Groene puntalg in je aquarium? Dit stappenplan helpt je er vanaf geraken

Auteur

Gilles

Comments:

2 Comment

Datum

mei 01, 2020

groene puntalg aquarium

Algen in je aquarium zijn een pest. Sommige algen zoals draadalg komen heel vaak voor, andere zoals groene puntalg weer iets minder, maar daarom zijn ze niet minder vervelend! Integendeel: wie ooit last heeft gehad van een puntalg aquarium zal het met mij eens zijn dat dat groene nét iets te veel van je aquariumruit houdt… L

Met dit stappenplan wordt puntalg verwijderen uit je aquarium een makkie! Wat ga je leren in dit artikel?

Wat is puntalg & hoe ziet het eruit?

Puntalg is een groenalg. Het ziet eruit als kleine groene stipjes (of puntjes, vandaar de naam ) van 3 à 5 mm groot. De groene puntjes hebben een voorkeur voor oudere plantenblaadjes én je aquariumruit. Omdat ze qua plantenfamilie nogal dicht bij gewone aquariumplanten liggen, is het niet evident om ze te bestrijden zonder schade aan je planten. Vandaar dit stappenplan!

groene puntalg aquarium
Deze slak lust wel wat puntalg. Bron: Fisharoma

Twee soorten puntalg: harde & zachte

Het is moeilijk te geloven, maar er zijn twee verschillende soorten van die vervelende groene puntjes. Je hebt harde puntalg en zachte puntalg. En om het makkelijk te maken zien ze er exact hetzelfde uit! Hoe weet je dan met welke soort puntalg je te maken hebt? Door eraan te voelen! Wat zijn de voornaamste verschillen?

Zachte puntalg: is makkelijk te verwijderen. Deze soort puntalg wordt ook wel “Green Dust Algae” (GDA) genoemd, omdat het lijkt alsof er stof in je bak zit. Deze soort vind je het vaakst terug op de plantenblaadjes.

Harde puntalg: is vervelend om te verwijderen. Haal alle toeters en bellen maar boven, want je zal mogen krabben dat het een lieve lust is! Harde puntalg of “Green Spot Algae” (GSA) is die snode alg die zich vaak stevig vasthecht aan de wand van je bak.

Het goede nieuws? Mijn stappenplan voor het verwijderen van groene puntalg werkt voor beide varianten. Maar eerst moeten we de oorzaak van puntalg achterhalen …

 

Groene puntalg in je aquarium? Dit stappenplan helpt je er vanaf geraken | PlantedBox

 

Wat is de oorzaak van puntalg in het aquarium?

Puntalg in je bak komt zo goed als altijd neer op een voedingstekort. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van puntalg:

In veel gevallen is er sprake van een combinatie van deze drie boosdoeners. Als je te weinig fosfaat en een CO2-tekort combineert met een slechte watercirculatie, waardoor de weinige voedingsstoffen al niet tot je plantjes geraken, dan begrijp je dat je vraagt om problemen. Of, in dit geval, om puntalgen in je aquarium.

Stromingsrichting & watercirculatie aquarium
Bron: Aqua Essentials

Hoe groene puntalg voorkomen in het aquarium?

De beste strategie is puntalg voorkomen. Dat doe je door de zaken preventief aan te pakken als volgt:

  1. Check de watercirculatie en voeg voedingsstoffen toe. Volg de Estimative Index en doseer expres wat teveel om tekorten te voorkomen. Wil je het lekker makkelijk én veilig? Kies dan voor mijn All-in-One meststof. Eén keer per week toevoegen en je aquariumplanten hebben alle voedingsstoffen die ze nodig hebben! Mijn tip voor een goede watercirculatie? Plaats een filter die minstens 5 à 10 keer de inhoud filtert. Zo heb je voldoende debiet om bij een plantenaquarium de verhoogde afvalproductie te counteren.
  2. Verhoog voorzichtig de CO2-toevoer van je bak. Dit is erg belangrijk, maar helaas ook niet bepaald eenvoudig. Als je te veel CO2 toevoegt, gaan je vissen dood. Voeg je onvoldoende toe, dan krijg je last van algen omdat je planten niet genoeg groeien. Vandaar dat ik aanraad om dit VOORZICHTIG te doen.
CO2 set aquarium
Een goede CO2-set voor je aquarium kan zeker helpen.

Heb je geen CO2-systeem? Dim dan de verlichting boven je bak met wat drijfplanten of een dimmer. Door het zwakke licht, gaan je planten trager en daalt ook de vraag naar CO2. Met andere woorden: het CO2-tekort dat je nu hebt wordt kleiner met als gevolg: minder algen!

PS: CO2 is zowat de beste investering die je kan doen voor een plantenbak, zeker als je wilt werken met sterker licht en/of speciale planten. Check zeker eens mijn gids over de aankoop van een goede CO2-set

OK, nu weet je al wat je moet doen om deze vervelende alg te voorkomen in je bak. Nu gaan we over tot het bestrijden van de puntalg die nu al in je aquarium zit. Hieronder geef ik je meteen wat tips!

Hoe groene puntalg verwijderen uit je aquarium?

Groene puntalg verwijderen is helaas geen pretje. Maar op die groene bak zitten kijken is ook niet bepaald plezant, dus ga ervoor en maak je je aquariumruiten puntalg-vrij! Hoe doe je dat het best?

  1. Maak wat filter wol nat in het aquariumwater
  2. Maak hiermee het glas van je aquarium volledig schoon (Heb geduld, het duurt wel even. )
  3. Test het resultaat met een proper propje filter wol. Het moed écht glad zijn en makkelijk glijden.
  4. Gebruik een oude tandenborstel voor de hoeken van je bak of het decoratiemateriaal
  5. Snoei plantjes als dat nodig is en verwijder door puntalg aangetaste blaadjes
  6. Voer een serieuze waterverversing door die alle sporen van puntalg uit je bak wegspoelt

Ik geef toe, het is een vervelende en tijdrovende klus, maar het moet gebeuren. De beloning is een stralend schone bak zonder puntalg met een flinke dosis nieuwe mineralen in het water en plantjes die weer snel gaan groeien. Zorg ook voor wat hulp in je strijd tegen puntalg: zet wat vissen in je bak die puntalg opeten!

tandenborstel puntalg
Een tandenborstel is een handig hulpmiddel. Bron: Pinterest

Vissen die puntalg opeten

Algetende vissen zijn echt zalig: ze zorgen voor beweging in je aquarium én de beestjes helpen de boel proper te houden. Je wint eigenlijk twee keer! Hieronder vind je alvast 2 vissen of slakken die puntalg opeten:

Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)

Deze duivel-doet-het-al (of moet ik zeggen duivel-lust-het-al) is een super keuze als je last hebt van puntalgen. Hou er rekening mee dat de Siamese algeneter het beste in groep functioneert en je dus beter een vijftal exemplaren aankoopt. Controleer ook zeker of je huidige aquariumbewoners wel een goede match zijn met dit beestje, want dat is niet altijd het geval.

Neritina sp. Zebra slakken

Deze mooie goudkleurige slak met zwarte strepen is een – naar slakkennormen – snel beestje dat dol is op puntalgen. Neem het van mij aan, je hoeft niet eens last van algen te hebben om deze beestjes een plek in je aquarium te bieden. Ze zijn ook visueel een echte aanwinst. En vergeet niet, voorkomen is beter dan genezen; dus deze anti-algen brigade is een prima wapen in je preventie tegen puntalgen.

Neritina Zebra slak
Mooi slakje, toch? Bron: ePond

Conclusie

Wil je groene puntalg bestrijden, dan moet je het vooral systematisch aanpakken. In een ideale wereld kan je beter puntalg voorkomen door te zorgen voor een goede watercirculatie, voldoende fosfaat en voldoende CO2. Zet daar wat algenetende vissen of slakken bij en je hebt een grote kans om puntalgen te vermijden.

Hoe dan ook, laat je niet ontmoedigen. Lukt het niet zo goed, vraag dan gerust om mijn advies. Ik help je graag!

2 reacties op "Groene puntalg in je aquarium? Dit stappenplan helpt je er vanaf geraken"

  1. Hoi! We hebben dus helaas flink last van puntalg 🙁 We hebben alle tips gelezen en gaan ermee aan de slag, maar sommige traag groeiende planten zien helemaal onder. Overleven zij het als ik alle aangetaste bladeren eraf haal?

    1. Dag Martine & Dirk

      Zolang je niet téveel verwijdert, zullen ze het wel overleven. Het zal wel even duren voordat ze terug in hun volle glorie zijn, gezien het traaggroeiers zijn.

      Groetjes,
      Gilles van plantedBox

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *