Is CO2 in het aquarium nodig?

Auteur

Gilles

Comments:

4 Comment

Datum

december 10, 2017

co2 aquarium nodig

Ik denk dat ik elke week wel deze vraag krijg: “is CO2 in mijn aquarium echt nodig? En zo ja, wat is dan de beste CO2 installatie voor je aquarium?”

Een CO2-systeem is een serieuze investering, dus het laatste wat je wil is een miskoop. In dit artikel ontdek je of jouw aquarium CO2 nodig heeft en krijg je van mij tips voor het vinden van een goed CO2 systeem.

De voordelen & het belang van CO2 voor je aquarium

Weet je waarom CO2 zo belangrijk is voor je aquarium? Omwille van de koolstof. Je aquariumplanten zijn – net als planten op het droge – dol op koolstof. Het is een van hun belangrijkste voedingsstoffen, een zogenaamd “macro-element” net als nitraat, fosfaat en kalium. Sterker nog: 40 tot 45 procent van het “drooggewicht” van alle planten ter wereld bestaat uit koolstof.

Met andere woorden: zonder koolstof zouden je planten dus gewoon afsterven.

voedingsdriehoek aquarium
De “voedingsdriehoek” van het aquarium.

Is er plots een CO2-tekort in je aquarium? Dan zal je merken dat je aquascape er ineens een pak minder aantrekkelijk uitziet. Met algen in je bak, vervormde blaadjes aan je planten of aquariumplanten die hun kleur verliezen of gaatjes hebben. Kortom, niet bepaald wat je voor ogen had toen je met je aquascape van start ging.

Zelf ben ik wel voorstander van CO2, ik gebruik het op al mijn aquaria. Waarom? Omdat het redelijk wat voordelen heeft:

  • Sterk verminderd risico op algen, in het bijzonder baardalg en draadalg
  • Weelderige plantengroei met mooie kleuren en sterke wortels en stengels
  • Verbeterde beschikbaarheid van voedingsstoffen en sporenelementen voor een nóg gezondere groei
  • Minder misvormde blaadjes, minder kleurverlies bij je aquariumplanten, geen gaatjes in de bladeren

Als je de voordelen van CO2 zo op een rijtje ziet staan, begrijp je dat CO2 een boost kan geven aan bijna elk aquarium. Ik zeg “bijna elk aquarium” met een reden. Want hoewel ik altijd aanraad om te investeren in een CO2-systeem, kan je ook prima zonder werken.

Wanneer wel en wanneer geen CO2 in je aquarium?

Voor de duidelijkheid: het is dus wél mogelijk om een gezonde bak zonder CO2 te houden. Maar daar zijn wel enkele voorwaardes aan verbonden. De enige manier om een aquarium zonder CO2 te hebben waarin je geen last krijgt van baardalg en draadalg door CO2-tekort, is kiezen voor:

Door te kiezen voor zwakker licht & minder lichturen vertraag je de plantengroei waardoor ook de vraag naar CO2 daalt. Daarnaast produceert je aquarium ook zelf CO2 (bijv. door de bacteriën in de filter). Doordat je met opzet het licht heel zwak houdt, zal het aanbod van van nature aanwezige CO2 in je aquarium in balans zijn met de vraag ernaar door de planten. Toch zeker als je niet super veel planten hebt en je jezelf beperkt tot gemakkelijke planten.

Maar je bent dol op zo’n knap verlichte bak met veel speciale planten? Een bak zoals hieronder?

aquarium veel licht
Bron: P. Nikos

Een bak zoals hierboven heeft :

  • Veel planten
  • Speciale planten, waaronder gevoelige voorgrondplanten en rode aquariumplanten
  • Sterker licht voor een mooie, compacte groei

In dat geval zal CO2 toevoegen in je aquarium noodzakelijk zijn en zal je toch wel in een CO2-systeem moeten investeren. En daarom geef ik je hieronder graag de nodige tips voor een goed CO2-systeem …

Tips voor een goed aquarium CO2-systeem

Zoals ik al eerder zei: een CO2-systeem is een vrij dure investering, maar naar mijn mening toch wel dé belangrijkste voor je plantenaquarium. Bovendien gaat een CO2-systeem normaal heel je aquaristen carrière mee. Ga dus om die redenen niet voor het goedkoopste CO2-systeem maar investeer beter in de juiste, kwalitatieve dingen. Niet alleen zul je gezondere planten hebben, je hebt ook een CO2-installatie die je bak probleemloos laat stralen en waar je vele jaren plezier aan beleeft.

Waar moet je op letten?

  • Koop een goed naaldventiel waarmee je exact kan bepalen hoeveel CO2 je injecteert, dit vind ik persoonlijk het belangrijkste onderdeel!

Naaldventiel aquarium

  • Besteed voldoende aandacht aan de drukverlager zelf: geen goedkoop metaal, maar iets degelijks dat voldoende werkdruk aankan zonder dat die intern gaat lekken

Drukregelaar aquarium

  • Overweeg een bellenteller aan je CO2 installatie toe te voegen, dat kan zowel van plastic als van glas zijn

glazen bellenteller aquarium

  • Investeer in een magneetventiel dat verspilling voorkomt en vermijdt dat je je vissen vergast ’s nachts.

magneetventiel aquarium

Ik heb trouwens al een uitgebreid artikel geschreven over CO2-systemen specifiek voor een klein of groot aquarium. Zeker eens lezen 🙂

Hoe de CO2 vermengen in je aquarium

Als je je CO2-systeem hebt gekozen, moet je enkel nog kiezen met welk toestel je de CO2 gaat vermengen in het aquariumwater:

  • Een CO2 diffusor: van glas gemaakt, werkt prima, lekker design maar heeft meer onderhoud nodig. Check zeker mijn gids over CO2 diffusers;
  • Een CO2 atomizer: nog fijnere CO2-bubbels dan een diffuser en sluit je aan op je externe filter (zie de foto hieronder);
  • Een CO2 reactor: 100% opgeloste CO2 maar vertraagt wel je filter.

CO2 atomizer aquarium

Conclusie: is CO2 in je aquarium nodig?

Je kunt perfect een aquarium zonder CO2 houden, maar als je snelle plantengroei wilt of specifieke planten wilt houden, dan raad ik je toch aan om voor een CO2-set te gaan. Ga dan niet voor het goedkoopste CO2-systeem, maar investeer in iets kwalitatiever. Uiteindelijk gaat zo’n CO2-systeem heel je aquaristen carrière mee én het bepaalt mee de gezondheid van je plantjes 🙂

Doe je dat niet, dan bereik je toch niet het gewenste resultaat en kom je uiteindelijk tot de conclusie dat je maar beter toch net dat beetje extra uitgeeft. Geldverspilling dus! Lees zeker ook het artikel waarin ik in detail de verschillende CO2-systemen voor aquariums beschrijf.

Is CO2 in het aquarium nodig? | PlantedBox

4 reacties op "Is CO2 in het aquarium nodig?"

    1. Dag Gilbert

      Is het een sterk beplante bak met redelijk wat verlichting? Dan kun je mijn richtlijn volgen en 1 bps per 100 liter. Dus in jouw geval 5 à 6 bps, dat is vrij veel dus best gebruik je een reactor dan werk je efficiënter en kun je minder gebruiken.

      Groetjes
      Gilles

  1. nou mijn eerste vraagje dan komt tie
    ik heb pas 2 nieuwe tlbuizen boven mijn aquarium
    kan het daar door komen dat ik een algenexplosie heb gekregen gebruik nog co2
    dat komt binnen kort
    gegroet johan reijvers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *