Een eenvoudig aquarium met veel, gezonde plantjes? Tuurlijk!

Auteur

Gilles

Comments:

24 Comment

Datum

november 29, 2015

Eenvoudig aquarium low tech

“Vroeger was aquarium houden toch veel eenvoudiger. En alles groeide gewoon goed. Geen algen, geen CO2, weinig onderhoud.” Heb je deze zin al eens gehoord? Ik wel.

Ik lees hem wel vaker op mijn blog, vooral van de veteraanaquaristen die al jarenlang in de hobby zit. En eerlijk gezegd: ze hebben wel een punt. Vroeger was aquaristiek veel eenvoudiger. Maar dat wil niet zeggen dat jij vandaag geen eenvoudig aquarium kunt houden.

De ellende van “high tech”

Weet je waarom we vroeger veel minder last hadden van algen en slechte plantengroei? Omdat we toen voornamelijk zwakke aquariumverlichting en gemakkelijke aquariumplanten gebruikten. De meeste aquaria gebruikten destijds T8-verlichting en vaak maar een paar lampen. Als je vandaag naar de winkel stapt en een nieuw aquarium koopt, dan komt die standaard met T5-lampen of zelfs LED-verlichting.

Geen goede zaak vind ik persoonlijk.

Waarom? Meer verlichting boven je aquarium betekent snellere plantengroei. OK, dat is leuk, maar plantjes die snel groeien hebben ook meer voedingsstoffen en CO2 nodig. En daar wringt het schoentje net.

Low tech aquarium
Een mooi “low tech” bakje. Bron: PFK

Veel beginnende aquaristen hebben het budget niet voor een CO2-systeem of willen liever zonder werken. Met andere woorden: ze gebruiken heel veel licht boven hun aquarium, maar voegen geen CO2 en meststoffen toe. Gevolg?

De planten maken eerst een groeispurt, vallen vervolgens stil door een voedingstekort en gaan verslijmen. En dan begint de algenellende.

Een eenvoudig aquarium met veel, gezonde plantjes? Tuurlijk! | PlantedBox

Het “low tech aquarium”: een mooi compromis

Wat als … je nu gewoon een aquarium wilt waar weinig onderhoud aan is?

Waar je geen uitgebreid CO2-systeem voor nodig hebt?
Waar je maar af en toe moet verversen en aquariumplantjes snoeien?
Waar je minder meststoffen moet toevoegen?

Dat kan. Het heet een “low tech aquarium”. De term spreekt eigenlijk voor zich: je gebruikt gewoon eenvoudige techniek zonder al teveel poespas. Dit scheelt je niet alleen een hoop geld, door de eenvoudige techniek groeit alles trager waardoor je minder snel risico op algen loopt én ook nog eens minder onderhoudswerk hebt.

Enkele eigenschappen van een low tech aquarium

Wat houdt zo’n eenvoudig aquarium of low tech bakje in? Daar berstaan verschillende meningen over, maar volgens mij vooral dit:

  • Zwakke verlichting, bijvoorbeeld T8
  • Eenvoudige, maar goede filter
  • Kleine hoeveelheden aan meststoffen, bijvoorbeeld de kleine dosering van All-in-One
  • Eventueel een vloeibare koolstofbron, maar niet verplicht
  • Een aquasoil of bodembemesting (bijv. Crypto) is handig
  • Gemakkelijke aquariumplanten

Vooral de zwakke verlichting speelt een sleutelrol bij de low tech bak.

low tech aquarium
Mosjes, javavaren, … mooi hé? 🙂

Door het zwakkere licht, groeien de plantjes trager. Trager groeiende plantjes hebben minder voedingsstoffen en CO2 nodig en daardoor wordt de kans op een voedingstekort weer een stuk kleiner. Geen voedingstekort, geen algen. Geen algen, wél gezonde aquariumplantjes.

Voorbeeld van een eenvoudig “low tech” aquarium

Beelden zeggen zoveel meer 😉 Daarom vind je hieronder een aquascape die volgens het principe van een eenvoudig low tech aquarium is opgesteld.

Enjoy.

 

En jij?

Heb jij al zo’n aquarium opgestart? Of verkies je toch liever een aquarium met sterke verlichting & CO2? Laat het mij hieronder weten!

 

24 reacties op "Een eenvoudig aquarium met veel, gezonde plantjes? Tuurlijk!"

  1. Hallo,
    Ik heb zelf op het moment ook een 60cm low tech aquarium draaien.
    Ik doseer elke dag meststoffen, verversen doe ik 1x in de 2 weken en de planten staan er prachtig en algvrij bij.
    Ik heb een hele tijd lang gestoeid met een groot aquarium met co2 en ik ben het zat.
    Binnenkort ga ik van 240 liter over naar een 110 liter aquarium met hetzelfde low tech principe als mijn 60 cm.
    Ik vind het heerlijk en kan alsnog genieten van mooie planten.
    Ook de iets moeilijkere planten (rood) doen het goed.
    Voor mij voorlopig geen co2 geinjecteerd aquarium meer 🙂

    1. Hey Titia

      Super om te horen. Zelf heb ik ook altijd het beste resultaat gehaald met de low tech aanpak. CO2 & sterk licht is leuk, maar het kan snel verkeerd lopen, zeker als je niet altijd de tijd hebt voor een goed onderhoud!

      Groeten
      Gilles

  2. Prachtig artikel , zeer goed om iedereen daar nog eens aan te herinneren .Prima systeem voor een beginner , eerst leren gaan en dan pas proberen te lopen . 😉

  3. Fraaie uitleg. Niet iedereen wil geld uitgeven aan sterke verlichting en C02 apparatuur. Niet alleen de aanschaf, maar ook de flessen zijn kostbaar. Ik ben iedere maand 18,00 euro kwijt aan CO2.
    Bij mij is het voornamelijk bij het opstarten van een nieuwe Aquascape het probleem van algen. Daarom de volgende vraag; wat zijn jullie ervaringen met de Twinstar?

    1. Dag Mike

      Zelf geen ervaring mee en ik spreek me daar dan liefst niet over uit 🙂 Persoonlijk zou ik eerder focussen op het goed krijgen van de basis voor gezonde plantjes: genoeg voeding, watercirculatie en de balans licht-CO2. Combineer dat met een regelmatig onderhoud en je zit goed.

      Groeten
      Gilles

      Groeten
      Gilles

  4. Leuk artikel! Ben benieuwd wat je kan vertellen over het aantal lichturen in een low-tech aquarium? Ikzelf start met licht vanaf 11:00 ‘s ochtends tot aan 23:00 ‘s avonds met een pauze van 15:30 tm 18:00. Heb een Dennerle Nano Power LED 5.0 en voeg ook bemesters en carbo toe. Had altijd wel wat alg op de anubias en het glas, maar sinds ik nieuwe Clithon slakjes en filtermedium heb zijn de ramen goed schoon. Ben benieuwd wat je over het licht kan vertellen 🙂

    1. Dag Jornt

      Ik zou het gewoon houden op 8u. Dat is voldoende voor fotosynthese en heeft geen negatief effect op de van nature aanwezige CO2 in je aquarium (als je geen CO2-systeem gebruikt). Welke alg had je dan?

      Groeten
      Gilles

      1. Ik had nogal last van baardalg en draadalg. Die laatste weten weg te werken met easycarbo en die baardalg ook, plus terugschroeven van licht. De algen op het glas (vaak ook aan de zonkant) zijn weggegaan door de slakjes. Ik denk dat dat groene puntalg was, ik schraap nu de ramen niet meer, maar laat mijn slakjes al het werk doen.

  5. Hoi Gilles,

    Wat verstaan we nu precies onder een lage verlichting.

    Ik heb bijv. een trigon350 met t5 verlichting.

    Ik heb erboven hangen:

    achter dennerle specialplant 24 watt
    jbl tropic 24 watt
    dennerle 45 watt special plant
    sylvania aquastar 45 watt

    met reflectoren: met name de voorste laat ik liever zitten omdat dit de krasjes minder laat zien aangezien hij het licht voorlangs het glas laat reflecteren .

    Is dit gemiddeld of veel. Ik voeg wel CO2 toe.
    Zou je ook met de soorten verlichting kunnen spelen om een lagere verlichting te krijgen. Ik bedoel colourlampen ipv bijv. special plant of maak dat niet uit.

    Overigens doet mijn bak het goed maar misschien is een lagere verlichtingssterkte wel beter/stabieler.

    Groetjes,

    Peter

    1. Hey Peter

      Dat is moeilijk te zeggen, daarvoor zou je eigenlijk een PAR-meter moeten gebruiken maar die zijn belachelijk duur.

      Naar mijn persoonlijke mening behoort T8-verlichting tot de gemiddelde belichting, bij T5 zit je al meer in het “high light” gebied, idem voor LED die T5 vervangt. Maar eigenlijk is eerder de balans licht – CO2 van belang, of je nu liever sterk of zwak licht gebruikt. Als die balans niet stabiel is dan krijg je algen en dus is het belangrijk om voldoende CO2 & voedingsstoffen te voorzien voor de hoeveelheid licht die JIJ gebruikt.

      Bepaalde lichtkleuren hebben een andere PAR-waarde, maar ik denk dat die verschillen te verwaarlozen zijn.

      Groeten
      Gilles

  6. Hoi Gilles,
    Ik heb led verlichting boven mijn 2 meter bak hangen.(rgb ledstrip 50×50).
    Zou een lowtech plantenbak met veel javavaren en mossen willen maken, zou dat kunnen functioneren zonder co2???
    Heb vroeger de bak op co2 gehad en met 4 rijen T5 verlichting,2 jaar ging het goed en toen brak de algenexplosie uit en was er niets meer aan te doen!!!
    Momenteel heb ik 2jaar discusaquarium achter de rug met ledstrip en heb geen algen meer, maar ik mis de plantjes toch in mijn bak.
    Nu voor de moment zitten er Japanse koi in mijn bak , voor de opkweek en deze verhuizen in mei naar de vijver, daarna wil ik er terug een aquascaping van maken met zo weinig mogelijkonderhoud en met die ledstripverlichting, wat is uw mening hierover???
    groeten patrick

    1. Hey Patrick

      Zolang die LED-verlichting niet té sterk is, is het geen probleem. De truc is om de hoeveelheid lichtsterkte in balans te brengen met de hoeveelheid CO2 die van nature aanwezig is (door productie van de bacteriën etc). Bij twijfel zou je er een dimmer bij kunnen kopen, dan kan je gemakkelijk het licht versterken of verzwakken.

      Groeten
      Gilles

  7. Hey Gilles,
    In een bak van 210 ltr. en een tl.8 verlichting (2x32watt) heb ik een Led verlichting (2x16watt)geplaatst.
    Het geeft een beter resultaat met de beheersing van baardalgen,voornamelijk op de anubias die zeer gevoelig
    blijken te zijn juist voor desbetreffende alg. De Co2 flessen heb ik vanwege de kosten niet meer in gebruik en
    wel meer planten aangebracht.Door ook de verlichting naar 8 uur branden teruggebracht te hebben kwam ik tot
    de slotsom dat de algengroei beheersbaar werd en de kosten van electra ook.Het verversen van 120 ltr.water een keer per maand,
    eruit en erin werkt prima.De vissen tierelieren als de beste.De kersenbuik cicliden begonnen met een paartje
    en nu een stel van zeker 35 a 40 stuks bevolken de bak samen met twee maanvissen,een diamantgourami,
    twee ramireze cicliden ,twee goudmolly’s,3kardinaaltetra’s en een labeobicolor.Hieruit blijkt dat het zonder de Co2 toevoeging alles prima werkt . Het filtersysteem is van fluval G6 waarmee ik zeer verguld ben en een bodemverwarmingsplaat van mantaray 350 watt (werkt fantatisch). De maanvissen hebben op een groot
    blad van een anubia tweemaal eieren gelegd en direct daarna even zo vrolijk weer geconsumeerd,wat een
    kanibalen zijn dat zeg. Hoe kan ik dat nu voorkomen?
    Bedankt zovast voor je reactie.
    Ger.

    1. Hey Ger

      Heb je dan de T8 vervangen door LED? Of extra toegevoegd?
      Zolang de verhouding licht vs natuurlijk aanwezige CO2 (bv door productie van de bacteriën) in balans is, kun je prima zonder extra CO2-systeem werken.

      Wat betreft de eitjes: geen idee. Misschien dat plantje in “quarantaine” zetten?

      Groeten
      Gilles

  8. Goed stukje, krijg binnenkort mijn nieuwe aquarium een Aquatlantis plus 100 met Led verlichting. Als ik je stukje dus goed lees moet ik er voor zorgen dat ik dit ga dimmen ???

    Verder wil ik een klok er op zetten die de zons opgang en ondergang simuleerd,heeft dit zin of ziet het er alleen leuk uit.

    1. Hoi

      In het begin best gewoon dimmen voor de zekerheid om algen te voorkomen, daarna kun je de lichtsterkte opschroeven (beetje per week). Zonsopgang is vooral voor jezelf denk ik + is rustiger voor de vissen zelf. Voor de planten zal het weinig doen, denk ik.

      Groeten
      Gilles

  9. wat vind je van kitellicht led heb er 2 witte in en een rgb .
    e plante doen het niet echt goed heb co 2 en voeding en fosfaat en nitraat toegevoegt fosfaat 1 nitraat 10
    kh 6 hoop dat ik een goed antwoord krijg gr rob

    1. Hey Rob

      Geen ervaring mee, kan er dus niets over zeggen.
      Stuur me gerust een foto (gilles[apenstaartje]planted-box.com) en dan kijk ik eens wat het probleem is. Meststoffen lijkt me alleszins niet het probleem.

      Groetjes
      Gilles

  10. Hoi!
    Vraag, de afbeelding “EEN MOOI “LOW TECH” BAKJE. BRON: PFK” welke planten worden daar gebruikt?

    Ik wil zelf het liefste “low tech” blijven met commerciële bio co2 en planted-box voeding. Het is wel lastig merk ik om mijn 100 liter beplante bak in balans te houden, toch veel “afval” van planten etc.

    Ik heb je blog gelezen mbt planten zonder co2 en met name Belgisch groen doet het geweldig goed.
    Alleen een paar maand later lijkt de boel een beetje (erg) in te storten *snif*
    De valilsneria deed het ook erg mooi er kwamen alleen draadalgjes op, die zijn dus gesnoeid.
    Goed, zo’n beetje van alles wat aan co2 te kort lijkt, lijkt hier gaande, ondanks makkelijke planten.
    Het ziet er vaak zo prachtig uit op de afbeeldingen dat ik me stiekum 😉 afvraag hoe het er een aantal maanden later uit ziet.
    Groetjes 🙂

    1. Dag Anneke

      Buiten verschillende Anubias-soorten kan ik de andere plantjes niet herkennen helaas.

      Hou rekening met het feit dat bij sterke plantengroei de biomassa stijgt en dus ook de vraag naar voeding en CO2. Je voeding zal met mijn PlantedBox All-in-One wel in orde zijn, maar vaak is de van nature aanwezige CO2 in je bak (bv geproduceerd door bacterieën & vissen) een bottleneck. Door de sterke stijging in biomassa overstijgt de vraag naar CO2 het aanbod dat op natuurlijke wijze in je bak wordt geproduceerd. Bij jou manifesteert zich dat ook nog eens in draadalg, wat ook een symptoom is van een licht CO2-tekort.

      Wat in in dat geval aanraad is om regelmatig te snoeien zodat je de biomassa (en dus ook de vraag) beperkt en eventueel een vloeibare koolstofbron doseren als extra alternatief voor CO2 in gasvorm.

      Groetjes
      Gilles

  11. Het Gilles,

    Allereerst complimenten voor je site, erg duidelijk omschreven allemaal.

    Na een aantal jaar pauze wil ik mijn juwel RIO 125 weer opstarten. Voorheen een bak met CO2. Nu wil ik de lowtech variant proberen, hopelijk met minder onderhoud.

    Nu heb ik een armatuur met 2x 28 watt t5 verlichting met reflectoren. Met reflectoren is sowieso teveel licht voor lowtech. Nu vraag ik me af of het het zonder de reflectoren ook niet teveel licht is.

    In een juwel armatuur kan je niet één buis eruit laten, dan gaat de andere buis uit. Ook kan je er geen t8 buizen in plaatsen zonder aanpassingen te doen. Liever koop ik geen ander armatuur of iets dergelijks. Wat raad je aan? Teveel licht en onbegonnen zaak, of gewoon proberen? Of met aluminium folie een deel van de lamp afdekken…

    Hoor graag, groeten Freek

    1. Dag Freek

      Moeilijk te zeggen! Ik zou in het begin sowieso zonder reflectors en met wat drijfplantjes werken, eens de bak dan gerijpt is en stabieler loopt dan kan je voorzichtig drijfplanten wegnemen en dus de lichtsterkte verhogen. De plantengroei is dan veel trager, maar naar mijn ervaring houdt deze werkwijze veel minde risico in dan in 1x met (mogelijk te) sterk licht licht te beginnen.

      Groetjes
      Gilles

      1. Hallo Gilles,

        Dank voor je advies. Ik heb ondertussen naar led strips gekeken. Voor relatief weining geld heb je dan al dimbare ledverlichting. Denk dat ik me daar eens verder in ga verdiepen.

        Groeten Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *