Welke voorgrondplantjes voor je aquarium? Mijn persoonlijke selectie

Auteur

Gilles

Datum

september 20, 2019

voorgrondplanten aquarium

Op zoek naar knappe voorgrondplantjes voor je aquarium? Of misschien eerder een makkelijke soort?

Ik heb voor jou een lijst gemaakt van mijn persoonlijke selectie. Van alles wat eigenlijk … 🙂 Voorgrondplantjes die heel snel groeien, gemakkelijke soorten of eerder een soort die een mooi effect creëert in je aquascape. Getest en goedgekeurd: hier zijn ze!

Kleine voorgrondplanten voor je aquarium

Belangrijk om te weten is dat kleine voorgrondplantjes vaak CO2 nodig hebben om goed te groeien (hierover trouwens later meer). Ze bevinden zich namelijk op het substraatniveau en daardoor komt de CO2 vaak niet goed tot daar. Je CO2 moet dus zeker op peil zijn en een goed CO2-systeem is zeker een must.

Daarnaast hebben deze plantjes ook minder licht doordat ze zo laag tegen de bodem zitten. Voor een mooie, compacte groei is sterke verlichting, bijv. LED-verlichting, nodig maar dan moet ook weer je CO2 in orde zijn. Sterker licht betekent namelijk een snellere, compactere groei maar dat houdt ook dat er meer vraag naar voeding is door de planten. Hierdoor moet je dus weer meer meststoffen en CO2 toevoegen!

Hieronder een lijst van mijn favoriete kleine aquarium voorgrondplanten:

 • Hemianthus callitrichoides: deze voorgrondplant houdt van een behoorlijk lichte omgeving en is zeker ook geschikt voor nano aquaria. Hemianthus callitrichoides wordt ook wel eens “dwergparelkruid” genoemd en in het Engels bizar genoeg “dwarf baby tears”. What’s in a name 😉 De plantjes krijgen twee blaadjes van 3 tot 4 millimeter per stammetje en staan bekend als de kleinste voorgrondplanten op de markt. Dus als je op zoek bent naar lage voorgrondplanten voor je aquarium, gevonden!Hou er rekening mee dat dit plantje heel CO2-gevoelig is. Voor een gezonde groei, moet je dus zeker CO2 toevoegen.

  hemianthus callitrichoides
  Mooi compacte Hemianthus callitrichoides. Bron: Aquariumplantsfactory
 • Hemianthus micranthemoides: deze mooie plant is afkomstig uit Noord-Amerika en lijkt sterk om Hemianthus callitrichoides. Hij is een stuk groter dan laatst genoemde, maar groeit ook mooi compact onder sterk licht. Een aandachtstrekker met zijn mooie, licht groene kleuren!

  hemianthus micranthemoides
  Hemianthus micranthemoides. Bron: Pinterest
 • Glossostigma elatinoides: ook wel lieflijk “Glosso” genoemd. Deze aquarium voorgrondplant doet het al heel goed in een gemiddeld belichte tank, maar wil je echt compacte groei dan is ook sterk licht nodig.

  glossostigma elatinoides
  Glossostigma elatinoides. Bron: AquaForest

Deze laag groeiende bodembedekker zie je trouwens héél vaak in aquascapes. Dus neen, uniek is de Glossostigma elatinoides zeker niet, maar een prima voorgrondplant, dat wel!

Welke voorgrondplantjes voor je aquarium? Mijn persoonlijke selectie | PlantedBox

Voorgrond aquariumplanten die snel groeien

Als je snel resultaat wil, bijvoorbeeld omdat je net met je bak gestart bent en je er momenteel net niet dwars doorheen kunt kijken, dan zijn snel groeiende voorgrondplanten een prima keuze! Denk hierbij onder andere aan:

 • Hemianthus callitrichoides: die had ik hierboven al vermeld; bij de kleine voorgrondplanten. De Hemianthus callitrichoides is dus niet alleen klein, maar ook een erg snelle groeier onder sterk licht. Perfect voor een bijna instant resultaat!
 • Eleocharis acicularis: ook wel “naaldgras” genoemd. Ik raad aan om de plant op te splitsen in kleine deeltjes en zowel de wortel als de blaadjes in te korten bij het planten (idem voor Hemianthus soorten trouwens). Daardoor moedig je hem aan om te groeien en zal je grasmatje sneller ingroeien

  eleocharis acicularis
  Een echt “grasmatje” met Eleocharis acicularis. Bron: Arizona Aquatic Gardens
 • Sommige aquariummossen. De meeste mossen zijn weinigeisend, het enige waar je moet op letten dat je ze in eerste instantie goed bevestigt want het duurt vaak wel even voor ze zich aan het oppervlak gaan vasthechten. Bind wat mos op drijfhout of rots en de natuur doet de rest. Vergeet ook niet tijdig te snoeien voor een mooie vorm.

  aquariummos voorgrond
  Mos kan ook als voorgrond dienen. Bron: Aquascape Addiction

Gemakkelijke voorgrondplanten & aquarium bodembedekkers

Niet zoveel ervaring met voorgrondplantjes? Of het wilt maar niet lukken met de plantjes hierboven? De onderstaande plantjes zijn dan zeker eens het proberen waard! 🙂

 • Micranthemum monte carlo: dit makkelijke voorgrond aquariumplantje wordt tussen de 1 à 3 cm groot en is weinigeisend. Een prima keuze als bodembekker voor wie op zoek is naar makkelijke voorgrondplanten voor het aquarium.

  micranthemum montecarlo
  Micranthemum montecarlo. Bron: Aquarium Plants
 • Cryptocoryne parva: de meeste Cryptocorynes zijn relatief gemakkelijke aquariumplanten, en de parva is daar geen uitzondering op! Hij heeft met zijn typische lancetvormige blaadjes een mooie, unieke uitstraling. Tip: hij groeit heel traag, dus best heel veel van planten wil je sneller een matje met deze plant.

  Cryptocoryne parva
  Cryptocoryne parva. Bron: Ebay
 • Echinodorus tenellus: ook deze is een gemakkelijke, maar zeer traag groeiende aquariumplant. Hij lijkt een beetje op gras uit je tuin en groeit eerder in de hoogte. Ook een prima plantje om ervaring op te doen voor een mooie voorgrond.

  Echinodorus tenellus
  Echinodorus tenellus. Bron: Planted Aquariums Central
 • Lilaeopsis novae-zelandiae of brasiliensis: deze aquariumplant lijkt sterk op Echinodorus tenellus maar is iets smaller. Een heel leuk plantje

  lilaeopsis novae-zelandiae
  Lilaeopsis novae-zelandiae. Bron: Aquaplantas

Is CO2 nodig voor een mooie aquarium voorgrond?

Nee, in principe is CO2 geen absolute noodzaak voor een mooie aquariumvoorgrond. Maar het is wel sterk aangeraden. Je planten – ook voorgrondplantjes – overleven veel beter met CO2 en groeien ook sneller in. Zeker als je Hemianthus callitrichoides, die héél gevoelig is voor slechte CO2, wilt planten is CO2 toch wel een must.

Hieronder zie je de “gouden driehoek” zoals ik die noem. Deze driehoek moet mooi in balans zijn voor een gezonde groei van je aquariumplanten. Valt 1 hoek van je driehoek weg (bijv. te weinig CO2 in verhouding met het licht) dan stort heel je driehoek in elkaar. Dit geldt voor alle plantjes, en zeker voor voorgrondplantjes.

voedingsdriehoek aquarium
De “voedingsdriehoek” van het aquarium.

Heb je geen CO2 in je bak of voorlopig nog niet het budget? Kies dan voor de gemakkelijke voorgrondplantjes die ik hierboven vermeld. Deze plantjes kunnen vaak overweg met veel minder CO2 dan de rest (bijv. de CO2 die al van nature aanwezig is in je bak). Zo loop je het minste risico op ellende en heb je de grootste kans op slagen.

Conclusie

Twijfel je welke aquarium voorgrondplantjes je gaat gebruiken? Vraag je dan in de eerste plaats af welk resultaat je beoogt én in welke omgeving de plantjes terechtkomen. Elk plantje heeft zijn eigen voorkeuren, eisen en uiterlijk.

Had je een specifiek plantje in gedachten maar weet je niet zeker of dat het wel goed zal doen? Stel gerust de vraag, ik beantwoord ze met plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *