Aquarium plantenvoeding: waarom en hoeveel?

Auteur

Gilles

Comments:

38 Comment

Datum

februari 21, 2017

hoeveel aquarium plantenvoeding

Je hebt net een schitterend aquarium aangeschaft en ingericht precies zoals JIJ het wil. Lekker veel plantjes erin, stenen, hout, … mooi zo. Maar nu vraag je je af: “hebben mijn plantjes wel de juiste voeding? Wat en hoeveel moet ik toevoegen?”

Komt je bekend voor? Wel, je bent zeker niet de enige hoor. Maar daarom heb ik dit artikel gelezen om je een een handje te helpen 😉

Belang van plantenvoeding: wet van Liebig

De wet van Liebig … klinkt nogal zwaarwichtig, niet? Geen paniek hoor, het valt al bij al heel goed mee mee. Ik zal het je even kort uitleggen … De wet van Liebig wordt ook wel de wet van het minimum genoemd. Waarom? Omdat de groei van je planten niet wordt bepaald door het totaal aan beschikbare voedingsstoffen, maar door die voedingsstof waarvan er het minste beschikbaar is.

De wet van Liebig wordt vaak voorgsteld als een ton met ongelijke duigen.

Wet van Liebig
Zo wordt de Wet van Liebig vaak voorgesteld

Als je die met water vult, dan is het de kortste duig die bepaalt hoeveel water er in de ton kan. Het maakt niet uit hoeveel water je blijft toevoegen, 1 korte duig volstaat om de boel lam te leggen. Datzelfde geldt ook voor je plantenvoeding.

Als je dosering niet in evenwicht is omdat je onvoldoende van een specifieke meststof toedient, dan stagneert de groei van je aquariumplanten. Het maakt dus niet uit of je nitraat bijvoorbeeld onbeperkt aanwezig is voor je plantjes als er een tekort aan ijzer is. Door dat lichte ijzertekort zal de plantengroei stil vallen, je kunt het niet compenseren door extra veel nitraat toe te voegen.

Een beetje weten waar je mee bezig bent is dus zeker handig als het over aquariumbemesting gaat, want de juiste voedingsstoffen in je aquarium gaan bepalen hoe het er op termijn uitziet. PS: check zeker ook eens mijn aquarium plantenvoeding gids! Daarin vind je meest voorkomende vragen terug en mijn antwoord daarop.

Tekort aan aquarium plantenvoeding? Dit zijn de gevolgen en symptomen

De gevolgen van een tekort aan aquariumbemesting zijn een kleine ramp voor je plantjes. Zit het fout, dan groeien je mooie plantjes niet of erger nog … ze gaan wegrotten. Zonde van je geld en de energie. En natuurlijk ook van je plantjes.

Voedingstekort aquarium
Enkele typische symptomen. Bron: Aquathusiast

Om je te helpen heb ik een lijst gemaakt met een aantal symptomen waar je moet op letten als je snel voedingstekorten in je bak wil detecteren en aanpakken. Hieronder 3 dingen waarnaar je moet kijken:

  • Er zit geen groei in je plantjes
  • Nieuwe blaadjes of stekken sterven af of hebben een gele kleur
  • Blaadjes zijn misvormd, zijn verkleurd of worden doorzichtig

Dit zijn een paar voorbeelden van de meest voorkomende symptomen die wijzen op een onvoldoende aquariumbemesting. Ik heb nog een aantal andere beschreven in dit artikel, zeker eens lezen! 🙂

Op welke waardes (in mg/l) moet je mikken bij aquariumbemesting?

Hou je aan de zogenaamde “Estimative Index”. De watte?

Het idee achter de Estimative Index is eenvoudig: je voegt altijd een klein overschot aan voeding voor je aquariumplanten toe om voedingstekorten te voorkomen. Daardoor kunnen ze altijd lekker doorgroeien zonder in de problemen te geraken. De vraag is dan natuurlijk: hoe doe je dat?

Estimative Index
Deze bak gebruikt de Estimative Index. Bron: Tom Barr

Afhankelijk van hoeveel planten en licht je in je aquarium hebt, voeg je wekelijks, meermaals per week of dagelijks aquariumbemesting toe. Wat voor jou het gemakkelijkste werkt dus. Op welke waardes moet je ongeveer mikken voor de verschillende voedingsstoffen?

  • Kalium: 10 à 30mg/l
  • Nitraat: 10 à 30mg/l
  • IJzer & sporenelementen: 0,5 à 2mg/l
  • Fosfaat: 1 à 3mg/l

Mijn All-in-One zit ongeveer halverwege deze waardes (15 mg/l nitraat, 1,5 mg/l fosfaat …) en doseer dit wekelijks. Werkt super. Liever alles apart doseren? Zodat je echt gericht fosfaat, nitraat en andere voedingsstoffen kunt toevoegen? Daarvoor bestaan ook vloeibare aquariumbemesters, maar bijvoorbeeld ook mijn Estimative Index Kit waarmee je zelf je “stockoplossingen” aanmaakt op basis van een meegeleverd receptje.

Aquarium plantenvoeding: waarom en hoeveel? | PlantedBox

Conclusie

Samen met je aquariumverlichting en het CO2-gehalte is ook de juiste dosis aquariumbemesting belangrijk voor lekker gezonde aquariumplantjes. Een goede aquariumbemesting zorgt voor gezonde plantjes die goed groeien. En dus voor een mooiere bak. En dat willen we allemaal, toch? 🙂

38 reacties op "Aquarium plantenvoeding: waarom en hoeveel?"

  1. Wil vragen wat ik het beste kan nemen, de all in one of de ferro? heb cryptocoynes, de 1 doet het goed en de andere groeit niet.
    De echinodurussen groeien ook maar mondjes maat en gaan niet echt de hoogte in en hebben wat gaatjes in hun blad.
    Gebruik nu de voeding van eheim: wekelijksevoeding en ijzercomplex.

  2. Vraag
    Hoeveel ML all-in-one moet ik toevoegen per 100 L water in een ‘normaal’ belicht en beplant aquarium?
    Pieter

  3. Een vraag hierover: ik gebruik de all-in-one. Als ik een overschot doseer, moet ik dan ook extra verversen? Anders hoopt het overschot zich toch elke keer op, zodat de bak op een gegeven moment stampvol voedingsstoffen zit? Of maakt dat niet uit?

    Groeten Mark

    1. Hey Mark

      Je planten nemen sowieso een deel van de voedingsstoffen dus de waardes zullen in de loop van de tijd wel minderen. Als je echter merkt dat het aanbod van de meststof groter is dan de opname door de planten (en er dus meer overblijft in het water) dan kun je gerust je dosering aanpassen en/of meer gaan verversen.

      Standaard raad ik aan om 25% wekelijks te verversen als je de grote dosering van All-in-One gebruikt. In een vol beplante bak (waar de opname van voeding dus vrij groot is) zal er op het einde van de week maar een beperkt overschot overblijven 🙂

      Stuur me gerust een mailtje als je nog vragen hebt!

      Groetjes
      Gilles

  4. Hallo,

    De redfield ratio van nitraat en phosaat (16-1) werkt bij mij goed Om de algen groei onder controle te houden. Nu heb ik onlangs een CO2 apperaat geistaleerd, daardoor worden de voedings stoffen op een veel hogere snelheid door de planten word opgenomen. Nu wil ik ook volgens de wet van Liebig voeding toe gaan voegen, maar dan wordt de redfield ratio onhoudbaar. Hoe werkt dit in de praktijk?

    Groeten Bert

    1. Dag Bert

      Vergeet de Redfield Ratio, die klopt gewoonweg niet en is ook op het verkeerde onderzoek gebaseerd. Zie ook mijn artikel: https://www.aquascaping-blog.com/157/redfield-ratio De reden waarom je plantjes het prima doen met de ratio is omdat je nu bewust voeding gaat toevoegen.

      Persoonlijk ben ik meer een voorstander van de Estimative Index omdat je dan veel minder moet gaan meten en je hebt altijd genoeg voeding voor de planten. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze 🙂

      Groetjes
      Gilles

      1. Hoi Gilles,

        Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat alleen de redfield ratio aanhouden op de lange termijn niet werkbaar is. De opname van N en P is te wisselvallig om de ratio in balans te houden, nu wil ik graag weten (zit niet op een bak alg te wachten) waarom onbeperkt voeding niet voor algen groei zorgt. De planten maken niet alle voeding op er is immers een overschot, de algen hebben dus ook alles wat ze nodig hebben om te groeien.
        Ergens moet er een factor zijn die de alg beperkt in hun groei.

        Ik wil niet zomaar overstappen naar de Estimative Index zonder te begrijpen waar ik mee bezig ben.

        Groeten Bert

        1. Hey Bert

          Sorry voor de late reactie.

          Het waarom kan ik niet direct verklaren, ik heb er alleszins geen wetenschappelijke argumentatie voor, maar ik vermoed dat onderlingen concurrentie aan de basis ligt. Betere plantengroei = de planten kunnen beter concurreren = minder algen. In ieder geval heeft de praktijk al uitgewezen dat die extra voeding geen algen veroorzaakt, in dit artikel vind je daar een aantal bewijzen van: https://planted-box.com/estimative-index/ . De meeste foto’s uit dat artikel zijn van de bak van Tom Barr, de persoon die de EI zowat heeft uitgevonden, en zoals je kunt zien is de plantengroei daarin perfect en geen alg te bespeuren. Mochten die extra voeding wél algen veroorzaken dan zou je dat gemakkelijk kunnen bewijzen door gewoon extra voeding toe te voegen en dan zouden de algen verschijnen. Dat is dus niet het geval, dus kan het ook niet waar zijn.

          Zelf hanteer ik al jaren deze methode en eveneens geen algengroei, enkel wanneer mijn CO2-fles leegloopt en/of ik te lui ben geweest voor onderhoud te doen!

          Groetjes
          Gilles

  5. Ik hebeenbestelling gedaan bij u maar nog niks vernomen dat het goed binnen is gekomen en wel bet dus graag een reactie van u en wanneer kan ik het verwachten

    Vr gr KP Muilman

    1. Hey

      Je bestelling is goed ontvangen, bedankt! Misschien is de bevestigingsmail in je spambox terecht gekomen?
      Ik ga er straks alvast mee aan de slag 🙂

      Groetjess
      Gilles

  6. Gilles
    Gebruik nu 4 weken
    All in one die u heeft geleverd
    Nu zie ik mijn nitriet waarde omhoog gaan naar 100.
    Wat adviseert u mij.
    Mvg Tonnie

  7. beste Gilles,

    ik heb een vraagje, ik werk inmiddels een jaar met het e.i. en het ging lang goed tot zo`n 2 maanden geleden.
    toen begonnen de problemen, al mijn planten stopten ineens met groeien. mijn Reineikii “Mini” raakte zijn mooie rode kleur kwijt en begon uiteindelijk last te krijgen van puntalg op de blaadjes, mijn mooie rotala wallichii ook gestopt met groeien en na een paar weken stonden er alleen nog maar kale sprieten met alleen bovenin een dun zielig kleurloos topje. mijn rotala bonsai, staurogyne repens, pogostemon erectus, pogostemon helferi etc……..allemaal last van autofragmentatie. deze bak is een 50 liter nano cube en mijn gemeten waarden zijn: mg= 10 mg K=15 mg NO3=15 mg PO4=0,8 mg SIO2= 0,1 FE=0,25 NO2=0,02 NH4=0,05 KH=5 PH=6,8 GH=7 CO2 doormiddel van co2 fles + easy carbo. misschien niet van toepassing: pomp eheim experience 500 l/u verlichting 2x trocal led (ingesteld op 2x 70%)

    en oh ja, mijn watergeleiding is tussen de 550 en 800 us ……..ik hoop dat u mij daar meer over kan vertellen want er staat bar weinig over op internet (wat is de ideale en maximale waarde en wat zijn bijvoorbeeld gevolgen wat een te hoge of te lage osmotische druk etc?)

    sorry voor deze enorme tsunami aan informatie en vragen maar ik hoop echt dat u mij als mede aquariaan misschien wilt helpen. ik begrijp dat het enorm moeilijk is om een diagnose te stellen op afstand zonder verdere informatie maar ik ben nu zelf ten einde raad. ik doe natuurlijk iets niet goed maar weet niet wat!

    ik zou echt gelukkig worden met elke tip en raad!
    alvast bedankt m.v.g martin.

    1. Dag Martin

      Heb je ook de CO2 verhoogd toen de planten groeiden? Die moet namelijk “meegroeien”, want grotere planten = grotere biomassa = meer vraag naar voeding en CO2. Doordat je de EI volgde, had je ruim genoeg voeding maar mogelijk niet genoeg CO2. Doordat je dan van 1 element te weinig had (koolstof in jouw geval), stokte de plantengroei, ook al had je ruim genoeg van alle andere elementen. Dit heet ook wel de Wet van Liebig.

      Groetjes
      Gilles

  8. Hallo Gilles!

    Super website heb je! Ik heb een vraag over de All-in-one bemesting, ik heb een juwel RIO 180, met veel beplanting en installeer deze week een CO2 systeem. Nu staat er als dosering 30ml per 100 liter, hoeveel zou ik moeten doseren? Moet ik dan ongeveer 1,5 keer de hoeveelheid doseren?

    Alvast bedankt!!

    1. Hey Maarten

      Bedankt! 🙂
      Als je bak netto 150 liter is, dan is dit inderdaad 1,5x de dosering dus in jouw geval 45ml per week. Je kan dit in 1x doseren, meermaals per week of dagelijks. All-in-One is hier heel flexibel in.

      Groetjes
      Gilles

  9. hallo gilles ik heb je deze week een bericht gedaan of ik savonds de rgb lamp aan kan doen en overdag de led lamp of is dat te veel gr rudy

    1. Hey Rudy

      Er is een vertraging op de emails door de Vivariumbeurs. Ik probeer je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

      Groetjes
      Gilles

  10. maakt het uit hoe laat op de dag je de vloeibare plantenbemesting toedient?
    In de ochtend? of juist in de avond?
    Dank vast voor je antwoord

  11. kan men de wekelijkse dosis all-in-one aanpassen door het meten van nitraatgehalte ? Na +-2maanden plichtgetrouw wekelijkse waterverversing van 25% en het toevoegen van 30ml/100ltr meet ik op einde week een nitraatgehalte van +-60mg nitraat (meting vlak voor verversen en toedienen van plantenmest).
    en bespeur ik een beginnende lichte algengroei.

    1. Dag Mark

      Met de grootste dosis voeg je maximaal 15ppm nitraat toe, als je dus met meer dan 60ppm zit dan heb je van elders nog een bron. In plaats van je dosis aan te passen, zou ik dus eerder kijken waarom je nitraat hoger is. Vaak komt dat door bijv. te weinig water verversingen, afvalproductie door vissen, filter die niet gekuist is, …

      Welke algen heb je?

  12. hallo gilles ik heb een jbl filter 701 ik heb steeds lekkage al nieuwe rubbers ingezet helpt niks heb jij misschien een mening gr rudy

  13. Hoi Gilles,ik gebruik je all in one en de ferro.Na het doceren schiet mijn tds naar 450 ppm was 210 en de ec naar 900 m/siemens was 450 kan dit kwaad deze waarden.de gh is 4 de kh is 4 en ph is 6,8 deze blijven gelijk.
    Groet
    Rob

    1. Dag Rob

      Het is absoluut normaal dat je TDS verhoogt na toevoegen van plantenvoeding, dit gebeurt met alle plantenvoeding. Idem voor producten om osmosewater naar de gewenste GH & KH te brengen.
      Dit kan geen kwaad 🙂

      Groetjes
      Gilles

  14. hallo gilles ik de plant heteran thera zostersfolia maar hij wordt vaak gedeeltelijk zwart ik geefjouvoedin1xper week 10ml misschien moet ik dat verhogen gr rudy

  15. Hallo
    Ik heb all-in-one besteld en ga het gebruiken voor een aquarium van een 200 l…
    Hoeveel mag ik dagelijks of wekelijks (ml) toevoegen (is redelijk goed beplant) De belichting is een 10 uur pd. kan ik misschien beter wat inkorten ?
    Ik gebruik ook de vloeibare co2 van easy-life…6ml. per dag…moet ik dat voort blijven geven met de bemesting van all-in-one of hoeft dat dan niet meer…alvast bedankt

    1. Dag Helga

      Bedankt voor je vertrouwen in mijn product! 🙂

      Aangezien je bak sterk beplant is en je gebruikt een vloeibare koolstofbron, zou ik de grote dosering toepassen. In jouw geval komt dat neer op wekelijks 60ml. Je kan dit in 1x doseren, dagelijks of verspreid over meerdere dagen, afhankelijk van je eigen voorkeuren.

      Groetjes
      Gilles

  16. Beste Gilles,

    Een weinig overdoseren van all-in-one kan dus niet/nooit kwaad?
    Mijn bak; 125 liter = 37,5 ml eigenlijk, maar 40 zou in orde zijn?

    Groeten van,
    Erik

  17. Ik ben een nieuwe gebruiker van all-in-one ( nog niet toegevoegd ) en heb al het één en het andere doorgelezen.
    Ik heb een 450 liter plantenbak en ga voor dagelijks doseren,
    Tot nu toe zijn mijn waardes in dien aard dat ik 2 wekelijk 1/3 ververs. Ga even uit van 150 liter,
    Moet ik tijdens mijn verversing extra doseren of gewoon de normale dagelijkse dosering.

    Met vriendelijke groeten
    Peter

    1. Dag Peter

      Standaard raad ik aan om minimaal 25% per week te verversen, hierbij doseer je de dosering zoals op het label vermeld en hoef je dus niets extra te doseren. Als je minder vaak ververst, bijv. 25% elke 2 weken in plaats van wekelijks, dan pas je je dosering hierop aan. In het voorbeeld (25% op 2 weken) halveer je dan de dosering die je normaal zou toepassen, doordat je minder ververst zal er namelijk doorgaans meer overblijven in het water.

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

  18. Hoi Gilles

    Wanneer ik wekelijks 20 % ververs en een CO2 systeem heb en veel planten. Wat is dan je wekelijks aangeraden dosering ?

    1. Dag Lorette

      Standaard raad ik minimaal 25% verversing aan bij de grote dosering, meer verversen mag altijd. Als je liever niet wekelijks ververst, dan kan je altijd je dosering verlagen aangezien je ook meer meststoffen & voedingselementen voor je planten in het aquarium overhoudt.

      Groetjes,
      Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *