Aquarium inrichten? Probeer deze 3 verschillende aquascaping stijlen

Auteur

Gilles

Comments:

3 Comment

Datum

februari 03, 2018

aquarium inrichten

Ha, eindelijk heb je die aquascape aquarium gekocht. Sta je al te popelen om te beginnen aquascapen en je aquarium in te richten.

Nog eventjes geduld 😉

Vraag je eerst eens af; hoe ga je je aquarium inrichten? Nog niet bij stil gestaan? Wel, je neemt toch best even de tijd om een plan op te stellen. Je zult op het einde van je aquascaping dag namelijk véél meer tevreden zijn van het uiteindelijke resultaat. Weet je niet goed waar beginnen? No problem, ik help je graag op weg met deze aquascaping tips en enkele van mijn favoriete aquascape voorbeelden. Welkom bij aquascaping voor beginners!

Aquascaping stijl #1: de Nederlandse stijl aka “Hollandse bak”

De Nederlandse stijl wordt door velen gezien als de “oerstijl”. Over de geschiedenis van de Nederlandse stijl lees je meer hier, ik wil het nu vooral hebben over wat deze aquascaping stijl precies inhoudt en hoe je de Nederlandse stijl het beste aanpakt. Want ik weet hoe je je voelt, je wil er het liefst meteen aan beginnen. 🙂

Ter zake dus!

Nederlands aquarium
Een mooi Nederlands aquarium. Bron: Aquaforum

In het Nederlandse aquarium draait het in hoofdzaak om de planten. Niet dat vissen er niet in thuis horen, maar ze spelen geen hoofdrol. Kies je toch voor vissen in je Hollandse bak, weet dan dat je school minimum 12 vissen moet tellen, ook als je meer dan één vissoort in je bak plaatst.

Enkele tips voor de structuur van je aquascape planten:

 • Deel je aquarium op in 3 horizontale en 3 verticale delen;
 • Plaats op de plaatsen waar de lijnen samenkomen planten waarmee je de aandacht wil trekken;
 • Creëer diepte door ofwel het linkse ofwel het rechtse aandachtspunt wat naar voren te plaatsen of door gebruik te maken van straatjes. Daarbij maak je je plantengroepen vooraan breder dan achteraan;
 • Gebruik niet te veel planten, zeker niet meer dan 1 soort per 10cm bak;
 • Speel met vorm, grootte en kleur om contrast in je aquascape te creëren.
nederlands aquarium straatje
De Anubias is hier in een “straatje” geplaatst. Bron: AB

Aquascaping stijl #2: de “Nature Style aquascaping”

Mijn favoriete stijl! 🙂

Wil je je aquarium inrichten volgens de “nature style”? Dan kies je voor een aquascape waarbij noch de planten, noch de vissen de hoofdrol spelen. De essentie van deze stijl is het verhaal of de filosofie, namelijk het nabootsen van natuurlijke landschappen in miniatuurversie, inclusief het gebruik van hout of rotsen om een balans te creëren. Nature style aquascaping kent 3 verschillende indelingen:

 • Concaaf: hierbij lijkt het alsof je een landschap met een dal bekijkt, prima als je bijvoorbeeld een straatje maakt en diepte creëert met zand.
 • Convex: alle aandacht naar het centrum, net een eiland. Je werkt met hoge stengelplanten of javavaren in het midden en steeds kleinere aquariumplantjes naar de zijkant toe.
 • Driehoekig: vertrek uit een hoek en creëer een flow. Zet alle hardscape (rotsen of hout) in dezelfde richting en werk vanuit een hoek ofwel naar de andere kant van je aquarium, of naar de voorkant.

nature style aquascaping
Vergeet de Gulden Snede niet! Het blijft een schitterende regel die je kan toepassen om diepte en evenwicht te creëren in je aquascape. Hierbij plaats je een aandachtspunt niet pal in het midden van je bak want dan zou je hem in 2 splitsen en een “onevenwicht” creëren. Nee, je plaatst het aandachtspunt net iets naar links of rechts hiervan. Hieronder een voorbeeldje.

Verder geniet je bij de inrichting van je aquarium Nature Style van erg veel vrijheid. Je bepaalt zelf hoeveel en welke planten je gebruikt, zolang ze maar een gelijkenis vertonen met het landschap dat je nabootst.

Gulden Snede aquarium
De Gulden Snede is hier duidelijk zichtbaar. Bron: AquascapingBlog

Voor de keuze van de vissen is het belangrijk dat je rekening houdt met de indeling van je aquascape: slanke vissen voor bakken met veel open ruimte en brede vissen voor druk beplante bakken.

Aquascaping stijl #3: biotoop aquascape

Bij een biotoop ga je de natuurlijke omgeving van je vis zoveel mogelijk nabootsen. Een biotoop aquascape is heel geschikt voor een groot aquarium. De reden hiervoor is dat je een erg gedetailleerd ontwerp moet creëren om een gekozen natuurlijke omgeving te kunnen nabootsen.

biotoop aquarium
Een voorbeeld van een cichliden biotoop. Bron: Biotope Aquarium

Die uitbeelding gaat ver, in zoverre dat biotoop bakken zelfs geschikt zijn om natuurlijke omgevingen te bestuderen. Deze aquascape is nagenoeg een exacte wetenschap en zowel de planten, vissen én het water moeten exact hetzelfde zijn als dat van de natuurlijke omgeving die je nabootst.

Aquascape voorbeelden

Momenteel nog weinig inspiratie? Hieronder vind je enkele aquascape voorbeelden. Zeker eens kijken!
[SLIDER]

Aquarium inrichten? Probeer deze 3 verschillende aquascaping stijlen | PlantedBox

Conclusie

Goede aquascaping is vooral een kwestie van een goede voorbereiding en de juiste keuzes maken. Uiteraard kan je je aquascape aquarium laten aansluiten op je eigen smaak, maar houd wel rekening met de basics en wees consequent. Kies een stijl en werk die in detail uit. Je aquarium inrichten is een spannend moment waar je veel voldoening uit haalt. En door je te laten inspireren door deze aquascape voorbeelden en richtlijnen, kan het eigenlijk niet fout gaan. 🙂

Wat is jouw favoriete aquascape stijl? Laat het mij hieronder weten!

3 reacties op "Aquarium inrichten? Probeer deze 3 verschillende aquascaping stijlen"

 1. Als je hoogteverschil wilt maken zonder dat het steeds omlaag zakt is daar ook een tip voor. Ben bang dat het zand steeds naar voren komt. Voorkant aquascape ongeveer 2 tot 5 cm. Naar achteren tot 15 cm. hoogte.

  1. Dag Bert

   Je kan hiervoor stenen begraven in de bodem of stukjes plexiglas en die verticaal zetten als “muurtje”. In het laatste geval boorde ik altijd gaten in het plexiglas voor een doorstroming te creëren.

   Groetjes
   Gilles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *