Algen bestrijden met waterstofperoxide: hoe veilig gebruiken

Auteur

Gilles

Datum

augustus 13, 2024

Waterstofperoxide aquarium

Aargh, algen. De vrees van elke aquarist. Van vervelende groene stipjes op het aquariumglas tot lelijke groene slierten die zich vasthechten aan je planten. Een algenplaag kan al snel een mooie bak omtoveren tot een puinhoop. Ik heb al een aantal strategieën tegen aquariumalgen geschreven, maar soms is het nodig om de zware wapens boven te halen.

Een kuur met waterstofperoxide bijvoorbeeld. Deze methode is behoorlijk controversieel, maar wel super efficiënt en ideaal om hardnekkige algen in het aquarium te bestrijden.

Hoe werkt een behandeling met waterstofperoxide in het aquarium?

Waterstofperoxide (H202) is een sterk oxiderend product dat in staat is om verschillende soorten algen te vernietigen doordat het de celmembranen van de algen beschadigt en hun stofwisselingsproces aantast.  MAAR, in tegenstelling tot andere algenverdelgers, valt waterstofperoxide uiteen in water en zuurstof, waardoor het een milieuvriendelijkere keuze is.

Hoe veilig is waterstofperoxide voor gebruik in je bak dan?

Heb je schrik om waterstofperoxide te gebruiken? Je hoeft je niet druk te maken hoor. Zolang je de hoeveelheden in dit artikel volgt (nooit overdoseren!), kan er niets gebeuren. In deze doseringen pak je de algen hard aan maar blijft het veilig voor je vissen, waterplanten en nuttige bacteriën.

Algen bestrijden met waterstofperoxide
Deze algen kan je bestrijden met waterstofperoxide

Methodes om algen te bestrijden met waterstofperoxide

De “spot treatment”

Bij deze methode ga je de waterstofperoxide rechtstreeks op de algen spuiten met een klein spuitje. Hierbij een stappenplan:

  1. Schakel je aquariumfilter & CO2-systeem of bruissteentje uit. Hiermee voorkom je dat de waterstofperoxide te snel verdund en verspreid wordt
  2. Gebruik een spuitje en spuit de waterstofperoxide (3%) rechtstreeks op de algen. Vermijd contact met vissen en gezonde planten
  3. Laat de bak nu 10 à 15 minuten met rust zodat de waterstofperoxide zijn werk kan doen
  4. Schakel je filter en CO2-systeem opnieuw in. Indien er nog wat waterstofperoxide overblijft, zal die op natuurlijke wijze verwijderd worden

Als je na enkele dagen merkt dat de alg nog steeds niet weg is of beschadigd is, dan kan je de bovenstaande stappen opnieuw doorlopen. Doe dit tot de algen weg zijn. Ik adviseer wel om enkele dagen tussen elke behandeling te houden. Check ook je vissen en garnalen, als ze tekenen van stress vertonen dan zou ik een behandeling overslaan.

Gebruik nooit meer dan 0.7ml x de bakinhoud. Heb je bijvoorbeeld een aquarium van 100 liter, dan doseer je nooit meer dan 70ml aan waterstofperoxide in 1 dag. Bij bepaalde gevoelige planten, zoals bijv. aquariummos, zou ik deze behandeling ook niet toepassen. Voor de meeste aquariumplanten is het echter geen probleem.

Je volledige bak behandelen met waterstofperoxide

Heb je last van een ware algenplaag in je aquarium? Dan kan het interessanter zijn om je volledige bak te behandelen. Let er wel op: deze methode is riskanter dan de spot treatment en gebruik je best enkel als laatste redmiddel. Het risico op schade bij je planten, vissen en garnalen is namelijk een stuk hoger.

Waterstofperoxide in aquarium
Let op met garnalen en slakken

Hier is mijn stappenplan:

  1. Verwijder zoveel mogelijk algen met de hand. Als er veel plukjes loskomen, zuig de uit het aquarium met een hevel
  2. Doe een stevige waterverversing van ongeveer 50%
  3. Voeg 0.7ml waterstofperoxide (3%) toe per liter water MAXIMUM. Heb je bijvoorbeeld een bak van 200 liter, dan wordt dit maximum 140ml H202. Los deze hoeveelheid op in een halve liter water.
  4. Voeg nu de oplossing van waterstofperoxide toe in een gebied met veel stroming, zodat de H202 goed verspreid wordt
  5. Je zal zuurstofbubbels zien verschijnen, dat betekent dat de waterstofperoxide werkt.
  6. Laat de waterstofperoxide gedurende een half uur zijn werk doen
  7. Doe nu een waterverversing van minstens 50% en voeg eventueel bacteriën toe

Deze methode kan je herhalen als je geen resultaat ziet. Maar zoals eerder gezegd: houd je aan de dosering, houd genoeg dagen tussen elke behandeling en let goed op je vissen en planten!

Enkele bedenkingen en voorzorgen …

Een behandeling met waterstofperoxide zou niet het eerste mogen zijn waaraan je denkt als je de algen in je aquarium wilt bestrijden. Het is eerder een laatste redmiddel. Hieronder geef ik je enkele voorzorgsmaatregelen en tips.

Begin met een lage dosering

Als het de eerste keer is dat je waterstofperoxide in je aquarium gebruikt, dan is dit een heel goede vuistregel: begin traag en met een lage dosering! Houd je vissen en andere aquariumbewoners goed in het oog. Vertonen ze symptomen van stress? Dan zou ik de behandeling stoppen of je dosering sterk verminderen.

Let op met aquasoils

Gebruik je een aquasoil? Houd er dan rekening mee dat de H202 de korrels van je aquasoil kan afbreken aangezien dit ook van organisch materiaal is gemaakt. Maar als je je aan een veilige dosering gebruikt, dan is dit doorgaans geen probleem.

Aquarium waterstofperoxide
Deze bak van Ferdie Fesz (John Kooijman) heeft geen behandeling nodig 😀

Test je waterwaardes

Voordat je begint met een behandeling, check eerst even je waterwaardes. Op die manier weet je wat de waardes van je aquariumwaardes zijn en of je moet bijsturen of niet. Denk bijvoorbeeld aan nitriet, ammonium en pH.

Bekijk de vervaldatum

Voordat je de waterstofperoxide begint te doseren: check even de vervaldatum! Best gebruik je een nieuw flesje zodat je zeker weet dat het product nog sterk genoeg is om effectief algen te bestrijden. Na opening kan je het flesje ongeveer 6 maanden gebruiken, daarna zou ik het niet meer gebruiken.

Let op je garnalen

Zoals ik al vaker heb gezegd in dit artikel: houd de vissen en zeker ook de garnalen goed in het oog. Het is mogelijk dat sommige garnalen lichter van kleur worden tijdens de behandeling, zeker als ze per ongeluk in contact komen met de waterstofperoxide. Indien mogelijk kan je ook tijdelijks de vissen en garnalen uit je bak verwijderen, dan ben je zeker.

 

Algen bestrijden met waterstofperoxide: hoe veilig gebruiken | PlantedBox

Algen vermijden in plaats van bestrijden

Het blijft een stokpaardje van mij: algen vermijden in plaats van bestrijden! Je voorkomt er een hoop ellende mee door preventief te werk gaan. Ga na wat de oorzaak is van de algen en pak die oorzaak aan. Misschien was de balans tussen licht en voedingsstoffen/CO2 niet goed? Of is de filtratie onvoldoende? Te weinig onderhoud?

Je bak op regelmatige tijdstippen is een must. Houd de hardscape schoon, voeg meststoffen en CO2 toe (in geval van een plantenaquarium), snoei je planten regelmatig en doe waterverversingen op een regelmatige basis. Dit zal het risico op een algenplaag in je aquarium al sterk verminderen!

En vergeet ook niet dat de beste verdediging tegen algen een legertje gezonde aquariumplanten is, zij gaan namelijk de concurrentie aan met de algen. Voeg dus genoeg planten toe aan je aquarium en houd ze gezond. Beschouw het als een langetermijnstrategie en de waterstofperoxide als een kortetermijnstrategie.

Conclusie

Waterstofperoxide kan een zéér efficiënt en effectief middel zijn om algen te bestrijden in je aquarium als je het correct gebruikt. Maar het is een oplossing op korte termijn, ik adviseer nog steeds om de oorzaak van je algen te onderzoeken en de oorzaak weg te nemen. En vergeet ook niet: regelmatig onderhoud en gezonde planten zijn een must voor een algenvrije bak!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *