5 snelgroeiende aquariumplanten die je aquarium helpen zuiveren & algen tegen gaan

Auteur

Gilles

Comments:

15 Comment

Datum

december 23, 2015

Snelgroeiende planten aquarium

Heb je je aquarium pas opgestart? Je aquarium is nu nog heel gevoelig voor algen.

De bacteriecultuur van je filter is nog niet sterk genoeg om alle afvalstoffen voldoende te verwerken. Je aquariumplantjes moeten zich waarschijnlijk nog omzetten van hun “emerse” naar “submerse” vorm. Je CO2-systeem, als je die hebt, staat ook nog niet volledig op punt. Een kleine aanpassing kan zware gevolgen hebben voor de plantengroei & de algen, juist omdat er nog geen zogezegde “balans” is in je aquarium.

Hoe kun je dat proces versnellen, zodat je aquarium lekker stabiel is en je dus ook minder kans op algen hebt? Met gemakkelijke, snelgroeinde aquariumplanten

De voordelen van snelgroeiers in je aquarium

Een hoopje snelgroeiende aquariumplanten is ideaal voor een pas opgestarte bak. Waarom?

 • Ze filteren een hoop afvalstoffen (bv ammonium) uit het water en helpen dus de bacterieën met de waterzuivering van je aquarium;
 • Ze zijn vaak spotgoedkoop waardoor je ze in grote bosjes kunt toevoegen. Meer plantjes wil zeggen dat je aquarium veel sneller rijpt;
 • Ze zorgen voor extra zuurstof in het aquarium, wat weer gezond is voor je visjes;
 • Ze zijn weinigeisend. Zelfs als je verlichting, CO2 of meststoffen nog niet in orde zijn, overleven ze met gemak;
 • Ze groeien lekker snel (duh), waardoor jij er meer plezier aan hebt. Je kunt ze gemakkelijk kweken, waardoor je ze voor andere aquascapes kunt gebruiken.

Hou er wel rekening mee dat ze echt wel snel groeien, regelmatig je aquariumplanten snoeien is dus zeker aangeraden.

5 snelgroeiende aquariumplanten die je aquarium helpen zuiveren & algen tegen gaan | PlantedBox

5 snelgroeiende aquariumplanten die niet mogen ontbreken in je bak

Vallisneria : je kent ze wel, die lange slierten die je regelmatig in aquaria ziet. Deze plantensoort heet “Vallisneria” en is verkrijgbaar in verschillende varianten. Krullend (asiatica), recht (spiralis), bijzonder groot (gigantea), ietsje kleiner (nana), …

Dit aquariumplantje is vrij gemakkelijk te onderhouden en kan goed om met verschillende waterwaardes. Hij staat ook heel mooi als achtergrondplanje, een echte blikvanger.

Vallisneria gigantea
Vallisneria gigantea

Waterpest (Egeria densa): dé beginnersplant onder de aquariumplantjes. Hij kan zowel als drijfplant als stengelplant gebruikt worden en is bijzonder ervaren in “overleven”. Hij groeit zelfs zo snel dat hij soms een pest kan worden.

Dit plantje kan ook prima gebruikt worden in combinatie met goudvissen trouwens!

Egeria densa - waterpest
Waterpest

Belgisch groen (Hygrophila polysperma): één van mijn favoriete plantjes. Belgisch groen is een plantje dat weinig eisen stelt en toch heel mooi staat in je aquarium, of je nu voor een Nederlands aquarium gaat of de “Nature style” verkiest.

Heel mooi bij Belgisch groen is dat deze aquariumplant uit het water groeit wanneer hij het wateroppervlakte bereikt. Dat kan een leuke, extra dimensie aan je bak geven.

Hygrophila polysperma - Belgisch groen
Hygrophila polysperma

Hoornblad (Ceratophyllum demersum): dit gemakkelijke aquariumplantje heeft fijnnaaldige bladeren die lekker veel zuurstof afgeven. Hij kan in zowel warm- als koudwateraquaria overleven en groeit lekker in verschillende waterwaardes.

Als je last van algen hebt, kun je gemakkelijk het licht dimmen door hem af te snoeien en als drijfplant te gebruiken. Hij groeit wel bijzonder snel, dus regelmatig snoeien is hier de boodschap!

Ceratophyllum demersum - Hoornblad
Ceratophyllum demersum

Vaantjesplant (Hygrophila difformis): wil je eens een snelgroeiende aquariumplant met een iets andere bladvorm? Probeer het “vaantjesplantje” eens. Hij heeft een lichtgroene kleur en de blaadjes zijn net veren. Hij staat erom bekend om zich heel snel aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en snel te groeien.

Een leuk plantje als je wat contrast in je bak wil.

hygrophila difformis - vaantjesplant
Hygrophila difformis

Welke voeding voor je snelgroeiende planten?

De bovenstaande snelgroeiers zijn niet zo kieskeurig wat  betreft plantenvoeding en verzorging. Maar wil je het beste uit deze plantjes halen, dan raad ik toch het volgende aan:

 • Complete aquariumbemesting (nitraat, fosfaat, kalium, sporenelementen, …). Heel handig daarvoor is mijn All-in-One, die bevat al alles in 1 flesje, maar andere opties zijn natuurlijk ook mogelijk;
 • Voldoende CO2 of een vloeibare koolstofbron;
 • Vergeet natuurlijk ook niet om voldoende watercirculatie te voorzien. Lees daarvoor eens dit artikel.

En jij?

Ken jij nog andere snelgroeiers voor je aquarium? Of heb je andere tips om een bak sneller te laten stabiliseren. Laat het mij gerust weten in de reacties hieronder!

[kkstarratings]

15 reacties op "5 snelgroeiende aquariumplanten die je aquarium helpen zuiveren & algen tegen gaan"

 1. Met Belgisch groen heb ik altijd het probleem dat ze ‘lucht wortels’ aanmaken wat ik erg lelijk vind.

  Elke week ze eraf halen is een intensief klusje waarbij je nog moet uitkijken dat je stengel niet afbreekt.

  1. Hey Jeroen

   Dat kan inderdaad lelijk worden na een tijd. Helaas weinig aan te doen, zie het als een teken dat ze zich goed voelen in je bak 😉

   Groeten
   Gilles

 2. Zelfs alle bovenstaande plantjes overleven niet in mijn bak, het enige wat wel goed groeit zijn de twee anubias minima en de crypto’s een beetje.
  Ik heb geen co2 voorziening, en was ook eigenlijk niet van plan om deze aan te schaffen..
  Overigens heb ik een juwel trigon 190 bak

  1. Dag Berrie

   Kun je me meer info geven over je verlichting aub?

   – type licht (bv T5 of LED)
   – aantal lampen
   – wattage per lamp
   – lichtduur

   Je kunt mij ook een mailtje sturen of registreren op het gratis adviesforum als je dat wenst. Dan kan je ook een foto sturen van het probleem en kijk ik wat de oorzaak is.

   Groeten
   Gilles

 3. Hoi Gilles, ik heb dus hetzelfde probleem met hetzelfde aquarium!
  Alle plantjes gaan dood, worden snot!
  ik ben in alles weg te gooien!!!staat

  1. Dag Gerry

   Zeker niet doen 🙂
   Heb je een CO2-systeem? Voeg je meststoffen toe?

   Stuur mij desnoods een mailtje of registreer je even op het adviesforum (de links staan bovenaan deze site), dan kijken we er samen naar.

   Groeten
   Gilles

 4. Mijn ervaring met de trigon 190 is dat de verlichting onvoldoende is voor mooie plantengroei. Ben achteraf overgeschakeld naar Led verlichting (best wel prijzig)maar wel pracht resultaten.

 5. Mijn waterpest wil maar niet aanslaan niet drijvend maar ook niet in substraat, wordt al snel doorzichtig.
  Gebruik co2 en all in one.

 6. Hoi Gilles, ik heb vroeger een plant gehad waarbij de uitlopers afgeknipt konden worden en die dan gingen drijven. eEr zaten dan wortelsliertjes aan. Weet jij misschien welke plant dit geweest is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *