Zweefalg in je aquarium: gemakkelijk verwijderen met dit handige stappenplan

Auteur

Gilles

Datum

juni 07, 2019

zweefalg bestrijden in het aquarium

Zweefalg … zucht.

Ik heb het zelf ook al voor gehad, lang geleden toen ik als klein jongetje al proefde van mijn ontluikende passie voor aquascaping. Ik begon met een klein bakje met 2 goudvisjes. Volledig fout natuurlijk, want die beesten horen gewoon niet in thuis in een kleine bak en staan er bovendien om bekend om behoorlijke vervuilers te zijn.

Het resultaat kan je waarschijnlijk al raden … na een week zwommen ze rond in een volledig groene bak. Je zag enkel een “schaduw” zwemmen, zo vuil was de bak. Ik dacht: alle water eruit, goed schoon schrobben en het komt wel goed. Ook dit was achteraf gezien volledig fout natuurlijk. En bovendien hielp dit ook niet, want de zweefalg kwam weer snel terug.

En ik ben lang niet de enige die dit aan de hand had. Nog niet zo lang geleden kreeg ik weer een vraag van een lezer die genoeg had van zijn groen water. Hij hield geen goudvissen, maar had een gezelschapsbak met meerdere aquariumplanten erin. Niets zo vervelend natuurlijk als je dan niet van je bak kan genieten door die lelijke zweefalg.

En om die reden heb ik dit stappenplan geschreven: om makkelijk zweefalg te verwijderen uit je aquarium!

Wat is “zweefalg” of groen water & hoe ziet het eruit?

Om te beginnen: wat is zweefalg eigenlijk? Zweefalg ziet eruit alsof je bak groen water heeft. Als je last hebt van zweefalg zorgt een eencellige alg ervoor dat je aquariumwater een groen-gele of groene schijn krijgt. Als het licht op je aquarium valt, krijg je een beetje de indruk dat er sprake is van een of andere fluorecent groene nucleaire substantie.

Gelukkig is dat maar groene schijn, en kan er iets aan gedaan worden.

zweefalg aquarium
Lelijk, toch? Bron: The Aquarium Club

Wat is de oorzaak van zweefalg of groen water in je bak?

De oorzaak van zweefalg in je aquarium moet je gaan zoeken bij een van onderstaande factoren:

  • Je aquarium water is te warm
  • Je aquarium is te fel verlicht
  • Er zitten te veel afvalstoffen in het water (zeker bij goudvissen!)
  • Er ligt een dode vis in het water die een ammoniumpiek veroorzaakt
  • Je aquariumfilter werkt niet goed waardoor afvalstoffen onvoldoende verwerkt worden door de bacterieën

Daarnaast kan slechte plantengroei ook voor zweefalg zorgen. Slecht groeiende planten zorgen namelijk ook voor afvalstoffen in plaats van net afvalstoffen te verwerken zoals ze normaal doen.

Dode vis aquarium
Verwijder zo snel mogelijk dode vissen. Bron: Pond Aquarium Problem Solver

Ook deze factoren kunnen dus een invloed hebben:

  • Je gebruikt te weinig voedingsstoffen waardoor planten die minder goed groeien voor meer afvalstoffen zorgen (rotting)
  • De CO2 in je aquarium zit niet goed waardoor ze – opnieuw – slecht groeien en afvalstoffen produceren (rotting)

Hoe zweefalg in je aquarium voorkomen?

Zoals altijd is de beste tactiek zweefalg voorkomen. De vraag is hoe doe je dat het beste?

Ik heb voor jou deze handige checklijst tegen groen water gemaakt zodat je stap voor stap actie kunt ondernemen om de zweefalg te voorkomen.

  1. De eerste vraag die je moet stellen: staat je bak misschien op de verkeerde plek? Met een aquarium dat continu in de zon staat of op een veel te warme plek staat, vraag je om problemen en groen water. Zet je bak zo dat die geen last heeft van direct zonlicht en bij voorkeur op een rustige plaats.
  2. Is je aquarium niet te klein? Dan is de kans groot dat je snel last krijgt van zweefalg als ze onvoldoende ruimte krijgen. Vissen produceren namelijk veel afval, dus voor je het weet zit je bak vol groen water. En eerlijkheidshalve is het voor je vissen ook veel leuker als ze voldoende plek hebben. Je zal merken dat het niet alleen beter is om zweefalg te vermijden, maar ook dat je vissen en andere aquariumbewoners gezonder worden. Reken voor goudvissen bijvoorbeeld op minimum 50 liter water per goudvis.
  3. Zijn de eerste 2 stappen in orde? Check dan je aquariumfilter. Zeker als je je bak als een aquariumkit hebt aangekocht, is de kans groot dat je filter aan de zwakke kant is. Heb je bovendien een aquarium vol plantjes of vissen, dan heb je zonder meer een sterke filter nodig. Mijn advies? Opteer voor een filter met een minimum debiet van 5 tot 10 keer de inhoud van je bak voor een goede watercirculatie in je aquarium. De minimum filtersterkte voor een 50 liter aquarium komt met andere woorden neer op 250 tot 500 liter per uur filtercapaciteit.
  4. Denk aan de balans tussen CO2 en aquarium plantenvoeding. Planten die goed groeien zuiveren niet alleen je aquarium, ze zien er ook beter uit én ze produceren minder afval. Meteen 3 redenen om daar echt op te gaan letten!
  5. Let naast de plek waarop je je bak zet om direct zonlicht te vermijden ook op de aquariumverlichting zelf. Te sterke aquariumverlichting is leuk want dan groeien je planten snel, maar dat resulteert ook in een zeer grote vraag naar voeding. Voldoe je niet aan die vraag, dan krijg je miserie. Je planten stoppen met groeien en de algen vieren feest!

Met deze 5 stappen kan je zo goed als zeker zweefalg voorkomen of het risico is toch al een pak minder. Heb je er nu al last van? Dan geraak je er met onderstaande manieren om zweefalg uit je aquarium te verwijderen gemakkelijk weer van af.

Zweefalg in je aquarium: gemakkelijk verwijderen met dit handige stappenplan | PlantedBox

Hoe de huidige zweefalg verwijderen in je aquarium

Volg dit makkelijke stappenplan om zweefalg te bestrijden en je groene water weer mooi helder te krijgen. Nadien val je dan gewoon terug op mijn aanpak om zweefalg te voorkomen.

Easy peasy!

  1. Begin bij de basis: een flinke waterverversing! Lees hier mijn tips over snel en efficiënt je aquarium verversen. Doe desnoods een aantal waterverversingen na elkaar als je echt met een zwaar geval van zweefalg te kampen hebt.Opgepast! Je moet er wel voor zorgen dat de waterwaardes van het verse water overeenstemmen met je normale waterwaardes om de vissen en planten niet teveel te stressen. Check en noteer dus de pH, KH & GH en voeg indien nodig mineralen toe tijdens de waterverversing.
  2. Verwijder de laatste beetjes zweefalg met een UV-filter. Het ultraviolet licht van een UV-filter valt de algensporen frontaal aan. Ikzelf laat de UV-filter niet langer zitten dan noodzakelijk is, meestal een tweetal weken. Permanent een UV-filter gebruiken kan namelijk nefast zijn omdat het bepaalde delen van de plantenvoeding aantast, wat ervoor zorgt dat je voeding aan stabiliteit verliest.

    uv filter aquarium
    Hoe een UV-filter er van binnen uitziet. Bron: Aquarium Clarifier Reviews
  3. Terwijl de UV-filter de zweefalg aanvalt, raad ik aan om nog wekelijks te verversen en natuurlijk je planten en aquarium te onderhouden en schoon te maken zoals je altijd zou doen: CO2 optimaliseren, plantenvoeding toevoegen, diertjes onderhouden, je filter en andere techniek nakijken, …
  4. Nog eentje om het af te leren! Na een tweetal weken met UV te werken zou de alg dood moeten zijn. Doe nu voor de zekerheid nog een keertje een stevige waterverversing. Kwestie van gerust te slapen en ’s morgens met een heldere bak weer wakker te worden!
waterverversing aquarium
Mijn oude bak tijdens een verversing

Conclusie

Zweefalg in je aquarium bestrijden is met dit stappenplan echt niet onoverkomelijk. Integendeel. Eigenlijk is het vooral belangrijk om groen water te voorkomen door je aan een aantal standaard regeltjes te houden:

  • Vermijd afvalstoffen
  • Doe regelmatig onderhoud
  • Hou je planten in topvorm

Loopt het toch fout, of lees je deze blog post als je al last hebt van zweefalg in je aquarium? Volg dan mijn stappenplan om er weer vanaf te geraken. Check ook zeker mijn e-books om algen te voorkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *