Aquariumplanten groeien slecht

Je aquariumplanten groeien slecht? Zo los je het op!

Tijd voor een (helaas) herkenbaar verhaal.

Een paar jaar geleden kocht ik mijn eerste, “echte” plantenaquarium. Natuurlijk ook met een grote hoeveelheid frisse aquariumplantjes, ik denk voor gemakkelijk 100€.

Na een hele namiddag planten was ik blij met het resultaat. Tevreden plofte ik in mijn zetel, biertje in de hand. De bak zag er lekker kleurrijk en fris uit.

Maar na een paar weken begonnen mijn nieuwe aquariumplanten steeds slechter te groeien. Sterker nog, ze gingen één voor één dood.

Wat was er aan de hand?

De wet van Murphy?

Een klassiek voorbeeld van de wet van Murphy? Waarbij alles wat kan verkeerd lopen ook écht verkeerd loopt?

Wel, als je de zaak niet verder onderzoekt, zou je dat kunnen denken. Gewoon brute pech… Maar dat was het niet. Bovendien helpt het je ook geen stap vooruit bij het voorkomen van dode aquariumplanten.

Je aquariumplanten doen het slecht? Weten waarom, dàt is het begin van de oplossing!

De wet van Liebig! (neen, niet de bouillon :-))

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik het effect van bouillon op mijn plantenbak nooit heb getest, maar ik denk dat we er wel mogen van uitgaan dat bouillon niet de oplossing is als je aquariumplanten rotten.

Weg met de bouillon dus, maar niet met Liebig.

Want de wet van Liebig zegt dat de groei van je planten stagneert van zodra er één element is dat ontbreekt in de voeding van je aquariumplanten.

Met andere woorden: je aquariumplanten groeien slecht omdat één van de noodzakelijke voedingsstoffen niet of onvoldoende aanwezig is. Je aquariumplanten rotten weg omdat hun groei stopt van zodra die ene voedingsstof niet langer beschikbaar is.

Wet van Liebig in het aquarium
De Wet van Liebig in het aquarium

Hoe ontdek je voedingstekorten bij je aquariumplanten?

Allemaal goed en wel, maar hoe merk je op tijd op dat er iets niet snor zit? Met andere woorden: hoe merk je voedingstekorten bij je aquariumplanten op?

Het is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar een beetje opmerkingsvermogen helpt. En een lijstje met wat je in de gaten moet houden natuurlijk. :-)

Waar moet je op letten?

Symptoom Element Oorzaak?
Bladeren van aquariumplanten worden geel en/of rood KNO3 (nitraat) tekort
Bladeren krijgen gaatjes & laten los na een tijd KH2PO4 (fosfaat) / CO2 tekort
Bladeren krijgen gele plekken, maar de nerf blijft groen MgSO4 (magnesium) / Zn (zinc) tekort
Oude bladeren krijgen gele plekken & nieuwe bladeren gele randen. K2SO4 (sulfaat) tekort
Bladeren hebben gele randen, misvormde plantengroei Ca (calcium) tekort
Nieuwe bladeren hebben een gele kleur S (sulfur) tekort
Nieuwe bladgroei is misvormd en “kroezelig” CO2 tekort
De toppen van de aquariumplanten zijn wit, de nerven blijven groen Fe2 (ijzer) tekort
De nerven zijn intact, maar het blad sterft tussenin af M (mangaan) tekort
De bladpunten & randen zijn donkerder, vlekkerig Cu (koper) / CO2 tekort
Nieuwe stekken & blaadjes sterven af B (borium) / CO2 tekort
Aquariumplanten groeien niet of blijven klein, witte vlekken op de bladeren CO2 tekort

De oplossing voor slecht groeiende aquariumplanten?

Je zou elke stof extra kunnen toevoegen van zodra je problemen ziet. Maar dat is nogal vervelend en bovendien zie je de problemen pas als het al te laat is.

Het is veel gemakkelijker om preventief te werken: je gaat gewoon een licht overschot toevoegen zodat de plantjes nooit een tekort kunnen krijgen.

Je kunt bijvoorbeeld de Estimative Index volgen, maar nog gemakkelijker is om mijn All-in-One te doseren. Zo 1 flesje bevat eigenlijk al alle voedingsstoffen in 1 dosering en in de juiste hoeveelheid.

Het enige waar jij nog op moet letten is:

 1. Goede watercirculatie: ik heb hiervoor een handig plannetje;
 2. Voldoende CO2;
 3. Een regelmatig onderhoud van je aquarium.

Hulp nodig?

Zit je met een specifiek probleem of geraak je er niet uit? Ik help je graag verder.

Laat me weten waar je mee sukkelt en we gaan samen op zoek naar de oplossing voor het probleem met je aquariumplanten.

[kkstarratings]

14 reacties op “Je aquariumplanten groeien slecht? Zo los je het op!”

 1. Hallo,

  Ik heb een 240 liter bak en een paar planten erin, nog niet te veel omdat ik eerst alles stabiel wilde hebben. Ik voeg zo nu en dan vloeibare plantenvoeding toe. En ook voeg ik bio Co2 toe en houd dat in de gaten met een Co2 constant test. Nu laten van sommige plantjes de is te bladeren allemaal los en heb ik onderaan een kale stam maar bovenaan wel verse groene bladeren. (Geen gaatjes in de bladeren) nu heb ik een tijdje geleden een rgb led strip geplaatst en tussen het blauwe en rode licht gezeten. Maar nu ben ik bang dat het licht niet sterk genoeg was en niet tot aan beneden kwam. Ben nu weer op de TL overgegaan. Mijn vraag is heeft dit ook te maken met het licht? Mvg.

  1. Dag Dominic

   Je kunt inderdaad proberen om iets sterker licht te gebruiken, maar hou er dan rekening mee dat je voor die sterkere verlichting waarschijnlijk ook meer CO2 moet gaan toevoegen of je krijgt algen (draadalg, baardalg, …). Ik weet niet of dat mogelijk is met je huidige bio CO2.

   Wat zegt de CO2 continu tester momenteel?

   Groetjes
   Gilles

 2. Ik heb een aquascape aquarium van 400l en mijn planten staan bijna allemaal stil in groei en ik krijg draadalg.
  Ik geef wekelijks spoorelementen, ijzer, complete voeding en fosfo. Dagelijks Carbo van easy life en CO2 (CO2 continu test kleurt groen tot licht groen). Er liggen 7 leds van Sera op (op 100% sterkte) voor 10u per dag. Nitraat 10 en po4 0,5.

  1. Dag Kris

   Volgens mij is de lichtduur én de lichtsterkte gewoon teveel voor een bak met enkel een vloeibare koolstofbron. Vergeet niet dat een vloeibare koolstofbron minder efficiënt is dan CO2 voor het voorzien van koolstof aan je plantjes. Wat ik aanraad: dim het licht tot bv 75% (misschien zelfs lager om te beginnen) + beperk het tot 8u in totaal. De plantjes zullen dan trager groeien dan bij heel sterk licht, maar net door die tragere groei daalt hun vraag naar koolstof (en andere voeding), wordt het CO2-tekort dus kleiner en verdwijnen stilaan de draadalgen en slechte plantengroei.

   Daarna kan je overschakelen naar een CO2-systeem (lijkt me ook voordeliger op lange termijn voor een 400 liter bak) en je licht langzaam terug naar 100% brengen om de groei weer te versnellen.

   Groetjes
   Gilles

 3. Gilles,

  Ik gebruik Carbo en heb een CO2 installatie. Met Carbo alleen kan mijn CO2 continu test niet groen kleuren ;-)
  Als ik de lampen minder zet (sterkte en/of lichturen) dan stoppen de planten volledig met groeien.

  1. Dag Kris

   En is er ruimte om meer CO2 toe te voegen? Is dat nog veilig voor de vissen?
   In ieder geval wijst de draadalg op een CO2-tekort. Ofwel te weinig CO2, ofwel teveel licht in verhouding met de CO2, ofwel komt de CO2 niet goed tot bij je planten, of een combinatie van die factoren.

   Groetjes
   Gilles

 4. Hallo gilles,
  Ik heb een 35 liter bak deze staat nu een maand ,ik wilde er een kleine aquascaping bak van maken .
  Ik heb fijne grind met voedingsbodem ,ik heb mijn water laten testen bij een speciaalzaak en volgens hun zag het water er prima uit maar mijn plantjes goeien bijna niet zelfs ze rotten weg heb ik het idee,ik gebruik vloeibare co2

  groet john

 5. Gilles,
  Bedankt voor al je informatie ,ik ga nog wel even kijken voor een nieuwe voorgrond plant,maar je hebt me super geholpen

  groet john

 6. Henk Immig

  Beste Gilles,

  Heb een 200 liter bak en krijg het niet voor elkaar om de planten normaal te laten groeien, gebruik Led verlichting (16.00 f/m 23.00) op 70% en ververs regelmatig het water, voeg plantenvoeding wekelijks toe volgns dosering, gebruik sinds kort ook vloeibare CO2 niets lijkt te werken, ook uit testen van de waterkwaliteit blijkt geen afwijkende waarden (water is wel relatief hard 7,5.
  Heb sinds kort een mooie moederskant, maar ook hier weinig groei maar wel geel/bruine vlekken en gaten, wil je me advies geven. gr. Henk

 7. Dag Gilles,

  Ja, zowel stippen op mijn ramen als op de bladeren, lijkt op groene
  punt alg, als je goed vindt maak ik een foto.
  Heb al eerder het product Protalon-707 geprobeerd zonder het gewenste effect.

  gr. Henk

  1. Hoi Henk

   Heb je al geprobeerd om het licht wat te dimmen? De meeste LEDs zijn behoorlijk krachtig, wat prima is voor snellere plantengroei maar bij snellere plantengroei hoort ook meer vraag naar voeding & CO2. Die laatste voeg jij niet toe behalve een vloeibare koolstofbron, maar dat is niet zo efficiënt als CO2. Daardoor is de kans groot dat je een licht tekort aan koolstof hebt in verhouding met de hoeveelheid licht die je gebruikt.

   Ik zou dus eens proberen om een maandje minder sterk licht te gebruiken, de alg zoveel mogelijk verwijderen en voor de rest blijven doseren en onderhouden zoals je nu bezig bent.

   Groetjes
   Gilles

Heb je een opmerking of vraag? Laat van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *