Aquarium drukregelaar: tips om een miskoop te voorkomen

Auteur

Gilles

Comments:

2 Comment

Datum

december 08, 2019

aquarium co2 drukregelaar tips

Ben je van plan om een aquarium drukregelaar te kopen? Misschien zie je ondertussen door de bomen het bos niet meer, je hebt namelijk héél veel verschillende modellen, opties, onderdelen, … In dit artikel wil ik je helpen de juiste keuze te maken. Ik leg je uit wat de verschillende onderdelen zijn, de nodige tips, …

PS: check ook zeker mijn artikel over CO2-sets en hoe je een goed CO2-systeem vindt.

Wat doet een aquarium CO2 drukregelaar eigenlijk?

De naam verklapt het eigenlijk al een beetje: een CO2 drukregelaar regelt de druk die uit je CO2-fles komt. Die druk kan namelijk gemakkelijk tussen 50 en 80 bar oplopen, dat is natuurlijk veel te veel is om rechtstreeks aan je bak toe te voegen. Je zou als het ware je vissen uit je aquarium blazen 😉

Een aquarium CO2 drukregelaar zal die 50 – 80 bar druk verminderen naar een meer werkbare druk, bijvoorbeeld 1 bar of 2 bar. Om die reden wordt een drukregelaar ook wel reduceerventiel of in het Duits “druckminderer” genoemd.

“Is het dan niet eenvoudiger om de druk in de CO2-fles al op 2 bar te zetten?”, hoor ik je nu al vragen. Die heel hoge druk is eigenlijk nodig, want bij 50 – 80 bar wordt de CO2 in je CO2-fles vloeibaar . Vanaf een druk lager dan 5,8 bar wordt de CO2 weer een gas en dat hebben we nodig voor ons aquarium.

Welke onderdelen heeft een aquarium drukregelaar?

Je drukregelaar heeft meerdere belangrijke onderdelen. Hieronder vind je een overzicht van de PlantedBox drukregelaar:

onderdelen aquarium CO2 drukregelaar

 

De onderdelen op de bovenstaande tekening zijn:

  1. De manometer voor lage druk (werkdruk)
  2. De manometer voor hoge druk (flesdruk)
  3. Draaiknop om de werkdruk in te stellen
  4. Magneetventiel
  5. Naaldventiel
  6. Flesaansluiting, in Europa is dit W21.8
  7. Extra veiligheidsventiel

Deze onderdelen zijn wel specifiek voor de PlantedBox CO2 drukregelaar. Sommige drukregelaars komen niet met alle onderdelen, let daar dus goed op en ga na wat je precies allemaal krijgt als je een CO2 drukregelaar koopt.

Aquarium drukregelaar: tips om een miskoop te voorkomen | PlantedBox

Hoeveel manometers voor een CO2 drukregelaar?

Waarvoor dienen die manometers bovenop de drukregelaar?

De manometer voor de hoge werkdruk is handig om te zien of er nog CO2 in je CO2-fles zit of niet. Als je merkt dat de druk in de fles steeds minder en minder wordt en zakt naar het rode, dan weet je dat je je CO2-fles moet vervangen. De manometer voor de lage werkdruk vertelt je op hoeveel bar je de werkdruk hebt ingesteld met de grote draaiknop. Maar hoeveel moet je die bar werkdruk moet eigenlijk instellen voor de CO2 in je aquarium?

Ik gebruik deze richtlijnen:

Een aquarium reduceerventiel  heeft normaal gezien altijd een manometer die de ingestelde werkdruk (de linker manometer op de tekening) aanduidt. De andere manometer, die voor de flesdruk, is optioneel en komt niet altijd voor.

Hoe kun je dan weten of de fles leeg loopt? Wel, als de CO2-fles leeg is, zal je merken dat de werkdruk ook daalt naar 0 bar. Je zal het enkel pas merken als je fles zo goed als leeg is.

Heb ik een eentraps of tweetraps CO2-drukregelaar nodig?

Bijna alle CO2-drukregelaars in onze hobby zijn zogenaamde “eentraps modellen”. Dit betekent dat de drukregelaar 1 ventiel heeft aan de binnenkant die de flesdruk vanuit je CO2-fles verlaagt. Hieronder heb je een doorsnede van een eentraps CO2-drukregelaar, centraal zie je het drukventiel:

eentraps CO2 drukregelaar
Doorsnee van een eentraps model

Er bestaan ook tweetraps CO2-drukregelaars, ook wel beter bekend als “dual stage drukregelaar“. Deze drukregelaars hebben een extra drukventiel, daardoor is hij ook 2x zo groot als een eentraps model. Hieronder vind je een doorsnede van een zogenaamde dual stage CO2 drukregelaar:

dual stage aquarium CO2 drukregelaar
Doorsnee van een dual stage drukregelaar

Waarom zou je nu een dual stage aquarium drukregelaar willen?

Wel, soms kan het gebeuren dat de werkdruk ongewenst gaat stijgen bij een eentraps model wanneer de CO2-fles leeg loopt. Als je dan al heel veel CO2 toevoegt, kan dat wel eens gevaarlijk worden voor je aquarium vissen. Het tweede drukventiel zorgt ervoor dat de druk niet verder stijgt en àltijd constant blijft. Voor de meeste aquaristen voldoet een ééntraps model ruim genoeg, omdat zij sowieso niet ZOveel CO2 toevoegen. Bij aquascapers die wél heel veel CO2 toevoegen kan het wel van pas komen.

De voor- en nadelen van een ééntraps CO2 drukregelaar:

+ Goedkoper
+ Compacter
+ Voldoet voor de meeste aquaristen
– Werkdruk kan mogelijk stijgen als fles leegloopt (afhankelijk van de kwaliteit)

De voor- en nadelen van een tweetraps CO2 drukregelaar:

+ Houdt altijd de werkdruk stabiel
+ Extra veiligheid als je héél veel CO2 toevoegt
–  Duurder
– Groter door het tweede drukventiel
– Moeilijker te verkrijgen

Opgelet: op Chinese websites vind je veel zogenaamde dual stage CO2 drukregelaars die eigenlijk geen echte dual stage zijn, maar eerder een “dual gauge” of “twee manometers”. Hoe herken je een “echt” tweetraps drukregelaar? Kijk naar de grootte van de drukregelaar: een echte dual stage is dubbel zo groot omwille van het extra ventiel aan de achterkant. Ook op de tekeningen hierboven merk je een enorm verschil in grootte

Sommige eentraps modellen, zoals de CO2 drukregelaar van PlantedBox, zijn wel uitgerust met een interne stabilisator die voorkomt dat de werkdruk te hard stijgt. Sinds kort hebben we ook een volwaardige dual stage CO2 drukregelaar, namelijk de “Pro Dual Stage“. Deze is dus volwaardig tweetraps én heeft de mogelijkheid om meerdere aquaria op 1 drukregelaar aan te sluiten waardoor je goedkoper uitkomt dan een CO2-set voor elk aquarium te bestellen.

Extra tips voor je CO2 drukregelaar

Ik wil je nog enkele tips meegeven voor je CO2-drukregelaar:

  • controleer tijdens je wekelijkse aquariumonderhoud de werkdruk en flesdruk
  • vervang op tijd de dichtingsring die tussen je drukregelaar en CO2-fles zit
  • test elke keer bij het aansluiten ook de verbindingen op lekken, bv. met mijn lekdetector
  • kies voor een drukregelaar waar je de werkdruk gemakkelijk kunt aanpassen
  • kies voor een drukregelaar die een werkdruk van 2 bar sowieso aankan, mijn drukregelaar gaat tot 5 bar!

Voor de rest natuurlijk je CO2 drukregelaar op een vast en veilige plek installeren!

Cup CO2 diffuser voor aquarium

Conclusie

Kies niet zomaar de eerste de beste CO2-drukregelaar! Ga voor jezelf na of je het volgende wilt:

  • Eén of twee manometers?
  • Eéntraps of tweetraps? (tip: waarschijnlijk voldoet de eerste al)
  • Welke onderdelen zitten al op de drukregelaar?

Controleer voor de rest ook de algemene kwaliteit van de drukregelaar: is hij gemakkelijk in te stellen, van welk staal is hij gemaakt? Zit er een veiligheidsventiel op? Wat is de kwaliteit van het magneetventiel en naaldventiel? Welke service krijg je erbij en wat is de garantie?

Mocht je nog vragen hebben voor de keuze van je CO2-drukregelaar, stuur mij gerust een mailtje!

2 reacties op "Aquarium drukregelaar: tips om een miskoop te voorkomen"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *