Aquarium verversen een vervelende karwei? Niet met deze tips!

Auteur

Gilles

Comments:

13 Comment

Datum

mei 12, 2016

aquarium verversen

Je bent dol op je prachtige aquarium, maar je hebt een hekel aan water verversen? Je bent niet de enige! 🙂

De meeste aquaristen vinden de waterverversing een frustrerende klus die ze het liefst zo lang mogelijk uitstellen. En ik geef toe, ik behoor ook tot dat clubje … Daarom geef ik je volgende tips waarmee je voortaan snel, efficiënt en met de glimlach je water verversen.

Waarom moet je je aquarium verschonen?

De reden is simpel: een waterverversing is goed voor je aquarium. Want je aquarium ziet er niet alleen beter uit, het is ook écht gezonder. Op elk vlak. Een aquariumverversing verbetert de waterkwaliteit en is dus goed voor zowel de planten als de  vissen in je aquarium.

Aquariumverversing
Deze bak heeft héél dringend een verversing nodig 😉

Waarom? Omdat het water verversen ervoor zorgt dat de afvalstoffen uit je aquarium verwijderd worden. Daarmee voorkom je algen én ziektes bij vissen.

Extra redenen om je aquarium te verversen

Heb je nog meer argumenten nodig? Wat dacht van de volgende:

  • Tijdens de aquariumverversing stel je je planten bloot aan de lucht. Zo absorberen ze in één klap een pak zuurstof en CO2. Dit heeft als voordeel dat ze beter zullen groeien;
  • Kraantjeswater zit vol CO2 en zuurstof, dus ook na de blootstelling aan de lucht krijgen je aquariumplanten nog een flinke boost;
  • Kraantjeswater bevat ook veel natuurlijk aanwezige mineralen die de planten gebruiken als plantenvoeding
  • En nog een leuke: je visjes vinden het heerlijk.

Vaak zie je ze “dansen” door heel het aquarium of merk je zelfs een paar dagen later eitjes aan het glas. Vooral bij garnalen stimuleert een waterverversing de voortplanting. Ik heb een video gemaakt van een verversingsbeurt van mijn eigen aquarium, zie die visjes spelen! 🙂

Hoeveel water moet je verversen? Aan de slag met een meetlat?

Euhm…, niet echt. Een aquarium verschonen is geen exacte wetenschap en de ideale hoeveelheid waterverversing hangt ervan af of je bijvoorbeeld een aquarium met of zonder CO2 of meststoffen hebt. Enkele vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Gebruik je wel of niet een CO2-systeem?
  • Ben je net met je aquarium avontuur gestart?
  • Heb je last van algen in je aquarium?

Veel vragen, ja, maar gelukkig met makkelijke en snelle antwoorden.

Water verversen aquarium
Zo doe ik mijn verversingen. Zie ook de link naar mijn artikel hieronder!

Gebruik je wel of niet een CO2-systeem? Als je geen CO2-systeem gebruikt, beperk je beter het aantal verversingen, lees hiervoor mijn artikel over “non CO2 aquaria”. Als je wél CO2 toevoegt, dan kun je best wekelijks verversen. Ben je net begonnen? Dan ververs je de eerste week om de paar dagen en vanaf week 2 gebruik je een wekelijkse routine van 25 à 50% waterverversing per week, bij gebruik van CO2.

Heb je last van algen? Best ietsje vaker verversen en je CO2 + plantenvoeding eens controleren. Zeker bij bruine alg en blauwalg zijn er teveel afvalstoffen in het aquariumwater. Regelmatig een stevige waterverversing kan dan helpen. Contacteer mij gerust als je met algen zit, dan help ik je.

Aquarium verversen een vervelende karwei? Niet met deze tips! | PlantedBox

Hoe snel, eenvoudig en efficiënt je water verversen

Ik hoor je al denken… Waarom zou ik uitkijken naar wekelijkse aquarium verversing? Omdat je aquarium er top zal uitzien. Lekker helder water, gezonde visjes, plantjes die “borrelen”, … Om alles lekker snel en efficiënt te laten verlopen heb ik een methode ontwikkeld die bestaat uit 3 stappen:

  1. Afhevelen
  2. Kort onderhoud
  3. Terug vullen met kraantjeswater

Drie stappen die in totaal niet langer dan 30 minuten duren voor een aquarium van 100 liter. Je vindt meer uitleg hierover in mijn blogartikel ‘Je aquarium verversen & onderhouden binnen de 30 minuten’. Kortom, met een deze methode wordt je aquarium verversen kinderspel. Het resultaat is een échte blikvanger vol gezonde planten en vissen. Iets waar je met plezier een half uurtje per week voor vrijmaakt.

Heb je vragen over aquariumverversing of wat voor jou de meest geschikte methode is van water verversen? Stel ze. Of heb je zelf extra tips of anekdotes? Deel ze met mij!

[kkstarratings]

13 reacties op "Aquarium verversen een vervelende karwei? Niet met deze tips!"

  1. Het is logisch dat sommige vissen en garnalen dit zeer kunnen waarderen.
    In de natuur betekend dit dat er weer regen is gevallen, en dus weer een voedselrijke periode aanbreekt.

    Daarom krijgen vele eieren na een verversing.

    Weer een mooi geschreven stukje.
    Zou willen dat ik op mijn blog zo levendig kon schrijven.

  2. Hoi

    Vraagje. Hoe doe je dit dan met de water temperatuur?
    Want water uit de kraan is een heel stuk kouder dan de 21 graden waarop mijn warmteelement staat ingesteld.

    Mvg michael

    1. Hey Michael

      Ik meet de temperatuur die uit de kraan komt en laat vervolgens de kraan met rust, dan blijft de temperatuur vrij stabiel. Dat hangt natuurlijk ook af van je boiler, …

      Groeten
      Gilles

  3. He Gilles.

    ik heb wel een vraagje, waarom wekelijks verversen om dat je co2 gebruikt.co2 op een normale manier gebruiken is toch niet giftig.ik ververs maar om de maand 25% op de 300liter en ik onder vind toch niets dat er iets verkeerd loopt.zou ik dan dat moeten veranderen dat verversen of gewoon verder doen zoals ik nu bezig ben.

    groetjes.

    Etienne.

    1. Dag Etienne

      Alles goed met je?
      Die wekelijkse verversingen zijn er om afvalstoffen af te hevelen en nieuw, mineraalrijk water toe te voegen. Hoe sterker de plantengroei, hoe groter de afvalproductie namelijk. Een regelmatige waterverversing voorkomt dat die afvalproductie te groot wordt.

      Als de filtratie op zijn eigen al heel goed loopt in je bak, is dit natuurlijk niet nodig.

      Groeten
      Gilles

  4. Hallo Gilles met het water verversen,let ik echt niet met een thermometer,op de temperatuur,ik ververs elke week 50% van mijn discus bak, die op 28,50 graden draaid, 2 graden meer of minder ,maakt niets uit ,sterker nog de discus reageert met paai gedrag als het water een paar graden koeler is geworden,ik doe dit al een paar jaar zo,en geen nadelige zaken van ondervonden,wel voeg ik altijd meststoffen toe aan het water,waterwaarden meet ik nooit op. er komt hier op de veluwe(holland) goed water uit de kraan zonder abnormale waardes .groet ben

  5. Beste,

    Mijn aquarium van 60l draait vandaag exact 2 weken. Nu heb ik de waterwaarden gecontroleerd en alles is okee behalve de GH. Deze is groter dan 16 °d. Zelfs na waterverversing blijft deze waarde hetzelde. Beterd dit nog of niet?

    1. Dag Bart

      Nee, dit gaat waarschijnlijk niet beteren. Als het echt te hard is voor de vissen en planten die je wilt houden, dan kan je overwegen om 50/50 osmosewater te gebruiken (afhankelijk ook van je KH).

      Groetjes
      Gilles

  6. Hi Gilles,

    Ik ben net begonnen met het opstarten van Mn bak. Ik wil dagelijks 25-50 procent water verversen in de eerste week. Echter heb ik op dag 1 plantenvoeding, welke je per week doseert, toegevoegd. Betekent dit, wanneer ik op dag 2 water ververs, dat ik de plantenvoeding weer moet aanvullen?

    Groet,

    Vincent

  7. Ik kan alleen verversen met koud water, is 50% dan niet een beetje veel. Ik heb een Juwel Lido 200 liter bak en ben gisteren gestart. Met voeding in de aquaasoil bodem, vloeibaar biocultuur toegevoegd. Zaterdag gaat de CO2 erop, Groet Hugo

    1. Dag Hugo

      Het beste is toch dat de temperatuur van het verversingswater niet té hard verschilt van het aquariumwater, om stress bij de vissen te voorkomen.

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *