Aquarium beginnen? 5 beginnersfoutjes die je gemakkelijk kan voorkomen 

Auteur

Gilles

Comments:

21 Comment

Datum

april 20, 2018

aquarium beginnen

Je overweegt de aanschaf van een aquarium? Een aquarium beginnen is spannend, leuk en soms ook wat overweldigend. Ik herinner me alleszins nog de aanschaf van mijn allereerste “bak”

Maar waarschijnlijk zit je nu met veel vragen: 

  • Waar geef je het beste al je geld aan uit?
  • Wat is de beste keuze voor een beginner aquarium?
  • En welke fouten moet je absoluut zien te vermijden

Toen ik begon met mijn aquarium heb ik zo ongeveer elke denkbare fout gemaakt. Ik schaam mij er nog voor, haha! Gelukkig speelt dat wel in jouw voordeel, want nu kan ik zeggen wat je zeker NIET moet doen. Natuurlijk kan ik hier niet alle fouten opsommen die je mogelijk kan maken als je gaat beginnen met een aquarium, maar dit zijn wel de meest gemaakte beginnersfouten. Ik leg dan ook elke keer uit wat fout is en hoe je het best aanpakt.

Succes met je nieuwe bak!

Fout 1 bij een aquarium beginnen: een “klein maar fijn aquarium”

Schattig toch, die nano bakjes? Maar eerlijk gezegd … ik zou daar toch nog even mee wachten. Waarom? Zo’n kleine bak is niet makkelijker te onderhouden, integendeel. Een klein aquarium geeft je letterlijk en figuurlijk weinig ruimte tot fouten.

Aquarium beginnen? 5 beginnersfoutjes die je gemakkelijk kan voorkomen  | PlantedBox

Je moet met andere woorden erg goed weten waar je mee bezig bent. Een kleine foute inschatting en het evenwicht in je nieuwe aquarium is naar de maan. Zo’n kleine bak heeft amper plek voor extra vissen of planten, alles moet exact goed zitten.

Wat is dan beter? Koop een aquarium dat minstens een volume van 100 liter heeft. Ja, dat kost een tikje meer dan dat kleine aquarium dat je eerst voor ogen had, maar het zal er wel voor zorgen dat je ruimte hebt om te groeien in je hobby als aquascaper. Bovendien is zo’n aquarium stabieler en minder gevoelig voor fouten. Eens je ervaring hebt opgebouwd, dan kun je voor dat nano bakje gaan.

Fout 2: “water is water”

Helaas … Het ene water het andere niet. En dat heeft gevolgen voor zowel je vissen als de planten. Stel je wilt een cichlidenaquarium houden, dan zal het water een heel andere samenstelling hebben dan bijvoorbeeld een Zuid-Amerikaanse biotoop.

Bedenk dus eerst welke stijl van aquarium je wilt, welke visjes en plantjes je wilt houden. Vervolgens ga je na welke waterwaardes de vissen en planten nodig hebben voor de stijl die je wilt toepassen. Pas dàn begin je aan je aquarium.

Fout 3 bij aquarium beginners: te snel en te veel vissen toevoegen

Je aquarium is een ecosysteem op zich. Tenminste, je moet het even een paar weken de tijd geven zodat alles mooi in balans geraakt. Dat doe je door je bak een paar weken draaien zonder vissen tot je nieuwe aquarium stabiele waarden heeft.

Aquarium beginnen: vissen toevoegen
Altijd voorzichtig vissen toevoegen. Bron: AquaInfo

Dat duurt gemakkelijk 4 weken. En pas dàn is het tijd voor de eerste visjes. Ga ook niet téveel vissen in 1x toevoegen, maar begin met 1 groepje vissen en wacht minimaal een week voordat je de volgende groep toevoegt. Op die manier kunnen je vissen tot rust komen en de bacteriecultuur kan zich ook aanpassen aan de nieuwe bezetting.

Denk ook vooruit. Hoe groot worden de vissen die je in je aquarium hebt? Vissen hebben ruimte nodig om te zwemmen en niet alle vissen en garnalen gaan samen. Denk hier dus over na voordat je naar de winkel stapt.

Beginnersfout 4: direct heel sterk licht gebruiken

Ik zie het heel vaak gebeuren: direct heel sterk licht gebruiken en liefst 10u aan 1 stuk. Klopt, je planten gaan dan sneller groeien door dat sterkere licht. Maar denk eraan: hoe sneller de plantengroei, hoe meer CO2 & plantenvoeding je moet toevoegen. Gebeurt dat niet, dan stopt de plantengroei en zelfs erger … algen.

Vooral draadalg en baardalg heb je heel snel bij te sterk licht in combinatie met te weinig CO2.

aquarium beginnen: teveel verlichting
Ook met zwak licht kan je mooie bakken maken. Bron: PFM

Mijn raad: dim de eerste weken het licht met een dimmer of drijfplantjes en beperk de lichtduur tot 6u. Vervolgens kan je elke week een half uurtje toevoegen tot je aan 8u in totaal zit. Daarna kan je voorzichtig de lichtsterkte verhogen alsook de CO2 + plantenvoeding. Op die manier verloopt alles trager, blijft het geheel meer in balans en loop je ook minder risico op algen.

Fout 5: een veel te zwakke aquariumfilter

Dit is eigenlijk ook wel een beetje de schuld van de aquariumfabrikant. Heel vaak worden gratis filters meegegeven bij de aquarium set. Dat is leuk, dan heb je direct alles om te beginnen met je aquarium. Helaas wordt op die filter vaak bespaard en zijn het pompjes met een zwak “debiet” (liters per uur).

aquarium beginnen: goede filter
Een Eheim is altijd een goede keuze. Bron: AquascapingBlog

Het gevolg van een te zwakke filter? Er blijft veel vuiligheid liggen en de voedingsstoffen worden onvoldoende tot bij je plantjes gebracht, waardoor die weer slecht groeien. Mijn tip: haal die standaardfilter eruit en ga direct voor een goede externe potfilter. Kies voor een filter met een debiet dat minimaal 5x de bak filtert. Stel je hebt een aquarium van 100 liter, dan raad ik een filter aan met een debiet van minimaal 500 liter per uur.

Nog enkele extra tips als je start met je aquarium

Buiten deze 5 beginnersfoutjes geef ik je ook nog enkele korte tips mee waar je mee rekening kunt houden:

  • Overdrijf niet met vissen voederen, dagelijks een klein beetje voedsel is voldoende.
  • Denk aan het onderhoud van je aquarium en waterverversingen, ook tijdens de opstart
  • Gebruik gerust een bacteriemiddel om je filter sneller op te starten, maar hou nog altijd rekening met de nitrietpiek
  • In het begin zullen de planten verslijmen, dat is normaal want de meeste planten worden boven water gekweekt en nemen nu hun “submerse” vorm aan. Af en toe de blaadjes wegknippen maar verder de plantjes met rust laten. Vergeet ook je plantenvoeding niet.

Aquarium beginnen? 5 beginnersfoutjes die je gemakkelijk kan voorkomen  | PlantedBox

Conclusie

Een aquarium beginnen is fantastisch als je vooraf de moeite neemt om er wat over te lezen en als je deze tips in acht neemt. Heb je nog vragen over starten met een aquarium? Stel ze gerust hieronder of per e-mail.

Tenslotte is het veel beter problemen te vermijden dan ze achteraf te moeten oplossen. Een aquarium beginnen moet in de eerste plaats mooi én fun zijn en daar help ik graag mee!

21 reacties op "Aquarium beginnen? 5 beginnersfoutjes die je gemakkelijk kan voorkomen "

  1. Leuk artikel die fouten heb ik natuurlijk ook gemaakt
    Ik kocht alleen wel gelijk een 240 liter had alleen wel de fout gemaakt door hem te kopen incl vis

  2. Beste,

    Ik heb een nanobakje van 60 Liter en eigenlijk altijd goed gegaan..
    Ververs ongeveer de helft per week en voeg co2 toe en tropica plantenvoeding.
    Hij staat vol met planten en een tapijtje en heb een ada soil, een extern eheim filter, UV sterilizer en een led lamp erboven die 6 uur per dag aan staat. Nu is hij een poos terug een beetje melkachtig geworden en toen dus die uv filter aangeschaft maar hij blijft hetzelfde.. hoe komt dit? Hoe krijg ik het weg? En hoe houd ik het weg?

    Met vriendelijke groet,

    Joris kamp

  3. Geachte mevrouw / heer,
    Hoe hou je aquarium van plexi glas schoon?
    Is het raadzaam om zoiets aan te schaffen?
    Met vriendelijke groet,

    1. Hoi

      Excuses voor de late reactie, ik was op vakantie.
      Ik zou persoonlijk voor echt glas gaan. Dat is minder krasgevoelig en beschikbaar in vele formaten.

      Groetjes
      Gilles

  4. hoeveel keer moet ik bacteriën in de aquarium doen. ik heb een van 60l aquarium
    met zuurstofplanten in . er zijn nog geen vissen in .

  5. Ik heb sinds 6 weken mijn 1e aquarium.
    Ben er superblij mee, maar kom zoveel verschillende info/meningen tegen dat het soms moeilijk is te weten wanneer je het goed doet.
    Inmiddels draait hij dus ook 6 wkn.
    Ik heb even last gehad van bruine alg tijdens de opstart, maar die was vrij snel weer weg. Wel heb ik nu sinds een week of 4 een hardnekkige kaamlaag op het aquarium drijven. Ik berbers iedere week een gedeelte van het water waardoor ik het weghaalt, maar het blijft terugkomen. Wat kan/moet ik hieraan doen? Of moet ik juist gewoon nog even afwachten..

  6. Hallo,
    Ik heb zojuist een aquarium gekocht van 60x30x35
    Inmiddels de bak ingericht (voedingsbodem, planten) en wil over twee weken vissen kopen.
    Ik wil een gezelschap aquarium met neon of kardinaaltetra’s.
    Wie kan mij adviseren over het aantal tetra’s en met welke vissen ik dit het beste kan aanvallen?
    Ik ontvang graag advies om een succesvolle start te maken. Voor mijn zoontje (die zo enthousiast is), voor mijzelf en uiteraard voor het welzijn van de vissen.
    Vriendelijke groet,
    Mark

    1. Dag Mark

      Eerlijk gezegd is die bak wellicht te klein voor zowel de neon als de kardinaal tetra. Als je iets gelijkaardigs als de neon tetra zoekt voor die grootte van bak, dan is de Sundadanio axelrodi blue ook een mooie (en betere) optie.

      Groetjes
      Gilles

  7. Beste Gilles,
    Ik heb een giga blunder gemaakt. Vorige week een aquarium van 70 l gekocht. Gefilterd water en genoeg plantjes erin gezet. Met een teststrookje bleken alle waarden goed te zijn. Heb toen 5 kardinaaltetra’tjes gekocht en ze dus al de eerste week erin gedaan.. In eerste instantie waren ze levendig, aten goed, verkenden het aquarium, maar na 3 dgn….. De visjes gingen raar zwemmen, de een na de ander en zodra dat begon waren ze binnen een dag dood. De eerste 2 dgn geleden, gisteren 3 en vandaag de laatste, terwijl deze vanmorgen nog gezond leek. Kan dat ook een ziekte geweest zijn? Twee hadden een wat bol buikje, aan de anderen zag ik niet veel. Of een te hoge pH bijv? Alle waarden waren binnen normaal, maar een laagnormale pH of een hoognormale pH scheelt natuurlijk wel. De hardheid was ook hoognormaal. Het filter gaf een aardige beweging in het water, waardoor er denk ik voldoende zuurstof in het water kwam. Ze hapten niet naar lucht. Het is een filter in het aquarium van Juwel primo 70. Ben benieuwd wat de doodsoorzaak was.

  8. hallo ik heb ook een bak gekocht. 70 liter…
    grint en plantjes er in en een .
    maar nu zit er na 5 dagen allemaal slijm op de boomstronk…
    wat nu….?
    ps zit geen visje in hoor.

  9. beste Gilles,
    ik stap over van een 20 liter bak naar een 70 liter. nou heb ik mijn zoontje beloofd dat er ook een algeneter in komt alleen…. ik heb goudvissen in de 20 liter bak. kan ik hen ook langzaam laten wennen aan warmer water?
    volgens de verkoper zijn er ook algeneters die in kouder water leven.
    en is het dan ook mogelijk om er garnaaltjes in te doen? ik ga nog meer lezen over het houden van een aquarium maar dit waren even de vragen die in mij opkwamen.
    vriendelijke groet,
    Suzanne, moeder van Liam (8).

    1. Dag Suzanne

      Garnalen in combinatie met goudvissen is een zeer slechte combinatie en raad ik zeker af. Wat betreft algeneters: de algeneters die ik altijd gehouden heb waren warmwater, met koudwater algeneters heb ik geen ervaring. Best dat je dus navraagt bij de verkoper welke algeneter hij bedoelde en dat je even opzoekt of dat wel een goede combinatie is met je goudvissen.

      Verder zijn goudvissen in een 20 liter bak ook geen goed idee, ze hebben veel meer plaats nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ik raad aan om een grotere bak te plaatsen.

      Groetjes,
      Gilles van PlantedBox

  10. Helaas is door een soort kettingreactie tijdens mijn vakantie van 3 weken mijn (Juwel Primo 120 l) aquarium met wel 20 vissen overleden. Waarschijnlijk is door een defecte schakelklok het (LED) licht uitgevallen. Daardoor planten slecht, eerste vis(sen) door, rotten, steeds door (prima werkende!) Juwel voerautomaat toch 2 x per dag gevoerd, en maar alles doorrotten. Let op: de pomp heeft steeds doorgepompt, en ook de verwarming (29 graden C) werkte gewoon. Nu alles leeggemaakt, op de overlevende planten na. En ook zo goed mogelijk de bodem (steentjes, daaronder voedingsbodem) schoon gezogen. Ook voorzichtig sponzen met bacteriën afgespoeld. Status nu is dat het nog steeds een beetje troebel is, soort van witte gloed. VRAAG: zo doorgaan en proberen weer met paar Platy’s of voorlopig wachten. Of helemaal leeg, en helemaal opnieuw beginnen???

    1. Dag Bram

      Jammer om te horen!

      Ik zou nadenken waar je naartoe wilt met de bak en wat er allemaal aangepast moet worden. Stel je wilt een andere scape maken, dan kan je beter gewoon helemaal vanaf 0 beginnen. Wil je hetzelfde behouden, dan kan je opnieuw proberen. Ik raad we laan om nog een maandje te wachten en goed te verversen, goede filtratie te voorzien etc om zeker te zijn dat alles terug stabiel is.

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *