Aquariumplanten emers kweken: lekker goedkoop & gemakkelijk

Auteur

Gilles

Comments:

28 Comment

Datum

juni 27, 2016

aquariumplanten kweken

Heb je wilde plannen? Of wil je gewoon besparen op je aquariumplantjes? Dan kweek je ze toch gewoon zelf! Thuis. In een bakje. Ik heb een stappenplan voor je opgesteld om zelf gemakkelijk en goedkoop aquariumplanten te kweken. Doodsimpel én fun! 🙂

Horen aquariumplanten niet IN het water thuis?

Wel euhm…, ja, maar dat betekent niet dat je geen aquarium planten boven water kan kweken. Sterker nog, het is dé perfecte manier voor wie dol is op mooie aquariumplanten en zelf aan de slag wil gaan. Of het nu is om geld te besparen of gewoon voor je eigen plezier. En eigenlijk is aquariumplanten boven water kweken supersimpel.

hemianthus callitrichoides emers
Hemianthus callitrichoides kun je gemakkelijk emers kweken. Bron: AquaticQuotient

Het verschil tussen “emers” en “submers” aquariumplanten kweken

“Submers” betekent letterlijk “onder water”, je kweekt dus je aquariumplanten wanneer die volledig ondergedompeld zijn. Emers, daarentegen, betekent “boven water”. Je kweekt dus de plantjes terwijl die grotendeels boven het water zitten. Waarom? Om dat enkel maar voordelen heeft. Je zal:

  • Sneller kunnen kweken;
  • Geen last hebben van vervelende algen;
  • Tijd én geld besparen.

Maar genoeg ‘theorie’…, het lijkt me tijd voor wat meer praktische informatie over de opstelling voor het kweken.

Hoe begin je eraan?

Je hebt het intussen al wel begrepen, je eigen aquariumplanten kweken is veruit de snelste en makkelijkste methode. Hoe je dat aanpakt? Begin met het zoeken naar een geschikt plekje. Let hierbij op de temperatuur: niet te warm, maar ook niet te koud. Een temperatuur van ongeveer 23°C is ideaal. Plekje gevonden? Check!

Dan het tijd voor de echte benodigdheden en opstelling:

  • Kweekkasje uit plastic of glas (voor buiten) of plastic doosjes;
  • Gewone potgrond in een laag van enkele centimeters;
  • Deksel om je kweekkas af te dekken.

De opstelling is doodeenvoudig.

aquariumplanten emers kweken
Een kweekopstelling. Bron: AquaticPlantCentral

Plant alles in een bodemlaag van enkele centimeters potgrond of aquasoil. Begin met een waterstand van een drietal centimeter boven de potgrond en dek de kas goed af. Eenmaal dat je plantjes het naar hun zin hebben, volstaat het om de potgrond vochtig te houden. Een beetje meststoffen in de bodem is ook altijd handig voor extra groei. Je kunt trouwens gewoon plantjes rechtstreeks uit je bak halen en als kweekplantjes gebruiken. Hou er dan wel rekening mee dat ze zich opnieuw moeten aanpassen van submers naar emers. Vochtig houden dus!

Aquariumplanten emers kweken: lekker goedkoop & gemakkelijk | PlantedBox

En de aquariumverlichting?

Ho, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Veel kwekers gebruiken gewoon zonlicht door bijv. het kweekbakje op de vensterbank te plaatsen. Andere gebruiken dan weer een groeilamp voor tuinplanten en kruiden. Wat jij verkiest dus. Let er gewoon op dat de plantjes niet uitdrogen door de hitte van de lamp, zeker in de beginfase!

Zijn er ook nadelen aan aquariumplanten kweken?

Weinig. Het enige nadeel waar ik momenteel aan denk, is dat je niet alle plantjes kunt gebruiken voor een kweekprojectje. Hieronder vind je alvast een tabelletje van planten die je wél emers kan kweken.

Ammania Bacopa Cardamine Crassula Didiplis
Eleocharis Eusteralis Glossostigma Gymnocoronis Hemianthus
Heteranthera Hottonia Hydrocotyle Hygrophila Lilaeopsis
Limnophila Lobelia Ludwigia Lysimachia Mayaca
Micranthemum Myriophyllum Nesaea Rotala Saururus

Heb je vragen over zelf aquariumplanten kweken? Of heb je thuis een te gekke opstelling staan? Deel er dan hier een foto van. Niks zo leuk als je passie delen!

[kkstarratings]

28 reacties op "Aquariumplanten emers kweken: lekker goedkoop & gemakkelijk"

  1. als je emers kweekt hoe lang blijft het water goed om dat het stil staand water is
    moet je het af en toe ook overpoten in een bak met fris water
    groet
    bennie

    1. Dag Bennie

      Het hoeft niet ververst te worden. Zorg er wel voor dat het niet téveel water is (een licht laagje is voldoende) en zorg voor wat luchtcirculatie. Overpoten is niet nodig, zou ik pas doen als alles volgroeid is.

      Groeten
      Gilles

  2. kan de cryptocoryne nevellii ook boven water gekweekt worden?
    kan ik dan gewoon de wortel scheuren om meer stekjes te krijgen?
    graag reactie

  3. Ik ben al een poos aan het zoeken naar een website waar ik zaden voor aquariumplanten kan kopen. Weet u toevallig een verkoper?
    Ik ben van plan de planten in een aquarium te kweken zodat ik alle controle heb over de temperatuur, kan dit ook gewoon?

  4. Beste Gilles

    Ik heb nog een aquarium kan in het daar ook kweken (vast wel)
    Maar kan ik het aquarium met kweek plantjes op mijn kamer zetten daar is het Geen 23 garden

    Graag reactie
    Groet Sjoerd

    1. Hey Sjoerd

      Hoeveel graden is het daar dan?
      In principe met de verlichting + de folie zal die temperatuur wel OK zijn hoor.

      Groetjes
      Gilles

  5. Hallo Gilles,

    Ik probeer al een tijdje mijn Javamos Emers the groeien.
    Echter nog niet echt succes gehad.. Heb zoveel plannen met dat spul dat ik gewoon wat meer nodig heb.

    Enige tips? of is het eigenlijk wel mogelijk.

    Groetjes
    Sander

    1. Hey Sander

      Ik zou dat mosje gewoon in grotere aantallen inkopen, het kost niet zoveel en groeit vrij snel, ook submers.

      Groetjes
      Gilles

  6. Hallo Gilles,

    Leuke handleiding ga deze zeker toepassen. Ga verschillende zaden opzetten.

    Vraag is mbt genoemde potaarde. Kan ik deze potaarde gebruiken en vervolgens bij overzetten naar bak met garnalen de potaarde afspoelen? Dit omdat in pot/tuinaarde evt verontreiniging kan voorkomen waar garnalen gevoelig voor zijn.

    1. Dag Joop

      Sorry voor de late reactie, ik was op vakantie.
      Wordt wel vaker gedaan bij de zogenaamde “Walstadt methode”, maar zelf zou ik gewoon het risico niet nemen. Beter een bodem uit de aquariumwinkel, dan heb je 100% zekerheid dat het veilig is.

      Groetjes
      Gilles

  7. Goede morgen
    Wil t graag gasn proberen om te stekken ben pas weer begonnen met een aquarium is er muschien iemand in tilburg die stekjes heeft?
    Thnx

  8. Hier een leek, je moet dus eerst plantjes kopen, die in de grond stoppen, en dan vermeerderd het zich? of groeit het alleen maar groter? Ik zit zelf aan zaad te denken, wij hebben nu 2 plantjes uit een tuincentra, maar daar is niks meer van over, en inderdaad dure hobby zo die plantjes, zelf kweken is het proberen waard

    1. Dag Anne-Marie

      Zaadjes online raad ik alleszins af, groeit heel vaak niet en is meestal niet eens de plant die je wou maar zaad met andere soorten erin (soms zelfs verschillende).
      Uit tuincentra kun je wel zaad kopen, je bent dan zeker van de kwaliteit en het type plant dat je krijgt. Je kan ze dan inderdaad planten zoals je bij bijv. gewone keukenkruiden zou doen en achteraf toevoegen aan je aquarium.

      Groetjes
      Gilles

  9. Beste,

    Ik heb ook al verschillende jaren een aquarium echter pas 3 jaar geleden gelukt om ook echte planten te houden. Opzich niet al te veel problemen gehad buiten door de blauwe alg zijn vele planten ‘dood’ gegaan. Heb dus ook opnieuw deel planten moeten aankopen. Zelf kweken lijkt me al een leuke bezigheid opzich. Maar moet er ergens rekening mee gehouden worden wanneer deze ook in de aquarium gezet worden? Aangezien deze emers gekweekt worden en dus niet gewoon zijn helemaal onder water te staan.

    Groetjes

    1. Dag Jochen

      Je moet ze eerst goed opkweken en sterk worden, vervolgens toevoegen aan het aquarium en ze de tijd gunnen om van hun emerse naar submerse vorm over te gaan. Vergelijkbaar met de plantjes uit de aquariumwinkel dus 🙂

      Groetjes
      Gilles

  10. Dag Gilles,
    Mooi en handig artikel!
    Ik zou graag eleocharis acicularis mini op een kokosmat of gaas. willen kweken, zodat ik gelijk een mooie mat krijg om hem in mijn aquarium te plaatsen.
    Heb je ook tips voor het kweken van bodembedekkers op mat?
    met vriendelijke groet,
    Wilhelm

    1. Dag Wilhelm

      Bedankt! Bij bodembedekkers is het heel belangrijk om goede CO2 te voorzien en – als je ze compact wilt houden – sterk licht. Sowieso heb je CO2 nodig als je sterker licht wil gebruiken, zeker als het LED-lampen zijn.

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *