Wie al een tijdje mijn blog volgt weet het, ik heb iets met algen – of misschien beter gezegd tegen algen.
Vandaag pak ik uit met opnieuw een anti-algen strategie. Deze keer niet tegen baardalg, zweefalg of draadalg maar … bruine alg! Ik vertel je in klare taal wat het is en wat de oorzaak van bruine alg is, maar ik geef ook – en dat is veel belangrijker – het antwoord op de vraag “hoe bruine alg bestrijden, verwijderen en voorkomen in je aquarium”.
Wat is bruine alg eigenlijk?
Bruine alg in je aquarium kan je herkennen aan het bruine afzetlaagje op je planten, decoratie of glas. Soms is het slijmerig, soms is het eerder stofachtig. Bruine alg wordt ook wel diatomen genoemd en soms ook kiezelalg.
Hieronder vind je een mooi voorbeeld van bruine alg aanslag in een aquarium:
Opgelet: voelt het heel ruw aan en heeft het haartjes? Dan heb je waarschijnlijk eerder last van baardalg in plaats van bruine alg, beide kunnen namelijk verward worden met elkaar. Lees voor baardalg mijn strategie hier.
Wat is de oorzaak van bruine alg?
Om het kort te houden? Dé oorzaak van bruine alg zijn afvalstoffen in het water, tenminste te veel afvalstoffen in het water. Zodra je over een bepaalde grens gaat, hoef je echt niet lang te wachten tot je bruine alg ziet verschijnen. Ik geef je een paar voorbeelden:
- Achterstallig onderhoud van je aquarium
- Een slecht onderhouden of verstopte filter
- Dode vissen of rotte bladeren
- Iets te enthousiast je aquarium bodem omwoelen
Je ziet de bui al hangen… slechts één – of een combinatie – van de bovenstaande scenario’s is voldoende om bruine alg een kans te geven door de ophoping van afvalstoffen in je bak. Het natuurlijke evenwicht is verstoord en/of je filter krijgt het niet meer bol gewerkt en lap daar zijn de eerste bruine vlekjes al!
Bruine alg tijdens de opstart van je aquarium
Heb je net je aquarium opgestart en krijg na 2-3 weken last van bruine alg? Dat is volkomen normaal!
Je bak is helemaal nog niet in balans en moet nog “rijpen”, de plantjes moeten zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving en de bacteriecultuur in je filter en aquarium moeten zich nog ontwikkelen. Kortom: je bak is nog totaal niet in evenwicht maar zoekt zijn weg nog naar een “balans”. Ik noem dit ook wel eens de “awkward phase” van je aquarium 😀
Mijn tip: verander niet teveel aan je bak in dit geval, gun hem de kans om voldoende te rijpen en heb gewoon geduld. De algen gaan wel vanzelf weg, continu allerlei aanpassen zal enkel maar voor meer problemen zorgen.
Stappenplan tegen bruine alg
Je aquarium is niet in zijn opstartfase? Dan heb ik voor jou het volgende handige stappenplan om bruine alg uit je aquarium te verwijderen. Het plan bestaat uit 3 grote delen: de alg aanpakken, de planten een boost geven en vervolgens de bruine alg voorkomen zodat hij niet snel terug komt.
Stap 1 bij bruine alg bestrijding: pak de afvalstoffen aan!
Helaas, er is geen magische toverformule om bruine alg te verwijderen, je zal zelf aan de slag moeten …
- Wrijf de bruine alg op het glas weg met filterwol
- Snoei zo veel als mogelijk en veilig is de aangetaste bladeren weg
- Maak je hardscape schoon met een oude tandenborstel
- Vergeet ook de achterwand niet, maar let op voor beschadiging
- Bruine alg op planten? Wrijf hem voorzichtig af & snoei te ver aangetaste bladeren
Nu je zoveel mogelijk van de bruine alg hebt verwijderd is het tijd voor een stevige waterverversing en een goede reiniging van de bodem. Nadat je manueel de bruine alg verwijderd hebt, kan je er donder op zeggen dat er nog een boel van het goedje los in je bak rondzweeft. Hier moet je vanaf door alles netjes af te hevelen, daarom is het belangrijk dat je snel en stevig ververst.
Je scoort hier twee keer want je water ziet er niet alleen veel beter uit zonder die afvalstoffen, het bevat in één beweging ook een pak verse mineralen.
Stap 2: geef je aquariumplanten een gezondheidsboost
Je mag er zo goed als blindelings van uitgaan dat sommige van je plantjes er niet al te best uitzien als je last hebt van bruine alg. Vaak zelfs zijn het rottende plantjes die de smurrie mee veroorzaken. Tijd voor een actieplan!
- Haal de plantenvoeding boven voor wat pepmiddel en voedingstoffen en mineralen voor je planten, bijvoorbeeld mijn All-in-One
- Doe een CO2 check: is je aquarium CO2-fles niet leeg? Heb je voldoende CO2 in je bak (tip: gebruik een drop checker)
- Geen CO2 installatie? Voeg dan een vloeibare koolstofbron toe, bijvoorbeeld EasyCarbo
- Geef je planten een snoeibeurt, waar en wanneer nodig
- Geef je bak en je planten (én jezelf 😉 ) wat tijd om op adem te komen
Zorg daarnaast ook voor voldoende stroming: bereikt de stroming alle plantjes? Want dat is belangrijk om zeker te zijn dat alle voedingsstoffen en CO2 tot bij je plantjes geraken en ze zo optimaal kunnen groeien.
Eens je je planten een onderhoud hebt gegeven, is het tijd voor je filter! Je moet dat ding namelijk af en toe schoonmaken om te vermijden dat die dichtslibt. Gebeurt dat wel, dan werkt je filter minder goed en minder power betekent minder watercirculatie en dus minder afvalverwerking. En laat net dàt één van de oorzaken van bruine alg in een aquarium zijn.
Stap 2 bij bruine alg bestrijding: bruine alg voorkomen!
Je hebt het gemerkt, bruine alg verwijderen is geen pretje! Nu je al die moeite hebt gedaan om die smurrie uit je bak te krijgen, kan je maar beter ook ineens het plan opvatten om bruine alg in de toekomst te voorkomen.
Je raadt het al…, hier komen geen grootse strategieën aan te pas, wel wat discipline. Wat is de ideale onderhoudsroutine om bruine alg te vermijden?
Heel regelmatig onderhoud
Eén keer per week je aquarium onderhoud uitvoeren is het absolute minimum! Geen paniek, dat hoeft echt geen uren te duren:
- Kijk of er plantjes gesnoeid moeten worden en of er eventueel sporen van algen zijn die je kan verwijderen
- Ververs wekelijks even het water en verwijder afvalstoffen van de bodem
- Check je filter en kuis de ramen
Plantjes in topvorm houden
Naast de techniek moet je ook je plantjes onderhouden en in topvorm houden:
- Plant je nieuwe plantjes? Doe dat dan extra voorzichtig om de bodem niet te verstoren
- Zorg voor een juiste verhouding tussen licht, voedingsstoffen & CO2
- Houd het niveau van mineralen op peil, eventueel met extra aquarium plantenvoeding
- Als je er nog geen hebt, en je kan het je veroorloven, investeer in een aquarium CO2-set
Planten zijn niet alleen decoratief, ze hebben ook een filter- en afvalverwerkingsfunctie én ze zorgen voor meer zuurstof in het water. Reden genoeg om ze goed te verzorgen dus!
Conclusie
Bruine alg verwijderen of voorkomen in je aquarium is vooral een kwestie van discipline. Het is een vies en slijmerig goedje dat je bak er op een mum van tijd laat uitzien als een ondoordringbaar waterlandschap, maar met een beetje goede wil geraak je er ook even snel weer van af.
Als je je daarna ook wat aan je onderhoudsschema houdt, loopt het allemaal wel los 🙂
Beste.
Hoe vaak mag je nu je filter kuisen, mag je je hele filter elke keer uitkuisen, of enkel delen per keer
Dag Patrick
Ik kuis de filters 1x per maand. Nooit alle filtermaterialen in 1x kuisen, altijd slechts een deel (bijv. enkel de mechanische filtermaterialen).
Groetjes
Gilles van PlantedBox
Beste gilles, wij zitten momenteel in opstartfase en hebben veel bruine alg. Je zegt van zo weinig mogelijk actie te ondernemen in dit geval. Mogen we wel.de filter kuisen?
Dag Eef
In principe is het niet nodig om de filter te kuisen tijdens de opstart, er zal amper vuil in zitten. Bovendien moeten de bacteriën nog groeien in de filter, dus ik zou die niet teveel verstoren.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox
Wij zitten nog in de opstartfase.
We hebben ook last van bruine alg. Ik kom voorlopig niet aan de filter, maar moeten we het water al verversen?
Hoi Kathy
Als de bruine alg echt erg is, dan kun je dit wel doen en tegelijk de alg manueel verwijderen. Als het niet zo erg is, dan zou ik het gewoon zo laten, de alg zal dan wel vanzelf verdwijnen 🙂
Groetjes,
Gilles van PlantedBox