Aquariummos vasthechten aan hout

Auteur

admin

Comments:

21 Comment

Datum

februari 27, 2014

Aquarium mos vasthechten

Wil je graag mos op je hout vastmaken? Begin je eerst met de Dry Start Methode (= aquarium starten zonder water)?

Dan is het misschien handiger om de “blendermethode” van George Farmer te gebruiken in plaats van het mos vast te binden met katoenen touwtjes.

De Dry Start Methode?

Zoals je waarschijnlijk al weet overleven de meeste aquariumplanten zowel boven water (emers) als onder water (submers). Dat is handig, want dit betekent ook dat je je aquarium zonder water kunt “ingroeien”, ook wel de “Dry Start Methode” genoemd. Een Dry Start heeft enkele grote voordelen. Zo is de kans op algen een heel stuk kleiner en bovendien staan de plantjes sterker in hun schoenen van zodra je de bak vult met water.

Zo start je de Dry Start Methode:

  1. Voeg water toe zodat de bodem goed doordrenkt is. Het water mag ietsje boven de bodem komen, maar zeker niet teveel
  2. Plant de aquariumplanten in de bodem en zorg dat ze niet te droog geraken (regelmatig sproeien)
  3. Als alles geplant is: de bovenkant van het aquarium afdekken met glas of krimpfolie. Aan twee zijkanten laat je een kleine opening voor luchtcirculatie
  4. Zet de verlichting aan gedurende 8 à 10u
  5. Af en toe wat sproeien zodat de binnenkant vochtig blijft. Zie je schimmelvorming? Dan moet je minder sproeien!

Aquariummos vasthechten aan hout | PlantedBox

Mos op je hout kweken tijdens de Dry Start

Ook mossen kunnen zowel emers als submers overleven. In plaats van de mossen vast te hechten aan het hout, is het veel gemakkelijker om ze in een blender te stoppen met wat yoghurt, te versnijden en vervolgens uit te smeren op het hout.

Zo ga je te werk:

  1. Kies de mossen die je in je bak wil. TIP: gebruik meerdere soorten voor een natuurlijker effect, echt een aanrader
  2. Stop de mossen in een diepe kom
  3. Maak een mengeling van 1 klonter Griekse yoghurt en 100ml water. Meng goed
  4. Voeg de mengeling toe aan de kom met mossen en mix met de blender
  5. Klaar!

De mix zou er ongeveer zo moeten uitzien:

Mos kweken tijdens de Dry Start Methode
Zo ziet de mengeling eruit!

Nu moet je enkel nog het hout insmeren met de mix. Na een tijdje zullen de mosjes zich vasthechten en beginnen groeien. Welke methode gebruik jij om je mossen vast te zetten aan het hout? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

[kkstarratings]

21 reacties op "Aquariummos vasthechten aan hout"

  1. Als je dat papje erop het gesmeerd,kan je dan het hout direct terug in het aquarium leggen,want anders droogde dat toch uit,bij mij groeit het mos heel slecht zowel in mijn 60l bakje als in de 450l waarom weet ik niet,
    Groetjes,
    Robert

    1. Dag Robert

      Best eerst even vochtig houden volgens de “Dry Start Methode” tot het is vast gehecht. Daarna kun je de bak vullen.

      Groeten
      Gilles

  2. Hey Gilles.
    Ik ben van plan mijn aquarium een andere look te geven. Nu dacht ik er aan mijn achterwand misschien te verwijderen, maar misschien is het leuker om de achterwand vol te hebben met javamos/levermos.
    Op dit moment groeit er levermos op. Maar niet de hele achterwand.
    Denk je dat de Yoghurt/mos methode ook werkt op een (droge) achterwand? Heb je enig idee hoe lang het dan duurt voordat het gaat groeien en er weer water in de bak mag?

    En, misschien een beetje off topic, maar weet jij toevallig of een achterwand kan gaan rotten en zo problemen kan veroorzaken in het water? Mijn achterwand is er één van Juwel (een rotswand niet zo’n zwarte)
    Er groeit een vreemde groen/zwarte drab op de bovenste rand (boven de waterrand) wat zou dat kunnen zijn?

    1. Dag Linda

      Dat zou wel moeten lukken normaal, zolang het mos de kans krijgt zich vast te hechten (dus niet te vroeg vullen met water). Hoe lang dat duurt kan ik niet zeggen, dat hangt af van verschillende factoren: verlichting, soort mos, vochtigheid, …

      Die drab is waarschijnlijk een pluk baardalg. Voor zover ik weet kan een achterwand niet rotten, de meeste zijn van “inert” materiaal.

      Groeten
      Gilles

  3. Beste

    Welke mossen zou jij aanraden? Of als je een top 3,5,10… zou moeten geven wat zou je dan aanraden?

    Met vriendelijke groeten

    Matthias

    1. Dag Matthias

      Sowieso Javamos (super gemakkelijk & goedkoop), Fissidens fontanus vind ik ook een heel leuke, Flame moss is ook een leuke als je een ander uitzicht wil (groeit voornamelijk rechtop).

      Groetjes
      Gilles

  4. Hey Gilles

    Geweldige tip
    De yoghurt methode is hier al langer gekend en werkt inderdaad echt uitstekend.
    Wij gebruiken hem in onze japanse tuin om mos te bevestigen op stenen en de pagodes.
    Het is inderdaad wel belangrijk om het goed vochtig te houden zodat het mos niet uitdroogt
    Bij ons in de tuin als het vrij warm is staan sommige stukken er wat verloederd bij maar vanaf dat ze een regenbuitje krijgen worden ze weer frisgroen.
    Groeten

    Jan

    1. Hey Jan

      Leuk om te horen dat nog mensen de yoghurt methode gebruiken en nog leuker als blijkt dat het ook buiten het aquarium wordt toegepast. Misschien heeft George Farmer (waar ik de tip van kreeg) het daar vandaan? 😀

      Groetjes
      Gilles

  5. Dag Gilles,

    er word als tip gegeven om verschillende mossen te gebruiken in je aquarium. Weet je misschien ofdat verschillende mossen op een bonsai boom aanbrengen een goed id is als bladerdek? Of zou dit het juist kunnen verpesten?

    Groeten Dennis

    1. Hey Dennis

      Kun je altijd proberen, maar ik denk dat het misschien wat vreemd gaat zijn aangezien het een boom moet voorstellen? Eventueel kun je wel sterk op mekaar lijkende mossen gebruiken maar die iets anders groeien.

      Groetjes
      Gilles

  6. Gilles,

    bedankt voor je antwoord. Ik denk dat je gelijk hebt en ik ga het wel bij 1 soort houden.

    Groeten,
    Dennis

  7. Dag Gilles

    Als je het hout insmeert met de mos-mix hoelang wacht je dan best voor je het hout terug in aquarium zet?

    Heb momenteel mossen vastgemaakt met lijm, maar het harde werk van mijn meervallen en hun voorliefde voor hout maakt dat de mossen losgemaakt worden van het hout.

    Alvast dank voor je feedback.

    Groeten

    Filip

    1. Hey Filip

      Moeijlijk om te zeggen omdat dat afhankelijk is van verschillende factoren. Het beste is gewoon om na een paar weken te controleren of het al goed is vastgehecht, indien niet dan laat je het nog eens een paar weken zitten en doe je de test opnieuw. Meervallen en mos op hout is helaas niet zo’n goede combinatie …

      Groetjes
      Gilles

  8. Dat meervallen en mos niet samen gaan ben ik inmiddels als wel achter gekomen, elke dag losse mos in de bak en langzaam aan word het mos steeds minder.
    Ps ik ga je methode uitproberen in een kleine bak, die komt binnen kort leeg.

  9. Ik heb de methode gebruikt, maar volgens mij te weinig mos, te veel joghurt en te weinig water (kon de hoeveelheid mos niet terugvinden in recepten) Mijn papje was niet zo dun, maar ik dacht: probeer het gewoon.
    Ik heb het stuk hout in curverbox gedaan en de bovenkant afgedekt met folie, zodat er een vochtige omgeving zou ontstaan, maar wel gaatjes in het folie geprikt.

    Helaas wil het niet bepaald groeien, het ruikt ook nogal muffig en ik bespeurde zelfs wat schimmel. Inmiddels is het dus 4 weken geleden, maar ik ben bang dat dit experiment mislukt is….

    Zou ik het hout kunnen afspoelen en gewoon opnieuw beginnen?

    1. Dag Andrea

      Teveel vochtigheid is vaak een probleem, het moet net voldoende zijn dat de plant niet uitdroogt en niet teveel zodat de plant niet beschimmelt.
      Ik zou inderdaad gewoon opnieuw beginnen (mosjes kosten gelukkig niet zoveel) en dan de hoeken van het aquarium open laten ivm de folie.

      Groetjes
      Gilles

  10. Hoi Gilles,

    Is het ook mogelijk om zo mossen te laten groeien op stenen? Of zou je stenen afraden? Ik wil namelijk Fissidens Fontanus laten groeien op lavasteen.

    Groeten,
    Anke

    1. Dag Anke

      Dat is zeker mogelijk, hoewel vasthechten wat moeilijker gaat. De meeste scapers gebruiken dan een beetje secondelijm.
      Hou er wel rekening mee dat het achteraf moeilijker is om de stenen proper (mosvrij) te krijgen.

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

  11. Met verbazing heb ik hier over de blender methode gelezen. Ik ga binnenkort een aquarium inrichten en deze methode lijkt me ontzettend leuk om te proberen. Momenteel heb ik 2 stukken hout (soort weet ik niet) in emmers staan om vol te zuigen met water zodat het niet gaat drijven. Een steen gebruiken om het onder water te houden vind ik geen optie vandaar dus geduld en wachten tot het helemaal vol water zit. Loop ik geen risico dat, als ik zover ben, het hout grotendeels weer gaat drogen als ik de blendermethode en de drystart gebruik of zou het laagje water wat dan in het aquarium staat voldoende zijn het hout zwaar genoeg te houden?

    1. Dag Hans

      Het hout zal niet zo snel volledig uitdrogen, dat duurt behoorlijk lang. Voor de zekerheid zou ik echter àltijd de stukken hout nog onder water houden door er bijv. een steen op te leggen.

      Groetjes,
      Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *