Hoeveel aquarium plantenvoeding

Aquarium plantenvoeding: waarom en hoeveel?

Je hebt net een schitterend aquarium aangeschaft en ingericht precies zoals JIJ het wil. Lekker veel plantjes erin, stenen, hout, … mooi zo. Maar nu vraag je je af: “hebben mijn plantjes wel de juiste voeding? Wat en hoeveel moet ik toevoegen?”

Komt je bekend voor?

Wel, je bent zeker niet de enige hoor. Maar daarom heb ik dit artikel gelezen om je een een handje te helpen 😉

Belang van plantenvoeding: wet van Liebig

De wet van Liebig … klinkt nogal zwaarwichtig, niet?

Geen paniek hoor, het valt al bij al heel goed mee mee. Ik zal het je even kort uitleggen …

De wet van Liebig wordt ook wel de wet van het minimum genoemd. Waarom? Omdat de groei van je planten niet wordt bepaald door het totaal aan beschikbare voedingsstoffen, maar door die voedingsstof waarvan er het minste beschikbaar is.

De wet van Liebig wordt vaak voorgsteld als een ton met ongelijke duigen.

Wet van Liebig
Zo wordt de Wet van Liebig vaak voorgesteld

Als je die met water vult, dan is het de kortste duig die bepaalt hoeveel water er in de ton kan. Het maakt niet uit hoeveel water je blijft toevoegen, 1 korte duig volstaat om de boel lam te leggen.

Datzelfde geldt ook voor je plantenvoeding.

Als je dosering niet in evenwicht is omdat je onvoldoende van een specifieke meststof toedient, dan stagneert de groei van je aquariumplanten. Het maakt dus niet uit of je nitraat bijvoorbeeld onbeperkt aanwezig is voor je plantjes als er een tekort aan ijzer is.

Door dat lichte ijzertekort zal de plantengroei stil vallen, je kunt het niet compenseren door extra veel nitraat toe te voegen.

Een beetje weten waar je mee bezig bent is dus zeker handig als het over aquariumbemesting gaat, want de juiste voedingsstoffen in je aquarium gaan bepalen hoe het er op termijn uitziet.

Tekort aan aquarium plantenvoeding? Dit zijn de gevolgen en symptomen

De gevolgen van een tekort aan aquariumbemesting zijn een kleine ramp voor je plantjes.

Zit het fout, dan groeien je mooie plantjes niet of erger nog … ze gaan wegrotten. Zonde van je geld en de energie. En natuurlijk ook van je plantjes.

Voedingstekort aquarium
Enkele typische symptomen. Bron: Aquathusiast

Om je te helpen heb ik een lijst gemaakt met een aantal symptomen waar je moet op letten als je snel voedingstekorten in je bak wil detecteren en aanpakken. Hieronder 3 dingen waarnaar je moet kijken:

 • Er zit geen groei in je plantjes
 • Nieuwe blaadjes of stekken sterven af of hebben een gele kleur
 • Blaadjes zijn misvormd, zijn verkleurd of worden doorzichtig

Dit zijn een paar voorbeelden van de meest voorkomende symptomen die wijzen op een onvoldoende aquariumbemesting. Ik heb nog een aantal andere beschreven in dit artikel, zeker eens lezen! 🙂

Op welke waardes (in mg/l) moet je mikken bij aquariumbemesting?

Hou je aan de zogenaamde “Estimative Index”.

De watte?

Het idee achter de Estimative Index is eenvoudig: je voegt altijd een klein overschot aan voeding voor je aquariumplanten toe om voedingstekorten te voorkomen. Daardoor kunnen ze altijd lekker doorgroeien zonder in de problemen te geraken.

De vraag is dan natuurlijk: hoe doe je dat?

Estimative Index
Deze bak gebruikt de Estimative Index. Bron: Tom Barr

Afhankelijk van hoeveel planten en licht je in je aquarium hebt, voeg je wekelijks, meermaals per week of dagelijks aquariumbemesting toe. Wat voor jou het gemakkelijkste werkt dus.

Op welke waardes moet je ongeveer mikken voor de verschillende voedingsstoffen?

 • Kalium: 10 à 30mg/l
 • Nitraat: 10 à 30mg/l
 • IJzer & sporenelementen: 0,5 à 2mg/l
 • Fosfaat: 1 à 3mg/l

Mijn All-in-One zit ongeveer halverwege deze waardes (15 mg/l nitraat, 1,5 mg/l fosfaat …) en doseer dit wekelijks. Werkt super 🙂

Liever alles apart doseren? Zodat je echt gericht fosfaat, nitraat en andere voedingsstoffen kunt toevoegen? Daarvoor bestaan ook vloeibare aquariumbemesters, maar bijvoorbeeld ook mijn Estimative Index Kit waarmee je zelf je “stockoplossingen” aanmaakt op basis van een meegeleverd receptje.

Conclusie

Samen met je aquariumverlichting en het CO2-gehalte is ook de juiste dosis aquariumbemesting belangrijk voor lekker gezonde aquariumplantjes.

Een goede aquariumbemesting zorgt voor gezonde plantjes die goed groeien. En dus voor een mooiere bak.

En dat willen we allemaal, toch? 🙂

Ben je op de sukkel met de juiste dosering in verhouding tot de hoeveelheid licht? Stuur me gerust een mailtje, dan geef ik je tips op maat van jouw bak.

[kkstarratings]

20 reacties op “Aquarium plantenvoeding: waarom en hoeveel?”

 1. Carla Thierry

  Wil vragen wat ik het beste kan nemen, de all in one of de ferro? heb cryptocoynes, de 1 doet het goed en de andere groeit niet.
  De echinodurussen groeien ook maar mondjes maat en gaan niet echt de hoogte in en hebben wat gaatjes in hun blad.
  Gebruik nu de voeding van eheim: wekelijksevoeding en ijzercomplex.

  1. Dag Carla

   Weet je ongeveer je metststof waardes van je water momenteel? Nitraat, fosfaat, ijzer, … in ppm.

   Groetjes
   Gilles

 2. Pieter Tasseel

  Vraag
  Hoeveel ML all-in-one moet ik toevoegen per 100 L water in een ‘normaal’ belicht en beplant aquarium?
  Pieter

 3. Een vraag hierover: ik gebruik de all-in-one. Als ik een overschot doseer, moet ik dan ook extra verversen? Anders hoopt het overschot zich toch elke keer op, zodat de bak op een gegeven moment stampvol voedingsstoffen zit? Of maakt dat niet uit?

  Groeten Mark

  1. Hey Mark

   Je planten nemen sowieso een deel van de voedingsstoffen dus de waardes zullen in de loop van de tijd wel minderen. Als je echter merkt dat het aanbod van de meststof groter is dan de opname door de planten (en er dus meer overblijft in het water) dan kun je gerust je dosering aanpassen en/of meer gaan verversen.

   Standaard raad ik aan om 25% wekelijks te verversen als je de grote dosering van All-in-One gebruikt. In een vol beplante bak (waar de opname van voeding dus vrij groot is) zal er op het einde van de week maar een beperkt overschot overblijven 🙂

   Stuur me gerust een mailtje als je nog vragen hebt!

   Groetjes
   Gilles

 4. Hallo,

  De redfield ratio van nitraat en phosaat (16-1) werkt bij mij goed Om de algen groei onder controle te houden. Nu heb ik onlangs een CO2 apperaat geistaleerd, daardoor worden de voedings stoffen op een veel hogere snelheid door de planten word opgenomen. Nu wil ik ook volgens de wet van Liebig voeding toe gaan voegen, maar dan wordt de redfield ratio onhoudbaar. Hoe werkt dit in de praktijk?

  Groeten Bert

  1. Dag Bert

   Vergeet de Redfield Ratio, die klopt gewoonweg niet en is ook op het verkeerde onderzoek gebaseerd. Zie ook mijn artikel: https://www.aquascaping-blog.com/157/redfield-ratio De reden waarom je plantjes het prima doen met de ratio is omdat je nu bewust voeding gaat toevoegen.

   Persoonlijk ben ik meer een voorstander van de Estimative Index omdat je dan veel minder moet gaan meten en je hebt altijd genoeg voeding voor de planten. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze 🙂

   Groetjes
   Gilles

   1. Hoi Gilles,

    Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat alleen de redfield ratio aanhouden op de lange termijn niet werkbaar is. De opname van N en P is te wisselvallig om de ratio in balans te houden, nu wil ik graag weten (zit niet op een bak alg te wachten) waarom onbeperkt voeding niet voor algen groei zorgt. De planten maken niet alle voeding op er is immers een overschot, de algen hebben dus ook alles wat ze nodig hebben om te groeien.
    Ergens moet er een factor zijn die de alg beperkt in hun groei.

    Ik wil niet zomaar overstappen naar de Estimative Index zonder te begrijpen waar ik mee bezig ben.

    Groeten Bert

    1. Hey Bert

     Sorry voor de late reactie.

     Het waarom kan ik niet direct verklaren, ik heb er alleszins geen wetenschappelijke argumentatie voor, maar ik vermoed dat onderlingen concurrentie aan de basis ligt. Betere plantengroei = de planten kunnen beter concurreren = minder algen. In ieder geval heeft de praktijk al uitgewezen dat die extra voeding geen algen veroorzaakt, in dit artikel vind je daar een aantal bewijzen van: https://planted-box.com/estimative-index/ . De meeste foto’s uit dat artikel zijn van de bak van Tom Barr, de persoon die de EI zowat heeft uitgevonden, en zoals je kunt zien is de plantengroei daarin perfect en geen alg te bespeuren. Mochten die extra voeding wél algen veroorzaken dan zou je dat gemakkelijk kunnen bewijzen door gewoon extra voeding toe te voegen en dan zouden de algen verschijnen. Dat is dus niet het geval, dus kan het ook niet waar zijn.

     Zelf hanteer ik al jaren deze methode en eveneens geen algengroei, enkel wanneer mijn CO2-fles leegloopt en/of ik te lui ben geweest voor onderhoud te doen!

     Groetjes
     Gilles

 5. Ik hebeenbestelling gedaan bij u maar nog niks vernomen dat het goed binnen is gekomen en wel bet dus graag een reactie van u en wanneer kan ik het verwachten

  Vr gr KP Muilman

  1. Hey

   Je bestelling is goed ontvangen, bedankt! Misschien is de bevestigingsmail in je spambox terecht gekomen?
   Ik ga er straks alvast mee aan de slag 🙂

   Groetjess
   Gilles

 6. Tonnie Nijenhuis

  Gilles
  Gebruik nu 4 weken
  All in one die u heeft geleverd
  Nu zie ik mijn nitriet waarde omhoog gaan naar 100.
  Wat adviseert u mij.
  Mvg Tonnie

 7. beste Gilles,

  ik heb een vraagje, ik werk inmiddels een jaar met het e.i. en het ging lang goed tot zo`n 2 maanden geleden.
  toen begonnen de problemen, al mijn planten stopten ineens met groeien. mijn Reineikii “Mini” raakte zijn mooie rode kleur kwijt en begon uiteindelijk last te krijgen van puntalg op de blaadjes, mijn mooie rotala wallichii ook gestopt met groeien en na een paar weken stonden er alleen nog maar kale sprieten met alleen bovenin een dun zielig kleurloos topje. mijn rotala bonsai, staurogyne repens, pogostemon erectus, pogostemon helferi etc……..allemaal last van autofragmentatie. deze bak is een 50 liter nano cube en mijn gemeten waarden zijn: mg= 10 mg K=15 mg NO3=15 mg PO4=0,8 mg SIO2= 0,1 FE=0,25 NO2=0,02 NH4=0,05 KH=5 PH=6,8 GH=7 CO2 doormiddel van co2 fles + easy carbo. misschien niet van toepassing: pomp eheim experience 500 l/u verlichting 2x trocal led (ingesteld op 2x 70%)

  en oh ja, mijn watergeleiding is tussen de 550 en 800 us ……..ik hoop dat u mij daar meer over kan vertellen want er staat bar weinig over op internet (wat is de ideale en maximale waarde en wat zijn bijvoorbeeld gevolgen wat een te hoge of te lage osmotische druk etc?)

  sorry voor deze enorme tsunami aan informatie en vragen maar ik hoop echt dat u mij als mede aquariaan misschien wilt helpen. ik begrijp dat het enorm moeilijk is om een diagnose te stellen op afstand zonder verdere informatie maar ik ben nu zelf ten einde raad. ik doe natuurlijk iets niet goed maar weet niet wat!

  ik zou echt gelukkig worden met elke tip en raad!
  alvast bedankt m.v.g martin.

  1. Dag Martin

   Heb je ook de CO2 verhoogd toen de planten groeiden? Die moet namelijk “meegroeien”, want grotere planten = grotere biomassa = meer vraag naar voeding en CO2. Doordat je de EI volgde, had je ruim genoeg voeding maar mogelijk niet genoeg CO2. Doordat je dan van 1 element te weinig had (koolstof in jouw geval), stokte de plantengroei, ook al had je ruim genoeg van alle andere elementen. Dit heet ook wel de Wet van Liebig.

   Groetjes
   Gilles

 8. maartjeouddeken

  Hallo Gilles!

  Super website heb je! Ik heb een vraag over de All-in-one bemesting, ik heb een juwel RIO 180, met veel beplanting en installeer deze week een CO2 systeem. Nu staat er als dosering 30ml per 100 liter, hoeveel zou ik moeten doseren? Moet ik dan ongeveer 1,5 keer de hoeveelheid doseren?

  Alvast bedankt!!

  1. Hey Maarten

   Bedankt! 🙂
   Als je bak netto 150 liter is, dan is dit inderdaad 1,5x de dosering dus in jouw geval 45ml per week. Je kan dit in 1x doseren, meermaals per week of dagelijks. All-in-One is hier heel flexibel in.

   Groetjes
   Gilles

Heb je een opmerking of vraag? Laat van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *