Laat me raden: Anubias was één van de eerste planten die je als aquarist hebt gehouden?
Wel, je bent zeker niet de enige! Anubias is één van de populairste aquariumplanten binnen onze hobby. Dit plantje staat bekend voor haar unieke bladstructuren en trage groei, een mooi elegant plantje dat past in elk aquarium. Er zijn bovendien zoveel varianten op de markt dat er voor ieder wat wils is, of je nu een gezelschapsaquarium hebt, een aquarium in Nederlandse stijl of een Nature Style bak. In dit artikel vertel ik je welke varianten je hebt en hoe je Anubias moet verzorgen. Daarnaast geef ik je ook nog enkele tips over hoe je Anubias moet planten en welke technieken je kan gebruiken om te stekken.
Kortom: een complete gids voor gezonde Anubias plantjes in je bak! 🙂
Wat je gaat leren:
- Anubias soorten & herkomst
- Hoe moet je Anubias verzorgen?
- Hoe Anubias planten?
- Hoe Anubias snoeien?
- Hoe Anubias kweken?
- Aquascapes met Anubias
- Conclusie
Anubias soorten & herkomst
Oorspronkelijk komst Anubias uit West-Afrika waar het groeit in regio’s met een sterk verschillend klimaat, van regenwouden tot savannes. Het is een sterke plant met mooie, groene bladeren waarvan zéér veel soorten bestaan. En net doordat er zoveel soorten bestaan, kan het zich perfect aanpassen naargelang het type aquarium je hebt. Of je nu een nanobakje hebt of een aquarium van 400 liter: er zal sowieso een Anubias soort zijn die perfect in jouw aquarium past. Hieronder een – zeker niet compleet – overzicht van de meest voorkomende soorten.
Grote soorten Anubias
- Anbuias gigantea
- Anubias barteri
Deze grote soorten kunnen perfect gebruikt worden als focuspunt in je aquarium. Ze creëren enorm veel diepte en contrast en zorgen voor een mooie variatie aan bladvorm, ideaal voor Nederlandse aquaria.
Middelmatige soorten Anubias
- Anubias barteri
- Anubias petite
- Anubias frazeri
- Anubias coffeefolia
- Anubias congensis
- Anubias longifolia
- Anubias hastifolia
Deze soorten Anubias van middelmatige grootte zijn zeer populair bij aquaristen omdat ze gemakkelijk passen in standaard formaat aquaria dankzij hun compacte vorm en unieke bladvormen.
Kleine tot zeer kleine (nano) soorten Anubias
Naast de grote en middelmatige soorten heb je nog de kleine en zelfs nano soorten Anubias, denk hierbij aan:
- Anubias nana ‘Pangolino”
- Anubias nana “Chilli”
- Anubias bonsai
Deze kleintjes zijn ideaal voor nano aquaria of als je een leuk detail wilt toevoegen aan een bestaande aquascape. Er bestaan ook soorten die een mooi kleurcontrast kunnen creëren doordat het blad een andere kleur heeft, denk bijv. aan de Anubias “Snow White”.

Hoe moet je Anubias verzorgen?
Anubias past perfect in elk type aquarium maar natuurlijk moet je wel voor een goede leefomgeving zorgen, wil je dat dit plantje gezond blijft. Hieronder vind je enkele tips van mij om je plantjes in topvorm te houden.
Tip #1: denk aan de waterwaardes voor je Anubias!
“Goed” water is niet alleen belangrijk voor je Anubias, maar eigenlijk ook voor ALLE planten in je bak. Zorg dus voor een regelmatig onderhoud, beperk de hoeveelheid “organisch” afval in je bak (bijv. rottende bladerene, uitwerpselen, …) en doe regelmatig een waterverversing. Een goed werkend filtersysteem met voldoende filtercapaciteit mag natuurlijk ook niet ontbreken. Hierdoor zal niet alleen je aquarium er veel beter uitzien, de bak zal ook veel gezonder zijn doordat je het risico op algen sterk beperkt. Dit is zeker belangrijk voor Anubias want het is een traaggroeiende plant en daardoor veel gevoeliger voor algen, dit komt doordat het minder efficiënt is in het opvangen van koolstofdioxide dan andere planten.
Hieronder vind je de waterwaardes voor Anubias, deze zullen voor de meeste soorten goed zijn maar voor zekerheid raad ik aan om de waterwaardes van de soort die je wenst te kopen na te vragen bij de kweker.
- Temperatuur: 22°- 30° Celsius
- PH : 6 – 8
- GH : 4 – 30
- Licht: weinig / medium
Tip #2: de verlichting is belangrijk
Een belangrijk aspect is correcte aquarium verlichting. Anubias is een aquariumplant die van nature in schaduwrijke omgevingen overleeft, ze hebben met andere woorden weinig licht nodig. Sterker nog: teveel licht kan er zelfs voor zorgen dat de plant last krijgt van ongewenste algen. Als je groene puntalgen ziet op de blaadjes, dan raad ik zeker aan om de lichtduur of de lichtsterkte te verminderen. Je kan de Anubias ook verplaatsen naar een plek in je aquarium met minder licht, vaak gaan ze hierdoor net gezonder worden omdat ze hier minder blootgesteld worden aan algen en toch nog aan voeding kunnen geraken.
Tip #3: bemesting en CO2
Deze vraag krijg ik regelmatig: moet ik aquarium plantenvoeding en CO2 toevoegen voor Anubias? Het antwoord is: ja en nee. Nee want deze plant groeit traag en heeft weinig eisen, en kan dus perfect overleven in een bak met weinig CO2 en voeding in de waterkolom.
MAAR: als je wilt dat je Anubias (en andere planten) sterker en sneller gaan groeien, dan kan je zeker voeding en CO2 toevoegen. Dit kan je doen met bijvoorbeeld mijn All-in-One plantenvoeding die zowel sporenelementen als NPK-nutriënten bevat. CO2 kan je toevoegen met een CO2-systeem en dit zorgt ervoor dat de plant sterker wordt en duidelijk sneller gaat groeien. Vergelijk het met een espresso shot 🙂
PS: merk je dat je Anubias gele of bleke bladeren heeft? Dan heb je waarschijnlijk een voedingstekort!

Hoe Anubias planten: op stenen, hout en in de bodem
Eerst en vooral: Anubias mag je NOOIT in de bodem planten! De worteltjes groeien vanuit het rhizoom, als je die begraaft dan gaat die rotten en kan de plant afsterven. Beter is om Anubias op hout, stenen of ander decoratiemateriaal te “monteren”. Hiervoor bestaan verschillende methodes:
De “Zip Tie” methode
De “zip tie” methode is populair omdat hij heel gemakkelijk kan toegepast worden om Anubias op hout of stenen te hechten. Neem een tie-wrap en bevestig het rhizoom met de tie-wrap op het hout, niet te strak maar wel strak genoeg zodat de Anubias niet kan schuiven. Na een tijd zal de plant zich gaan hechten aan het hout en kan je – als je dat wenst- de tie-wrap verwijderen. In plaats van een tie-wrap kan je ook prima visdraad of naaidraad gebruiken.
De secondelijm methode
Een andere methode is die met secondelijm. Yep, dat werkt! Je kan gerust secondelijm gebruiken om Anubias vast te hechten aan allerlei materiaal. Zorg er wel voor dat de lijm op basis van cyanoacrylaat is, deze stof wordt inert van zodra die in contact komt met water en is daardoor onschadelijk voor je vissen en planten.
Hoe Anubias snoeien?
Is je Anubias gelukkig en al stevig gegroeid? Mooi zo! Vergeet wel niet om je plantje regelmatig te snoeien om hem in vorm te houden. Gebruik hiervoor altijd een goed scherp mesje of schaartje om geen schade te veroorzaken tijdens het snoeien. Door regelmatig te snoeien kan de plant energie steken in het aanmaken van nieuwe blaadjes. Snoei de bladeren altijd af ter hoogte van het rhizoom en let daarbij op dat je het rhizoom niet te zeer beschadigt.
Op mijn shop vind je een mooi aanbod van lekker scherpe schaartjes, ideaal om je Anubias mee te snoeien.

De beste methode om Anubias te kweken?
Wil je Anubias kweken? Je kan de onderstaande technieken gebruiken om je collectie plantjes uit te breiden:
Natuurlijke voorplantingsproces
Van zodra Anubias een bepaalde grootte heeft bereikt, zullen er vanzelf nieuwe plantjes ontstaan vanuit het rhizoom. Je kan dit plantje voorzichtig afscheuren of afknippen en herplanten zodat het kan groeien tot een volwassen plantje.
Rhizomen opsplitsen
Als je wat minder geduld hebt, kan je ook prima Anubias kweken door de rhizomen op te splitsen. Van zodra het rhizoom voldoende groot is (in lengte) kan je met een scherp mes of schaar het rhizoom opsplitsen in kleinere deeltjes. Zorg er wel voor dat elk deeltje minstens 1 gezond blad heeft en gebruik altijd een scherp mes zodat je het plantje niet beschadigt. Vervolgens kan je deze kleine deeltjes rhizoom planten zoals hierboven vermeld. Deze methode vergt iets meer zorg maar is heel gemakkelijk uit te voeren, ook voor beginners!
Aquascapes met Anubias
Wil je een aquascape met Anubias maken maar mis je wat inspiratie? Hieronder vind je enkele mooi voorbeelden die ik heb gevonden op AGA, copyright van de aquascapers natuurlijk! Wil je zelf je aquascape op deze pagina, contacteer mij gerust.



Conclusie
Anubias is een geweldige plantje dat in geen enkel aquarium mag ontbreken. Er zijn zéér veel variaties en soorten en dus voor ieder wat wils. Houd wel rekening met de juiste waterwaardes en gebruik de juiste technieken om je Anubias te planten en te kweken. Met de tips uit dit artikel heb je alleszins in no-time een aquarium vol gezonde Anubias plantjes! 🙂
Heb je nog extra tips? Laat het mij hieronder weten!
Ik heb een juwel 180 l met interne filter. Een zestal planten ,25 vissen (platy,molly,corry en tetra), verstopplaatsen . Vroeger easy live producten gebruikt voor planten e nu probeer ik all-in-one est ind. IK BEN BENIEUWD. Voor de eerste keer 18 ml gedaan . Is dit wekelijks,? En niet schadelijk voor vis? Stroming pomp 600 .
Dag Paul
De standaarddosering die vermeld staat op het label is inderdaad wekelijks. Je kan dit echter aanpassen naar dagelijks als je dat wenst, dan deel je de weekdosering door 7 en voeg je dat resultaat elke dag toe.
Groetjes,
Gilles van PlantedBox