Hoeveel CO2 aan je aquarium toevoegen?

Auteur

Gilles

Comments:

71 Comment

Datum

april 13, 2017

hoeveel co2 aquarium

Dat ik een grote voorstander ben van voldoende CO2 in je aquarium had je waarschijnlijk al door 🙂 Ik denk dat ik het belang ervan ook wel in elk artikel onderstreep. En terecht ook, want CO2 is naast fosfaat, nitraat en kalium het vierde “macro-element” voor gezonde plantengroei.

Na mijn blogartikel over hoe je op een veilige manier CO2 in je aquarium moet toevoegen, leek het me leuk om ook eens dieper in te gaan over hoeveel CO2 je aquarium nodig heeft. Want “trop is teveel”. Maar te weinig CO2 is natuurlijk ook niet goed!

Hoe zit dat met de hoeveelheid CO2 in je plantenaquarium?

Laten we beginnen met de eenvoudige zaken.

Hoeveel gram CO2 moet er in je aquarium? Volgens de algemene regel is 30ppm (30 mg/l) CO2 ideaal voor een plantenbak. Maar omdat elke bak (net als zijn baasje 🙂 ) verschillend is, zet ik hieronder enkele belangrijke factoren op een rijtje die bepalen hoeveel CO2 de planten in je aquarium ècht nodig hebben.

1) De lichtsterkte boven je aquarium

Je aquarium is ongetwijfeld goed verlicht omdat je lichtbehoeftige planten in je bak hebt. Die planten hebben naast licht ook CO2 (en plantenvoeding) nodig voor hun fotosynthese.

Twinstar Light
Hoe sterker het licht, hoe sneller de groei. Foto: Twinstar

Hoe meer licht je planten ontvangen, hoe sneller ze groeien en dus hoe groter de behoefte aan CO2 en plantenvoeding!

Je gaat dus meer CO2 en voeding moeten toevoegen wil je dat ze blijven groeien. Indien niet, dan stoppen ze met groeien, gaan ze verslijmen, krijg je lelijke algen, wordt het water van slechte kwaliteit, … Dat wil je natuurlijk niet!

2) De hoeveelheid planten in je bak

Als je verder gaat op wat hierboven staat, dan is het ook logisch dat je meer CO2 in je aquarium nodig hebt naarmate je bak meer planten bevat.

Plantenaquarium
Meer planten = meer CO2. Foto: PlantedTank

Bovendien hebben bepaalde planten ook nog eens meer CO2 nodig dan andere, vooral traaggroeiers. Denk bijvoorbeeld aan Anubias die gemakkelijk kan overleven in een bak zonder CO2, maar een plantje als Hemianthus callitrichoides zal het niet halen.

3) De hoeveelheid andere voedingsstoffen in het aquarium

En zo komen we naadloos bij puntje 3 … Voeg je extra meststoffen toe? Dan zorgen die voor extra plantengroei. En natuurlijk zorgt die extra plantengroei ook weer voor meer vraag naar CO2.

Dit is ook vaak de reden waarom veel mensen  onterecht denken dat plantenvoeding algen veroorzaakt. Ze hebben al een licht CO2-tekort, gaan dan plantenvoeding toevoegen die de groei versnelt (dus nog meer vraag naar CO2) met als gevolg dat het tekort nog groter wordt. De truc is dan om je CO2-tekort op te lossen én plantenvoeding toevoegen. Pas dan zullen de plantjes super groeien.

 

Hoeveel CO2 aan je aquarium toevoegen? | PlantedBox

OK, maar hoe begin je er nu aan?

Goed punt. Meestal raad ik aan om met een aantal bubbels per seconde te beginnen en dan heel voorzichtig de CO2 aanpassen tot je gezonde groei hebt én je vissen of garnalen zijn niet gestresseerd. Doorgaans raad ik aan om bijvoorbeeld met 1 bubbel per seconde te beginnen voor een bak van 100 liter. Grotere bakken hebben meer bubbels nodig, kleinere weer minder.

“1bps voor een 100 liter aquarium”

Hou daarnaast ook de tips hierboven in gedachten: wat is je verlichting, heb je veel of weinig planten en voeg je veel plantenvoeding toe?

Hoe de juiste hoeveelheid CO2 meten?

Er zijn verschillende manieren om de CO2 in je aquarium te meten, elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

CO2 meten met de pH/KH tabel

De pH/KH tabel: hoewel de tabel zelf klopt, vind ik hem onbruikbaar voor aquaria. De tabel gaat er namelijk vanuit dat je water enkel uit karbonaten bestaat, maar dat is natuurlijk zelden het geval (denk bijv. aan looizuren uit je hout). Daardoor krijg je afwijkingen en schat de tabel de CO2 veel hoger in dan in realiteit met vaak een CO2-tekort als gevolg;

pH KH tabel
De pH/KH tabel is vaak onbetrouwbaar in onze bakken. Bron: Hobbykwekers

CO2 meten met een drop checker

De drop checker: een stuk preciezer en je kunt hem zo goed als altijd vertrouwen. Alleen is hij ietsje trager en soms niet zo goed leesbaar. Ik heb al een artikel gelezen met allerlei tips over hoe je je drop checker het best kunt gebruiken, lees hem hier;

drop checker kit
PlantedBox drop checker kit

CO2 meten door naar de planten te kijken

De planten zelf: mijn favoriet, gewoon kijken naar je bak! Groeien de planten goed, dan heb je voldoende CO2. Zie je misvormingen, algen, … dan zou ik heel voorzichtig de CO2 eens verhogen;

Waar je CO2 fles vullen?

Heb je intussen wel ontdekt wat op dit moment de ideale hoeveelheid CO2 is voor jouw aquarium? Perfect!

Dan wil je ongetwijfeld vermijden dat je CO2 op raakt. Ik krijg die vraag namelijk heel vaak gesteld: “waar kan je een CO2 fles voor je aquarium kopen of je aquarium CO2 fles vullen?” Wel, ik ga meestal naar een gasleverancier zoals bijvoorbeeld Praxair in België. Je betaalt dan 150€ waarborg voor een 10kg CO2 fles. Die waarborg krijg je terug als je bijvoorbeeld stopt met je hobby.

Hervullen kan voor 30€ (hoewel de prijs nu iets gestegen is denk ik!).

10 kg aquarium CO2 fles
Met een 10kg fles kom je al even toe. Bron: JEM

Als alternatief kan je natuurlijk ook naar de aquariumwinkel maar dat is duurder. Een andere optie is om eens naar een gespecialiseerde drankenhandel of horeca-groothandel te gaan. Vaak hebben zij ook wel flessen in stock.

Conclusie

Een aquarium is geen exacte wetenschap. Maar dat was vast ook niet wat je had verwacht toen je met je bak van start ging. Het is een leerproces waar je een schitterend aquascaping landschap voor terugkrijgt. Een beetje tijd, liefde, aandacht en een CO2 drop checker helpen je al een heel eind op weg.

Enkele dingen waar je op kunt letten:

  • Gebruik je veel of weinig licht?
  • Heb je veel of weinig planten?
  • Voeg je extra plantenvoeding toe?

Ik raad je aan om met 1 bubbel per seconde CO2 te beginnen als je een aquarium van ongeveer 100 liter hebt. Vervolgens kun je de CO2 aanpassen naargelang de reactie van je vissen en planten. Maar zoals altijd: wees voorzichtig en altijd in kleine stapjes je CO2 veranderen! Heb je toch nog vragen? Laat het mij hieronder weten, ik help je graag uit de nood 🙂

71 reacties op "Hoeveel CO2 aan je aquarium toevoegen?"

  1. Mijn water heeft een KH van 9, ph controller staat op ph 6.8 afgesteld. Alles groet goed maar volgens de tabel zou het te hoog zijn. Nog nooit een dode vis of garnaal gehad. Met minder co2 zakt de ph naar 7 en krijg ik algen.

    1. Hey Ryan

      Dat is inderdaad een mooi voorbeeld waarom je de tabel altijd met een korreltje zout moet nemen 🙂 De theorie is correct, maar in de praktijk niet altijd toepasbaar helaas.
      Zelf gebruik ik altijd de combinatie drop checker + planten.

      Groetjes
      Gilles

      1. Dag Goos

        Dit hangt af van de vissoort en het typische gedrag van die soort. Je moet dan letten op atypisch gedrag, bijv. nerveus heen en weer gaan of net bizar rustig, naar lucht happen, …

        Groetjes
        Gilles van PlantedBox

  2. Beste Gilles,

    ik gebruik vloeibare co2, is dat nu beter, slechter of gelijk aan co2 uit bubbels. en kan ik dit meten met een drop checker?.

    Groetjes,
    Han

    1. Hey Han

      CO2 wordt efficiënter opgenomen door de planten dan een vloeibare koolstofbron en verbetert de plantengroei meer dan enkel vloeibare koolstofbron. Uit tests op TheBarrReport bleek dat een vloeibare koolstofbron de groeit tot 5x vergrootte tegenover geen toevoeging en CO2 in gasvorm 10 tot zelfs 12x. Op lange termijn is CO2 uit een hervulbare fles ook gewoon goedkoper, de investering in je drukregelaar is het duurste.

      Voor zover ik weet kan je een vloeibare koolstobron niet meten met een drop checker aangezien het geen gas is 🙂

      Groetjes
      Gilles

  3. Ik heb Sints vandaag CO2 in mijn bak kh is 3 ph is 7.09 ik heb nieuwe lampen. 1x promotes plant growth en 1x brighter natural colours. 38w. Ook heb ik CO2 indicator deze is nu nog blauw. Bellen staan nu op 26 per minuut. Kunt u me vertellen hoeveel bellen ik moet geven. Mijn bak is wel een plantenbak 120x50x50 staan nu 50/60 planten in.

    1. Hey Wil

      Dat is wel heel weinig CO2, je mag gerust meer toevoegen. Ik zit meestal rond 1 bps per 100 liter. Doe dit wel altijd voorzichtig en hou goed je vissen in het oog.

      Groetjes
      Gilles

    1. Hey

      PSI is Brits-Amerikaans om de werkdruk aan te geven, wij gebruiken doorgaans bar daarvoor. De hoeveelheid druk die je nodig hebt hangt niet af van de hoeveel liters, maar wel van het systeem dat je gebruikt: reactor, diffuser, atomizer, …

      Als je een diffuser gebruikt, dan raad ik minstens 1,5 bar werkdruk aan oftwel ongeveer 20 PSI.

      Groetjes
      Gilles

  4. Ik gebruik nu floragrow pro en floragrow co2 want is het verschil met all in ons qua prijs verhouding is colombo goedkoper maar is het even als of slechter dan merk van jullie Mvgr hans

    1. Hey Hans

      Ik spreek me liever niet over concurrerende producten op de blog 🙂 Beide producten zijn gelijkaardig, ik denk dat je best kijkt naar de inhoud en de concentratie ervan en dan voor jezelf uitmaakt wat het beste in jouw situatie is.

      Groetjes
      Gilles

  5. Hey, ik heb vaak last van doodgaande planten en weet niet waardoor het komt. De medewerker zei sat sommige planten extra voeding nodig hebben. Dus ik heb easy lige profito gekocht. En 5 nieuwe planten.
    Ik heb een 30x30x30 aquarium met een filter, verwarmingselement, in totaal 7 planten, een stronk hout en 5 vissen.

    Ik vroeg me af of er nog tips zijn om de planten goed te onderhouden. Ook had ik last van alg heel erg ( zaten op de planten en aan de binnen wand. Het was vaak bruin of wit ) Nu ik het aquarium helemaal heb schoongemaakt heb ik het niet meer gehad ( dit is wel pas 3 dagen geleden gedaan ) werkt algexit van easy life daartegen?

    Ik hoor graag van jullie!

    Groetjes Melanie

    1. Hey Melanie

      Ik veronderstel dat je geen CO2 hebt voor dat bakje? In dat geval, zou ik kijken om de lichtduur tot max. 8u te beperken en dan de lichtsterkte te minderen met bv een dimmer (meeste LEDs kunnen gedimd worden) of drijfplantjes. Anders gaan de algen gewoon weer terug komen.

      Groetjes
      Gilles

  6. Hallo Gilles,

    Na een hoop ellende en groene alg was ik het zat, ben het internet opgegaan en ben literatuur gaan lezen .
    veel lezen, hierdoor ben ik heel veel wijzer geworden.
    Heb ph controller en professionele c02 flessen gekocht, dit alles op marktplaats in zeer goede staat, voor 100 euro.
    Nieuwprijs 600 euro.
    Mijn co2 wisselt nu niet meer en de controller gaat niet uit met de verlichting, dit zorgt ervoor dat mijn ph altijd rond de 6,85/ 6,87 ligt de kh is rond de 9 volgens de tabel voer ik te veel co2 toe maar ik merk niets aan mijn vissen ook mijn planten doen het fantastisch. tevens ververs ik iedere week ongeveer 80 liter water op 240 liter bak.
    heeft iemand nog wat aanvullende informatie voor mij .

    ronald

    1. Hoi Ronald

      Goed om te horen dat de planten het super doen. Niet teveel letten op de pH/KH tabel, die overschat bijna altijd je CO2 doordat de tabel enkel rekening houdt met karbonaten. Je aquariumwater bestaat uit meer dan enkel karbonaten (bv ook looizuren) die ook inwerken op de pH of KH en waardoor je dus een vertekend beeld krijgt.

      Groetjes
      Gilles

    2. Hallo ik heb een vraag over het co2 apparaat mijne gaat uit als het licht uit gaat is dit verstandig , want als het smorgens weer aan gaat heb ik een ph van 7,6 en na enkele uren staat hij weer op 6,85, dus mijn vraag is mag de co2 de hele nacht aanblijven, hoor graag mvg roger

      1. Dag Roger

        CO2 ‘s nachts toevoegen heeft weinig nut omdat de planten het niet opnemen maar zelf produceren. Je voegt het dus voor niets toe.
        Mijn advies is om een timer te gebruiken en de CO2 in te schakelen minimum 1u voordat de lampen aangaan en 1u voordat de lampen uitgaan terug uit te schakelen.

        Groetjes,
        Gilles van PlantedBox

    1. Hoi Sven

      CO2 voeg je inderdaad dagelijks toe, als je met een CO2-systeem werkt kun je dat gemakkelijk instellen met een magneetventiel en tijdschakelaar. Dan kun je op bepaalde uren de CO2 afsluiten of openen.
      Koolstof uit een vloeibare koolstofbron voeg je ook best dagelijks toe.

      Groetjes
      Gilles

  7. Hoi Gilles,

    ik heb nu een aantal dagen een CO2 systeem aangesloten op mijn 60L aquarium (flipper, 6 bpm). De CO2 wordt geregeld met een magneetklep die snachts (en overdag als ik er niet ben) dicht gaat. De tank krijgt dus door de week ongeveer 7 uur lang licht en CO2 per dag. De CO2 indicator is na 3 dagen nog steeds blauw (te weinig CO2 in het water dus). Het water is vrij hard (kH 10) en de pH is wat aan de hoge kant (pH 8), een van de reden waarom ik het CO2 systeem heb aangeschaft ;).

    Nu vraag ik me af hoe snel de CO2 zich door het aquarium verspreidt en hoe snel de indicator zou moeten regeren. Geef ik misschien te weinig CO2? of moet ik gewoon wat meer geduld hebben? 😉

    Groeten!

    Bas

    1. Hoi Bas

      Hoeveel bubbels per seconde voeg je ongeveer toe? En heb je al gecontroleerd op lekken?
      De kleur van de drop checker staat los van de pH & KH, dus ongeacht zou die van kleur moeten veranderen.

      Groetjes
      Gilles

      1. Hoi Gilles,

        ik voeg 5-6 bellen per minuut toe. Ik zie ze gewoon lekker gaan en er lekt dus niks. Ik heb de flipper eens verplaatst naar de andere kant van het aquarium misschien was de circulatie in de tank niet goed?

        Groeten,
        bas

  8. Ik voeg rond de 20 bubbels co2 per minuut toe in een bak van 180 ltr en doe dit 24/7.
    Is dit nu de bedoeling of is dit helemaal fout.

    1. Hey Geert

      CO2 hoort niet 24/24 te lopen, ‘s nachts zullen namelijk je planten geen CO2 opnemen maar zelf produceren. Daarnaast is 20 bubbels per minuut voor een plantenbak van 180 liter aan de lage kant, ik raad meestal 1 bubbel per seconde aan voor 100 liter.

      Groetjes
      Gilles

  9. Hallo, ik heb een bak van 120 l, heb een hele tijd gestoeid met de co2 aangezien het systeem niet goed werkte, nu heb ik hem op 22 bellen per minuut staan. Ik heb de set van Colombo. Nu heb ik 2 vragen, de bubbels komen niet echt in zo’n waas, maar meer een beetje sputterend naar boven, blijven wel lang laag in de bak daardoor, is dat ook okay? En 2e vraag, ik zet hem 1u aan voor het licht aangaat, gaat tegelijk met het licht uit. Ik ben nog aan het indraaien, zit nu in week 3, dus ik kan nog een beetje rommelen met de co2. In totaal staat de co2 nu 7.5 u aan. Is dat goed of moet hij juist overdag ook gewoon aanstaan, zonder licht en alleen snachts uit? Sorry lang verhaal…..; ) Alvast bedankt voor de moeite!

    1. Hoi Astrid

      Je bedoelt dat je diffuser geen mist maakt kleine bubbels? Dat is normaal, bij een diffuser ga je nooit een mist krijgen (zoals bij een atomizer) doordat het een ander membraan heeft. Het zullen eerder kleine CO2-bubbels zij ndie worden meegesleurd in de bak.

      Je start inderdaad best 1u op voorhand, in sommige gevallen zelfs 2u (afhankelijk van de efficiëntie van je systeem). Het belangrijkste is dat je al voldoende CO2 hebt opgelost voordat de lampen aangaan en de fotosynthese begint. In die periode gebeurt namelijk de grootste opname door CO2, bekijk het een beetje als een groot ontbijt voor je planten 🙂

      Laat gerust weten als er nog vragen zijn!

      Groetjes
      Gilles

  10. Beste giles,

    Ik gebruik co2 met een magneetventiel deze laat in s’nachts een aantal uur uitgaan in de ochtend is mijn dropcheck van geel meestal blauw ook moet ik extreem veel co2 toevoegen voor een nano 20L aquarium.
    dit zal vermoedelijk komen doordat er een extern hang-on filter aan hangt en het water van boven erin loopt en oppervlakte water flink in beweging zet.. ik heb ook enorm draad alg probleem gehad die heb ik nu bijna onder controle door jouw voeding en tips..
    wat kan ik nu het beste doen? De co2 dag en nacht aan laten omdat schommelende co2 waardes naar mijn mening ook alg veroorzaakt?
    Heb je nog andere tips eventueel?

    Groeten Ralph

    1. Hey Ralph

      Goed om te horen dat mijn tips & All-in-One hebben geholpen tegen de draadalgen 😀

      Met een hang-on filter heb je doorgaans meer CO2-verlies, inderdaad door de sterke stroming op het wateroppervlakte. Op dat vlak kan je eigenlijk weinig doen, tenzij overstappen op een ander type filter. Dan moet je aan het andere uiteinde gaan “optimaliseren”, bijvoorbeeld je diffuser vervangen door een reactor maar hier ben je dan weer gelimiteerd door de grootte van je aquarium en opnieuw de filter … idem voor een atomizer. In jouw geval zou ik investeren in een grotere CO2-fles (dan moet je minder vervangen dus ook minder schommelingen) + eventueel je CO2 halen bij de groothandel ivp aquariumwinkel (scheelt soms enorm in prijs). Op vlak van efficiëntie zal je namelijk altijd beperkt worden door de grootte van het aquarium en de filter in jouw geval.

      Laat gerust weten als je nog vragen hebt!

      Groetjes
      Gilles

  11. Hallo,

    Heb al een 500grams fles en een reserve fles staan is voor 150L aquarium heb de fles nog niet hoeven te vervangen.
    ik laat hem in de nacht uit gaan met een magneetventiel maar door de waterstroming verlies ik inderdaad heel veel co2.
    dus ik kan beter een externe potfilter ofzo aanschaffen zodat ik geen oppervlakte stroming heb of in de nacht de co2 aanlaten maar dan is de kans natuurlijk groot dat de co2 weer te hoog wordt?

    Groeten Ralph

    1. Hey Ralph

      Op zich is oppervlaktestroming geen probleem, integendeel, het is zelfs een voordeel om de gasuitwisseling te promoten in je aquarium. De voorwaarde is dan wel dat die in balans is en ik vermoed dat die bij jou een beetje tevéél ontgast. Een potfilter is een optie, ik raad je aan om eens naar de piepkleine Eden filters te kijken. Werken zeer goed! 🙂

      Groetjes
      Gilles

  12. Zo nu ga ik je all in box echt eens echt goed testen grapje hoor gebruik je product ook in me kleine tankje en alles groeit prima. Maar dan nu, ga ik het dan ook eindelijk voor me 300l tank gebruiken. En nu komt de vraag, ik heb ook co2 instalatie. Maar wel voor het eerst, wat ik nu heb is een atomizer, in me uitslang van me 1100l externe pomp. Die aan me spraybar uit stroomt, in de lengte richting van me tank. Ik heb een 5l co2 fles met magneetventiel met tijd klok, en bellenteller die niet te tellen zijn zo veel zijn het er. Wel bewust want krijg me meeting van me c02 checker anders niet op groen. Maar nu heb ik een hele fijne nevel van belletjes uit me spraybar, dus heel me tank zit vol hele kleine belletje. Kan dit kwaad voor de vissen, zit nu nog niets levends in. Maar over een maand of 2 wel, en wil ze dan ook levend houden haha. of doe ik iets fout of wat anders ben heel benieuwd

    1. Hey Remon

      Bedankt om mijn All-in-One te proberen! 🙂
      Nee hoor, de belletjes kunnen geen kwaad voor je vissen. Gewoon zien dat je drop checker niet in het gele komt te staan, want dan is de concentratie van je CO2 te hoog.

      Groetjes
      Gilles

  13. Mooi artikel.
    Ook gebruik al ruim 2 jaar co2 en min planten MOET ik elke week snoeien anders groeien ze.mijn bak uit.
    Voor ik co2 gaf groeide ze nauwelijks en had ik altijd last van baard alg. Dat is nu helemaal weg.
    Ik gebruik de co2 icm met jou poeders.
    En heb.nooit meer last van algen gehad.

  14. Hoi Gilles,

    Heb sinds gister jouw drop checker geplaats met de vloeistoffen
    Tevens heb ik er nu een reactor in gezet,ik had eerst een flipper daarna een difusser.
    Daar zag ik eigelijk ook veel Co2 direct uit mij spraybar aan het oppervlakte verdwijnen.
    Ik heb mij Co2 instalatie al 8 maanden in gebruik.
    Ik heb een 400 liter bak en mij druppelaar ± 80 bellen per/min. 2x 55 W TL5 redelijk beplant.
    De checker is nu nog steeds geheel blauw, zal er echt zo weinig in mij bal zitten?
    Moet ik drastig die knop is meer open gaan draaien?
    Vrgr Ruud

    1. Hoi Ruud

      Dat is inderdaad wel weinig CO2, ik begin meestal met 1 bubbel per seconde per 100 liter aquariumwater. Bij jou zou het startpunt dus 4bps zijn oftewel 240 bubbels per minuut, zo’n 3x meer dan wat je nu toevoegt. Wel goed dat je bent overgestapt op een reactor, dat werkt efficiënter.

      Groetjes
      Gilles

  15. Dag Gilles,

    Ik heb een bak van 160L, redelijk goed beplant en met vissen. KH 4 en PH 8,2 (zo uit de kraan). Heb een CO² systeem met nachtventiel. Eerste week aan 60bpm, staat nu ingesteld op 68 bpm… Mijn reactor ziet nog steeds donkerblauw en planten doen het niet echt goed.. Licht staat 9u per dag aan. Moet ik CO² bpm nog opvoeren dan? Alvast bedankt voor je antwoord. Trouwens super interessante informatie hier op je website. Groeten, Peter

  16. Hoi hoi,

    Eerder voegde ik co² toe vanaf een uur voor de lampen aan gaan tot een uur voor ze weer uit gaan. Maar daardoor steeg mn ph tijdens de nacht om overdag weer te zakken. Een schommeling van 7.4 naar 6.8 en dat dus elke dag. Daardoor voeg ik nu iets minder bpm toe maar wel 24/7. Ik weet dat snachts co2 geven geen zin heeft maar liever een constante ph van 6.8 dan een fluctuerende ph. (Alg bevorderlijk en niet goed voor de vissen). Is deze redenering goed of niet?

    Groeten
    Kim

    1. Dag Kim

      Zo’n schommeling kan geen kwaad hoor 🙂

      Wat betreft fluctuerende CO2 met algen als gevolg: dit is voornamelijk tijdens de fotosynthese, dus bij lampen aan.

      Groetjes
      Gilles

  17. Ik heb zelf een een twinstar lamp die niet te dimmen is. Dus heel sterk licht. Ik voeg co2 toe , net zo veel totdat mijn drop checker appel groen is. Ik geef om de dag tropica fertilizer toe 1 pompje van 2ml. Licht is 8 uur aan. Zie steeds meer alg de laatste 2 weken, vooral op de stenen. Enisgte wat ik kan verzinnen is te veel voeding? Geef meer dan op de fles staat

    1. Hoi Dan

      Die is wel te dimmen (doe ik hier), je kan een inline dimmer plaatsen tussen de stroomkabel en de adapter.

      Teveel voeding zal zelden algen veroorzaken omdat zo goed als alle meststoffen in de aquaristiek “anorganische” meststoffen bevatten. Die zitten al in hun eindfase en creëren daardoor geen rottingsproces zoals bij “organische” meststoffen. Er zijn dus ook geen stoffen die algen kunnen veroorzaken.

      Wat ik zou doen in jouw geval is die dimmer installeren en de verlichting bijv. op 75% zien en enkele weken wachten. Ondertussen de algen manueel verwijderen. Je zal zien dat het een pak beter zal gaan 🙂

      Groetjes
      Gilles

  18. Hallo Gilles,

    Wij zijn 3 a 4 weken geleden van ons plantloze Malawi aquarium over gestapt naar een aquarium met planten en kleinere gezelschapsvissen. Er zijn 3 vissen van het Malawi aquarium over gebleven. (1 vedervin meerval en 2 pleco’s) nu zijn we al 3 weken met ons co2 aan het knoeien omdat de planten slecht groeien, maar mij het verhogen van de co2 word onze meerval helemaal gek. Bij jou berekening van 1bel per sec per 100l sprong de meerval bijna uit de bak. Wij hebben een 665liter bak en ik heb de co2 terug gedraaid naar 1 soms 2 belletjes per sec. Meerval blij, planten niet… we verversen wekelijks 200liter water en gooien er na het verversen 60ml plantenvoeding bij. Daarnaast gebruiken we om de week een dopje (30ml) easy carbo.
    Hebben we nou meer geduld nodig voor de planten beginnen met groeien, of doen we iets grandioos verkeerd?

    Groetjes Nicole

    1. Hoi Nicole

      Excuses voor de late reactie! Volop bezig met de voorbereiding van Vivarium 🙂

      Wat bedoel je precies met “beginnen groeien”? Groeien ze gewoon bijzonder traag of is er sprake van slechte plantengroei en/of algen?

      Je kan ofwel de lichsterkte minderen, dan heb je veel minder kans op algen maar de plantengroei is een pak trager. Wil je de plantengroei versnellen, dan moet je meer licht gebruiken (dat versnelt de fotosynthese) maar dan moet je dus ook weer de koolstof verhogen en daar zit je dus met een probleem ivm de meerval. Het is dus een afweging.

      Groetjes
      Gilles

  19. goedendag
    ik heb een vraag wat betreft CO2 toevoegen in een plantenbak. ik heb een PH-controller van Dennerle.
    Mijn planten doen het goed en hier en daar wat lichte punt alg. opzich dus goed echter hoor ik dat mensen zeggen dat veel mensen Co-2 gebruiken om je PH laag te krijgen en dus meer CO2 gebruikt dan echt nodig is.
    Ik heb mijn CO2 systeem uit staan ‘s nachts en mijn PH loopt op naar 6.71. ik heb mijn PH controller nu gezet op PH 6.60 vroeger stond deze op 6.0 dus gaf ik veel meer CO2.
    Mijn vraag concreet is nu geef ik niet te weing co2 nu omdat ik als het systeem uit staat het naar 6.7 stijgt en dat is natuurlijk bijna geen verschil.
    Verdere gegevens:
    KH. 3
    GH. 9
    PH 6.71

    met vriendelijke groet R.v.Leeuwen

    1. Hoi Ron

      Als je planten het prima doen met de hoeveelheid CO2 die je nu toevoegt, dan zou ik het gewoon zo laten hoor. Het is – naar mijn mening – belangrijker om naar de reactie van planten en vissen te kijken en op basis daarvan je CO2 bij te sturen dan je te baseren op een bepaalde pH-waarde.

      Groetjes
      Gilles

  20. Hey ik voeg tussen de 8 en 12 bubbels /M
    toe aan men 70l aquarium is dit een goede dosis
    Indicator staat op 20 Mg
    Mvg sven

  21. Hallo,

    Ik heb een al draaiend aquarium van iemand overgenomen, met veel planten erin. Deze kwam dus ook met een Co2 systeem. Meneer van wie ik dit aquarium heb overgenomen vertelde mij dat hij altijd 140/150 bellen per minuut aanhield. Ik heb dat dus ook gedaan maar mijn dropchecker geeft vaak geel aan, wat betekent dat er te veel co2 in zit. Nu had ik al wat tetra’s gekocht maar die zwommen dus elke keer aan de oppervlakte. Ik heb vandaag een luchtpompje aangesloten en de co2 even uitgezet, nu is de dropchecker mooi groen zoals hij hoort te zijn. En zwemmen de tetra’s mooi. Ik heb geen idee wat ik verkeerd doe met de co2, ik hoop echt dat iemand hier mij kan helpen want ik ben er al dagen onderzoek naar aan het doen en zodra ik de co2 aandoe, kleurt de dropchecker uiteindelijk richting de geel of lichtgroen. Ik had de stromingspomp eerder ook naar beneden in de bak gericht ipv naar het oppervlak en er was dus geen rimpeling aan het oppervlak. Sinds gisteravond wel een rimpeling, maar dat mocht niet baten voor het co2 gehalte.. Nu durf ik amper de co2 weer aan te zetten omdat ik bang ben dat mijn visjes vergast worden.

    1. Dag Johan

      Hoeveel liters is het aquarium? Ik raad meestal aan om te beginnen met 1bps per 100 liter aquariumwater.

      En is de filtratie / waterdoorstroming ook hetzelfde gebleven of heb je dat aangepast (daarmee bedoel ik debiet)? Dat heeft namelijk ook invloed op de verhouding zuurstof vs CO2. Indien het sowieso niet veilig is, zou ik ook sowieso de CO2 al verlagen en uit voorzorg de verlichting dimmen als dat gaat. Op die manier beperk je het risico op algen terwijl je je CO2 op orde brengt.

      Groetjes
      Gilles

  22. Beste,

    Ik heb een bak van 55l en heb er een setje bio co2 op aangesloten. Nu zit ik vandaag de eerste keer rond 30 bubbels per minuut. Mijn dropchecker werd nog niet groen. Nu heb ik die wel aangesloten op een diffuser en sommige mensen beweren dat bio co2 niet werkt met een diffuser en dat het alleen maar werkt met een omgekeerd bakje. Nu kom ik veel reacties tegen die dat tegenspreken en ook weer niet. Dus weet ik het zelf ook niet meer.

    Groetjes.

    1. Dag Tom

      Een CO2 diffuser heeft een minimum werkdruk nodig om de CO2 door het membraan te persen, vaak wordt die werkdruk niet gehaald met een bio CO2. Met andere woorden: het kan werken, maar eens de druk vermindert (uitwerken van het recept) wordt de kans groter dat er niet genoeg druk is en de diffuser dus geen CO2 meer afgeeft.

      Groetjes
      Gilles

    1. Dag Johan

      Ja dat gaat samen, maar in principe is Carbo niet meer nodig als je CO2 goed is afgesteld. Ik zou de combinatie enkel gebruiken als je algen hebt.

      Groetjes
      Gilles

  23. Ik heb een CO2 startsset van Dennerle. Ik heb 1 bubbel per seconden in mijn 40ltr bak. Is dit dan niet veel te veel? Ik heb er nu nog maar alleen spiky mos in. Morgen krijg ik nog 6 soorten mos voor in deze bak. Daar ik hierboven lees 1 bubbel per min op 100ltr? Ik hoor het graag en alvast bedankt!

    1. Dag Roger

      Als alles prima groeit en de vissen hebben geen problemen, dan zou ik het gewoon zo houden hoor. Elke bak is anders en de 1bps is maar een richtlijn.

      Groetjes
      Gilles

  24. Co2 effectief toedienen,geen difusors of atomizers.
    +/- 20 jaar geleden heb ik het op mijn werk door de laboratorium glasblazer laten maken.

    Ik niet tevreden met de atomizer waas terwijl mijn checker bij 80 bellen nog steeds
    blauw bleef ben ik het gaan nabouwen, het wordt dan wel allemaal iets grover.

    Met de bodem naar boven een 720 ml augurkenpot, 3 pootjes die aan de onderkant
    ongeveer 10 cm uitsteken, vast gezet met siliconen.
    Een 5/8 90 graden bocht (elektra) langs de omtrek van buiten naar binnen gekit.
    De uit stromer aan de bocht bevestigd , binnen buiten 16mm.
    De zwarte co2 slang in een u vorm gebogen en er een terugslagklep opgezet.
    De bellen beginnen een co2 spiegel in de pot te vormen, de ronddraaiende pompstroom
    circuleert langs de co2 ,gaat niet klotsen, neemt het opgelost op.

    Rio vision 180 na een week blijft de checker diagonaal onder in de bak 24 uur groen
    bij 40 bellen. Het co2 niveau niet groter laten worden dan 1 cm i.v.b.m. na ijl werking.
    Bij grote pompen een y splitter met kraan maken. Door de grote uitstroom opening
    komt het water rustig uit de pot.

    Fred.

  25. Hallo aquarianen,

    Ik heb een bak van 190 liter en met aftrek van zand e.d. denk ik 180 liter, nu het volgende voeg c02 toe 24 uur per dag ongeveer een 60 bubbels per minuur. Ik weet dat 24 uur niet goed is maar na een aantal dagen 24 uur co2 toe te voegen is mijn ph constant op 7.0 met een 0.5 schommeling. Zodra ik de co2 toevoer in de nachtelijke uren uitschakel, loopt mijn ph naar de 8.0 nu mijn vrzag. Is het schadelijk om in de nachtelijke uren de c02 door te laten lopen.

    Groet.

    Freek

    1. Dag Freek

      Zolang je geen gevaarlijk hoge CO2-waardes bereikt, is het niet zo’n probleem. Het blijft natuurlijk verspilling omdat je voor niets CO2 toevoegt …
      Is het niet handiger om met osmose te werken en zo je pH naar een bepaalde waarde te brengen in plaats van met CO2?

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

  26. Hallo Gilles,
    ik ben sinds kort begonnen met co2 met een reaktor.
    ik voeg nu 2 bellen perseconde toe mijn bak is 420 liter. (1 bel per seconde werd mij verteld.)
    ik lees net dat ik veel te weinig toevoeg?? zo te lezen, moet ik ook naar de 4 bellen per seconde toe de planten groeien nu nog niet zo best, er zit 2 maal een ledverlichting boven.ook gebruik ik plantenvoeding een maal per week, en heb nog wel last van enige alg groei.

    1. Dag Hans

      Mijn 1 bps per 100 liter is een richtlijn en aan te passen naargelang de situatie. Maar 2 bps voor 420 liter lijkt me – op eerste zicht – inderdaad wel wat aan de lage kant. Ik zou het wekelijks een klein beetje verhogen, maar ook een drop checker gebruiken om in te schatten hoe hoog of laag je al zit met je CO2. Doorgaans is de bps wel lager bij een reactor omdat die 100% van de CO2 oplost in tegenstelling tot diffusers en atomizers.

      Groetjes
      Gilles

  27. Beste gilles,

    Ik heb ook een vraagje,. Ik heb een 180 liter aqaurium minus planten,stenen en vissen ongeveer 150 liter.
    Nu heb ik een dennerle co2 systeem met magneetventiel en voeg ik 10 uur per dag 20 bellen per minuut toe.(en 10 uur licht half uur verspringend.)
    Echter wordt die continue test maar niet groen blijft blauw. Mijn druppeltest zegt dat de Ph rond de 8 is en de Kh rond de 9/10. Kun jij mij vertellen hoeveel ik toe voegen moet? Aan jouw vorige reacties te zien zou ik dus op basis van 1bpm 150 bellen per minuut toe moeten voegen? Echter zegt dennerle 1 bel per minuut op Googleen niet per seconde. Heb ook ongeveer 40 vissen. En ik krijg bij 25 bpm al een kaamlaagje hoe voorkom ik dat met 150bpm? Alleen met een skimmer? Hoor het graag. Groetjes wesley

    1. Dag Wesley

      20 bpm lijkt me zeer weinig voor een 150 liter bak, zeker als je LED-erlichting hebt gedurende 10u. Ik zou het eerst opbouwen naar 1 bubbel per seconde en van daaruit verder aanpassen. Hou hierbij heel goed je vissen en garnalen in het oog en wijzig max 1x de CO2 per week.

      Een skimmer kan zeker helpen bij een kaamlaag!

      Groetjes
      Gilles

      1. Zo. Even alles uitgebreid gelezen en een stuk wijzer over het CO2 (systeem) ! Bedankt daarvoor. Keep up the good work!

        Gr, Tessa

    2. Beste Wesley.
      uw kh is wel iets te hoog vind ik, een kh van 6 is beter want hoe hoger de kh hoe meer je co2 moet toe voegen voor de goed waarden te krijgen.ik zou co2 toe voegen tot dat de co2 teste licht groen is. heb je een controler ook waar je uw kh kan instelen.als je daar uw insteling verlaagt word uw water ook zuurder maar krijge je ook meer co2 binnen.het is wat zoeken want ik heb ook altijd gesukeld met mijn co2 drukregelaar.maar nu heb ik één van Gilles en dat ziet er wel beter iut.maar ik moet ook nog zoeken voor de goede waarden.

      groetjes.
      Etienne.

  28. Beste Gilles,

    Ik ben zojuist ook begonnen met een Dennerle Co2 set voor mijn 70l aquarium.
    Volgens de handleiding zou de vuistregel zijn 10bpm per 100l.. (dus dat zou 7bpm zijn voor 70l)
    Als ik jouw advies lees zou ik uitkomen op 42bpm wat nogal een verschil is met de handleiding.

    Wat is je mening/visie over de vuistregel 1bpm per 10l? (dit zie je over het algemeen vaker voorkomen)

    Groet,
    Chi Ho

    1. Hallo Chi Ho

      Naar mijn mening zijn die adviezen volledig voorbijgestreefd en nog van de tijd dat we enkel T8-lampen gebruikten (= veel zwakker licht). Met huidige krachtige LEDs is de vraag naar CO2 veel hoger dan vroeger en vaak zijn bakken veel dichter beplant door het grotere aanbod en betere beschikbaarheid van planten, dus moet je ook meer CO2 toevoegen. Je bent natuurlijk vrij om te kiezen waarmee je begint 🙂

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

  29. Hoi Gilles
    Hoe komt het dat ik geen co2 belletjes in mijn aquarium heb
    De drop checher staat mooi groen ik heb wel een defusser rechtstreeks op mijn filter sinds dan heb ik ook algen probleem en mijn rode planten worden bruin, ik hoop dat je mij een tip kunt geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *