Is het je misschien al opgevallen? Je plantjes groeien goed, behalve op 1 specifieke plek in je aquarium. Daar lijkt het wel alsof je aquariumplantjes gewoon niet willen groeien. Ze zien er bleek uit, de blaadjes hebben hier en daar wat baardalg, de stengels zijn uitgerekt, … Dat ene plekje verpest bijna heel je aquascape.
Vervelend, toch? Wel, je hebt waarschijnlijk last van een “dead spot”.
Wat is een “dead spot” en de gevolgen ervan voor je aquarium?
Een dead spot is eigenlijk een plek in je aquarium waar de stroming een stuk minder is dan elders.
Het gevolg daarvan is dat de planten op die plek veel moeilijker aan voedingsstoffen en CO2 geraken, die worden namelijk door de stroming meegesleurd. Met andere woorden: ze krijgen veel minder “vitamientjes” binnen waardoor ze slechter gaan groeien, algen krijgen, … Je krijgt dan dat typische uitzicht: overal mooie plantengroei, maar dan 1 of 2 plantjes die het duidelijk slechter doen.
Een behoorlijke doorn in het oog!
Zo verbeter je de stroming in je aquarium en voorkom je dead spots
In de eerste plaats raad ik je aan om de filterwatten van je aquariumfilter eens te vervangen of uit te spoelen. En als je toch bezig bent: maak je aquarium schoon, verwijder de vuiligheid uit de filterslangen en reinig de belangrijke filteronderdelen.
Vervolgens kun je 1 van deze twee methodes gebruiken om de stroming te verbeteren en de dead spot te verwijderen:
- Als je een filteruitlaat hebt die je gemakkelijk van plaats kunt veranderen, probeer dan eens de uitlaat in de richting van de dead spot te plaatsen.
- Als dat niet helpt of niet mogelijk is, dan raad ik je aan om een extra stromingspompje te plaatsen. Hoewel een gewone stromingspomp of circulatiepomp goed is, raad ik toch een “wave pump” aan, die zorgen namelijk voor een diepe, brede stroming in je bak.
Hier zie je een leuke video van iemand die met succes 2 aquariumpompen gebruikt voor extra stroming:
Dead spot weg. Stroming verbeterd. Wat nu?
Nu moet je de slechte blaadjes hier en daar wegsnoeien, voldoende meststoffen en CO2 toevoegen en … gewoon afwachten. Na een tweetal weken zou je al resultaat moeten zien! Bekijk ook zeker eens mijn artikel over de stroomrichting in je aquarium en extra tips over watercirculatie.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust in de reacties hieronder en ik help je verder!
[kkstarratings]
Hoi
Ik heb nu een aquarium van 1m55 lengte en diepte van 60 cm en een waterhoogte van 70 cm. Deze is voorzien van een bioloog links achter heb ik de opvoer van bioloog naar aquarium deze staat aan de oppervlakte naar de voorruit gericht. De overloop staat rechts achter. Nu is het probleem dat er op de bodem redelijk veel vuil blijft liggen door niet genoeg stroming. Kan dit ook door een wave maker opgelost worden ?
Groeten
Hey Bjorn
Dat kan zeker helpen door het vuil met de stroming richting de overloop te sturen.
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles,
Ik had draadalgen in mijn bak. Ik heb geconstateerd dat de watercirculatie niet goed was ,omdat mijn filter was verstop. nu de algen groeien minder en de water circulatie is prima..Mijn vraag is, hoe lang gaan de algen in de bak blijven?
Dag Antonio
Sorry voor de late reactie, ik was op vakantie.
Je moet de algen manueel verwijderen, dan gaat het veel sneller. Als je dan de oorzaak hebt weggenomen, dan zouden ze niet meer terug mogen komen.
Groetjes
Gilles
Hoi!
Ik heb een hoek in het aquarium waar het vuil zich ophoopt op de bodem.
Valt dit ook onder een deadspot?
Dit verwijder ik sowieso met elke wekelijkse waterwissel, maar het is altijd in dezelfde hoek. De planten groeien trouwens gezond de bak uit als ik niet snoei 😉 en alg geen tot zeer weinig.
Ik gebruik een spraybar.
Nu heb ik de uitlaat tegenover de inlaat van de externe filter.
Ik zie vaak dat dit naast elkaar wordt geplaatst en vraag me af wat de reden hier van is?
Hoi Anneke,
Dat kan inderdaad wel een dead spot zijn. Als je echter merkt dat de planten het daar prima doen en je kan gemakkelijk het vuil wekelijks verwijderen, dan hoef je ook niet veel te veranderen.
De reden waarom ze naast elkaar worden geplaatst is om een cirkelbeweging te creëren. De filteruitlaat blaast bovenaan het water naar de overkant en vervolgens zuigt de inlaat het onderaan weer op, op die manier krijg je een mooie circulatie.
Groetjes
Gilles
Goedemorgen,
Ik heb een Rio 450 led met een intern filter aan de rechter kant.
Ik heb m’n wave maker aan de linkerkant staan. ( is dit wel de beste plaats )
Dag Herbert
Ik zou ze niet pal tegenover mekaar zetten.
Groetjes
Gilles
Hallo.
ik heb een juwel panorama 80(met die scheve voorruitjes) met een eheim experience 250filter. Een jbl ledbalk die staat 8 uur per dag aan. Ik had de led verlichting vol aan staan maar nu heb ik hem bijna minimaal staan. De instroom naar het filter zit rechts achter en de uitstroom van het filter links achter en die staat op de voorruit recht er op. De bodem is wit van kleur.
Echter zit er veel baardalg in de bak. Het zit op de achterwand en de planten en op de bodem en op het hout zelf ook al op de boden tegen de voorruit.
Sommige planten groeien hard maar sterven dan af. sommige planten hebben een lange kale steel met alleen boven aan wat blad. zelfs op de javavaren zit baardalg. ik voeg elke dag een plantenvoeding met carbon toe. ik merk dat er veel vuil tussen de planten achter in de bak blijft liggen en links achter in de bak in het hoekje onder de uitstroom van het filter. Ook hebben de planten achter in de bak last van alg en baardalg. ik heb het idee dat er achter in de bak niet voldoende stroming is.
Wat kan het probleem zijn.
mvg
Joost Bouwmeester
Dag Joost
Ik raad je aan om eens mijn strategie tegen baardalg te lezen, die vind je hier: https://planted-box.com/baardalg-bestrijden-aquarium/
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Hi Gilles
Wij hebben sindskort ons eerste aquarium als verjaardagscadeau voor onze jongste zoon. Het is een nano aquarium (hs belly 45). Dit is een redelijk hoog aquarium in vergelijking tot de hoogte en breedte (h: 42, b: 31, diepte: 34).
We gebruiken nu het standaard filter. Er is wel stroming maar de meeste plantjes bewegen nauwelijks. We hebben de filter verticaal geplaatst net onder het water oppervlak aan de linkerkant met uitlaat recht vooruit. Filter staat op de hoogste stand.
Is er een manier om de stroming te verbeteren (net schoongemaakt)? Of kunnen we beter een sterker filter gebruiken?
Dag Martijn
Die standaardfilters zijn meestal behoorlijk zwak. Ik zou eerlijk gezegd direct investeren in een goede externe filter (klein model). Een hang-on back filter is ook een optie.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox