CO2 in het aquarium toevoegen: CO2 reactor of diffusor?

Auteur

Gilles

Comments:

20 Comment

Datum

juli 19, 2016

co2 diffuser reactor of atomizer

Of ik dat onderwerp al eens niet eerder heb behandeld? Ja, in zekere zin wel. Maar aquarium CO2 is dan ook echt mijn stokpaardje. Met reden, vind ik. Want zowat 90% van alle vragen over algenproblemen die ik krijg, hebben te maken met een tekort aan CO2 in het aquarium.

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: CO2 toevoegen in je aquarium is héél vaak de oplossing van je algenprobleem. Alleen…, het is een tricky zaakje. En als je het fout aanpakt, heb je een bak vol dode vissen. Een goede handleiding misstaat daarom niet!

We houden allemaal van bubbels! CO2 reactor of CO2 diffusor?

Er zijn verschillende CO2 systemen voor je aquarium. Ik kies er voor dit artikel 2 favorieten uit: de CO2 diffusor en de CO2 reactor met hun eigen voor- en nadelen

  • De CO2 diffusor is de beauty queen van de aquarium CO2 systemen. De CO2 wordt onder hoge druk door een bruistabletje geduwd waardoor je heel kleine CO2 bubbels krijgt die mooi aan de blaadjes van je aquariumplanten blijven plakken. Check zeker eens mijn uitgebreide CO2 diffuser gids;
  • De CO2 reactor is de koning van de efficiëntie. Hij verkapt bijna alle CO2 in je aquarium zonder dat je zelfs maar 1 bubbeltje ziet. In tegenstelling tot een CO2 diffusor, wordt de CO2 reactor meestal geïnstalleerd in de aquariumkast en zie je hem dus niet. Een sterke filter is wel aangeraden, want hij kan de filter behoorlijk vertragen.

De voor- en nadelen van elk systeem

CO2 diffusor CO2 reactor
VOORDELEN
Een stijlbom voor je aquarium, zo mooi is dat ding! Onzichtbaar verstopt in je aquariumkast
Beschikbaar in erg veel modellen en maten, ook voor een nano aquarium Bangelijk efficiënt mits correct geïnstalleerd
Je planten zullen er dol op zijn want de kleine bubbels blijven aan hun blaadjes ‘plakken’ Doet het prima van de kleinste tot de grootste bak
Supersimpele installatie Quasi onderhoudsvrij
NADELEN
Helaas breekbaar, want van glas Vereist een sterke filter omdat een CO2 reactor de filter vertraagt
Heeft een goede watercirculatie nodig, dus minder geschikt voor erg grote bakken Iets ingewikkelder installatie in de aquariumkast
Heeft regelmatige schoonmaakbeurten nodig om zijn mooie looks én zijn rendement te behouden Een CO2 reactor kopen is duurder in aanschaf

Hoe de CO2 veilig verhogen met reactor of diffusor?

Dus voldoende CO2 in je aquarium is belangrijk, dat is duidelijk. Maar van te veel CO2 gaan je vissen dood. En sneller dan je denkt! Dat scenario is op z’n zachtst gezegd te vermijden… Daarom is voorzichtigheid essentieel bij het toevoegen van CO2 aan je aquarium. Lees eerst meer over de voorbereidende stappen en verhoog daarna langzaam de CO2 in je aquarium met de pH methode.

Drukregelaar aquarium

Het codewoord is LANGZAAM, het tweede belangrijke punt is permanente monitoring.

Hoe?

  1. Zet de CO2 aan en met na enkele uren de pH-waarde van je aquarium. Gebruik een goede pH-meter, andere methodes zijn onvoldoende nauwkeurig.
  2. Gebruik de gemeten pH-waarde als startpunt voor je CO2 verhoging.
  3. Spuit een ietstie pietsie meer CO2 in je bak door HEEL ZACHTJES aan het naaldventiel van je CO2 SYSTEEM te draaien.Ik heb het hier over millimeterwerk, bruuske bewegingen spaar je best voor een andere activiteit.
  4. Meet de volgende dag de pH-waarde. Je streefdoel is -0,1 pH
  5. Houd deze waarde 1 week aan zodat je vissen en garnalen zich kunnen aanpassen aan de nieuwe waarde.
  6. Noteer de week en de pH-waarde die erbij hoort in een logboek.
  7. Na één week herhaal je bovenstaande stappen.
  8. Intussen houd je je vissen en garnalen ERG nauwlettend in de gaten. Gaan ze naar lucht happen of bijvoorbeeld erg snel bewegen? Dan is er te veel CO2 en moet je ONMIDDELLIJK ingrijpen. Dat doe je door terug te keren naar de pH-waarde van 2 weken eerder die je terugvindt in het logboek dat je hebt bijgehouden.

Als je deze stappen volgt, verhoog je op een veilige manier de CO2 in je aquarium met een CO2 reactor of een CO2 diffusor. Je planten én je vissen zullen er wel bij varen. De vervelende algen waar je vanaf wil iets minder. 🙂

CO2 meten? Gebruik de PlantedBox Drop Checker

De Drop Checker is mijn uitverkoren methode om CO2 te meten in je aquarium.

drop checker kit
PlantedBox drop checker kit

Ik gebruik zelf die methode om de eenvoudige reden dat ze makkelijk in gebruik en precies is. En wie mij al een beetje kent, weet dat ik de zaken graag eenvoudig houd. Hoe ga je te werk?

  1. Draai de drop checker om, met de opening naar omhoog.
  2. Voeg de indicator mix toe, vul het “belletje” van de drop checker tot de helft;
  3. Plaats de drop checker in je aquarium, best zo laag mogelijk.

Vervolgens moet je gewoon een paar uurtjes wachten en naar de kleur kijken.

Limoengroen? Prima!
Blauw? Te weinig CO2
Geel? Oei, nu voeg je teveel toe, best een beetje minderen.

Op mijn shop verkoop ik een set met daarin alle benodigdheden om je CO2 te meten, je vindt hem hier.

CO2 in het aquarium toevoegen: CO2 reactor of diffusor? | PlantedBox

Conclusie

CO2 toevoegen in je aquarium is vaak noodzakelijk in de bestrijding tegen algen. Maar uiteraard wil je daar je vissen niet bij verliezen… Kies daarom voor het juiste systeem, bijvoorbeeld een CO2 diffusor of een CO2 reactor in combinatie met een goede drukregelaar en vooral voor de juiste methode en meting met een drop checker. Voorzichtigheid en aandacht voor details helpen je om met succes CO2 aan je aquarium toe te voegen in de strijd tegen algen.

Heb je zelf een alternatieve methode getest? Of juist erg goede ervaringen met bovenstaande systemen? Laat het me hieronder weten!

[kkstarratings]

20 reacties op "CO2 in het aquarium toevoegen: CO2 reactor of diffusor?"

  1. Weer een duidelijk artikel
    Ik had ook al een tijdje op mijn blog een onderwerp wat men nodig heeft voor Co2.

    Het is alleen jammer dat starters zulke mooie bakken zien, en geen idee hebben wat er allemaal achter steekt qua werk en apertuur.

  2. Een kleine aanvulling ivm de pomp voor een reactor. Die dingen hebben een bepaalde maximum doorstroomsnelheid , debiet , capaciteit of hoe je het ook wil noemen , méér krijg je er nauwelijks door . De meeste aquariumpompen zijn gewone circulatiepompen en zetten dus geen of nauwelijks druk op de leidingen , bijgevolg krijgen ze niet of nauwelijks méér water door die reactor dan wat het maximum is dat de reactor doorlaat . Het heeft dan ook weinig zin om er een zware pomp op te zetten , het is enkel méér verbruik van elektriciteit tov het werkelijke debiet water dat er kan doorstromen . Beter/energiezuiniger is het dus om er gewoon een pomp op de zetten die net voldoende water door die reactor kan pompen , en dat hoeft eigenlijk niet zo veel te zijn ..

    1. Dag Rik

      Alles goed met je?

      Terechte opmerking, het lijkt mij inderdaad logisch dat op een bepaald moment de CO2 reactor zelf de bottleneck gaat zijn en niet zozeer de filter. Bedankt voor de tip!

      Groeten
      Gilles

  3. Hallo. Kik heb zo’n dennerli, one way 160, co2 apparaat met een 550 grams gasfles en een flipper en een drop checker. Kost €110 per stuk. Moet ie elke nacht zachter worden afgesteld. Of helemaal uit? Of gewoon aanlaten, zoals ze zeiden in de winkel? Het is nogal een gedoe om het elke dag opnieuw af te stellen, maar als er geen daglicht is heeft het toch geen zin voor die planten om het aan te laten? Het spaart ook kosten want ik heb 3 bakken van 1 meter breed en 3 co2 apparaten. En kan hier ook een grotere gasfles op als ie leeg is?

    1. Hallo

      zit er een magneetventiel op? Daarmee kun je namelijk het systeem ‘s nachts automatisch afzetten. Ik zou niet steeds opnieuw je drukregelaar of naaldventiel manueel dichtdraaien, daar krijg je veel te veel schommelingen in CO2-gehalte mee met mogelijk baardalg als gevolg. Ook raad ik aan om die flipper te vervangen door een reactor of atomizer/diffuser, je zult véél meer efficiëntie uit je CO2-systeem halen.

      Weet je wat de aansluiting is op dat CO2-systeem? Hervulbare gasflessen werken met een DIN477 W21.8 aansluiting, jouw drukregelaar moet dezelfde schroefdraad hebben om ermee te kunnen werken.

      Groeten
      Gilles

  4. Ja, er zit een magneetventiel op en dat werkt erg secuur. Voor je het weet komen er teveel bubbels en is je dropper geel. In die tijd kocht ik dus een buitenfilter. Goed geluidloos van Cristal profi (jlb?), maar hadden ze niet gezegd dat het oude binnenfilter er nog een paar weken in moet blijven! Dus werd het eerst witte waaswater en toen kwam de baardalg in dat ene aquarium. Veel blue accit gebruikt maar dat hielp niet. Weken lang er druk mee geweest. Ook een verpakking filter media gebruikt, ook op advies van die plaatselijke aquariumzaak. De andere aquaria ook maar een nieuw filter gedaan want een binnenfilter is lelijk om te zien en die had totaal geen last met het nieuwe buitenfilter en het binnenfilter er dus een paar weken in gelaten. Toen maar 80 % en daarna 50% en het 3 dagen afgedekt. De vissen waren toch dood gegaan door een teveel aan co2. En toen maar 90 % ververst.
    Dat ging perfect door een slang aan aan pompje te koppelen en zo de tuin in. Weer vullen door het aan de badkamerkraan te maken met datzelfde Gardena koppelstukjes. Gaat nu goed. En een nieuw plantenvoedingsysteem van 2 flesjes en 1 tablet erin gedaan van dennerli. Kostbaar.
    Ik laat nu die co2 maar ‘snachts aan. Hopelijk gaan de visaen niet meer dood.

  5. Hallo, ik heb nu zo’n apparaatje ertussen gezet zodat er ‘snachts geen co2 meer komt en diffusers. Dat gaat prima zo! Bedankt voor de tips!

  6. Beste Gilles,

    Ik had het idee om mijn co2 aan te sluiten op de juwel o2 diffuser welke aan de uitstromer van de filter is gekoppeld , zou dat een beter rendement geven als mijn flipper? Ik heb een Juwel Vision 260

    Groetjes,
    Han

    1. Hey Han

      CO2 of O2 diffuser? Beide bestaan namelijk maar hebben een andere functie 🙂
      Als het op de uitstroom wordt gemonteerd, dan lijkt het mij sowieso beter dan een flipper ivm betere vermenging.

      Groetjes
      Gilles

  7. Hai Gilles
    Al veel over de CO2 toevoegingen gelezen. Maar ik zie nog steeds geen advies hoe hoog de uitstroom van de filter moet staan? De hoogte van het water oppervlak of hoger of lager? Wanneer er een CO2 installatie op staat en daar tussen de atomizer in is verwerkt?
    Beter gelijk met het water oppervlak of anders en dan hoe?
    Dank voor u reactie.
    gr Loek

    1. Dag Loe

      Dat hangt voor een deel ook af van het type uitlaat en de sterkte van de filter. Ik zou hem zo plaatsen dat je een goede rimpeling op het wateroppervlakte hebt zonder dat het gaat “spetteren”. Je gaat dan wel meer CO2 verlies hebben, maar aan de andere kant krijg je een betere gasuitwisseling tussen je bak en de omgeving wat beter is voor de balans en de gezondheid van je vissen. CO2 is goedkoop, vissen niet 🙂

      Groetjes
      Gilles

  8. Beste Gilles, ik heb een zonsopgang en zonsondergang geinstalleerd. Het licht start ‘s morgens heel langzaam op en ‘s avonds gaat het heel langzaam uit (90 minuten opbouwen en 90 minuten afbouwen). Zeg dat de grootste lichtsterkte van 10:00 uur tot 18:00 is. Wanneer zet ik nu het C02 systeem aan en uit?

    1. Dag Lizzy

      Zeker 1u voordat de lampen aangaan en 1u voordat ze uit gaan, dus in jouw geval beginnen om 9u en eindigen om 17u.

      Groetjes
      Gilles

  9. Hallo Gilles
    Ik heb een Juwel 450 Vision met Eheim 2080 filter en spraybar over gehele achterwand, nu heb ik een grote reactor besteld 6,5cm diam. en 35cm hoog. De reactor wil ik aansluiten op een Juwel e701 die ik enkel voor de reactor gebruik en wil hier op het voorfilter na enkel 1 medium spons nog indoen i.v.m. zo weinig mogelijk debiet verlies. Wat is nu de beste plaats voor de outflow wide, is dit midden achter en dan een paar cm onder de spraybar en kan ik de pomp nachts uitschakelen als het magneetventiel ook dicht is?
    B.v.d.Henk

    1. Dag Henk

      Ik zou hem sowieso in dezelfde richting laten gaan zoals je spraybar en dan er vlak onder. De pomp kun je gewoon aan laten als het magneetventiel is uitgeschakeld, dan helpt die filter ook met de “verluchting” van je bak.

      Groetjes
      Gilles

  10. Graag had ik geweten wat je allemaal nodig hebt buiten de co2 reactor van 70 euro en de prijs ervan inclusief zo een drop checker . De bak is een 450 liter de pomp 1900 liter dus die is wel sterk genoeg. En hoelang doe je ongeveer met een co2 fles voor mijne bak van een 450 liter

    ,

    1. Dag Leo

      Hoe lang je toekomt kan ik niet zeggen, dat hangt van teveel factoren af. Ik zou sowieso wel voor een fles van minstens 2kg gaan …
      De drop checker kit is 20€ en kom je even mee toe + dan de reactor. Daarnaast best ook nog een terugslagventiel, die staan (nog) niet op de site maar komen binnen een paar weken erop.

      Groetjes
      Gilles

  11. Hey gilles, ik heb voor de opbouw van mijn nieuwe bak gekozen voor een externe verwarming en een inline co2 diffuser om zo weinig mogelijk van de techniek in het zicht te hebben. Waar kan ik best de co2 toevoegen, voor de verwarming of erna, of zelfs voor het filter. Ik weet dat hoe langer de co2 in de leiding is hoe beter het opgelost is voordat het in de bak komt maar ik weet niet als het door het filter of de verwarming mag gaan. Grts.

    1. Dag Davy

      Sowieso na de filter, of het voor of na de verwarming komt maakt niet zoveel uit. Wel best zo dicht mogelijk tegen de filter inderdaad.

      Groetjes
      Gilles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *