Hoe een nano aquarium inrichten?

Auteur

Gilles

Comments:

3 Comment

Datum

november 25, 2017

nano aquarium inrichten

Ik vind een nano aquarium echt iets fantastisch! Sommigen vinden het een compromis voor wie gewoon geen plaats heeft voor een grote bak. Ik vind van niet.

Voor mij is een nano bakje een bewuste keuze om een unieke aquatoop te maken. In zo’n klein aquarium van pakweg 30 à 50 cm groot kan je gemakkelijk een omgeving creëren waar kleinere aquariumplanten, maar ook kleinere visjes of garnalen perfect kunnen gedijen. Maar de vraag is eigenlijk: hoe begin je aan de inrichting van zo’n nano aquarium?

3 dingen waar je op moet letten bij een nano aquarium

Ga je een nano aquarium plaatsen? Top! Er zijn wel een drietal aandachtspunten die toch belangrijk zijn in je keuze.

Kies de juiste planten

Het eerste punt: de plantenkeuze! Let er bij het inrichten van je nano aquarium goed op dat je de juiste planten kiest. Uiteindelijk zal je werken in een aquarium waarvan het formaat uitzonder klein is en niet alle plantjes passen daarin. Zo is een Vallisneria geen al te beste keuze, maar naaldgras dan weer wel.Trouwens, een tip als je de plantjes in je nano wilt snoeien: gebruik dan deze aquariumschaar, die past volledig in je pols wat snoeien een héél stuk gemakkelijker maakt!

Nano aquascaping
Naaldgras & mos groeit prima in een nano. Bron: Pinterest

Kies de juiste vissen

Niet alleen het formaat van je aquariumplanten is trouwens belangrijk, ook het formaat en de literinhoud. Daarom is een tweede aandachtspunt bij de inrichting van je nano aquarium dat je nagaat welke vissen je wilt gebruiken en of die samen gaan met je aquariumplanten, de aquascape zelf en het formaat van je nano aquarium.

Nano aquarium inrichting
Deze garnaaltjes hebben het naar hun zin! Bron: aquascapingaquarium.com

Voorbeeld: als je maanvissen wilt houden, dan laat je best je idee voor een nano aquarium varen, want deze vissen passen totaal niet in zo’n klein aquarium. Een Boraras brigittae is dan weer een betere keuze.

Kies de juiste omgeving & hou rekening met bepaalde vereisten

Zo’n nano aquarium is veel kwetsbaarder en heeft een kleinere foutenmarge dan een bak met bijvoorbeeld 100 liter inhoud. Stel je ververst per ongeluk met verversingswater dat een totaal andere KH heeft, dan is het effect daarvan veel groter dan bij een aquarium van meer dan 100 liter. Hou hier dus rekening mee en hecht extra belang aan het onderhoud van je nano aquarium!

Hoe je extra diepte creëert in je nano aquarium

Een van de meest fascinerende dingen bij de inrichting van je nano aquarium vind ik de manier waarop je diepte kan creëren. Als je nano maar 30 liter bevat, dan zul je dus op een heel creatieve manier moeten werken aan het dieptezicht. De truc bij het inrichten van een nano aquarium is de illusie van ruimte creëren. En dat doe je niet door te doen wat je altijd doet, maar dan kleiner. 🙂 Sterker nog, het idee is om achterstevoren tewerk te gaan.

Meestal zie je dat bij de meeste aquascapes de kleine plantjes vooraan geplaatst worden en de grote naar achter. Als je diezelfde tactiek toepast bij de inrichting van een Nano aquarium, laat je alles kleiner lijken. Een truc is om de iets grotere, bladerige plantjes vooraan en kleinere plantjes op de achtergrond te plaatsen.

Voorbeeldje:

diepte nano aquarium
Deze nano plaatst dik hout vooraan en dun hout achteraan. Bron: Pinterest

Andere tips voor meer diepte in je nano aquarium zijn:

 • De gulden snede toepassen
 • Het substraat naar de achtergrond toe verhogen
 • Investeren in een mooie achtergrond
 • Met verschillende bladgroottes en –kleuren spelen
 • Maak straatjes in je aquarium
gulden snede nano aquascape
Deze bak gebruikt de Gulden Snede. Bron: Aquatic Eden

Welke planten in een nano aquarium?

Zoals gezegd kies je voor je nano aquarium planten die liever niet al te groot worden en goed samengaan met de vissen in je bak(je). Tenslotte zijn het die plantjes die moeten zorgen voor schuilplaatsen voor je visjes en voor voldoende zuurstof. Enne, niet te vergeten, ze moeten er ook nog eens goed uitzien! Dit zijn mijn favoriete nano aquarium planten:

 • Anubias Nana (Dwerganubias, Hartvormig speerblad). Deze aquariumplant heeft een erg mooi blad en is perfect geschikt voor gebruik in een Nano aquarium. Bind de wortelstok van deze traag groeiende plant vast aan een stuk hout of een steen.
 • Vesicularia dubyana (Javamos). Een klassieker, maar met reden. Ook javamos maak je vast aan een stuk steen of hout. Toegegeven, je moet af en toe eens de nodige snoeiwerken plannen, maar je krijgt er veel effect en blije garnalen voor terug. 🙂
 • Microsorum Pteropus ‘Windelov’ (Javavaren). Weer een plant om ergens op te binden die niet erg snel groeit. Oké, in theorie is dit geen ‘kleine aquariumplant’ maar door de trage groei ben je perfect in staat de plant zo te controleren dat ze straalt in je nano aquarium.
 • Cryptocoryne Parva (Dwergcryptocoryne). Een ideale plant voor een Nano aquarium want dwergcryptocoryne wordt niet groter dan 5cm.
 • Bepaalde echinodorus (Dwergamazonezwaardplant). Mits voldoende plantenvoeding kan je deze plant met bladeren die niet groter dan 5cm worden goed laten gedijen in een Nano aquarium.

Ideeën voor de inrichting van je nano aquarium

Als je nog ideeën zoekt voor de inrichting van je nano aquarium, check dan eens deze voorbeelden. Inspiratie genoeg!

[layerslider id=”11″]

Hoe een nano aquarium inrichten? | PlantedBox

Conclusie

Een nano aquarium inrichten is vooral een zaak van de juiste keuzes maken voor je eraan begint:

 • De juiste planten
 • De juiste vissen & garnalen
 • De juiste keuzes op vlak van onderhoud & plaats

Zorg dat je jezelf informeert (Je bent goed bezig door dit artikel te lezen 🙂 ). Voor de aquascape zelf: bekijk voldoende voorbeelden van nano aquarium inrichtingen en laat je inspireren door de ideeën van anderen. Weet je het nog niet helemaal? Laat het hieronder gerust weten!

3 reacties op "Hoe een nano aquarium inrichten?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *