Aquarium zonder CO2: de moeite of niet?

Auteur

Gilles

Comments:

3 Comment

Datum

mei 09, 2020

aquarium zonder co2

Wil je niet investeren in een CO2-systeem? Vraag je je af of het wel mogelijk is om een plantenbak zonder CO2 te hebben? Het antwoord: jazeker! Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaardes aan verbonden, wil je niet in de problemen geraken …

Een aquarium zonder CO2? Beperk de aquariumverlichting!

Als je veel verlichting boven je bak hebt, dan krijgen je planten veel energie en gaan ze snel groeien. Dit is een natuurlijke reactie en is de basis van fotosynthese bij planten. Maar een snelle groei betekent ook veel meststoffen en CO2. Dat laatste kun je helaas niet toevoegen als je voor een bak zonder CO2 gaat natuurlijk …

Om een CO2-tekort (download mijn e-book voor de symptomen) en algenellende te vermijden, moet je net andersom doen: het licht verlagen (afzwakken) zodat de plantjes trager groeien en minder vraag hebben naar CO2. Wat je kunt doen om het licht te beperken:

  • Lichtduur tot 8u max
  • Voeg heel veel drijfplanten toe
  • Verwijder de reflectors
  • Gebruik een zwakke lamp (bv T8) of installeer een dimmer

Het is altijd belangrijk om de lichtSTERKTE te verzwakken. De lichtDUUR beperken helpt ook, maar naar mijn ervaring is het veel minder effectief.

Kan zo’n zwakke verlichting problemen veroorzaken bij je aquariumplanten?

Nee, in principe niet. Zoals gezegd gaan ze enkel trager groeien, maar wel gezond en zonder algen. Vroeger, toen bakken geleverd werden met vrij zwakke verlichting konden aquaristen ook prima hun planten groeien. Sterker nog: vaak hadden ze minder algenproblemen dan tegenwoordig.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat niet alle aquariumplanten het leuk vinden om in een bak met zwakke verlichting en geen CO2 te vertoeven. Sommigen verkiezen namelijk toch liever sterk licht, lekker veel CO2, veel plantenvoeding, …

Welke aquariumplanten zijn dan geschikt voor een aquarium zonder CO2?

Leuke planten die prima zonder CO2 kunnen zijn bijvoorbeeld:

  • Javavaren
  • Cryptocoryne
  • Echinodorus
  • Anubias
  • Bepaalde mossen

Voordat je je plantjes aanschaft, zoek dan eerst op het internet op of ze veel of weinig vraag naar CO2 hebben.

Cryptocoryne wendtii
Crypto’s doen het doorgaans wel goed zonder CO2. Bron: Aquariumplants

Voor wie is een bak zonder CO2 een goede optie?

Waarom zou je nu voor een bak zonder CO2-systeem kiezen? Wel, er zijn verschillende mogelijke redenen:

  • Je hebt het budget niet voor een CO2-systeem
  • Je wil zo min mogelijk werk hebben
  • Je ververst niet graag

Als je jezelf herkent in bovenstaande punten, dan is het zeker de moeite waard om het eens te proberen.

Voor wie is een bak zonder CO2 NIET geschikt?

Deze methode is helaas niet voor iedereen geschikt. Zeker niet in volgende gevallen:

  • Je wilt speciale of moeilijke planten houden
  • Je wilt een “grasmatje” in je bak
  • Je wilt graag snelle groei
  • Je bak is uitgerust met sterke verlichting

In bovenstaande gevallen zou ik het eerlijk gezegd afraden, want je zal teleurgesteld zijn met de plantengroei. Of erger: je zal veel last van algen hebben.

Hoe zit het met waterverversingen?

Je kan prima water verversen bij een aquarium zonder CO2 als je dat wenst. Je kan hiervoor de tips in dit artikel lezen. Je kan bijvoorbeeld elke zondag een waterverversing van 50% uitvoeren en ondertussen je bak kuisen en een algemeen “onderhoud” geven. Maak hierbij het glas proper, kuis de drop checker, snoei hier en daar wat plantjes bij, controleer even je CO2-systeem, …

Toch liever minder verversen, bijvoorbeeld 25% per week? Ook dat is prima, maar let er dan wel op dat je een goede filtratie voorziet om de afvalstoffen te verwerken. Een waterverversing dient namelijk vooral voor het afhevelen van afvalstoffen, ververs je minder dan moet je dat compenseren met een goede filtratie.

Is het dan wel de moeite om te investeren in een CO2-systeem?

Ik zeg van wel …

Zoals ik hierboven al eens heb gezegd: een CO2-set is zowat de beste investering voor een plantenbak. Koolstofdioxide (CO2) is namelijk één van de belangrijkste voedingsstoffen voor je planten. Je zal dus merken dat met “echte” CO2 toe te voegen, je planten een pak harder en beter gaan groeien. Ook zal je plantenkeuze veel groter zijn en je kan sterkere LED-verlichting gebruiken.

Zeker het overwegen waard dus. Weet je niet goed wat je dan allemaal moet kopen? Ik heb een artikel geschreven over hoe je een goede CO2-set herkent.

Conclusie

Een aquarium zonder CO2 is zeker mogelijk, maar wel onder voorwaarden:

  • Je moet zwak licht gebruiken
  • Je beperkt je keuze tot gemakkelijke planten

Daarnaast vind je het ook niet erg om trage groei te hebben. Heb je toch liever snelle groei, speciale planten of wil je bijvoorbeeld een mooi “grasmatje”? Dan raad ik toch aan om te investeren in een goede CO2-set.

Aquarium zonder CO2: de moeite of niet? | PlantedBox

3 reacties op "Aquarium zonder CO2: de moeite of niet?"

  1. Ik heb een aquarium zonder CO2. Het is 240 liter en heeft 2 Juwel Nature ledlampen (de zwakste uit de serie en speciaal voor planten). De bak is voor de helft gevuld met makkelijke planten en er zijn veel kleine drijfplantjes. Ik heb 8 uur verlichting per dag. Toch heb ik last van baardalg. Omdat ik denk dat er een voedseltekort voor de planten is heb ik all-in-one besteld. Hoeveel moet ik daarvan geven? Per week of per dag?

    1. Dag Margo

      Aangezien je geen CO2 gebruikt en redelijk zwakke verlichting hebt (ivm drijfplanten), doseer je de kleine dosering. Dat komt neer op 10ml per 100l aquariumwater per week, dus in jouw geval is dat wekelijks zo’n 24ml. Je kan dit in 1x doseren of verspreid over de week/dagelijks, naargelang je eigen voorkeuren.

      Groetjes
      Gilles van PlantedBox

    2. Ik heb stukken pvc pijp over de tl geschoven en het licht te reduceren en nu al maanden geen alg probleem meer
      Mischien iets voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *