CO2-set voor je aquarium kopen? Waar je op moet letten

Auteur

Gilles

Comments:

16 Comment

Datum

maart 16, 2018

aquarium co2

Het is zo ver: je gaat een CO2-set voor je aquarium kopen. Strak plan, want goede CO2 is de basis voor een bak vol levendige plantjes en felgroene grasmatjes. Alleen…, wat is het beste CO2-systeem voor jouw aquarium? Waar moet je op letten bij de aankoop van je set?

Het belang van CO2 in je aquarium (is bijna niet te bevatten 🙂 )

CO2 is van levensbelang voor je aquariumplanten. Het is niet voor niks één van de macro-elementen voor de plantengroei, zowel in je aquarium als daarbuiten.

voedingsdriehoek aquarium
De “voedingsdriehoek” van het aquarium.

Maar pas op, de hoeveelheid CO2 in je aquarium moet exact goed zitten:

  • teveel CO2 is een probleem want dan gaan je vissen dood
  • Te weinig? Dan kwijnen je planten weg of je krijgt draadalg, baardalg, ..

CO2 toevoegen is dus niet iets wat je ‘op het gevoel doet’. Daarom is een goede CO2-set of een CO2-systeem voor je aquarium echt een must. Een investering, ja, maar tenslotte heb je ook een bowlingbal nodig om te bowlen. En dus ook een goede CO2-installatie, als je een levendig aquarium wil.

Een goede CO2-set is zijn geld waard, en hier lees je waarom

Zoals ik al zei: een kwalitatieve CO2-set is een heuse investering, maar het is zeker zijn geld waard. Sterker nog: ik vind het de beste investering voor een plantenbak wil je de “next level” gaan met je planten. Door CO2-opname uit het water komen je planten aan hun noodzakelijke koolstof. Is er sprake van een CO2-tekort? Dan krijg je een matte, trieste en kleurloze bak. Vaak krijg je onderstaande symptomen tegen in je bak:

  • Vervormde blaadjes
  • Planten die slecht groeien of zelfs niet
  • Gaatjes in de bladeren
  • Weinig tot geen bladvorming
  • Stengels zijn kaal of uitgerekt
  • Kleurverlies in de bladeren
  • Algen: draadalg, baardalg, …

Niet wat je voor ogen had toen je droomde van een knappe aquascape, toch?

draadalg aquarium
Draadalg is een gevolg van een CO2-tekort. Bron: AquascapingBlog

En misschien heb je bio CO2 overwogen of een vloeibare koolstofbron? Dat is inderdaad een goedkope oplossing, maar naar mijn mening op de lange termijn niet zo interessant:

  • Vloeibare koolstofbron: moet je dagelijks aan je bak toevoegen en vrij duur op lange termijn een erg dure zaak. Bovendien vinden niet alle planten dit spul leuk;
  • Bio CO2: spotgoedkoop, maar niet stabiel en je moet het heel goed in het oog houden of je hebt geen CO2 en je merkt het niet eens. De kans op baardalg is naar mijn ervaring vrij groot bij bio CO2

Om deze redenen gebruik ik altijd een CO2-systeem als ik voor een aquarium ga met veel planten of planten die iets veeleisender zijn.

Welke CO2-set? En wat moet een aquarium CO2-set zeker bevatten?

OK, allemaal leuk en wel, maar welke CO2-set moet je nu kopen voor je aquarium? Wel, het beste CO2-systeem voor je aquarium is een set die past bij je bak én zijn baasje. Maar hoe die set ook is samengesteld, sommige elementen van een CO2-set zijn onontbeerlijk, andere optioneel.

Waar kom je niet onderuit?

  • Een goed naaldventiel: Je wil een exacte controle over hoeveel bubbels CO2 per seconde je in je aquarium injecteert. Een goed naaldventiel zorgt ervoor dat je dat prima kan regelen. Naar mijn mening het belangrijkste onderdeel van je CO2-systeem omdat je hiermee de CO2 heel fijn kan afstellen (of net niet …)
Naaldventiel aquarium
De naaldventielen van SMC zijn top.
  • Een ingebouwd magneetventiel: ’s Nachts gebruiken je planten geen CO2. Een magneetventiel voorkomt dat je ’s nachts zinloos CO2 toevoegt, wat je een pak CO2 bespaart én je bak ook ontlucht, zodat die meer zuurstof krijgt. Zelf verkies ik een magneetventiel rechtstreeks gemonteerd tussen de drukverlager en het naaldventiel

magneetventiel aquarium

  • Een drukverlager: Het is belangrijk dat de druk uit je CO2 fles het juiste niveau heeft, pakweg 1,5 bar. Plaats de drukverlager rechtstreeks op je CO2 fles om de druk exact te verlagen. Kies voor een drukverlager waarmee je de werkdruk gemakkelijk kunt instellen en ook van degelijk materiaal is gemaakt!

CO2 systeem aquarium

  • Een aansluiting voor een hervulbare CO2 fles: je kunt werken met wegwerpflessen of hervulbare flessen. Wegwerpflessen zijn prima voor kleine aquaria, maar bij een aquarium vanaf 100 liter raad ik een hervulbare fles in. Check ook even of je in de buurt je CO2-fles kan laten vullen

Welke CO2 fles voor je CO2-set?

Ik had het er al even over: Ik ben een voorstander van hervulbare flessen. Maar welke CO2-fles zou je dan moeten kopen voor jouw aquarium? Daar is moeilijk antwoord op te geven, maar ik geef je 1 grote raad: Kies een CO2-fles die groot genoeg en liefst te groot!

Waarom? Dat heeft enkele voordelen:

  • Je moet hem minder vaak hervullen, dus minder vaak naar de winkel rennen omdat je CO2-fles plots leeg is;
  • Je CO2 blijft stabieler doordat de fles minder snel leeg loopt. Bij elke hervulling heb je namelijk even een CO2-tekort (tenzij je meerdere flessen hebt). Gevolg: minder algen;
  • Je hebt een gerust hart omdat je niet elke maand moet denken: wanneer gaat mijn CO2-fles leeg zijn?
CO2 fles aquarium
Met deze fles kom je een eindje toe. Bron: Northern Brewer

Een aquarium CO2-set uitrusten met een reactor, diffuser of atomizer?

Om je CO2-systeem te vervolledigen heb je ook een toestel nodig dat die CO2 gaat vermengen in je aquarium. Ik leg je kort even uit wat de voornaamste verschillen zijn tussen een diffuser, een atomizer en een reactor. Wil je er graan nog meer over lezen? Kijk dan even naar dit artikel waar ik er meer in detail op inga.

  • CO2 diffuser: houd je van zeer kleine CO2 bubbeltjes en een bangelijk mooi glazen design? Overweeg dan een diffuser aan te kopen. Diffusers bestaan in erg veel verschillende formaten maar vragen om een goede watercirculatie.
Cup CO2 diffuser
De “Cup” CO2 diffuser, een stukje design in je aquarium
  • Atomizer: de atomizer is vooral geschikt in combinatie met een klein aquarium en bestaat zowel in een versie voor in je bak, als in-line: volledig buiten zicht buiten je aquarium. Een atomizer genereert eigenlijk amper bubbels, maar eerder een mist.
CO2 atomizer aquarium
De PlantedBox CO2 atomizer sluit je aan op je externe filter.
  • CO2 reactor: Als je het mij vraagt een must voor grote aquaria, maar ook perfect geschikt voor kleine bakken. Een CO2 reactor is zowat het toppunt van efficiëntie én heeft weinig onderhoud nodig… Sterk! Je hebt er wel een sterke filter voor nodig, maar vooral bij grote bakken is dat meestal al het geval.

Waarom je best niet in een goedkope CO2-set investeert

Zoals met veel zaken in het leven investeer je beter meteen in een goed en betrouwbaar CO2-systeem voor je aquarium. Goedkoop is meestal duurkoop bij CO2-systemen …

Waarom? Wel, neem bijvoorbeeld een goedkoop naaldventiel? Dan loop je het risico dat dat ventiel onstabiel is en je op een dag al je vissen dood terugvindt omdat je teveel CO2 hebt toegevoegd.

Aquarium naaldventiel
Opgelet met goedkope naaldventielen!

En dat geldt voor alle onderdelen van een CO2-systeem, van de drukregelaar over het magneetventiel tot de diffuser of reactor. Investeer in een duurzaam en stabiel systeem, zo heb je er ook écht iets aan. Het gaat niet alleen veel langer mee, het doet ook wat je ervan verwacht.

Nog geen geld voor een goede CO2-set?

Heb je nog onvoldoende budget voor een complete CO2-set? Vertraag dan de fotosynthese door met zwakker licht te werken. Je kan bijv. je lampen dimmen of drijfplantjes toevoegen. Daardoor gaan ze trager groeien, hebben ze minder vraag naar CO2 en is de van nature aanwezige CO2 in je aquarium misschien al voldoende. Zo koop je jezelf wat tijd en kan je stilletjes aan sparen voor die “droomset”.

Je kan natuurlijk bewust kiezen voor een bak zonder CO2, dat lees je in dit artikel.

CO2-set voor je aquarium kopen? Waar je op moet letten | PlantedBox

Conclusie

Een goede CO2-installatie bespaart je een hoop kopzorgen en levert je een stralend en algenvrij aquarium op. Je planten groeien optimaal en zien er kleurrijk en levendig uit, net als je vissen die zich als een…. euhm… vis in het water zullen voelen…

Waar moet je dan op letten bij de aankoop van je nieuwe aquarium CO2-set?

  • Een goede drukverlager met degelijk magneetventiel en precisie naaldventiel
  • Maak de juiste keuze: ga je voor een diffuser, atomizer of reactor?
  • Koop een CO2-fles die groot genoeg is voor je aquarium, dan hoef je hem minder vaak te vullen
  • Nog geen budget: beperk dan de lichtsterkte en spaar ondertussen en neem je tijd voor een goede CO2-set uit te kiezen

Vragen? Laat het mij gerust weten in de reacties hieronder!

16 reacties op "CO2-set voor je aquarium kopen? Waar je op moet letten"

    1. Dag Astrid

      Stuur mij een mailtje via het contactformulier, eventueel met link naar een set die je interesseert en dan kan ik eens kijken wat goed is 🙂

      Groetjes
      Gilles

  1. Een moeilijke keuze dus. Wat is goed? Zijn er geen goede totale set in de handel te koop? En welk systeem is een goede keuze? Is de inhoud van de bak van belang voor het systeem? Ik heb een 240 liter bak. Best lastig dus. Ik wil graag CO2 in mijn bak maar ik zie door de bomen niet het bos.

    1. Hoi

      Er zijn zeker totale sets te koop. Waar je op moet letten:

      – Drukregelaar met regelbare werkdruk
      – Ingebouwd magneetventiel
      – Degelijk naaldventiel

      Optioneel is de ph controller, zelf gebruik ik het niet maar veel klanten zijn wel fan daarvan. Verder kies je best voor een iets grotere CO2-fles, anders ga je vaak moeten hervullen en dan krijg je onstabiele CO2. Ook zou ik dan een kleinere reservefles bijkopen, dan kan je die gebruiken terwijl je de grote fles laat vullen.

      Groetjes
      Gilles

  2. Hallo,

    Ik heb een Jewel 450 Vision aquarium, die ik nu 1,5 maand heb.

    Welke Co2 installatie zou ik hier het beste voor kunnen nemen?

    Het liefst heb ik een set die helemaal compleet is.

    Groetjes,

    Annita

    1. Hallo Anita

      Drukregalaars zijn meestal voor elke grootte van aquarium geschikt. Waar ik wel zou letten is de grootte van de fles: bespaar hier niet op maar kies liever voor een iets grotere fles + een kleine reservefles. Daardoor zal je minder vaak de fles vervangen, wat de stabiliteit van je CO2 ten goede komt (en dus ook minder risico op algen).

      Groetjes
      Gilles

  3. Gilles,

    Ik zie steeds jouw advies voorbij komen over een degelijk naaldventiel. Ik als leek zijnde kan dat niet zien, dus wat zou jouw aanbeveling zijn voor evt. een kant en klare co2 set voor een bak van 180 liter ? Met hervulbare fles en nachtschakeling.
    Of zou je deze liever samenstellen uit losse delen; dan weet de leek nog steeds niet wat goede kwaliteit is om zelf te beslissen.
    Ik hoor graag van je.
    Groet Hans

    1. Hey Hans

      Samenstellen uit losse onderdelen is moeilijk omdat je dan rekening moet houden met de schroefdraden en sommige fabrikanten melden dit niet duidelijk. Beter gewoon een set kopen met naaldventiel & magneetventiel er al op.

      In mijn post toon ik je een voorbeeld van een naaldventiel die ik – en dit is mijn persoonlijke mening – bagger vind. Natuurlijk heb je veel variaties op naaldventielen, best even reviews opzoeken en naar de mening vragen over het naaldventiel.

      Groetjes
      Gilles

  4. Hoe weet je hoeveel bar je moet opzetten en hoeveel bubbels je moet regelen? Ik heb een volledige set overgenomen,maar versta er niks van wat er allemaal aanhangt en hoe in te stellen,en dat hervullen vind ik ook duur als je al 190 euro voor een fles moet kopen en dan nog eens telkens 45 euro om ze te laten vullen,dan loopt dat wel op

    1. Dag Steven

      De werkdruk hangt af van de accessoire waarmee je de CO2 oplost in het water. Gebruik je een diffuser of atomizer, dan zou ik eerder 2 bar gebruiken maar een reactor kan bijv. al vanaf 1 bar werkdruk. Hervullen: dit hangt af van de winkels in je buurt, kan ik weinig over zeggen 🙂

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

  5. Ik heb een bioloog/sump onder mijn aquarium.
    kan ik de diffuser daar in plaatsen(opvoer gedeelte)
    om de co2 daar in het water te laten komen
    zodat het door de opvoerpomp naar het aquarium wordt gepompt?

    1. Dag Jeroen

      Dat kan je inderdaad wel doen, maar je zal met een bioloog sowieso meer verlies hebben dan normaal.

      Groetjes,
      Gilles van PlantedBox

  6. Dag Gilles

    Verandert er bij het gebruiken van een CO2 set iets aan het onderhoud van het aquarium? Vooral met betrekking tot waterwissels(meer, minder?).
    Hebben vissen en garnalen ook baat bij het toevoegen van extra CO2, of maakt dit voor hen niet uit?
    En waar in de tank(t.o.v. invoer filter, uitvoer filter, warmte-element, zuurstofsteentjes, CO2 checker etc.) voeg je het best CO2 toe?

    Groetjes

    Lore

    1. Dag Lore

      Bij gebruik van CO2 (en meestal ook sterkere verlichting & meer plantenvoeding) groeien de planten sneller en produceren ze zelf ook meer afvalstoffen, dus ga je vaker onderhoud moeten doen. Dat is dan zowel snoeien als verversen, wat je naar mijn mening best gewoon samen doet. Vissen & garnalen hebben er niet echt baat bij tenzij het is om een bepaalde pH waarde te behalen.

      Ik raad aan om de CO2 diffuser altijd tegenover de filteruitlaat te plaatsen zodat de bubbels zoveel mogelijk in de stroming zitten en worden meegesleurd. Je kan hier altijd mee experimenteren, zeker als je merkt dat de stroming op die plek toch niet zo ideaal is. Veel hangt af van de gebruikte techniek, de afmetingen van de bak, de beplanting, …

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *