CO2 diffusers: een complete gids

CO2 diffusers voor je aquarium: een complete gids

Als er iets is waar ik echt blij van word, is het wel van aquascape hulpmiddelen die én functioneel én gewoon mooi in je bak staan.

Dat is het geval voor CO2 diffusers. Je kent ze wel, die mooie glazen aanvulling voor je CO2 systeem die van die prachtige kleine bubbeltjes verspreiden. Maar hoe werkt het juist en hoe haal je er het meeste uit?

Ik heb voor jou dit artikel geschreven zodat je vanaf nu àlles weet over je favoriete diffuser 😊

Wat is een CO2 diffuser en hoe werkt het?

Een CO2 diffuser is doorgaans een glazen apparaatje met daarin een wit membraan. Je hangt hem op met een zuignap in je aquarium en je sluit hem aan op je CO2 drukregelaar.

De CO2 uit je drukregelaar gaat naar je CO2 diffuser, je zal merken dat de CO2 zich opbouwt in het “kamertje” onder het membraan. Van zodra de druk hoog genoeg is in het kamertje, wordt de CO2 door het membraan geperst waardoor er piepkleine CO2-bubbels ontstaan (in tegenstelling tot de CO2 atomizer, die eerder een mist creëert).

Die minuscule belletjes verspreiden zich in een soort van waterballet doorheen je aquarium en lossen zo op in het water. Soms blijven ze hangen aan de blaadjes van je planten wat als voordeel heeft dat de CO2 beter wordt opgenomen.

Zoals gezegd: CO2 diffusers zijn meestal van glas, wat ze erg mooi, maar ook fragiel maakt. Het voordeel is dan weer dan je meteen ziet dat er een schoonmaaksessie aan de orde is, want je hebt een perfect schone diffuser nodig voor een optimaal rendement.

PS: ook veel pro’s gebruiken een CO2 diffuser in hun aquarium. Hieronder zie je de bak van Adam Paszczela met vooraan een CO2 diffuser:

Welke CO2 diffuser voor jouw aquarium?

Er bestaan veel verschillende soorten CO2 diffusers, daarom geeft ik je een overzicht dat je moet helpen de beste diffuser voor jouw aquarium te kiezen.

Het goede nieuws is dat je een CO2 diffuser kiezen grotendeels mag laten afhangen van je persoonlijke smaak. In grote lijnen zit het verschil tussen de verschillende diffusers in de stijl en uiteraard ook de capaciteit. Op mijn shop kan je onder andere kiezen voor:

  • Regular diffusers of Cup diffusers: beide soorten zijn gemaakt van versterkt glas en worden bevestigd met zuignappen. Het verschil zit dus niet zozeer in de werking, maar wel in de look. De Cup diffuser is ook verkrijgbaar voor grotere bakken tot 500 liter, terwijl dat een Regular diffuser een maximum capaciteit van 150 liter haalt in de medium versie. Beide zijn zogenaamde “in-tank diffusers”, je plaatst ze in de bak.
  • Edge diffusers: deze is ook een zogenaamde “in-tank diffuser” met het verschil dat je hem niet in de bak ophangt met een zuignap maar over de rand hangt. Dat ziet er nog strakker uit
  • Inline diffusers: een inline diffuser is aangesloten op de filterslang en zijn erg geschikt voor grotere bakken. Persoonlijk ben ik hier – heel eerlijk gezegd – geen voorstander van omdat het risico op een lek te groot is. Een kleine barst in het glas en je bak loopt leeg. Om die reden verkoop ik enkel in-tank diffusers op mijn shop.

Edge diffuser aquarium

Wil je toch liever iets extern? Kijk dan eens naar mijn CO2 reactors of CO2 atomizers.

Hoe aansluiten & waar de CO2 diffuser plaatsen?

De aansluiting van een CO2 diffuser hangt vooral af van het model. Maar ik geef je met plezier een aantal basisregeltjes mee. Dit zijn de zaken waar je op moet letten:

  1. Check welk soort CO2 slang je nodig hebt voor de aansluiting van je CO2 diffuser. De ene diffuser heeft een flexibele slang nodig (bijv. mijn Edge diffusers), de andere werkt ook prima met een harde CO2 slang (bijv. mijn Cup of Regular diffuser).
  2. Dompel de CO2-slang eerst in kokend water en schuif de slang voorzichtig over de ‘steel’. Het kokende water maakt de slang flexibeler waardoor je wat meer speelruimte krijgt.
  3. Plaats je CO2 diffuser tegenover de filteruitlaat. Daar is vaak de meeste stroming dus je bubbeltjes worden meteen meegenomen en lossen super goed op.

Het andere uiteinde van je CO2-slang verbind je met je CO2-systeem. Plaats er zeker ook nog een terugslagventiel tussen zodat het water niet terug loopt naar je drukregelaar.

positie co2 diffuser aquarium
De ideale positie van je CO2 diffuser. Bron (originele foto): ADA

Hoe je CO2 diffuser goed afstellen?

Ik heb al eens een artikel geschreven over de hoeveelheid CO2 die je moet toevoegen aan je aquarium naargelang de hoeveelheid planten, verlichting, … Ik raad je dus zeker aan om dat artikel eens goed door te lezen.

Eenmaal je weet hoeveel bubbels per seconde CO2 je nodig hebt en je CO2 diffuser is geïnstalleerd zoals hierboven beschreven, dan kan je beginnen! Schakel je CO2-systeem in, je zal zien dat de CO2 langzaam via de CO2-slang naar de diffuser loopt. Vervolgens zul je merken dat de bubbels CO2 in het kamertje van je diffuser “druppelen” en een CO2-laagje bovenaan de kamer vormen.

Van zodra er voldoende druk is (dit kan een tijdje duren, afhankelijk van hoeveel CO2 je toevoegt) zullen er kleine bubbels ontstaan. Je diffuser werkt nu perfect!

 

PS: soms krijg ik de vraag: “waarom krijg ik geen mist?”. Wel, blijkbaar is dit een misvatting: een diffuser produceert bubbels, een CO2 atomizer mist. Het is dus perfect normaal gedrag van je diffuser!

Hoe de CO2 diffuser schoonmaken?

Een CO2 diffuser schoonmaken klinkt erger dan het is. Eigenlijk wordt dit gewoon een deel van je routine bij de waterverversing.

Leg de diffuser in een oplossing van 1/10 bleekwater in water en laat het geheel een half uurtje rusten. Tijdens dat half uurtje doe ik meestal het gewone onderhoud van mijn bak: plantjes snoeien, water verversen, puntalgen op de ruiten verwijderen, …

Daarna volstaat het om alles voorzichtig te schrobben met een oude tandenborstel of filterwol. Vergeet niet om de diffuser achteraf door een oplossing met watervoorbereider te laten rusten gedurende een paar minuten om het bleekwater te neutraliseren.

Spoel af en je bent klaar! Hieronder vind je nog een interessante video hierover. Deze persoon gebruikt iets meer bleekwater, maar compenseert dit ook met meer watervoorbereider.

Tip: als je regelmatig (lees: tijdens je wekelijkse waterverversing) je CO2 diffuser kuist, dan zal je zelden problemen krijgen met vervuiling en blijft je diffuser in topvorm.

CO2 diffuser kopen: waar op letten?

Ga je een CO2 diffuser kopen? Dan is er een aantal zaken waarop je moet letten wil je geen miskoop riskeren.

  • Koop je een glazen diffuser? Het ene glas is het andere niet. Kies voor een diffuser uit versterkt glas of laboratoriumglas. Het laatste wat je wil is dat die breekt terwijl je die aan het schoonmaken bent.
  • Ga je overstag voor een in-tank diffuser met zuignappen? Verzeker je ervan dat de zuignappen stevig genoeg zijn. Goedkope modellen besparen op de kwaliteit van de zuignappen en voor je het weet komt je CO2 diffuser los. 😊
  • Kies voor de juiste capaciteit. Elke diffuser vermeldt voor welke grootte van aquarium hij geschikt is. Beter wat overschot, dan een tekort!

Conclusie

en CO2 diffuser is een aanwinst voor je aquarium. Zo’n ding is makkelijk zelf te plaatsen en ziet er gewoon leuk uit. Je moet hem enkel af en toe goed onderhouden.

Mooi én efficiënt. De ideale combinatie! 😉

Heb je een opmerking of vraag? Laat van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *