Draadalg bestrijden & voorkomen in het aquarium

Auteur

Gilles

Comments:

3 Comment

Datum

december 08, 2016

draadalg aquarium bestrijden

Ben je al even bezig met aquascaping? Dan herken je dit wel. Die lelijke groene slierten die zich vasthechten aan de bladrandjes van je aquariumplanten en hen uiteindelijk verstikken.

Razendsnel grijpt deze vreselijke aquarium alg om zich heen. Je moet er als de kippen bij zijn, want anders breidt hij super snel uit en wordt de situatie nog ellendiger. Een ellende, want je bak ziet er niet uit. Maar hoe geraak je er het snelst van af? Door na te gaan wat de oorzaak is én een goed actieplan klaar te hebben.

En daar gaat dit artikel over.

Wat is de oorzaak van je draadalg?

Toch last van draadalg in je aquarium?

Best snel ingrijpen dan 😉 Daarom houd ik het kort. Eis maar 1 oorzaak van draadalg: een tekort aan CO2.

De balans Licht vs CO2 vs meststoffen. Bron: EL
De balans Licht vs CO2 vs meststoffen. Bron: EL

Soms omdat je gewoonweg te weinig (of zelfs niets toevoegt). Soms omdat je verlichting véél te sterk is. Want hoe meer verlichting je gebruikt boven je aquarium, hoe sneller je plantjes groeien en dus hoe meer voedingsstoffen, waaronder CO2, ze nodig hebben.

Wat te doen tegen draadalg in je aquarium?

Doelgericht draadalg bestrijden doe je op 2 manieren. Enerzijds door het CO2-tekort aan te pakken en voldoende voedingsstoffen toevoegen. Anderzijds door de verlichting af te stemmen op de hoeveelheid CO2 die je toevoegt.

Die meststoffen, dat is het eenvoudige gedeelte, dus daar kom ik straks op terug. Je CO2-tekort wegwerken is sneller gezegd dan gedaan, maar met deze tips moet het lukken om je draadalg te bestrijden. Laten we beginnen!

1) Draadalg verwijderen mét een CO2-systeem

In dit geval pak je de draadalg in je aquarium aan door langzaam maar zeker de CO2 in je aquarium te verhogen. Ik leg niet voor niets de nadruk op “langzaam”. Op korte tijd je CO2 verhogen kan namelijk gevaarlijk zijn voor je vissen. Daarom heb ik dit artikel geschreven, daarin leer je hoe je dat het beste aanpakt.

metalen bellenteller CO2 systeem

Je gaat dus héél voorzichtig je CO2 verhogen en dat maximaal 1x per week om schommelingen te vermijden. Vervolgens wacht je een week of 2 om te zien wat de reactie is van je aquariumplantjes en let je op het gedrag van de vissen.

Groeien je planten beter? Verdwijnt de alg langzaam? Prima, zit je ongeveer goed. Nog steeds algen? Dan zou ik opnieuw heel voorzichtig je CO2 verhogen en daarbij goed je vissen in het oog houden.

2) Draadalg verwijderen zonder een CO2-systeem

Geen CO2-systeem? Dan kun je natuurlijk niet zomaar je CO2 verhogen. Eigenlijk is er dan maar één manier om meer CO2 in je bak te krijgen: zorgen dat je bak minder licht krijgt.  Door minder sterk licht te gebruiken, vertraag je de fotosynthese van je plantjes. Daardoor gaan ze trager groeien en bijgevolg ook minder voedingsstoffen vragen, waaronder ook CO2.

draadalg in het aquarium
Het begin van draadalg. Bron: Dave Millman

Het gevolg? Je CO2-tekort verdwijnt stilletjes aan en dus ook de draadalg!

3) Mijn favoriete methode: een combinatie van de twee

De methode die het best werkt? Dat is een combinatie van de bovenstaande tips. Je verhoogt dan stilletjes de hoeveelheid CO2 en tegelijkertijd zwak je het licht af. Je zult zien dat na 2 weken de draadalg al een heel stuk minder is. Ondertussen zoveel mogelijk draadalg manueel verwijderen en dat komt goed.

En hoe zit het met de plantenvoeding?

Heb je het CO2-tekort in je aquarium min of meer onder controle?

Blijf dan zorgen voor voldoende voedingsstoffen. Op die manier voorkom je dat je een voedingstekort en je planten weer omwille van een andere reden slecht groeien. Enkele symptomen van voedingstekorten vind je bijvoorbeeld hier. Wat je dan allemaal moet toevoegen qua plantenvoeding buiten CO2? De belangrijkste de zogenaamde “macro-elementen”: nitraat, fosfaat en kalium. Daarnaast heb je ook nog de secundaire elementen (bv. magnesium) en de sporenelementen zoals ijzer, mangaan, …

Klinkt als veel werk?

Wel, het is veel gemakkelijker als je mijn All-in-One bemesting doseert. Die bevat namelijk al die voedingsstoffen al in 1 flesje waardoor je niet langer 4 – 5 verschillende flesjes moet kopen. Je komt dus op termijn een heel stuk goedkoper uit én het is gewoon veel handiger toevoegen. Zeker als je een beetje lui bent zoals mij 😉

Draadalg bestrijden & voorkomen in het aquarium | PlantedBox

Hoe draadalg voorkomen in de toekomst?

Zorg dat de verhouding tussen de hoeveelheid licht, CO2 en voedingsstoffen in je aquarium in evenwicht blijft. Een trucje die ik gebruik: houd de hoeveelheid licht laag tot je de CO2 en de voedingsstoffen onder controle hebt.

Zit dat goed? Pas dan begin je gestaag de lichtsterkte te verhogen. Hou daarbij je planten goed in het oog en grijp bij het verschijnen van het kleinste sliertje groene draadalg meteen in. Je verwijdert draadalg met een tandenborstel en je verhoogt een heel klein beetje de hoeveelheid CO2. Ga hierbij zorgvuldig te werk zodat er geen restjes draadalg meer in je bak blijven!

Conclusie

Je bent draadalg in je aquarium beter kwijt dan rijk en snelheid is daarbij cruciaal. Wil je niet dag en nacht met een tandenborstel in de weer blijven? Zorg er dan voor dat je het probleem aanpakt door de oorzaak weg te nemen. En die was … een tekort aan CO2!

De beste methode is:

  • CO2 voorzichtig verhogen met een goed CO2-systeem
  • De lichtsterkte een beetje dimmen indien mogelijk
  • Blijven doseren van goede aquarium plantenvoeding

Na 2 weken merk je al een groot verschil. Heb je een anekdote die je graag deelt of extra tips om draadalg te verwijderen of te voorkomen? Laat het gerust weten in de reacties hieronder.

3 reacties op "Draadalg bestrijden & voorkomen in het aquarium"

  1. Geachte,
    Heb nu sinds een week of 7l6 weer veel last van groene draadalg alsook bruin/grijze baardalg.
    Gebruik JBL co2 set, en indicator geeft goed.
    Rio180 LED bak, zonder voedingsbodem.
    Gebruik de door JBL meegeleverde dagelijkse en wekelijkse voeding.
    Het is een hele poos goed gegaan, planten groeiden als een idioot, maar nu totaal niet meer !! Cabomba, Belgisch groen…totaal niet meer en algen ervoor in de plaats gekomen.
    Licht circa 9 uur actief.
    Voordat de co2 set kwam veel problemen, en hierom deze set aangeschaft. 6 weken goed gegaan, maar nu weer terug bij af…
    Wat is jullie advies? Steeds minder plezier in het aquarium houden op deze manier…
    Zijn het voedingsstoffen tekort ?
    Vast bedankt !!

    1. Dag Hans

      Heb je de CO2 ook verhoogd toen je merkte dat je planten sterker groeiden? Je CO2 moet namelijk als het ware mee “groeien” met de planten. Doordat de planten sterk groeien, stijgt de biomassa in je aquarium waardoor ook de vraag naar voeding en CO2 stijgt. Dus die moet ook meevolgen.

      Groetjes
      Gilles

  2. Gewoon de all-in-one gebruiken? Hoeveel! Moet ik gebruiken op een aquarium van 100 liter!
    Graag een berichtje.
    Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *