Aquarium plantenvoeding gids: de 9 meest gestelde vragen bij plantenaquaria

Auteur

Gilles

Comments:

8 Comment

Datum

november 29, 2019

aquarium plantenvoeding gids

Ik krijg dagelijks wel mails over plantenvoeding voor je aquarium? Logisch ook wel, want mijn topverkoper is mijn All-in-One complete aquariumbemesting

Om het voor jou de belangrijke aspecten van aquarium plantenvoeding duidelijker te maken, heb ik alles gegroeperd in dit handig artikel. Deze vragen komen allemaal aanbod in deze uitgebreide gids. Alle veelgestelde vragen over aquarium plantenvoeding & hoe te gebruiken

Het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld, maar met deze diepgaandere uitleg word je een pro!

Veelgestelde vraag #1: is aquarium plantenvoeding nodig?

De korte versie? Ja, plantenvoeding is nodig. Maar ik vertel je ook graag waarom.

In je aquarium zullen er altijd van nature aanwezige mineralen en voedingsstoffen zijn. Die komen onder andere van je kraanwater, van je (voedings)bodem of aquasoil, van de afbraak van afvalstoffen door bacteriën, … Het probleem is dat de meeste bakken tegenwoordig heel sterk licht gebruiken, waardoor je planten snel groeien maar bijgevolg ook veel meer voeding en CO2 nodig hebben om te kunnen groeien. Hierdoor is de van nature aanwezige CO2 en plantenvoeding vaak onvoldoende, waardoor je snel last krijgt van algen en groeitekorten.

Zeker als je een sterk beplant aquarium hebt (bv. een aquascape, een Hollands aquarium, …) met sterk licht en dan ook nog eens wekelijkse waterverversingen

aquarium plantenvoeding nodig
Deze bak gebruikt waarschijnlijk plantenvoeding 😉 Bron: Fishkeepingworld

Heb je dus een plantenbak die uitgerust is met LEDs of T5 en je wilt voorkomen dat je planten een voedingstekort krijgen en algen veroorzaken, dan raad ik toch aan om aquarium plantenvoeding toe te voegen. Wanneer hoef je het niet toe te voegen: wanneer je amper planten hebt (bv. een cichliden aquarium) of je gebruikt heel zwakke verlichting, bijv. een oude T8-lamp. Daar kan de van nature aanwezige voeding voldoende zijn.

Vraag #2: waarom hebben je aquariumplanten voeding nodig?

Wel, dit heb ik al een beetje uitgelegd hierboven. In je aquarium moet je een zekere balans behouden, dit is de zogenaamde voedingdriehoek:

Aquarium plantenvoeding gids: de 9 meest gestelde vragen bij plantenaquaria | PlantedBox
De balans Licht vs CO2 vs meststoffen. Bron: EL

Je merkt dus dat je verlichting, je CO2 en je plantenvoeding in balans moeten staan voor gezonde plantengroei. Neem je één van de punten van je driehoek weg, dan stuikt hij in elkaar en krijg je dus slechte plantengroei en algen. Wanneer kan dit gebeuren? Bijvoorbeeld als je:

  • Veels te veel aquariumverlichting hebt in verhouding met de CO2 & voeding die je toevoegt (vaak het geval!)
  • Te weinig of amper aquariumbemesting toevoegt
  • Je CO2 is niet in orde

Wil je dus mooie blaadjes, felle kleuren, … dan is het toch zaak om deze driehoek in balans te houden.

Aquarium plantenvoeding gids: de 9 meest gestelde vragen bij plantenaquaria | PlantedBox

Vraag #3: wat is micro & macro plantenvoeding?

In grote lijnen kan je die aquariumplantenvoeding als volgt indelen:

  • Macro-elementen: dit zijn fosfaat, nitraat, kalium en koolstof. Ze zijn zéér belangrijk voor de groei van je planten en vandaar dat ze “macro-elementen” worden genoemd. Is er hier iets niet genoeg aanwezig, dan zal je dat snel merken.
  • Micro-elementen: voedingsstoffen die in erg kleine hoeveelheden worden gebruikt, maar minstens even essentieel zijn. Voorbeelden hiervan zijn zink, ijzer, koper, boor, mangaan, molybdeen, …

Moet je die nu allemaal apart gaan toevoegen aan je aquarium? Nee, natuurlijk niet. Het gemakkelijkste is als je mijn All-in-One toevoegt, die bevat namelijk de macro- en micro-elementen in 1 flesje waardoor je ook maar 1 product moet toevoegen voor je planten. Lekker gemakkelijk

Wil je liever Micro & Macro apart doseren, dan kan dat ook met mijn flesjes. De meeste aquaristen kiezen echter voor gemak en gaan voor mijn complete aquarium plantenvoeding.

PS: wil je meer weten over de symptomen van voedingstekorten? Lees mijn artikel hierover.

Vraag #4: is fosfaat en nitraat nodig voor mijn aquariumplanten?

Ja, zoals eerder gezegd: beide stoffen zijn macro-elementen en dus super belangrijk voor een gezonde plantengroei. Soms kan het wel eens gebeuren dat je bak al zeer hoge nitraat- en fosfaatwaardes heeft. Dit kan dan bijv. Zijn als je heel veel visvoer toevoegt dat gaat rotten, een groot vissenbestand, veel nitraat en fosfaat in het kraanwater, … in dat geval kun je ervoor kiezen om enkel Micro toe te voegen.

nitraat en fosfaat in het aquarium
Dit aquarium doseert extra fosfaat volgens de Estimative Index. Bron: UKAPS

Hou er wel rekening mee dat als je veel nitraat & fosfaat van nature in je bak hebt, dat dit in de meeste gevallen ook wel wijst op te weinig onderhoud en teveel afvalstoffen in je bak. Vaak zijn dan plantenresten, vissenuitwerpselen dat door bacterieën verwerkt worden tot nitraat & fosfaat.

Je wilt toch liefst zo weinig mogelijk afval in je water (want dat kan wél algen veroorzaken, aquariumbemesting niet) dus ik raad je aan om je onderhoud dan te verbeteren en vaker je water te verversen.

Vraag #5: hoe nemen mijn planten vloeibare voeding op?

Aquariumplanten nemen voeding op via de bladeren of via de wortels. Planten die onder water leven, zoals aquariumplanten, hebben een aangepaste bladstructuur die een nog betere opname van voedingsstoffen toelaat.

Deze plantjes zijn zo geëvolueerd dat er amper transport van de voedingsstoffen nodig is, omdat de opname op quasi het volledige oppervlak gebeurt. Vandaar dat je merkt dat je plantjes nogal snel de neiging hebben om te verwelken als je ze te lang uit het water laat.

opname door bladeren aquariumplant
De meeste aquariumplanten nemen voeding via de bladeren op. Bron: point.pet

Vraag #6: is er plantenvoeding specifiek voor bij de wortels?

Zo goed als alle aquariumplanten nemen de voeding op via hun bladeren, daarvoor kan je vloeibare aquarium plantenvoeding gebruiken. Een kleinere groep aquariumplantjes neemt hun voeding voornamelijk op via de wortelen, bijv. Cryptocoryne. Voor die planten kun je dus voedingscapsules bij de wortelen steken, bijv. Met mijn Crypto capsules.

Wel belangrijk om te weten is dat aquariumplanten met stevig ontwikkelde wortels ook wel voeding opnemen via de blaadjes. De voornaamste functie van die wortels is namelijk de verankering in van nature stromend water.

En een voedingsbodem dan? Dat kan je ook gebruiken, maar dat vind ik eerlijk gezegd een beetje zonde van je geld. Een voedingsbodem bedekt namelijk heel de bodem van je bak, terwijl maar een paar plantjes er echt baat bij zullen hebben. De rest van je planten nemen het op via de waterkolom. Beter steek je dan capsules waar de plant het echt kan gebruiken.

opname door wortelen aquariumplant
Mooie wortelvorming. Bron: TheAquariumGuide

Vraag #7: hoeveel aquarium plantenvoeding moet je toevoegen?

Je kan hiervoor rekening houden met de zogenaamde Estimative Index. Die gaat uit van een beetje overschot dat ervoor zorgt dat je plantjes zeker geen tekort zullen hebben en bijgevolg altijd floreren.

Het is een beetje van proberen kan je leren, want je wil natuurlijk ook rekening houden met de hoeveelheid licht en planten in je bak. De streefwaarden zijn als volgt:

  • Kalium: 10 à 30 mg/l
  • Nitraat: 10 à 30 mg/l
  • Fosfaat: 1 à 3 mg/l
  • IJzer & sporenelementen: 0,5 à 1,5 mg/l

Lees mijn artikel over “hoeveel plantenvoeding aan je aquarium toevoegen”.

PS: als je mijn All-in-One gebruikt dan heb je 2 doseringen, een kleine dosering voor zwak licht/geen CO2/weinig planten en een grote dosering als je veel licht/CO2 gebruikt/ veel planten hebt. Die kan je wekelijks, dagelijks of meermaals per week doseren afhankelijk van je eigen planning en voorkeuren. En het beste: het is direct volgens de aanbevolen hoeveelheden die ik hierboven heb vermeld

Vraag #8: hoe vaak moet ik doseren? Moet ik wekelijks of dagelijks doseren?

Bij mijn plantenvoeding kan je zelf kiezen hoe je doseert. Theoretisch is een dagelijkse dosering beter omdat je aanvoer van voedingsstoffen stabieler is. Heel veel van mijn klanten vergeten helaas om dagelijks te doseren waardoor je op sommige momenten een tekort kan krijgen. Daarom raad ik standaard aan om wekelijks in plaats van dagelijks te doseren, dan ben je zeker dat er genoeg is.

Liever een paar keer per week doseren? Ook dat kan perfect!

All-in-One aquarium plantenvoeding

 

Vraag #9: wat is de “beste” aquarium plantenvoeding?

Tja, deze hoor ik heel vaak en is heel moeilijk te beantwoorden. Er bestaat niet 1 merk of product dat geschikt is voor àlle aquaria. Wat ik je wel kan meegeven om de – voor jou – beste aquarium plantenvoeding te kiezen, is kijken naar de volgende dingen:

  1. Wat zit er allemaal in het product? Een fabrikant is wettelijk verplicht om dit te melden aan gebruikers volgens de Europese wetgeving. Staan er geen ingrediënten op? Dan heb je eigenlijk geen enkel idee wat je toevoegt aan je bak en of het wel goed is voor je vissen en planten. Ik zou al verder kijken …
  2. Wat is de dosering (in ppm) en de concentratie? Hier kunnen grote verschillen op zitten
  3. Wie produceert het? Een betrouwbaar aquariummerk of via via? Een product via via kopen is waarschijnlijk goedkoper, maar opnieuw: weet je wel wat je koopt en is het betrouwbaar voor je vissen en planten? Ook daarom is er een hele wetgeving, om de veiligheid voor jou en je vissen te garanderen!
  4. Zijn er reviews & video’s te vinden over het product?
  5. Welke service krijg je bovenop de meststof? Er spelen namelijk nog wel meer factoren die de plantengroei beïnvloeden, helpt de fabrikant je daarmee?

Ik kan je alleszins verzekeren dat àl mijn meststoffen goedgekeurd zijn door de Europese Unie (op vlak van grondstoffen, productie & opslag, veiligheidsprocedures, tracering van grondstof tot eindgebruiker, …) en dat mijn klanten tevreden zijn van het product en het advies aan de reviews te zien

Conclusie

Aquarium plantenvoeding is noodzakelijk.

De juiste voedingsstoffen zorgen voor een betere plantengroei, levendiger kleuren en een betere gezondheid van je planten. Oftewel: je bak ziet er gewoon levend uit, in plaats van dood. Geef toe, dat is waar je het voor doet, toch?

Het is belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent en van alle voedingsstoffen voldoende voorziet. Als er van een soort een tekort is, ben je namelijk gezien. Alle in deze blog post vernoemde stoffen zijn essentieel. Weliswaar in verschillende doseringen, maar elke stof moet wel aanwezig zijn.

Heb je vragen over plantenvoeding? Krijg je de juiste dosering maar niet voor mekaar? Ik help je graag! Laat me weten wat ik kan doen onder deze blog post!

8 reacties op "Aquarium plantenvoeding gids: de 9 meest gestelde vragen bij plantenaquaria"

  1. Hoi
    Als ik u all on planten voeding bestel moet ik dan nog iets extra’s toevoegen voor de rode planten, we hebben een wave maker plus co2 in onze bak.
    Bak is 180liter met 2 nieuwe tl buizen coler en day.
    Licht uren van 9 uur tot 21.00uur
    Co2 van 8.30uur tot 20.30uur

    Hoor graag van je
    Mvg Bert

    1. Dag Bert

      Nee, All-in-One bevat in principe al ruim genoeg ijzer voor rode planten, iets meer kan natuurlijk geen kwaad. Daarnaast raad ik ook aan om wat meer rood spectrum te gebruiken bij rode planten zodat ze meer rood pigment creëren.

      Groetjes
      Gilles

  2. Ik gebruik nu sinds 5 weken de All in One en mijn planten groeien goed.
    Wel heb ik harde groene puntalg en heeft mijn Legenandra Meeboldii een paar bladeren met donkergroene nerf en lichtgroen blad, ipv rood.

    Mijn bak is 300 L netto en ik voeg 100 ml toe.
    CO2 continu meter is lichtgroen

    Mijn waterwaarden zijn:
    pH: 6,43
    NO3: 2
    PO4: 0,02
    Fe: 0,4
    Mg: 2
    K: 15

    Dit is aanzienlijk minder dan de richtwaarden.
    Moet ik mijn dosis verhogen of kan ik beter een ander middel toevoegen naast de All in One?

    Een duwtje in de goede richting wordt gewaardeerd…

  3. Ik heb de All-In-One planten voeding aangeschaft.
    En ga er mijn planten mee voeden.
    Maar ik filter ook over een koolspons.
    Is het beter deze er uit te halen?
    Met vriendelijke groet Joop.

    1. Dag Joop

      Actieve kool kan een negatief effect hebben op de elementen en de chelaten die in de meststof zitten, ik raad continu gebruik ervan af.

      Groetjes,
      Gilles van PlantedBox

  4. Goeie avond. Ik heb all in one besteld nou is mijn vraag hoe vaak en hoeveel % waterwissels bak 400ltr en er word co2 toegevoegd bvd Ben

    1. Dag Ben

      Bedankt voor je bestelling!
      Ik raad aan om minimaal 25% wekelijks te verversen, zeker als je de grote dosis toevoegt.

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

  5. wat is de beste voeding voor rode planten zoals ludwigia sp mini super red en althernanthere rosaefolia ?
    vloeibaar (bv ijzer) of tabletten/sticks aan wortel (in grind steken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *