Mijn aquariumplanten worden zwart, wat nu?

Auteur

Gilles

Comments:

2 Comment

Datum

mei 09, 2020

aquariumplanten worden zwart

Aquariumplanten die zwart worden? Het kan wel eens voorkomen.

In de meeste gevallen is het hier een variant van de baardalg die vrij klein blijft en zwarte puntjes maakt. Na een tijd is het hele blad bedekt met zwarte puntjes en dan lijkt het alsof je aquariumplant zwart is. Ga eens met je vinger over het zwarte deel: je zal merken dat die vrij ruw aanvoelt, zoals een baard. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit probleem oplost. Check trouwens ook mijn artikelen over aquariumplanten die geel, bruin of doorzichtig worden!

Wat is de oorzaak van zwarte aquariumplanten?

Wel, zoals gezegd is het hier vaak een variant van baardalg. En baardalg wordt veroorzaakt door verschillende dingen:

  • Een CO2-tekort: je voegt gewoon te weinig of geen CO2 toe
  • Onstabiele CO2: te weinig CO2, dan weer teveel, dan minder je weer in CO2, …
  • Slechte stroming met onvoldoende CO2 als gevolg

Ik raad je zeker eens aan om mijn uitgebreide strategie tegen baardalg te lezen, die zal je zeker helpen. Hieronder heb ik wel al enkele beknopte stappen vermeld die je helpen in je strijd tegen deze vervelende alg.

Hoe los je zwarte aquariumplanten op?

Je kunt dit op verschillende manieren doen:

  1. Voeg meer CO2 toe. Installeer een CO2-systeem als je dat nog niet hebt (beste investering voor een plantenbak!) en verhoog langzaam en week na week een beetje de CO2. Ondertussen kun je de aangetaste bladeren wegsnoeien, daarna zullen er gezonde plantjes terug groeien.
  2. Als je eenmaal CO2 toevoegt: hou die zo stabiel mogelijk! Begin 1u voordat de lampen aangaan al met CO2 toevoegen zodat de CO2 goed vermengd is in het water van zodra de lampen aangaan, dan kunnen de planten het direct gebruiken. Wijzig ook niet te vaak je CO2, max 1 wijziging per week en altijd in kleine hoeveelheden
  3. Zwak het licht af. Meer licht betekent namelijk een snellere groei van je planten en dus een hogere vraag naar aquarium plantenvoeding. Waarschijnlijk heb je zo’n grote vraag gecreëerd dat je die niet meer kunt beantwoorden. Gevolg: een CO2-tekort en baardalg als gevolg! Minder licht kan hier helpen, dan draai je het proces om
  4. Een combinatie van de twee is zéér effectief hiertegen. Een echte aanrader 🙂
aquariumplanten worden zwart
Deze blaadjes worden zwart, maar het is dus baardalg. Bron: The Planted Tank

En wat als je geen CO2-systeem hebt?

Geen budget voor een CO2-systeem? Dan kan je met een vloeibare koolstofbron werken, daar kan deze alg ook niet goed tegen. Maar ik blijf erbij: een goede aquarium CO2-set is een must voor elke plantenbak en naar mijn mening dé beste investering voor een plantenbak.

PS: je zal te sterk aangetaste blaadjes zelf moeten snoeien, want het zwart gaat helaas niet vanzelf weg.

 

Mijn aquariumplanten worden zwart, wat nu? | PlantedBox

2 reacties op "Mijn aquariumplanten worden zwart, wat nu?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *