Welk CO2-systeem voor je aquarium? Enkele tips!

Auteur

Gilles

Comments:

38 Comment

Datum

juni 14, 2017

welk co2 systeem aquarium

Ben je ze ook al tegen gekomen? Die prachtige aquaria vol gezonde plantjes, grasmatjes, felle rode kleuren, … Wat is hun geheim?

Goede CO2. Je aquarium valt of staat met de juiste hoeveelheid CO2 in je aquarium voor je plantjes. Maar CO2 toevoegen is tricky.

Je ziet het niet, je weet niet hoeveel je exact toevoegt … Gelukkig kan een goed CO2-systeem je al goed op weg helpen. In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten en welk CO2-systeem je nodig hebt naargelang de grootte van je aquarium. Mocht je nog vragen hebben, stuur me gerust een mailtje!

Is een CO2-systeem nodig voor je aquarium?

Natuurlijk kun je zonder CO2 ook een gezond aquarium houden, maar je bent dan al snel beperkt in de plantenkeuze.

Wil je een grasmatje? Een mooi bosje achtergrondplanten? Felle kleuren? Dan raad ik toch wel CO2 aan. De meeste van deze plantjes hebben namelijk sterker licht nodig. Meer licht betekent dat ze ook sneller en compacter groeien, maar wil ook zeggen dat ze meer voeding (en dus CO2) nodig hebben. Als je CO2 dan niet in balans is met dat sterkere licht, dan krijg je draadalgen en baardalgen. Niet alleen zullen er algen groeien, ook je plantjes krijgen allerlei groeiproblemen:

  • De frisse, groene kleur van je planten wordt een trieste, matte bedoening
  • De bladeren van je aquariumplanten groeien misvormd
  • Bladeren krijgen gaten of blijven klein
  • Je aquariumplanten groeien naar het licht en worden uitgerekt
Aquarium met CO2 systeem
Takashi Amano gebruikte CO2 in àl zijn bakken

Tenzij je genoegen neemt met een eenvoudige bak dat voornamelijk uit traaggroeiers bestaat en zwakke verlichting gebruikt, raad ik toch aan om te investeren in een goed CO2-systeem dus!

Waaruit bestaat een goed CO2 systeem voor je aquarium?

Oké, strak plan, je gaat voor een goed CO2-systeem voor je aquarium. De vraag is nu: welk systeem is het beste CO2-systeem voor jouw bak? Want de ene CO2 installatie is natuurlijk de andere niet. Ik lijst je de “must-haves” en de “nice-to-haves” op.

Wat is een “must have”?

  • Naaldventiel: dat is het “draaiknopje” waarmee je bepaalt hoeveel bubbels CO2 je in je bak injecteert. Belangrijk dus, want je wil precies controleren hoeveel bubbels CO2 per seconde in je aquarium terecht komen. Ga niet voor het goedkoopste, want dan kun je niet goed bepalen hoeveel CO2 je in je bak injecteert en dat kan gevaarlijk zijn!

    Naaldventiel aquarium
    De naaldventielen van SMC zijn top.
  • Een CO2 drukregelaar: die zorgt ervoor dat je de druk uit de CO2 fles tot het juiste niveau kan verlagen. Dit onderdeel komt rechtstreeks op je CO2 fles terecht en heeft meestal een grote hendel of draaiknop vooraan.Drukregelaar aquarium

Wat is een “nice to have”?

De volgende onderdelen zijn in principe optioneel, maar als je het mij vraagt, haal je die beter ook in huis.

  • Bellenteller: tenzij je echt niet weet wat doen en graag zelf gefascineerd de CO2-bubbels telt bij wijze van Zen-oefening, is dit een handig ding om te hebben. Afhankelijk van het model schroef je de bellenteller rechtstreeks op het naadventiel of je monteert die los op de CO2-slang.PS: als je niet goed weet hoeveel bubbels je moet toevoegen, lees dit artikel eens.

    CO2 bellenteller aquarium
    Een glazen bellenteller, ideaal voor een strakke aquascape.
  • Magneetventiel: dé oplossing om te voorkomen dat je ’s nachts nodeloos CO2 toevoegt. Je planten gebruiken gedurende de nacht namelijk geen CO2 maar produceren het zelf. Daardoor voorkom je dus niet alleen verspilling, maar je loopt geen risico dat je ’s nachts je vissen vergast.magneetventiel aquarium
  • Manometers: meten is weten… Een cliché zo hoog als een huis, maar geef toe, het kan best praktisch zijn als je weet hoeveel CO2 er nog in je fles zit of wat de werkdruk van de drukverlager is. Met 2 manometers op je CO2-systeem ben je helemaal op de hoogte.

Uiteraard heb je ook nog een apparaat nodig om CO2 te vermengen zoals een diffuser, reactor, atomizer of flipper. Welk systeem het meest geschikt is voor jou, hangt onder andere af van de grootte van je bak.

We gaan verder!

Welk CO2-systeem voor een klein aquarium?

Om met de deur in huis te vallen: in een klein aquarium (minder dan 100 liter) kan je bijna alles gebruiken.

Wat is het verschil?

De CO2 diffusor

Een diffusor is bloedmooi en geeft zeer kleine CO2 bubbeltjes (oké smaken verschillen, maar ik vind dat ding oogstrelend). Die belletjes worden dan meegesleurd doorheen heel je aquarium, blijven plakken aan de bladeren en worden zo beter opgenomen. Doordat een diffusor meestal van glas is, moet je die wel vaker schoonmaken. Dat is overigens ook nodig als je een maximaal rendement wil en hij niet verstopt geraakt. Gelukkig gaat dit vrij snel tijdens de waterverversing.

Welk CO2-systeem voor je aquarium? Enkele tips! | PlantedBox

Een ander aandachtspunt bij een CO2 diffusor is dat je ook moet investeren in een goede watercirculatie. Anders wordt het wel een erg lokale bedoening en bereiken de bubbels nooit je plantjes. Als je nog meer informatie wil over CO2 diffusors, check dan zeker mijn gids.

De CO2 atomizer

De atomizer geeft zo mogelijk nog kleinere CO2 bubbels dan de diffusor, eigenlijk is het zelfs meer een mist dan bubbels. Daardoor zijn atomizers eigenlijk nog efficiënter dan een diffusor. Bovendien sluit je de atomizer rechtstreeks aan op de UIT-slang van je externe filter waardoor de verspreiding van de bubbels sowieso beter is én hij is ook niet zichtbaar in je bak.

Een nadeel is wel dat de drukregelaar een hogere werkdruk moet aankunnen van 2 tot 2,5 bar en je moet hem ook regelmatig kuisen, net als de diffusor.

Welk CO2-systeem voor je aquarium? Enkele tips! | PlantedBox

De “flipper” of CO2 ladder

Deze is lekker “old school”, eenvoudig en goedkoop. Helaas ook de minst efficiënte optie! CO2 flippers (of CO2 ladders) geven namelijk makkelijk grote bubbels af die niet helemaal oplossen en aan het wateroppervlakte worden “gedumpt”. Een hoop verspilling dus.

Een tip die ik je hierbij kan geven: plaats de CO2 flipper zo goed mogelijk in de stroming om de belletjes beter te laten oplossen.

CO2 flipper aquarium
De flipper: niet de meest efficiënte methode!

Ik ben geen fan van dit apparaat, maar als je hem bij je set hebt gekregen, kan je het net zo goed proberen. Op termijn zou ik dan wel uitkijken naar iets anders.

De CO2 reactor

Een CO2 reactor is erg populair, en met reden. De CO2 reactor is dan ook SUPER efficiënt. Het is een buisachtig element gevuld met materiaal dat je tussen de filterslang plaatst (of in geval van mijn eigen CO2 reactor: ook gewoon in je bak). De CO2 wordt zodanig goed opgelost, dat je amper de bubbeltjes kan zien.

co2 reactor aquarium

Helaas heb je voor een CO2 reactor meestal een tweede filter of pomp nodig omdat die het debiet (liters per uur) van je filter erg verlaagt. En dat is dan weer niet goed voor de watercirculatie. En… ERG BELANGRIJK: zorg voor een drukregelaar met goed magneetventiel en een precisie naaldventiel. Door zijn hoge efficiëntie wil je namelijk niet per ongeluk teveel CO2 in je bak dumpen, want dan kan het snel mislopen!

Welk CO2-systeem voor een groot aquarium?

OK, voor een kleine bak is zo goed als alles mogelijk, maar wat als je een groot aquarium (+100 liter) hebt?

In dat geval raad ik een CO2 reactor aan.

Zoals gezegd is die erg efficiënt als ie goed geïnstalleerd is. Ja, hij vertraagt je filter, maar bij een grote bak is een extra pomp snel geregeld en misschien heb je vooraf al geïnvesteerd in een sterke filter die perfect geschikt is voor een combinatie met een CO2 reactor? Het leuke aan een CO2 reactor is dat je hem niet ziet, want hij zit in je aquariumkast én dat hij weinig onderhoud nodig heeft. Dat geeft je meer tijd om met die grote bak bezig te zijn.

Een CO2 diffuser of atomizer is natuurlijk ook perfect mogelijk (je ziet ze heel vaak in prachtige Aziatische aquascapes), maar dan ga je hem wat vaker moeten onderhouden.

Welk CO2-systeem voor je aquarium? Enkele tips! | PlantedBox

Goedkoop CO2 systeem = duurkoop!

Tja, ik betrap mij er ook wel eens op hoor. Je zit lekker te surfen op het internet, komt iets spotgoedkoop tegen en je staat al klaar om je bankkaart boven te halen. Je overweegt om dat super goedkoop CO2-systeem te kopen?

Wel, dan geef ik je een goede raad: doe dit niet bij CO2-systemen.

Aquarium naaldventiel
Opgelet met goedkope naaldventielen!

Ik vertel je dit niet als verkooppraatje, maar gewoon als tip onder aquaristen. Die prijs klinkt namelijk heel aantrekkelijk op het moment zelf, maar vaak volgt de ellende pas later. Ze zijn goedkoop voor een reden omdat er op bepaalde onderdelen werd bespaard. En dat kan risico’s met zich meebrengen:

  • Besparingen op de drukregelaar zelf: risico op interne lekkages en moeilijk tot niet in te stellen
  • Goedkoop naaldventiel: je naaldventiel is niet precies of niet stabiel, dat is gevaarlijk omdat je per ongeluk heel veel CO2 kan toevoegen en dan gaan je vissen dood
  • Onbetrouwbaar magneetventiel: je voegt per ongeluk ’s nachts ook CO2 toe, met mogelijke vergassing van je vissen als gevolg

Investeer dus liever een tientje meer voor extra zekerheid. Je zult er nog jaren plezier aan hebben, een goede drukregelaar hou je je hele aquaristencarrière bij!

Conclusie

Een CO2-systeem is een must als je toch net dat ietsje meer uit je aquarium wilt halen. Nog meer als je veeleisende planten in je bak wil houden. De voordelen van goede CO2 voor je aquarium zijn:

  • Sterkere groei & meer kleur in de bladeren
  • Compactere groei & grasmatjes
  • Gezonde plantjes & minder kans op algen (vooral draadalg & baardalg)
  • Grotere plantenkeuze

Heb je er geen CO2-systeem? Prima, dat gaat ook, alleen is je plantenkeuze dan wel beperkter. En let dan ook goed op de mogelijke symptomen van CO2-tekort bij je planten. Overweeg je toch een CO2-systeem te kopen? Informeer je dan goed en investeer in een kwalitatief systeem met een precisie naaldventiel en betrouwbaar magneetventiel.  Spaar desnoods wat langer en houd in afwachting de verlichting van je bak wat lager.

Een prachtbak verdient een eersteklas CO2-systeem.

38 reacties op "Welk CO2-systeem voor je aquarium? Enkele tips!"

    1. Hey

      Ho, moeilijk te zeggen, hangt af van de grootte van de fles dat je wil gebruiken (ik zou voor minstens 2kg gaan in jouw geval), de opties die je erop wil, pH controller of niet.

      Ik denk voor een systeem met 2kg fles + goede drukregelaar zonder pH controller dat je rond de 150€ – 200€ zit. Dat is op zich wel een grote investering, maar een goed CO2-systeem werkt normaal heel je aquaristencarrière en met een grote CO2-fles kom je even toe. Je zult merken dat de planten met “echte” CO2 een pak beter zullen groeien, dus naar mijn mening is het die investering wel waard 🙂

      Groetjes
      Gilles

      1. We kregen van de week bericht over jou CO2 systeem. Gaat het nog heel lang duren heb je al een prijs. Want we moeten nu echt iets gaan aanschaffen

        Gr Arnold

  1. ik mis het omgekeerde bakje systeem, als je dit goed doet heb je vrijwel altijd de juiste waarde in het water…

    1. Hey Paul

      Zelf ben ik nooit fan geweest van dat systeem, maar elk systeem hangt natuurlijk van bak tot bak af. Als het goed voor je bak werkt, gewoon blijven gebruiken! 🙂

      Groetjes
      Gilles

  2. U verteld dat je het magneetventiel op een tijdklok kan zetten zodat er s’nachts geen co2 wordt toegevoegd.
    Het magneetventiel wordt door de ph controller aangestuurd, dus deze kan nooit op een tijdklok worden aangesloten.

    1. Hey

      Ik maak dan ook geen vermelding van een pH controller in het artikel. Je kunt prima zonder zo’n controller werken en dus gewoon met een magneetventiel.

      Groetjes
      Gilles

  3. Hoi Gillis
    Ik heb sinds enkele weken een atomizer er tussen zitten.
    Nu lees ik net dat je hem regelmatig schoon dient te maken.
    Heb je enig idee hoe vaak dat ongeveer is?

    1. Hey Gene

      Ik kuiste hem als de CO2-bubbels duidelijk groter waren. Je kunt eventueel ook preventief te werk gaan en maandelijks kuisen. Gewoon in een badje bleekwater + water en daarin een tijdje laten rusten. Vervolgens voorzichtig met een buisborsteltje de binnenkant kuisen en daarna goed afspoelen en in een badje steken van water + watervoorbereider (om het bleekwater te neutraliseren).

      Daarna zou hij weer terug zoals in het begin moeten werken!

      Groetjes
      Gilles

  4. hallo , allereerst hartelijk dank voor je informatieve website, na 20 jaar ben ik opnieuw begonnen, wat vroeger enkel kon met een boek vind je nu op deze website met meerdere visies terug, prachtig werk!!! ik ben dan ook met co2 begonnen iets waar 20 jaar geleden niet iedereen durfde aan beginnen. ik heb een probleempje, , heb je toevallig ook een link naar een goed naaldventiel, het mijne regelt niet goed af . de bellen worden soms te traag afgegeven dan weer snel , het blijft niet constant maw. ik veronderstel dat ik met een werkdruk van net over de 2bar goed zit, het is een denerle systeem dat ik tweedehands kocht. de inline atomiser is nieuw (jbl). ik stel in op 30 belletjes en een paar uur later zijn het er veel minder zelfs maar een 10 tal. ik krijg het niet constant lopende. ik heb het naaldventioel er eens helemaal uit gehaald en uitgeblazen, niets helpt.

    1. Hey Bart

      Bedankt voor de complimenten! 🙂
      Weet je welke schroefdraad je hebt op je CO2-systeem? Stuur me anders een mailtje, dan kan ik je een goed model voorstellen.

      Check ook zeker op eventuele lekken.

      Groetjes
      Gilles

  5. Ik heb eens een tip gekregen om af en toe een fles spa-dood leeg te gieten in het aquarium om meer co2 in het water te krijgen. Is dit een goede tip?
    M.v.g.
    Koos Smit.

    1. Hey Koos

      Dat werd vroeger wel eens gedaan (zelfs Takashi Amano heeft het ooit gedaan), maar met de kostprijs van Spa rood wordt dat op termijn een belachelijk duur grapje + je CO2-waardes zijn er ook niet stabiel mee. Je hebt in het begin heel veel CO2 wanneer je de fles toevoegt maar naarmate de CO2 ontgast + je voegt zelf niet continu toe dan zal de CO2 steeds minder worden naar het einde van de dag toe. Lijkt me niet ideaal.

      Groetjes
      Gilles

  6. Wat een heldere info. Maar ik weet nu niet goed wat ik moet doen. Heb al jaren een bak van 1 m. Zonder CO2 toevoeging. Bak draaide goed tot een week of 3 geleden. Een baardalgen explosie. Onvoorstelbaar. Al mn planten zitten eronder. Heb garnalen geploeterd maar die raak ik steeds kwijt.
    Ik heb niet zoveel vissen in de bak. Weinig verlichting omdat er een balk stuk is.
    Een nieuwe bak staat op de planning, maar dat wil niet zeggen dat ik deze nu moet verwaarlozen.
    Ik wilde min inhoud overzetten naar de nieuwe maar zoals het nu is, is het een groot drama.
    Heeft u advies voor mij. Ik ben geen scheikunde kenner, als ik dat lees over de CO2 duizeld het me.
    Waar moet ik beginnen ook om mn kennis op te krikken.
    Kortom. …. help. ….
    Met vriendelijke groeten
    Ina

    1. Dag Ina

      Is er een reden waarom je nu plots baardalg hebt? Heb je iets gewijzigd aan de stroming, lichtsterkte (behalve die kapotte lamp), …?
      En waar wil je precies info over ivm de CO2-systemen?

      Groetjes
      Gilles

  7. beste,

    ik ben van plan nieuwe aquarium te kopen juwel 400 wit. plan is om veel planten te plaatsen. ik heb nog nooit met co² gewerkt dus mijn vraag is welke systeem neem ik best en moet je een controller tussen zet PH controler. waar bestel ik die best. op internet zie je duidelijk verschillen maar wat is goed? Moet ik ook iets aan de bodem doen daar vind ik ook veel tegenstrijdig berichten op internet.

    Mvg
    De Maertelaere Bart

    1. Hey Bart

      een pH controller kun je gebruiken maar is niet noodzakelijk. Persoonlijk verkies ik om het manueel in te stellen, maar sommige liever met een controller op basis van pH. Waar je die bestelt: zoek gewoon op het internet of bij je lokale winkel, controleer vooral of het een goed naaldventiel heeft + een betrouwbaar magneetventiel (in het meeste geval wel hoor) en maak dan je beslissing naargelang je budget. Wat betreft de bodem: nee, ik zou niet weten waarom je die zou moeten vervangen bij CO2-gebruik. Of wat bedoel je precies?

      Groetjes
      Gilles

  8. Waar koop je die industriële drukregelaar?

    Ik koop liever kwalitatief hoogwaardige spullen dan dat mijn bak om zeep gebracht wordt door falende apparatuur.

    1. Hey Jee

      Geen idee waar je dit model kunt kopen. Gasleveranciers of fabrikanten van gasapparatuur leveren zo’n drukregelaars meestal.

      Groetjes
      Gilles

  9. Gilles,
    eerst en vooral wil ik u bedankt voor uw duidelijke uitleg op uw site, dit is al meerdere malen een meerwaarde gebleken.
    In het najaar plan ik een stelling van een negental kleinere aquariums (bij voorkeur scapes) met garnalen. Hiervoor ben ik op zoek (voorstudie) naar de ideale filtering en ideale CO2 toevoeging. Kan ik een systeem maken waarbij ik vanuit 1 CO2 systeem Max 9 kleine (geschat 40 lt/stuk) aquariums kan voorzien van de nodige CO2? Ik wil zo weinig mogelijk leidingen en kabels zichtbaar hebben in zowel de aquariums als uiteraard de kast.
    Als filtering zal ik meer dan waarschijnlijk het HMF systeem toepassen.
    Alvast bedankt voor uw input en expertise.

    1. Hey Gunther

      Dat is mogelijk met een CO2-splitter. In het beste geval plaats je de naaldventielen achter de splitter zodat je de CO2 per pak kan regelen. Dat is natuurlijk een heel stuk duurder …

      Groetjes
      Gilles

  10. Ik heb een bak van 1000L staan, 200x70x70cm, nu ben ik al een tijdje aan het stoeien met de CO2, ik had een 300L aquarium en heb deze vervangen door 100L aquarium, hier staat nu het systeem van de 300L bak op, echter heb ik het idee dat deze niet geschikt is voor dit volume, welk CO2 systeem kan die 1000L wel voldoende voorzien van CO2?????

    1. Dag Ronald

      Voor 1000 liter heb je sowieso een reactor nodig en een zo groot mogelijke CO2-fles, bijvoorbeeld 10kg. De drukregelaar is van minder belang in verhouding met de grootte van het aquarium.

      Groetjes
      Gilles

  11. Hallo Gilles,

    Ik ga opnieuw beginnen na 10 tallen kleinere bakjes (max 60 liter). Ik ben nog helemaal nieuw met Co2 systemen enzo maar ik vroeg mij af of jij mij op weg kan helpen met een goede set voor mijn bak en die goed is voor iemand als ik die net begint hieraan. ik weet namelijk niet meer waar te zoeken en wat ik nodig heb.

    Mijn aquarium is nu (L=120cm) (B=60cm) (H=75cm). ik wil een bakje met wat natuursteen en veel planten en een redelijk aantal vissen.

    Hoop dat je mij kan helpen.

    Met vriendelijke groet,

    Jeroen Kosterman

    1. Hoi Jeroen

      Heb even je e-mail weggedaan voor de veiligheid 🙂

      Voor een goede set: koop een ruime fles (liefst meer dan nodig), kies voor een drukregelaar met instelbare werkdruk + geïntegreerd magneetventiel. Ga ook na of het een degelijk naaldventiel is, dat is belangrijk voor het afstellen van de correcte hoeveelheid CO2.

      Groetjes
      Gilles

  12. Beste, ik denk eraan om in mijn 100 liter bak een CO2 systeem te zetten. Echter heb ik maar een onderkast van 36cm hoog, liefst een kwalitatief systeem met navulbare flessen.

  13. Beste, ik zou graag op men 840l bak CO2 aansluiten om men plantengroei te bevorderen en men alg te verdrukken. Mja je hoort me al komen. 840l… Wat raad jij hiervoor aan ? Zonder echt fortuinen uit te moeten geven al weet ik wel dat CO2 niet gratis is.
    Mvg

    1. Hoi Arno

      Op vlak van drukregelaar ga je niet meer moeten investeren voor een 840l bak, je kan een drukregelaar op elke grootte van aquarium gebruiken.

      Waar de meerkost wel in zit, is de grootte van de fles. Aangezien die van jouw toch uitzonderlijk groot is, zou ik eens naar de horeca-leverancier of gasleverancier jou in de beurt gaan horen voor een 10kg CO2-fles. Vaak kun je ze dan “huren” en dan betaal je eerst een waarborg en achteraf enkel de vulling. Als je dan ooit stopt, dan krijg je je waarborg terug. De moeilijkheid bij zo’n 10kg CO2-fles zit hem wel in het veilig en uit het zicht opbergen.

      Naast die 10kg fles zou ik dan nog een kleinere reservefles kopen, op die manier kan je die aansluiten wanneer je hoofdfles leeg is. Ook zou ik gaan voor een CO2-reactor, daar ga je het meeste efficiëntie uit halen met de grootte van jouw aquarium.

      Groetjes
      Gilles

  14. Hoi gilles,
    Ik dacht ergens gelezen te hebben dat je zelf complete co2 systemen ging samenstellen.
    Weet je misschien wanneer je ongeveer deze gaat verkopen
    Groetjes
    Frank

    1. Dag Frank

      Klopt! Dit was gepland het eerste kwartaal van 2019 maar veel hangt af van de admnistratie errond. Sowieso laat ik iets weten van zodra ze gelanceerd worden.

      Groetjes
      Gilles

  15. Beste Gilles,

    Is er al meer duidelijkheid over jouw eigen CO2 set? Kun je mij anders een bepaalde set aanbevelen?

    Wil na 4 jaar toch de overstap maken naar een CO2 set en bezit momenteel een juwel rio 125. Speel verder met de gedachte in de toekomst over te stappen naar een juwel rio 350 (niet op korte termijn).

    Alvast bedankt voor je reactie

    1. Dag Joost

      Die komen er aan, momenteel zitten ze nog in een Nederlands labo voor de nodige CE-keuringen. Eens dat gedaan is, is het een kwestie van alles op de site klaar te zetten en te lanceren. Ik had gehoopt op Q1 2019 maar dit zal waarschijnlijk pas Q2 zijn helaas!

      Groetjes
      Gilles

  16. Beste Gilles

    Ik heb van jbl een CO2 systeem aangeschaft met ph controler, en werk met een reactor voor de CO2.
    Mijn vraag is waar bevestig ik het best de ph censor tenopzichte van de CO2 ( invoer met aparte filter) in het aquarium, dit is 250x65x65. Momenteel rechts invoer filter eheim 1200x en links invoer CO2 en censor links. Bedankt bij voorbaat voor uw advies.

    1. Dag John

      Ik plaats hem meestal verder weg, op de plek met theoretisch minste CO2. Dan weet je dat op andere plekken de CO2 sowieso hoger zal liggen.

      Groetjes
      Gilles

  17. Ik had een vraagje, Ik heb een aquarium van 150l en een potfilter van 700 l/u, Nu wil ik een c02 systeem toevoegen, maar hoeveel invloed heeft dat op m’n filter, het aantal liter/u dat er door heen gaat zeg maar

    1. Dag Jelle

      Als je met een atomizer werkt, dan is er geen invloed op de filter. Een reactor zal wel invloed hebben, maar veel hangt af van het type reactor, het aantal bochten, grootte van de reactor etc. Moeilijk te zeggen eerlijk gezegd! Ik raad meestal aan om een goedkope, tweede externe filter te plaatsen enkel voor de reactor. Op die manier behoud je je debiet en heb je een extra filtertje.

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *