CO2 atomizers voor je aquarium: een complete gids

Auteur

Gilles

Comments:

3 Comment

Datum

januari 27, 2020

co2 atomizer gids

Net een complete CO2-set voor je aquarium besteld en er zat een CO2 atomizer bij? Of je bent van plan om een atomizer aan te schaffen, maar je bent niet zeker hoe het allemaal in zijn werk gaat? Geen probleem! Ik heb voor je deze complete gids over CO2 atomizers in elkaar gestoken om je op weg te helpen.

Wat is een aquarium CO2 atomizer en hoe werkt het?

Een CO2 atomizer werkt eigenlijk gelijkaardig aan een CO2 diffuser: CO2 wordt via je CO2-systeem onder hoge druk door een membraan geperst waarna er kleine bubbels of mist ontstaan. Het membraan kan trouwens verschillen van materiaal. Zo gebruiken de Pro Atomizer en de Externe Atomizer van PlantedBox een ander materiaal voor het membraan, waardoor de CO2-productie ook anders is.

De Externe Atomizer creëert daardoor eerder een heel fijne mist, terwijl de Pro Atomizer bubbels maakt die vergeljikbaar zijn met die van een diffuser.

Pro CO2 Atomizer

 

Welke CO2 atomizers bestaan er?

Je hebt 2 grote groepen van atomizers:

  • Interne atomizers
  • Externe atomizers

Beide hebben hun voor- en nadelen. Een interne atomizer zit in je bak, dus je ziet beter of hij goed werkt of niet maar aan de andere kant worden ze wel sneller vuil + ze zijn natuurlijk zichtbaar. Een externe atomizer is gemonteerd op de UIT-slang van je externe aquariumfilter, waardoor hij dus onzichtbaar is maar je ook minder controle hebt over de werking.

Bij PlantedBox heb je trouwens ook nog 2 varianten van externe atomizers (interne zijn – momenteel – nog niet beschikbaar):

Het verschil tussen beide is het type membraan zoals ik hierboven al eens heb uitgelegd. Ook bevat de Pro Atomizer al een ingebouwde bellenteller en kan je hem uit elkaar halen om te kuisen.

Hoe moet je een CO2 atomizer aansluiten op je aquarium?

Ik heb hieronder voor je een tekening gemaakt die uitlegt hoe de PlantedBox Pro Atomizer wordt aangesloten. Voor mijn ander model, de Externe Atomizer, is de opstelling hetzelfde alleen plaats je deze niet in T-vorm (zoals de Pro Atomizer) maar in Y-vorm met de CO2-aansluiting bovenaan.

co2 atomizer opstelling

Zoals je ziet zit de atomizer (3) idealiter op de UIT-slang van de filter. Vervolgens heb je een CO2-slang die van je CO2-systeem (1) naar een terugslagventiel (2) loopt en aangekoppeld wordt aan de atomizer.

Als de CO2-toevoert wordt geopend, zal het kamertje van de CO2 atomizer zich stilaan vullen en de druk zal opbouwen. Als de druk hoog genoeg is, wordt de CO2 door het membraan geperst en krijg je fijne bubbels of mist (afhankelijk van je model). Deze mist (of bubbels) wordt dan weer meegesleurd in de stroming van de externe filter en wordt zo vermengd in het water van je aquarium.

BONUS TIP: plaats de atomizer zo dicht mogelijk bij je filter, dan moeten de bubbels meer afstand afleggen voordat ze in je bak terechtkomen en zo krijg je dus ook een betere oplossing!

CO2 atomizers voor je aquarium: een complete gids | PlantedBox

CO2 atomizer vs CO2 reactor: wat is beter?

Deze vraag krijg ik wel vaker gesteld: moet ik een CO2 atomizer of CO2 reactor plaatsen?

Wel, dit hangt voornamelijk af van 2 factoren:

  1. De grootte van je aquarium
  2. De sterkte van je filter

Als je een heel groot aquarium hebt, laten we zeggen boven 300 liter, dan raad ik sowieso aan om te kijken naar een CO2 reactor, bijvoorbeeld de PlantedBox Pro CO2 reactor. Een reactor is namelijk 100% efficiënt, wat wil zeggen dat alle CO2 die je toevoegt via je CO2-systeem ook daadwerklijk zal oplossen.

Dat is zeker heel mooi meegenomen als je een grote bak hebt waar je veel CO2 aan moet toevoegen. Je zal namelijk minder CO2 moeten toevoegen omdat je minder verlies hebt dan met een atomizer of diffuser.

Hieronder trouwens een foto van mijn Pro reactor:

aquarium reactor

Er is helaas ook een keerzijde aan een reactor: hij kan je filter vertragen. Daarom is het belangrijk om na te gaan of je een goede, sterke filter hebt en dat die goed wordt onderhouden. Ik raad een filter aan met een debiet (liter per uur) van minstens 5x de bakinhoud. Dus stel je hebt een bak van 300 liter, ga dan voor een aquariumfilter met een debiet van zeker 1500 l/u.

Heb je dat niet? Plaats dan een tweede filter enkel voor de reactor of maak gebruik van een atomizer. Een atomizer zal namelijk niét de stroming vertragen omdat dit een holle buis is zonder bochten 🙂

En een CO2 atomizer vergeleken met een diffuser?

Ook hier moet je je afvragen wat voor jou het belangrijkste is:

  1. Vind je design belangrijker? Ga dan voor een diffuser, dat staat mooi in je aquarium
  2. Vind je efficiëntie belangrijker? Ga dan voor een atomizer, die zijn iets efficiënter, zeker de PlantedBox Extern Atomizer

Hou daarna ook rekening met het feit dat een diffuser meer onderhoud nodig heeft (zie daarvoor mijn gids), een atomizer heeft dat minder nodig omdat die vlak achter je filter zit. Aan de andere kant heeft een atomizer wel meer werkdruk nodig om de CO2 door het membraan te kunnen persen, maar met de PlantedBox drukregelaars zit je sowieso wel goed op dat vlak!

Nieuw! Sinds kort hebben wij de Pro CO2 diffuser, deze ziet eruit als een diffuser en werkt hetzelfde maar maakt veel fijnere bellen dan een klassieke glazen diffuser en is daardoor even efficiënt als een atomizer!

Pro CO2 diffuser

 

Hoe de CO2 atomizer schoonmaken & onderhouden?

Ook je atomizer moet je natuurlijk onderhouden wil je zoveel mogelijk uit je CO2-systeem halen … Ik raad aan om maandelijks eens te kijken of de CO2-bubbels niet te grof zijn geworden en er niet teveel vuiligheid aan de binnenkant van je filterslangen zit. Indien wel, dan kun je dit proberen:

  1. Verwijder de filterslangen en reinig ze vanbinnen met een buisborstel
  2. In geval van de Pro Atomizer: haal de atomizer uit elkaar en kuis van binnen, verwijder het membraan en leg in een oplossing van bleekwater in water (1/10 verhouding)
  3. In geval van de Externe Atomizer: leg de hele atomizer in een oplossing van bleekwater in water (1/10 verhouding)
  4. Laat rusten gedurende een kwartier tot een half uurtje
  5. Haal het membraan of de atomizer uit de oplossing, spoel goed af met kraanwater, kuis eventueel met een oude tandenborstel of buisborsteltje
  6. Leg het membraan of de atomizer nu in een oplossing van water & watervoorbereider om het bleekwater te neutraliseren
  7. Na een kwartiertje is alles geneutraliseerd en kan je de atomizer weer terugplaatsen!

Doe dit regelmatig en je CO2-systeem werkt altijd lekker efficiënt.

PS: de video hieronder had ik al eens gedeeld in de gids over CO2 diffusers en hun onderhoud, maar je kan eigenlijk hetzelfde toepassen voor je atomizers.


Grote bubbels bij de Pro Atomizer? Dit is de oplossing …

Soms kan het gebeuren dat je grote bubbels krijgt bij de Pro Atomizer, dit is zeker het geval als hij pas nieuw is en net geïnstalleerd. Het membraan van deze atomizer heeft namelijk een tijd nodig om te weken waarna het zijn maximale efficiëntie bereikt. Dit kan meerdere dagen duren.

Als dit nog altijd niet het probleem oplost, check dan zeker of het membraan wel mooi aansluit aan de binnenkant van de atomizer en dat de CO2 niet ontsnapt aan de rand. En natuurlijk … onderhoud ook regelmatig het membraan zoals ik hierboven al heb vermeld! 🙂

Conclusie

Een CO2 atomizer is een must als je niet op zoek bent naar een design diffuser, maar eerder iets efficiënt en gemakkelijk te installeren. Je moet hem natuurlijk wel regelmatig onderhouden, maar dat geldt voor alles bij een aquarium.

Op mijn shop vind je mijn atomizers op deze pagina: CO2 atomizers

3 reacties op "CO2 atomizers voor je aquarium: een complete gids"

  1. Beste Gilles.

    ik werk met een atomizer , het zijn wel fijne belletjes maar ik onder vind dat mijn naaldventiel volledig open staat, en de druk staat op 2,50.en ik heb pressies nog te weinig co2 om dat die baardalg maar verder groeit.moet ik soms meer druk geven of is dat genoeg druk.

    groetjes.

    Etienne.

  2. Moet je deexterne atomizer ook met water vullen net zoals de externe bellen teller? Ik kan dit nergens terug vinden.

    1. Hallo

      Dat hangt af van je model: de Externe Atomizer niet, de Pro Atomizer wel (het bellenteller deel).

      Groetjes,
      Gilles van PlantedBox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *