5 gemakkelijke aquariumplanten voor beginners

Auteur

Gilles

Comments:

34 Comment

Datum

november 11, 2015

Gemakkelijke aquariumplanten

Droom jij ook van een mooi, lekker groen aquarium? Maar je bent nog maar pas begonnen met aquascaping en je ziet het niet zo zitten om direct te investeren in een CO2-systeem? Geen paniek. Er bestaan genoeg aquariumplantjes die weinigeisend zijn, maar toch een fraai aquarium kunnen maken!

Hieronder geef ik je een top 5 van gemakkelijke aquariumplanten, voor zowel beginners als meer ervaren aquascapers!

Gemakkelijke aquariumplant #1: javamos!

Aquariumplant voor beginners - javamos
Javamos is super om mee te beginnen. Foto: Extraplant

Tja, niet veel over te zeggen: dit plantje groeit echt in àlle omstandigheden. Of je nu veel of weinig licht gebruikt, aquariumbemesting of niet, dit plantje zal het wel overleven. Het leuke aan mos is dat je garnalen het heerlijk vinden om zich erin te verstoppen. Ook kun je het vastmaken aan allerlei decoratiemateriaal, na een tijd zal het zich vastzetten en krijg je een heel mooi, natuurlijk effect.

Een nadeel?

Wel, het groeit echt overal tussen. Als je het gaat snoeien en er zweven een paar stukjes weg, gegarandeerd dat je een tijd later een hele bos terug vindt. Het is daardoor moeilijk om dit plantje volledig weg te krijgen uit je aquarium, hou daar dus rekening mee 😉

  • Uiterlijk: licht tot donker groen met vele vertakkingen. Heeft iets weg van een dennentak. Als je hem veel snoeit, blijft hij vrij laag;
  • Waterwaardes: hecht weinig belang aan waterwaardes, maar goede stroming is zeker handig
  • Verlichting: weinig tot veel licht

Beginners aquariumplant #2: Cryptocoryne wendtii

Makkelijke aquariumplant - Cryptocoryne wendtii
Ook C. wendtii is een goede optie. Bron: Aquascapingworld

OK, ik ga het niet ontkennen: Cryptocoryne wendtii is één van mijn favoriete plantjes 😉

In elke aquascape die ik tot nu toe gemaakt heb, kwam dit aquariumplantje voor. Geen wonder ook: hij is bijzonder mooi, doet het goed in alle omstandigheden en vergt weinig werk buiten af en toe de slechte blaadjes wegknippen. Het is mogelijk dat de plant wegkwijnt nadat je hem hebt geplant. Dat is normaal bij de meeste Cryptocorynes. Gun ze in dat geval de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving, snoei slechte bladeren weg en heb verder gewoon geduld.

Na een week of twee zullen er nieuwe, mooie blaadjes zijn en kun je genieten van deze prachtige aquariumplant.

  • Uiterlijk: dunne tot redelijk brede bladeren die groen-grijs van kleur zijn, hier en daar ook bruin
  • Waterwaardes: kan groeien in zowel CO2 als non-CO2 aquaria, … Goede bodembemesting is wel een pluspunt, bijvoorbeeld Crypto capsules
  • Verlichting: kan goed overweg met zwak en sterk licht, maar aangezien het een trage groeier is, is een zwakkere verlichting aangeraden

Aquariumplantje voor beginners #3: Anubias!

Beginners aquariumplant - Anubias
Anubias is een mooie, gemakkelijke plant. Bron: Parsipet

Dit plantje is een echte overlever. Zelfs als je aquarium volledig onder de algen zit, dan blijft Anubias overeind. Anubias heeft net zoals javavaren een wortelstok of “rizoom”. Die rizoom kun je aan decoratiemateriaal vastmaken of op de bodem van je aquarium plaatsen. Opgelet: de wortelstok mag niet begraven worden!

Er bestaan vele soorten Anubia. Van heel grote exemplaren die je als achtergrondplant kunt gebruiken (bv. Anubias var. barteri) tot piepkleine variëteiten zoals de Anubias nana of zelfs Anubias petite. Ook de bladvorm verschilt, van mooi rond tot meer gegolfd of lancetvormig. Het is dus een veelzijdige en hard plantje dat in geen enkel aquarium mag ontbreken.

  • Uiterlijk: heel veel soorten met verschillende bladvormen, groottes, … kan dus zowel in de voorgrond, middengrond als achtergrond gebruikt worden.
  • Waterwaardes: hard water, zacht water, veel of weinig meststoffen, … maakt allemaal niet uit voor Anubias!
  • Verlichting: van lage tot hoge verlichting maar aangezien het een trage groeier is, is zwakker licht aangeraden.

Javavaren: makkelijke aquariumplant #4, bij uitstek!

Gemakkelijke aquariumplant - Javavaren
Op de achtergrond zie je javavaren en in het midden Cryptocoryne. Bron: Heems

Samen met de Cryptocoryne wendtii komt ook dit bijzonder mooie plantje voor in zo goed als elke aquascape die ik ooit gemaakt heb: javavaren! Javavarens zijn licht tot donkergroen van kleur en hebben een rizoom, net zoals Anubias. Als de omstandigheden goed zijn, dan vormt het een mooie, compacte bos van grote, spitse bladeren die een mooi centraal focuspunt voor je aquarium kunnen zijn.

Het kan prima gebruikt worden in een aquarium met of zonder CO2 en ook wat betreft meststoffen is het niet zo kieskeurig. Af en toe de slechte blaadjes wegsnoeien en de vuiligheid verwijderen tussen de bladeren doet dit plantje enorm veel deugd.

Er bestaan verschillende varianten van Javavarens. De “standaard” Microsorium pteropus kan tot 50cm groot worden en heeft brede, spitse bladeren. Daarnaast heb je nog varianten zoals de “trident” (gesplitste bladeren), “narrow” (smallere bladeren), “needle leaf” (heel smalle, naaldachtige bladeren), windelow, …

Kortom voor ieder wat wils.

  • Uiterlijk: verschillende varianten die qua grootte en bladvorm verschillen en op verschillende plekken in het aquarium geplaatst kunnen worden. Kan ook vastgemaakt worden aan decoratiemateriaal.
  • Waterwaardes: alles 😀
  • Verlichting: laag tot gemiddeld licht, maar ook prima in sterker licht als er voldoende CO2 & stroming wordt voorzien.

Een “grasveldje” voor beginners? Probeer eens Lilaeopsis novae-zelandiae

Gemakkelijke voorgrondplant - Lilaeopsis
Zoek je een makkelijke voorgrondplant? Probeer Lilaeopsis. Bron: Aquascapeboutique

“Ik wil een fris, groen plantenmatje in mijn aquarium”, hoor of lees ik regelmatig.

Heel mooi inderdaad, maar helaas overleven bodemplantjes zoals Hemianthus callitrichoides en Glossostigma aquariumplantjes heel moelijk zonder goede verlichting én veel CO2. Wil je dan toch nog zo’n grasveldje proberen? Dan raad ik je de Lilaeopsis novae-zelandiae aan.

Dit plantje groeit iets groter dan Hemianthus callitrichoides (zo’n 5cm maximaal), maar eist veel minder op vlak van CO2, verlichting en algemene wateromstandigheden.  Lilaeopsis novae-zelandiae vormt een grasveld in medium tot hoger licht, maar in het laatste geval raad ik je wel aan om CO2 toe te voegen.

  • Uiterlijk: lichtgroen en spitsvormige bladeren die zo’n 5cm groot kunnen worden. Onder medium tot hoog licht vormt Lilaeopsis novae-zelandiae een mooi grasmatje
  • Waterwaardes: CO2 is een aanrader als je een grasveldje wil groeien en aquariumbemesting helpt zeker, verder niet zo veeleisend
  • Verlichting: medium tot sterk licht. Bij laag licht zal deze plant het overleven maar geen compact grasmatje vormen of alleszins heel traag.

5 gemakkelijke aquariumplanten voor beginners | PlantedBox

Ken jij er nog?

Ken jij nog andere goede, mooie beginners aquariumplantjes? Laat het mij hieronder gerust weten, ik ben benieuwd naar jouw voorkeuren!

34 reacties op "5 gemakkelijke aquariumplanten voor beginners"

  1. Hey Gilles!

    Wat dacht je van de Nymphoides sp. Taiwan? In onze bak gaat die echt als een malle (bak zonder CO2). Het wordt wel een hoge plant, dus is daardoor misschien minder geschikt voor kleine aquaria. Handig artikel verder!

    Groeten,
    Jalou

    1. Oeh! En kroos als drijfplantje! Maar bezint eert ge begint, je komt er nooit meer vanaf als je het er eenmaal in hebt gedaan!

      1. Hey Jalou

        Een keer gehad in mijn aquarium: nooit meer 😀 Groeit inderdaad als niets maar wordt zeer snel een pest. Van zodra ik zo een bladje zie, dan verwijder ik het tegenwoordig.

        Groeten
        Gilles

  2. echinodorus tenellus en echinodorus bleheri zijn ook zeer makkelijke planten, de bleheri wordt alleen erg groot, niet geschikt voor nanobakjes 🙂

  3. ik zoek een plantje dat ik voor mijn amazone plant kan zetten, ik heb al gezocht maar ik vind het niet.ik zou graag daar een plant zetten die niet te hoog word en wat rond kruipt en bozzig word.het is voor op de voorgrond.liefst iets rood maar het mag ook groen zijn.

    groetjes.

    Etienne.

  4. Hey Gilles.

    bedankt van uw antwoord, ziet er een schoon plantje uit.zou dat goed aan slaan, het is op die plek waar die amazone staat toch wel niet zo licht, ook niet donker maar wel wat schaduw door die grote bladeren van die amazoneplant.ik knip die wel op tijd bij maar toch die hangen wat door die bladeren, en daar door is er wel wat minder licht.wat denkt u Gilles.

    groetjes.

    Etienne.

  5. Dag Gilles,

    heb nu 2x Lilaeopsis novaezelandiae voor in mijn bak met CO2 en voldoende licht…maar enkele bladeren beginnen bruin te worden…waar kan dit aan liggen. naast de CO2 wordt er ook extra plantenvoeding Profito aan toegevoegd en ijzer.

    1. Hey Timothy

      Is er ook genoeg nitraat & fosfaat in de bak? Dat zijn naast koolstof ook macro-elementen voor de plantengroei.

      Groetjes
      Gilles

  6. Dag Gilles!

    Leuk en informatief artikel weer!
    Ik vind de lilaeopsis Novea-Zelandiae een ontzettend leuk voorgrond plantje. Ik vond deze op internet te koop op matjes en zonder. Nu hoor ik dat als minimale eisen deze weinig co2 nodig hebben, mits je hier een veldje van wil groeien. Als ik de matjes koop ipv losse plantjes, dan creer je ook een leuk veldje. Kan ik het dan ook met weinig co2 behouden? Of denk ik nu iets te simpel? 🙂 Het word geen groot veldje, maar staat er wel leuk bij. Ik ben wel van plan vloeibare co2 toe te voegen indien nodig!

    1. Hey Kim

      Zonder CO2 groeit hij bijzonder traag, dus dan koop je inderdaad best zoveel mogelijk matjes zodat alles zoveel mogelijk opgevuld is van het begin. Vervolgens kun je een vloeibare koolstofbron toevoegen.

      Groetjes
      Gilles

  7. Aquariumplanten zijn onderwaterplanten en geen planten die boven water gekweekt worden. Van de in de diverse winkels aangeboden aquariumplanten is meer dan 95 % een moerrasplant en (bijna altijd) totaal ongeschikt voor het aquarium. Echte waterplanten staan alleen onder water recht overeind en nooit boven water. Om deze ongeschikte planten toch te laten overleven en te laten groeien zul je een (dure) CO2 installatie moeten aanschaffen of andere oplossingen moeten verzinnen. Leve de commercie

    1. Dag Theo

      Ik raad je aan om eens naar deze video te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=7aSwine0oSk . Daar zie je dat de planten emers worden gekweekt, daarna worden ze verkocht aan winkels voor gebruik in aquaria. Mits een gezonde balans tussen licht, CO2 en voedingsstoffen kunnen ze wel degelijk gezond groeien, en daarvoor is niet altijd een CO2-installatie nodig. Met een zwakke verlichting hebben de planten genoeg aan de van nature aanwezige CO2 in het aquarium.

      Groetjes
      Gilles

  8. Beste,

    Ik heb gisteren uw meststof besteld. Ik vind het toch moeilijk om de planten mooi te houden. Als ik ze van de winkel meeneem zien ze er heel goed uit, maar na een paar weken zie ik toch grote verschillen. Gebruikte tot op heden Easy Life Profito en extra Ferro ook van Easy Life. 8u belichting met Led armatuur van 44 Watt. Voegde ook dagelijks 8ml CO2 toe. Maar dat zorgde toch niet voor mooie planten. Bladeren die vervormen en er geel/bruinachtig uitzien. Heb wel de indruk dat planten met donkergroene kleuren het beter doen dan de lichtgroene. Heb nu een CO2 systeem gekocht. Duur grapje (150 euro).

    http://www.hobbykwekers.nl/artikelen/item/zin-en-onzin-over-de-carbo-plus

    Echter ik zie nu dat vele bladeren van de planten grijs/wit beginnen te verkleuren. Ik vraag me af wat dat zou kunnen zijn?? Ik vestig nu mijn hoop op uw All-In-One product.

    Dank en groeten

    1. Dag Nico

      Als ik het goed begrijp voeg je dus een vloeibare koolstofbron toe en dus niet CO2 uit een hervulbare gasfles?
      Of enkel de Carbo Plus?

      Groetjes
      Gilles

  9. Tijgerlotus. Mits zeer regelmatig snoeien kan deze ook in een 40cm bakkie.
    Door veel snoeien blijft hij vrij laag.
    Zelf geef ik hem liever de ruimte omdat bladeren gemakkelijk 15cm doorsnee kunnen worden als je hem zijn gaan laat gaan.

    Kan makkelijk in ph 6 maar ook in ph 8.
    Plant heef weinig eisen. Bij veel licht blijft hij laag, 15cm bij iets minder licht gaan de bladeren blijven op het oppervlak en kunnen zeer mooie bloemen maken die alleen snachts bloeien.

    Nog een mooie is de Cryptocoryne ” Flamingo”,
    Groeit in stervorm.
    Bij veel licht blijft hij onder de 10cm. Niet co2 behoevend en kan op ph 6 tot 8.

  10. Dag Gilles

    Ik zoek een plant die stijl om hoog gaat waar mijn vissen kunnen tussen zwemmen
    Tips?
    groetjes

    Thomas

  11. Hallo,
    De vijf vermelde soorten zijn inderdaad leuk om in het aquarium te hebben en ze stellen ook geen grote extra eisen/verzorging. Daarnaast heb ik (van de 20 soorten planten) o.a. ook nog Echinodorus rubra, een vrij stevige plant met opvallend generfd blad, Hygrophilla rosae australis wat een goed groeiende soort is waarvan de jonge bladeren met witte nerven een lichte roze schijn hebben en de waarschijnlijk alom gekende Cabomba aquatica die ook heel leuk oogt omwille van de heel fijn blaadjes die aan de top van de stengel ± bolvormig zijn en mooi contrasteren met andere breedbladige soorten..
    Het water in mijn 240 liter aquarium is wel mooi helder maar toch nog geplaagd met wat algen op enkele soorten planten.
    De vissen doen het (voorlopig althans) vrij goed.
    Dank voor de interessante e-books.
    Mvg
    Pol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *