Welke plantenvoeding voor jou?

Heb je een plantenaquarium en kunnen de planten een boost gebruiken, maar je weet niet welke plantenvoeding te gebruiken?

Ik heb voor jouw een gids samengesteld die je helpt de juiste beslissing te maken, op basis van jouw aquarium, planten en inrichting. Mocht je toch nog vragen hebben, dan kan je mij altijd contacteren via e-mail :)

Welke vloeibare aquariumplantenvoedingen heeft PlantedBox?

Bij PlantedBox vind je momenteel 5 verschillende vloeibare plantenvoedingen voor je aquarium: twee types All-in-One plantenvoeding, namelijk de All-in-One “Estimative Index” (de klassieker) en de All-in-One “Lean Dosing”. Daarnaast een sporenelementen plantenvoeding, namelijk Micro en ten slotte twee gespecialiseerde plantenvoedingen: Ferro & Macro

Elk type plantenvoeding heeft zijn eigen kenmerken en bijhorende doelgroep, ik leg je hieronder verder uit wat die zijn.

De twee "All-in-One" plantenvoedingen van PlantedBox & hun voordelen

Bij PlantedBox vind je 2 “alles-in-1” plantenvoedingen voor je aquarium met elk hun specifieke eigenschappen en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de voordelen van elk type, de doelgroep en waar je op moet letten.

All-in-One “Estimative Index”

 

De verhouding bij de All-in-One “Estimative Index” bedraagt per week 15ppm nitraat, 1.5ppm fosfaat en 0.5ppm ijzer. De dosering kan wekelijks of dagelijks.

 • Ideaal om volgens de Estimative Index of Redfield Ratio te doseren
 • Zorgt voor een sterke, snelle plantengroei dankzij het hoge nitraatgehalte
 • Verbetert de wortelvorming dankzij het hoge fosfaatgehalte
 • Hoge concentratie ijzer & sporenelementen voorkomt chlorosis ( = kleurverlies) bij je planten
 • Sterk groene pigmentatie en rode planten blijven rood-oranje
EN

All-in-One “Lean Dosing”

 

De verhouding bij de All-in-One “Lean Dosing” bedraagt per week 5ppm nitraat, 2.5ppm fosfaat, 12ppm kalium en 0.25ppm ijzer. De dosering is dagelijks.

 • Super keuze als je de “Lean Dosing” strategie wilt toepassen
 • Zorgt voor een tragere plantengroei dus minder onderhoud
 • Plantjes groeien minder snel en groeien compacter
 • Sterke wortelvorming dankzij het hoge fosfaat- & kaliumgehalte
 • Door nitraatlimitatie kleuren rode planten dieprood, in plaats van oranje-rood

Voor wie is elke "All-in-One" plantenvoeding bedoeld?

All-in-One “Estimative Index”

Deze plantenvoeding is vooral gericht op de meer “klassieke” aquarist met een Nederlands aquarium of een zwaar beplant gezelschapsaquarium. Ook voor aquaristen die heel specifiek volgens de Estimative Index of Redfield Ratio willen werken, is dit een uitstekende keuze.

Als je geen aquasoil hebt, maar bijv. met grind of zand werkt, dan is de All-in-One “Estimative Index” een uitstekende keuze. Je kan hem trouwens gebruiken voor zwaar beplante aquaria met CO2, maar hij werkt ook prima in aquaria met minder planten en/of geen CO2. In het laatste geval gebruik je gewoon de kleinste dosering!

All-in-One “Lean Dosing”

De nieuwkomer onder de PlantedBox plantenvoedingen! De All-in-One “Lean Dosing” richt zich vooral op aquascapers die de “Lean Dosing” doseerfilosofie willen volgen. Het is een uitstekende keuze voor bijvoorbeeld Nature Style aquaria, maar ook Iwagumi’s en diorama’s.

Deze meststof is wel bedoeld om altijd in combinatie met een goede aquasoil te gebruiken. Hij complementeert namelijk de soil, de meststof voorziet namelijk de elementen waar de meeste soils een tekort aan hebben en andersom. Wil je de plantenvoeding toch gebruiken met zand of grind? Dat kan, maar dan raad ik aan om consequent dagelijks te doseren en de dosering van het label te volgen.

Plantenvoeding met enkel sporenelementen: "Micro"

De Micro is ideaal als je een sterk geconcentreerde meststof zoekt die voornamelijk sporenelementen en ijzer toevoegt, zonder nitraat en fosfaat. De verhouding bij deze meststof bedraagt per week 0,5ppm ijzer en sporenelementen. De dosering is wekelijks of dagelijks.

Hieronder de belangrijkste kenmerken van Micro

 • Uitstekende keuze als je enkel sporenelementen wilt toevoegen
 • Ideaal bij bakken met een zware belasting, bijv. Discus
 • Door de sterke concentratie voorkom je chlorosis bij je planten
 • Sterke wortelvorming dankzij het kalium
 • Super stabiel dankzij de sterke chelaten

Voor wie is deze plantenvoeding bedoeld?

Vooral aquaristen die al veel nitraat en/of fosfaat in het aquarium hebben, kiezen voor de Micro. Denk bijvoorbeeld aan aquaria met heel veel vissen, Discus bakken of aquaria die met nitraat/fosfaatrijk kraanwater werken. Deze bakken hebben doorgaans al een hoge nitraat & fosfaat, dus hoef je niet meer extra toe te voegen zoals bij mijn All-in-One meststoffen. Enkel sporenelementen en kalium voldoet in de meeste gevallen, de Micro dus!

De twee "gespecialiseerde plantenvoedingen"

Naast de twee All-in-One plantenvoedingen en de Micro vind je bij PlantedBox ook nog 2 gespecialiseerde voedingen, namelijk Ferro en Macro.

Deze plantenvoedingen dienen vooral om heel gericht bepaalde voedingselementen toe te voegen en specifieke problemen met de plantengroei op te lossen.

Ferro

 

De “Ferro” plantenvoeding van PlantedBox is ideaal als je heel specifiek je ijzergehalte wilt verhogen in je plantenaquarium.

De “Ferro” is vooral bedoeld voor aquaristen die last hebben van chlorosis (oftewel kleurverlies) in de bladeren van planten. Vooral jonge bladeren hebben hier last van. Doordat ijzer een belangrijke rol speelt bij de fotosynthese en de vorming van chlorofyl is het een uitstekend hulpmiddel om kleuren te versterken.

 • Ideaal om enkel ijzer te verhogen
 • Perfect om chlorosis (kleurverlies) te verhelpen
 • Draagt bij tot de vorming van cholorofyll
 • Lekker lang beschikbaar voor je planten
 • Verkleurt het water niet
EN

Macro

 

De Macro is vooral handig als je voornamelijk met sporenelementen werkt (bijv.de Micro) en je aquarium bevat van nature weinig NPK, maar je wilt je planten even een boost geven. De sterke concentratie aan NPK zorgt namelijk voor een versnelling in de plantengroei en versterking van de bladvorming.

Je kan ook met Macro werken als je de sporenelementen (via Micro) en NPK onafhankelijk van elkaar wilt doseren.

 • Voegt enkel nitraat, fosfaat en kalium toe
 • Verbetert de fotosynthese
 • Promoot blad- en stengelgroei
 • Fosfaat zorgt voor sterkere wortelvorming
 • Versnelt de plantengroei