Help, mijn aquariumplanten worden doorzichtig!

Auteur

Gilles

Comments:

4 Comment

Datum

maart 30, 2020

aquariumplanten worden doorzichtig

Worden je aquariumplanten doorzichtig? Dit komt wel vaker voor in bakken. Eerst verliezen de bladeren kleur om vervolgens doorzichtig te worden en volledig te verslijmen en weg te kwijnen. Niet wat je wil in je plantenaquarium natuurlijk.

Maar wat is de orozaak van doorzichtige aquariumplanten en bladeren? Wel, dit is een typisch CO2-probleem! Meestal voeg je dan te weinig CO2 toe of heb je teveel licht boven je bak.

Tip: download mijn gratis e-book over CO2-tekorten op mijn site.

Zo los je doorzichtige aquariumplanten en -bladeren op

Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Hieronder leg ik je uit in verschillende stappen wat je kan ondernemen tegen

 1. Als je een CO2-drukregelaar hebt: verhoog langzaamaan en week na week een klein beetje de hoeveelheid CO2 in je bak. Hou hierbij héél goed je vissen en garnalen in het oog. Doen ze raar (naar lucht happen, verstoppen, …) dan zit je waarschijnlijk te hoog en moet je minderen.
 2. Verlaag de hoeveelheid licht boven je bak.
 3. Doe een combinatie van de twee is het effectiefst: meer CO2 en minder licht!

Onthoud vooral: meer licht betekent dat de plantjes sneller groeien. Dat is leuk, maar vergeet niet dat je planten door de sterkere plantengroei ook meer vraag naar meststoffen en CO2 krijgen. Als je die vraag niet beantwoordt, dan krijg je slechte plantengroei (bijv. doorzichtige bladeren) en algen. Heel vaak baardalg en draadalg. Door je licht te dempen, ga je kunstmatig de vraag naar voeding en CO2 beperken en dus ook minder risico op algen en slechte plantengroei!

doorzichtige bladeren aquariumplant
HC krijgt doorzichtige bladeren door te weinig CO2. Bron: APT

Enkele tips tegen glazige bladeren

Nog een paar extra tips die ik je kan meegeven:

 • Check de stroming. Een slechte stroming kan zorgen voor heel lokale voedingstekorten doordat de voedingsstoffen gewoon niet op die plek geraken
 • Een vloeibare koolstofbron samen met CO2 kan zeker helpen
 • Doseer andere meststoffen volgens de Estimative Index of gebruik mijn All-in-One

Heb je nog last van groeiproblemen bij je aquariumplanten? Download één van mijn e-books of lees mijn andere blogs!

Help, mijn aquariumplanten worden doorzichtig! | PlantedBox

4 reacties op "Help, mijn aquariumplanten worden doorzichtig!"

 1. dag gilles
  ik heb een bak van 500 liters met redelijk wat planten in.
  iedere dag wordt er 30 ml all-in-one automatisch gedoseerd en 25 ml Ferro .
  wanneer ik het ijzergehalte meet met testdruppels van JBL is dit maar 0,2 .
  mag ik nog meer Ferro toevoegen of is er iets niet OK
  Heb ook een automatisch CO2 systeem met een PH controller van JBL en de PH is ingesteld op 6,4
  KH is 3

  Groeten Jean-paul

  1. Dag Jean-Paul

   Ijzertests zijn doorgaans behoorlijk inaccuraat in onze hobby, idem ook voor fosfaat. De kans is dus groot dat de tester het gewoon niet goed meet. Ik zou het gewoon zo laten!

   Groetjes,
   Gilles van PlantedBox

 2. Hoi Gilles,
  Ik heb een 240 liter aquarium zonder CO2 met anubias, echinodorus bleheri, Braziliaanse klimop en heel veel crypto’s. 1 led omhoog en de ander met pvc met maar enkele gaatjes waar wat licht door kan komen. Toch worden de bladeren van de bleheri doorzichtig. Goede stroming en plantenvoeding en kleikegels aanwezig. Kan het zijn dat het licht toch te veel is doordat het tegen de deksel weerkaatst? Dat is nl het enige wat ik kan verzinnen mbt het licht. De bleheri groeit vrij hard vind ik voor een aquarium waar alles traag zou moeten groeien. Heb ook lichte baardalg ondanks een super stroming, weinig voeren, geen overbevolking en 20 ml aio per week. Merk dat ik beetje vastloop met zoeken waar het probleem nu zit
  Hoop dat jij de vinger op de zere plek kunt leggen.

  1. Dag Miranda

   Moeilijk te zeggen aangezien de sterkte veel kan verschillen naargelang het type en de kwaliteit van de LEDs. Sowieso heb je planten die prima overweg kunnen met zwak licht, dus als de mogelijkheid er is om het licht af te zwakken dan zou ik dat gewoon eens testen gedurende een paar maand en zien of je nog algen hebt. De baardalg ga je wel manueel moeten verwijderen helaas.

   Groetjes,
   Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *