Hoe beginnen met CO2 in je aquarium?

Auteur

Gilles

Comments:

24 Comment

Datum

mei 09, 2020

beginnen met co2 in het aquarium

Wist je dat CO2 één van de belangrijkste voedingsstoffen voor je planten is? Sterker nog, 40 tot 45 procent van het «drooggewicht» van alle planten ter wereld bestaat uit koolstof. Met andere woorden: zonder enige koolstof zouden je planten dus gewoon afsterven.

Je hebt altijd wel CO2 die van nature aanwezig is in je aquarium, bijvoorbeeld geproduceerd door de bacteriën of door de ademhaling van de vissen. Maar vaak is dat niet voldoende voor een plantenbak met een grote hoeveelheid planten en matig tot sterk licht. Daarom vind ik het persoonlijk een echte must voor elke plantenbak om te investeren in een goed CO2-systeem.

Heb je uiteindelijk de beslissing genomen om over te stappen naar CO2 en te investeren in een CO2-set om je plantjes van koolstof te voorzien? Prima, uitstekende beslissing! Maar opgelet: CO2 kan dodelijk zijn voor je vissen. Hieronder vind je mijn tips om veilig en voldoende CO2 toe te voegen zonder je vissen te vergassen.

Tips om veilig te beginnen met CO2 in je aquarium

Tip 1: goedkoop is duurkoop

Een goedkope CO2-set of drukregelaar op de kop tikken is leuk, maar houd er rekening mee dat je met CO2 onder heel hoge druk werkt. Bij goedkope (vaak uit China) wordt er doorgaans geld bespaard op de interne onderdelen. Goedkope onderdelen en hoge druk zijn geen goede combinatie. Spaar dus liever ietsje verder en investeer in een goede aquarium CO2-set, het zal je een hoop kopzorgen besparen. Waaruit moet een complete set bestaan om direct te beginnen met CO2?

  • Een CO2-drukregelaar
  • Een CO2-fles
  • Een magneetventiel (los of gemonteerd op de drukregelaar)
  • Een diffuser, atomizer of reactor om de CO2-bubbels te vermengen in het water

Optioneel kan je een drop checker installeren om gemakkelijker de CO2 te meten. Let verder vooral op de kwaliteit van het naaldventiel, dat is het onderdeel waarmee je het aantal bubbels per seconde instelt. Bij goedkope drukregelaars is de kwaliteit ervan vaak … bagger. Het gevolg is dat je gewoonweg niet goed je CO2 kan instellen en het hele systeem dus behoorlijk nutteloos wordt. Een correcte afstelling is belangrijk!

 

Hoe beginnen met CO2 in je aquarium? | PlantedBox

Tip 2: volg altijd de handleiding

Als je voor een PlantedBox CO2-set hebt gekozen, dan krijg je hierbij al een handige snelstartgids die je uitlegt hoe je je CO2-systeem moet installeren. Heb je een ander product, dan kan je de stappen hieronder volgen:

  1. Sluit de CO2-drukregelaar stevig aan op de CO2-fles, bijv. met een tang
  2. Open de CO2-fles en controleer of er nergens een lek is aan de hoofdaansluiting
  3. Zet de hoofddruk van je drukregelaar op 2 bar
  4. Zet het magneetventiel open (stroom aan) en pas het naaldventiel zodat je ongeveer 1 bubbel per seconde hebt voor een 100l bak
  5. Sluit optioneel het magneetventiel aan op een tijdsklok (dan moet je niet elke dag de stekker eruit trekken).

De CO2 zal nu langzaam door de CO2-slang lopen richting de atomizer, diffuser of reactor. Van zodra er voldoende druk is opgebouwd, wordt de CO2 door het membraan van de diffuser of atomizer geduwd, waardoor er kleine belletjes ontstaan. Bij een CO2-reactor is er geen membraan, dus dat gaat normaal direct. Pro tip: het magneetventiel moet aangaan ongeveer 1 uur voordat de lichten aangaan en 1 uur voordat ze uitgaan. Op die manier is de CO2 al goed opgelost in het water zodat je aquariumplanten het volop kunnen opnemen als de lampen aangaan (= start van de fotosynthese).

Je opstelling zou er als volgt moeten uitzien:

 

co2 atomizer opstelling

Tip 3: check regelmatig je vissen

CO2 toevoegen stopt niet bij het aansluiten van je CO2-systeem. Eenmaal de CO2 loopt en je kleine bubbeltjes doorheen de bak kijkt, is het belangrijk om de vissen en garnalen goed in het oog te houden. Zeker de allereerste dagen!

Zie je dat de vissen happen naar lucht, zich verstoppen of wild heen en weer zwemmen? Dan zit je waarschijnlijk te hoog met je CO2, verlaag dan het aantal bubbels per seconde dat je toevoegt. Controleer meermaals per dag en op vaste tijdstippen het gedrag van je vissen en garnalen en stuur eventueel bij.

Tip 4: vervang op tijd je CO2-fles & houd een reserve bij

Is je fles leeg? Vervang hem dan direct, want een CO2-tekort kan algen veroorzaken. Best hou je altijd een fles als reserve bij, dan kun je die aansluiten terwijl je de andere laat aanvullen. Ik raad bijvoorbeeld aan om een 2kg CO2-fles als hoofdfles te gebruiken en een 500gr flesje als reserve bij te houden. Terwijl de 2kg wordt bijgevuld, gebruik je de 500gr en vice versa. Super handig én je bespaart er een hoop “algen ellende” mee!

CO2 fles aquarium
Met deze fles kom je een eindje toe. Bron: Northern Brewer

Extra tip: nooit je drukregelaar van de fles halen en gedurende lange tijd laten liggen. Doordat er geen druk meer zit in het systeem, zal het water van het aquarium door de CO2-slang naar de drukregelaar lopen en zo in je woonkamer!

Conclusie om veilig te beginnen met CO2 in je aquarium

Investeer in een goede CO2-set met de juiste onderdelen, want goedkoop is meestal duurkoop op lange termijn. Eens je je setje heb aangekocht, volg nauwkeurig de handleiding en stel het aantal bubbels correct af. Als je opnieuw wat geld hebt, raad ik aan om te investeren in een extra CO2-flesje. En denk eraan: houd regelmatig je vissen in het oog, zeker als je net een aanpassing hebt gedaan!

24 reacties op "Hoe beginnen met CO2 in je aquarium?"

  1. Bij gebruik van een Ph-controller.

    Is het dan een goed idee om de PH continue op 6,8 te houden en dus de CO2 niet uit te zetten gedurende de nacht?
    Het zuurstofgehalte in de bak zit tussen de 7 en 9 gedurende de dag/nacht wanneer ik de CO2 dag en nacht laat draaien.

    1. Hallo

      In principe is CO2 ‘s nachts toevoegen verspilling omdat je planten het niet nodig hebben, maar ik neem aan dat je dat niet kan aanpassen voor de nachtperiode alleen?

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

      1. Begrijp ik goed dat verspilling van CO2 het enige nadeel hieraan is?

        Dan kan wellicht een slimme stekker op mijn Ph controler zetten.
        Dat zou misschien passen.

        1. Dag Jeroen

          Het zal inderdaad verspilling veroorzaken, ook loop je het risico dat de CO2 te hoog zal zijn (je planten produceren dan ook nog CO2) maar normaal gezien voorkomt je pH controller dat wel.

          Groetjes
          Gilles van PlantedBox

        2. Hallo
          Kan ik de co2 set met externe atomizer op onze jbl 1502 met daarop een jbl protemp 500 externe verwarming aansluiten na de verwarming of is dit niet handig ivm de verwarming?

          1. Dag Bastiaan

            Ik zie niet direct een reden waarom dit een probleem vormt, zo lang er geen materiaal rechtstreeks contact heeft met de warme thermostaat. Maar dat lijkt me nooit het geval met een externe verwarming ivm de behuizing errond.

            Groetjes,
            Gilles van PlantedBox

      2. Met een klok kan je ook met magneet instellen waneer je wil..en nu heb ik met kerst een smart controle gehad voor de helialux dat is even een puzzel om op elkaar af te stemmen

  2. Mijn 2 continue tests worden niet lichtgroen bij mijn huidige waarde van 40 mg/l CO2.

    Kan ik best mijn Ph verlagen naar minder dan 6,6, mijn KH verhogen vanaf 5,5 dKH of is er een betere manier?

    1. Dag Jeroen

      Hoe meet je dan die 40mg/l? Met de pH/KH tabel? En welke kleur heb je nu?

      Hou er rekening mee dat de pH/KH tabel altijd de CO2 overschat, in realiteit zal je dus veel lager zitten dan die 40mg/l en vandaar dus dat je een andere kleur krijgt. Dit komt omdat de tabel veronderstelt dat je water enkel uit karbonaten bestaat wat natuurlijk niet het geval is. Looizuren en andere stoffen gaan de pH en KH beïnvloeden waardoor je een vertekend beeld krijgt. Een drop checker heeft dat probleem niet, want de indicator mix komt niet in contact met het aquariumwater en bestaat wél enkel uit karbonaten.

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

  3. Hey Gilles,

    Ik heb een app welke dat berekent op basis van KH en pH.
    Deze berekening zal dus idd gebaseerd zijn op de tabel.

    De kleur is wel groen, maar nog donkerder dan “limoen” en zeker nog niet tegen geel aan.
    Ik heb hier en daar ook een heel klein beetje baardalg en groene puntalg, dus ik zou denken dat ik wat meer CO2 zou moeten toevoegen.

    Mijn pH is momenteel ingesteld op 6,5 dmv mijn controller en mijn KH is 5,5.
    Gezien mijn vissenbestand (min pH 6,5 voor Corydoras en Slangenvisjes) zou ik denken dat ik dan mijn KH moet gaan verhogen of zit ik er dan naast?

      1. Hallo, ik ben geïnteresseerd in het aanschaffen van een CO2-systeem bij uw winkel, maar ik heb geen ervaring met de installatie ervan. Heeft u misschien een instructievideo in het Nederlands die uitlegt hoe ik het systeem correct kan installeren? Alvast bedankt!

        Met vriendelijke groet,
        Zakaria

        1. Dag Zakaria

          Bedankt voor je bericht. Een instructievideo heb ik niet, maar bij aankoop krijg je een super duidelijke en uitgebreide snelstartgids alsook een gratis e-book met uitleg over CO2 🙂

          Groetjes,
          Gilles van PlantedBox

  4. Beste,

    Heb een bak van 1.50 aqualantis
    Heb 2 jbl 1501 pompen erop
    Op 1 heb ik een difussor op zitten maar de indicator blijft op blauw .
    Heb al geprobeerd met pompen zachter te zetten en meer bellen maar niks werkt zit nu aan 4 bellen per seconde maar blijft blauw .
    Heb al de neiging om t eraf te halen
    Hebben jullie een oplossing ?

  5. hey gilles

    heb een bak van 60L, plantjes gaan er slecht aan toe dus besloten een co2 systeem aan te kopen, is pas aan de gang aan 2 bellen per seconde? nu is er mijn vraag is dit teveel en moet er een luchtpompje aan staan voor goede circulatie of niet? + voeg ik beste nog meststoffen toe terwijl ik co2 toevoeg?

    1. Dag Jeroen

      2 bps voor 60l is vrij veel maar niet onmogelijk. Doorgaans raad ik aan om te starten met 1 bps per 100 liter aquariumwater, jij zou dus eerder aan 0,6 bps moeten zitten als startpunt en van daaruit verhogen.

      Een luchtpomp zou ik niet gebruiken, gaat veel te veel CO2 verjagen. Met een goede filter zou je al voldoende watercirculatie moeten hebben. En ja, je kan prima meststoffen doseren!

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

      1. oke afgesteld op 0.6, maar ph is op zelfde tijdstip 0.4 hoger dan gisteren? kan dat kwaad? + luchtpomp uitgezet maar deze stond aan omdat een kaamlaag op het water zat door slechte blaadjes…

  6. Hoi gilles
    Ik werd deze ochtend wakker en alle vissen hapte naar lucht, na wat extra circulatie met een luchtpompje leken ze terug bekomen te zijn. Heb de uitblaast verplaatst voor meer circulatie, wat doe ik best of is dit voldoende?

    Mvg

  7. Hi Gilles,

    In mijn atomizer zie ik geen bubbels in de bubbelteller. Boven het membraan zie ik wel werveling dus ik voeg CO2 toe, maar heb nu geen idee hoeveel. Halve draai aan naaldventiel.. hoe los ik dit op?

    Gr
    Arnoud

    1. Dag Arnoud

      Misschien een vreemde vraag, maar je hebt de Pro Atomizer toch in T-vorm gepositioneerd, dus met de bellenteller onderaan? Het gebeurt namelijk wel vaker dat het andersom gemonteerd wordt 🙂

      Groetjes,
      Gilles van PlantedBox

    1. Dag Guy

      Ik raad 1 bps per 100 liter aan, dus bij een aquarium van 350 liter zit je rond de 3bps. Dit is natuurlijk enkel een richtlijn en kan nog altijd van bak tot bak verschillen. Voorzichtig te werk gaan en je tijd nemen om de CO2 in te stellen is dus de boodschap 🙂

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *