
Bron: ADA

Voor- en nadelen van een lily pipe

Nu … waarom zou je voor een lily pipe kiezen boven de standaard filterinlaat en uitlaat die gratis met je filter kwam? Ik som hieronder enkele voor- en nadelen op die naar mijn mening toch belangrijk zijn om mee rekening te houden …

Voordelen

 • Het ziet er bijzonder fraai uit
 • Geen storende, groene filterbuizen meer in je bak
 • Creëert een uitstekende flow doorheen je bak

Nadelen

 • Ze zijn van glas dus breekbaar
 • Past vaak niet in een gesloten aquarium
 • De kwaliteit van het glas kan sterk verschillen

Lily pipe voor je aquarium? Ontdek hier de voordelen & extra tips | PlantedBox

Welke types lily pipes zijn er?

Stel, je kiest voor een lily pipe aquarium; dan bepaalt je opstelling en de grootte van je bak welke soort lily pipe het meest geschikt is.  Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, leg ik hieronder beknopt de meest voorkomende lily pipes uit en hun functie. Het is dan aan jou om te bepalen de welke het meest geschikt is voor je bak!

Standaard lily pipe: de standaard lily pipe oftewel de flow lily pipe van PlantedBox is perfect als je nood hebt aan een goede doorstroming in een bak met veel planten. De stroming begint smal maar wordt breder naar het einde toe door de lelievorm van de filteruitlaat, waardoor je een goede diepe en brede watercirculatie krijgt.

Dit model zorgt dus voor voldoende beweging in het water in de bovenste én de onderste lagen van je aquarium, terwijl het ook de bovenste lagen van je bak verlucht. Wanneer je namelijk genoeg stroming door de lily pipe laat stromen, dan zal er tussen de lily pipe en het wateroppervlakte een mini “vortex” ontstaan die de kaamlaag van het wateroppervlakte afzuigt en dus ook voor meer zuurstof zorgt.

flow lily pipe aquarium

Violet pipe: violet lily pipes zijn ontwikkeld om de doorstroming binnen het aquarium gevoelig te verhogen, vooral in de diepte. Dat doen ze door het  water onder een grotere hoek in het aquarium te brengen, waardoor het nog beter doorheen de onderlaag in je aquarium stroomt en je daar dead spots vermindert.

Ideaal voor hoge aquaria dus!

violet lily pipe aquarium

De “straight pipe” of jet lily pipe: heb je planten of vissen in je bak die van nature in sterk stromend water leven? Dan is de straight pipe de oplossing. Deze jet pipes zorgen voor een sterke stroming zonder de bodemstructuur te verstoren. Ze creëren vooral in de bovenlaag een sterke stroming, wat sommige vissoorten zeker appreciëren.

Ook als je een (te) zwakke filter hebt, kan deze lily pipe wel helpen om alsnog een goede doorstroming te krijgen doordat hij het water gaat “samen persen” en een sterke straal creëert.

Jet lily pipe

Lily pipe of spray bar?

Regelmatig krijg ik de vraag: moet ik kiezen voor een lily pipe of spray bar?

Voor zij die niet bekend zijn met een spray bar: dat is een plastic buis die je over de hele lengte van je aquarium achterwand plaatst. Doorgaans zijn ze naar de voorkant gericht, waardoor je een mooie circulaire watercirculatie krijgt die achteraan begint, naar de voorkant beweegt en vervolgens via het glas terug “kaatst” naar de achterkant waar normaal ook de filterinlaat is.

Dit is een uitstekende methode om de watercirculatie in je aquarium te verbeteren.

spray bar aquarium
Een spray bar op de achterwand. Bron: Aquaristikshop

Is een spray bar dan beter dan een lily pipe?

Nee, dat zou ik niet zeggen. Naar mijn ervaring zijn beide uitstekende opties voor een goede watercirculatie. Het verschil zit erin dat een spray bar een rechte stroming creëert over de hele lengte van je bak, terwijl een lily pipe een bredere, diepere stroming geeft die vervolgens ook circulair terugkeert naar de filterinlaat. Een lily pipe heeft wel het voordeel dat hij veel mooier is dan een spray bar, maar heeft dan weer het nadeel dat hij breekbaarder is.

Aan jou de keuze dus!

Lily pipe: hoe plaatsen in je aquarium

De juiste lily pipe kopen is een ding, je moet ook zorgen voor een juiste positionering in je aquarium. Op zich is dat natuurlijk geen rocket science, maar toch is het belangrijk een aantal basisregeltjes te respecteren.

 • Zet nooit verschillende stromingsbronnen tegenover elkaar want dan werken ze elkaar tegen (bijv. een stromingspomp vlak tegenover je lily pipe uitlaat)
 • Zet de inlaat en uitlaat naast elkaar. Dit is een uitstekende manier om een circulaire stroming in je bak te creëren. 
 • Gebruik je CO2 in je aquarium? Plaats dan de CO2 diffuser aan de andere kant van de uitlaat om het maximale uit je stroming en CO2-distributie te halen

Conclusie

Lily pipes zijn een echte meerwaarde voor je aquarium, zeker als je into aquascaping bent. Let er dan wel op dat je je lily pipes op de correcte positie in je bak zet en dat je ze regelmatig onderhoudt. Je plantjes zullen je dankbaar zijn en niemand zal opmerken dat die filterinlaat en -uitlaat er zelfs zijn

7 reacties op "Lily pipe voor je aquarium? Ontdek hier de voordelen & extra tips"

 1. Hallo Gilles,

  ik heb een standaard lily pipe in een 60 liter bak met een extern jbl e702 filter. Nu heb ik twijfels over de reinigende werking van de lily pipe omdat er in de inlaat kleine uitsparingen zitten voor de watertoevoer. Is dit volkdoende om de bak(het water) schoon te houden?

 2. Kan een lily pipe op een interne filter geplaatst worden en hoeveel liter per uur moet deze pompen voor een bak van 60 liter ?

  1. Dag Tommy

   Een lily pipe kan je enkel op een externe filter plaatsen. Voor een bak van 60 liter raad ik een filter met een debiet aan 300 tot 600 l/u aan.

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

   1. Hallo gilles.
    Ik heb net pas een nieuwe serafil 60 geplaatst van 380 l/h maar was aan het denken als ik voorlopig een flexibel buisje eraan maak net zoals een externe filter en laak deze op de buitenkant vast kan ik wel een lily pipe erop plaatsen zo kan ik voorlopig wel verder. Maar welke lily pipe pak ik dan het beste voor dit debiet?
    Want daar is blijkbaar nogal verschil in.
    Alvast bedankt
    Mvg tommy

 3. Dag Gilles.
  Welke Lily pipe zou jij adviseren met het gebruik van een inline difussor?
  Mijn bak is 80 cm breed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *