Je aquariumplanten worden geel? Zo los je het op

Auteur

Gilles

Comments:

4 Comment

Datum

mei 09, 2020

aquariumplanten worden geel

Dan zit je waarschijnlijk met een voedingstekort. Heel vaak merk je dat de blaadjes van je aquariumplanten kleur verliezen om vervolgens geel te worden. In dit artikel vertel ik je kort wat de oorzaak is van dit probleem en hoe je het in de toekomst kunt vermijden. PS: check ook mijn artikels over aquariumplanten die bruin, doorzichtig of zwart worden! 😊

Aquariumplanten die geel worden: de oorzaak

Ken je de wet van Liebig? Die luidt als volgt: Van zodra één element ontbreekt in de voeding van de aquariumplanten, dan stagneert de algemene groei van de plant.

Wet van Liebig
Zo wordt de Wet van Liebig vaak voorgesteld

Wanneer je aquariumplanten geel worden, dan krijgen je plantjes niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en dat leidt tot misvormingen, kleurverlies, gele bladeren, … En uiteindelijk stopt de plant met groeien, rot het weg, krijg je algen, … Meestal is de gele kleur het symptoom van een tekort aan ijzer (of andere sporenelementen), maar soms kunnen ook andere voedingsstoffen zoals nitraat en fosfaat leiden tot misvormingen.

Hoe los je gele aquariumplanten dan op?

De truc is om je aquariumplanten te voorzien van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Wat ik je aanraad is om de Estimative Index toe te passen. Bij deze bemestingsmethode ga je lichtjes overdoseren (zonder gevaar voor algen) zodat je planten onbeperkte voeding hebben en dus volop kunnen groeien.

Het is dus meestal al voldoende om gewoon meer meststoffen te doseren in je strijd tegen de gele aquariumplanten. Mijn All-in-One aquarium plantenvoeding is bijvoorbeeld een uitstekende keuze die je hierbij kan helpen, maar je hebt ook nog andere merken.

aquariumplanten worden geel
Deze blaadjes worden geel. Bron: Aquaforum

Hou er wel rekening mee dat je plantjes zich even moeten aanpassen aan hun nieuwe “regime”. Als je dus begint met meer doseren, dan wacht je best minstens 2 weken voordat je de situatie opnieuw evalueert en bijstuurt. Wil je nog meer groei uit je planten halen, dan raad ik ook aan om te investeren in een goede CO2-set. CO2 is namelijk één van dé belangrijkste voedingsstoffen voor je planten. Naar mijn mening toch echt wel de beste investering als je echt voor een plantenbak wilt gaan.

PlantedBox All-in-One "Estimative Index"

4 reacties op "Je aquariumplanten worden geel? Zo los je het op"

 1. De bladeren van mijn lis in de vijver hebben geen groene bladeren meer maar ze zijn geel. Wat kan ik daaraan doen?

 2. Hier een beginner waar betreft aquaria.
  Mijn planten, en vooral de enchinodorus parviflorus, krijgen gele bladeren. De bak draait nu 3 weken en ik gebruik jouw all in one nu 2 weken. Vandaag na waterwissel voor de 3de keer gedaan. Ik heb een 60ltr bak zonder co2 en ongeveer 10 planten erin staan. Ik gebruik dus wekelijks 6ml op deze 60ltr bak. Nu lees ik hierboven bij gele bladeren dus waarschijnlijk voedingstekort en dat ik moet overdoseren. Hoeveel moet ik nu geven dan? En na overdosering eerst 2 weken wachten voor de volgende dosering… lees ik dat goed?
  Nitraat geeft nu 5 aan… fosfaat 0.5 (allebei ook wel iets te laag toch? ) Ik blijf constant meten (druppeltest), ik wordt er helemaal gek van haha. Alvast hartstikke bedankt! Carolien

  1. Dag Carolien

   Waarschijnlijk zijn dat oude bladeren, de kans is zeer klein dat die terug gezond worden. Let vooral op de nieuwe bladeren en hoe die groeien, als die vervormd of verkleurd zijn dan zou ik inderdaad iets meer doseren. Maar ik vermoed dat het hier oude bladeren zijn, die kun je gewoon wegsnoeien om de planten aan te sporen nieuwe bladeren te maken.

   Groetjes
   Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *