“Zijn drijfplanten in een aquarium wel een goed idee”, vraag je je af? Ik zie niet in waarom niet. Sterker nog: er zijn zelfs verschillende voordelen aan. Ik zet ze in dit artikel op een rijtje en geef je als bonus meteen mijn top 5 van aquarium drijfplanten mee, kwestie van je meteen vanuit “pole positie” te lanceren voor je drijfplantenavontuur.
De voordelen van drijfplanten?
Volgens mij zijn drijfplantjes een echte must, zeker als je ziet wat voor je bak kunnen betekenen:
- Ze zien er naar mijn mening super uit en geven een mooie, natuurlijke “look and feel” aan je aquarium;
- De wortels van je drijfplanten zijn niet alleen een prima schuilplaats of “babykamer”, ze zorgen ook voor een wow-effect in je aquarium.
- Het zijn doorgaans heel gemakkelijke aquariumplanten die weinig aquariumbemesting eisen
Ook voor de algemene gezondheid van je vissen en aquarium zijn ze handig:
- Ze zijn uitstekende zuurstofproducenten. Waarom dat belangrijk is, lees je in mijn artikel over zuurstof in het aquarium.
- Drijfplanten zijn natuurlijke filters voor je aquarium. Ze nemen afvalstoffen op zoals organische fosfaten en nitraten, onder andere doordat ze zo snel groeien.
- Drijfplanten zorgen voor schaduw in je aquarium. Het zijn als het ware natuurlijke dimmers voor je aquariumverlichting. Dat betekent ook dat ze een uitstekende hulp zijn in je strijd tegen algen in je bak.
Overtuigd van het nut van drijfplanten voor je aquarium? Prima! De vraag is welke drijfplanten je het beste kan kopen? En dan is mijn top 5 een handig hulpje!
Mijn top 5 van aquarium drijfplanten
Of onderstaand lijstje het ultieme lijstje van drijfplanten voor je aquarium is? Wel, laat ons zeggen dat het mijn persoonlijke favorieten zijn na wat trial & error. 🙂 Als je wil starten met drijfplanten heb je zo een mooie leidraad en vermijd je dat je bijvoorbeeld voor eendenkroos kiest en daar niet meer van af geraakt. Hier gaan we!
Limnobium laevigatum
Als dit een vrouw was, waren we al getrouwd! Limnobium laevigatum is erg mooi, fris én makkelijk. Geef toe, eigenschappen waar je zowaar een beetje stil van wordt. Dus ja, ik heb er een beetje een zwak voor. Want deze drijfplant groeit makkelijk en snel en heeft erg lange én decoratieve wortels. Wil je dat liever niet? Dan haal je die weg zonder dat je Limnobium laevigatum er hinder van heeft.
- Licht: veel
- Temperatuur: 15 – 28°C
- pH: 6 – 8
Pistia stratiotes
Een weinig veeleisende drijfplant die bovendien erg goedkoop is in aanschaf. Misschien niet moeders mooiste, maar anderzijds is dat persoonlijke smaak, dus laat je daar vooral niet door tegenhouden. Eén aandachtspunt is mogelijk dat je moet oppassen dat de blaadjes niet onder water komen te staan, anders is het gedaan met je Pistia stratiotes.
- Licht: gemiddeld
- Temperatuur: 22 – 30°C
- pH: 6 – 8
Riccia fluitans
Een échte drijfplant als het ware. Niet dat de anderen dat niet zijn, maar Riccia fluitans versterkt het drijvende effect doordat dit plantje zonder wortels groeit. Wel in de gaten houden dat de ‘losse stukjes’ niet gaan rondzweven en zo je bak “vervuilen”, maar voor de rest is Riccia fluitans een makkelijk en snelgroeiend plantje dat mooie, groene eilandjes maakt op je aquarium.
- Licht: gemiddeld
- Temperatuur: 20 – 30°C
- pH: 6 – 7
Ceratophyllum demersum
Dit is een stengelplant die het ook als drijfplant goed doet. Ceratophyllum demersum groeit enorm snel en is voelt zich ook prima thuis in kouder water. Ook deze plant is weinig eisend; hoe kan het ook anders in een top 5 die ik heb samengesteld? Als je drijfplanten toevoegt met als hoofddoel het licht te dimmen, dan is Ceratophyllum demersum mogelijk iets minder geschikt omdat het licht maar matig wordt gefilterd door de fijne blaadjes.
- Licht: gemiddeld
- Temperatuur: 15 – 28°C
- pH: 6 – 7
Vallisneria
Technisch gezien eigenlijk geen drijfplant, maar ik houd wel van wat rebellie. Door Vallisneria gewoon te laten groeien zonder het terug te snoeien, krijg je wel het effect van een drijfplant. De lange bladeren hangen dan gewoon op het wateroppervlak. Perfect voor als je schaduw in je bak wil creëren.
- Licht: weinig
- Temperatuur: 15 – 30°C (afhankelijk van de soort)
- pH: 6 – 8,5
Waar drijfplanten voor je aquarium kopen?
Dat kan op verschillende plaatsen. Zo kan je uiteraard terecht bij een gespecialiseerde aquariumwinkel, maar ook vijverwinkels hebben vaak bepaalde soorten in hun assortiment. Ken je andere aquascapers? Dan hoef je vermoedelijk geen cent uit te geven, want drijfplanten groeien zo snel dat veel hobbyisten er een fijne ruilhandel op na houden.
Conclusie:
Drijfplanten zijn een aanwinst voor je aquarium. Niet alleen voor hun looks, maar ook voor hun vele positieve eigenschappen zoals het creëren van schaduw of het zuiveren van het water in je aquarium. Mijn advies? Probeer het eens. Je zal zien dat ze je helpen om de algen in je bak te bestrijden en dat het onderhoud van drijfplanten echt minimaal is als je voor de juiste plantjes kiest.
Heb je een anekdote over drijfplanten of zelf een aantal favorieten? Deel ze dan hieronder!
[kkstarratings]
Heb je artikel goe gelezen,denk dat ik ga over schakelen, zit momenteel met eendenkroost dat filtert perfect,maar moet elke week een groot deel verwijderen naar de groene container en da is ni te doen,moet ook mijn filter goed in het oog houden (verstopping)nogmaals bedankt voor de plantenvoeding niks dan lof daarover,enorme plantengroei,geen algen meer heb wel tijdsduur licht moeten aanpassen, zit nu op +/-8uur licht,mijne bak is nu prima in orde,Thanks Robert
Dag Robert
Eendenkroost is inderdaad een echte pest, die krijg je beter niet in je aquarium …
Ben blij om te horen dat je tevreden bent met de plantenvoeding. Laat het gerust ook weten aan je mede-aquarianen 😀
Groeten
Gilles
Ik denk dat de Hygroryza aristata wel in de top 10 van drijfplanten mag.
Erg gemakkelijk drijfplantje wat lekker snel groeit en mooie wortels heeft.
https://www.google.nl/search?q=Hygroryza+aristata&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiHu7CkyIrPAhVJHxoKHanGB6EQsAQIHQ&biw=1600&bih=770#imgrc=9qTvJTDWh4av0M%3A
Hey Henton
Super mooi plantje inderdaad, bedankt!
Groeten
Gilles
Hoe houden jullie de Riccia fluitans op 1 plek/bij elkaar zonder dat dit door de bak heen dwarrelt. Zo mooi als hier op de site krijg ik het niet
Dag Gene
Dat probleem had ik ook een beetje, door de stroming ging het rond drijven. Je kunt de oppervlaktestroming minderen (raad ik niet aan) ofwel de Riccia vast zetten met bv een andere plant, een draadje, …
Groeten
Gilles
Drijfplantjes blijven ook goed bij elkaar met een luchtslangetje. Maak er een cirkel van en plaats de plantjes er in. Het slangetje zet je met een zuignap vast of je laat het los drijven, dan blijven alle plantjes bij elkaar en je ziet er niets van.
Dag Sylvia
Goede tip, bedankt!
Groeten
Gilles
Hydrocotyle leucocephala (braziliaanse klimop) niet vergeten!
Deze groeit heel snel, kan in de bodem of gewoon los. Geeft redelijk schaduw en heeft ook wortels aan elke knop. Ik zweer al jaren bij deze plant.
Phylantus fluitans is een mooie Zuid-Amerikaanse drijfplanten die mooie rode wortels krijgt. Lijkt mij ook een Aquarium top 10 plant.
Hey Jos
Mooie kleurvariaties met dat plantje, bedankt!
Groeten
Gilles
waar koop je deze plant
drijfplanten gaat dat niet ten kosten van verlichting in het aqarium en van de vaste planten?
Dag Johan
Je moet natuurlijk niet alles volledig bedekken, er moet nog voldoende licht overblijven voor de andere planten. Maar doorgaans hebben aquaristen die met algen kampen téveel licht in verhouding met de hoeveelheid CO2 & meststoffen die ze toevoegen.
Groeten
Gilles
Ik heb een ferplast dubai aquarium,mijn licht kap zit kort bij het water. Zeker mijn lampen=is maar een paar cm van lamp tot water,niet ideaal voor drijvers denk ik of wel mss?
Hey Peter
Nee, zolang de planten de lampen niet aanraken zou er geen probleem mogen zijn.
Groetjes
Gilles
Zijn er nog tips voor de verzorging van valisneria? In de winkel hadden ze het over een krijtje er onder(?)
Ik vond het een mooie plant en zou graag een bak met maanvissen willen beginnen met veel valisneria maar ze willen maar niet in de bodem vast blijven zitten. Als ze te diep zitten gaan ze rotten te hoog gaan ze drijven..
Hey Evi
Het “kroontje” moet inderdaad net boven de bodemgrond komen. Er bestaan een soort van clips waar je je planten mee kan vastzetten in de bodemgrond, lijkt een beetje op een paperclip maar dan groter. Misschien is dat een oplossing?
Groetjes
Gilles
Mooi artikel!
Ik heb ooit gezien dat een drijfplant met middelgroot blad heel mooi over de rand van het aquarium groeide en tevens een hangplant werd.
Enig idee welke drijfplant hier geschikt voor is?
Hey Gilles,
Zelf zitten wij met een dichte bak en verlichting vlak tegen het water.
Dus ik wou even vragen of je een Limnobium laevigatum er ook kon insteken.
Mvg
Dag Yoeri
Dat is mogelijk, maar afhankelijk van de grootte van de plant kunnen ze wel verbranden aan het licht. Om die reden zou ik een kleinere drijfplant kiezen.
Groetjes
Gilles